Slovenija

Vlačiča zaslišal preiskovalni sodnik

Ljubljana, 16. 11. 2011 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za promet Patrick Vlačič je pred preiskovalnim sodnikom pojasnjeval svojo vlogo pri gradnji nadvoza pri avtoprevozniku Kovačiču na dolenjski avtocesti, ki naj bi ga preplačali.

Prometni minister Patrick Vlačič, premier Borut Pahor, predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik in takratni minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš na odprtju dolenjske avtoceste
Prometni minister Patrick Vlačič, premier Borut Pahor, predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik in takratni minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš na odprtju dolenjske avtoceste FOTO: Damjan Žibert

Zahtevo za preiskavo je ljubljansko okrožno sodišče prejelo 23. septembra. Preiskavo zahteva tožilstvo, ki prometnemu ministru Patricku Vlačiču očita sum zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Tožilstvo želi preiskavo uvesti tudi proti prvi dami Darsa Mateji Duhovnik zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja v gospodarski dejavnosti. Zoper oba osumljena se izvajajo naroki, so še pojasnili na sodišču. Preden preiskovalni sodnik odloči o zahtevi tožilstva za uvedbo preiskave, mora zaslišati vse osumljence.

Na ministrstvu so potrdili, da je bil Vlačič zaslišan zaradi ovadbe Računskega sodišča zaradi podpisa tripartitne pogodbe, s katero se je dovolilo gradnjo nadvoza pri avtoprevozniku Mirku Kovačiču na dolenjski avtocesti. Poudarili pa so, da ne gre za pogodbo o odškodnini. Vlačič je bil po zaslišanju zadovoljen, da je razjasnil svojo vlogo in sodišču povedal svojo plat zgodbe. Na Darsu pa so za 24ur.com pojasnili, da dokler postopek ni zaključen, zadeve ne morejo komentirati.

Računsko sodišče je zaradi izplačila milijonske odškodnine družbi Avtotransport Kovačič iz Trebnjega in gradnje nadvoza na avtocestnem odseku Pluska–Ponikve aprila predlagalo začetek postopka razrešitve predsednice in članice uprave Darsa Duhovnikove in Gordane Bošković. V porevizijskem poročilu so ocenili, da uprava Darsa pri naročilu novih cenitev zemljišč ni ravnala zadovoljivo. Darsovi nadzorniki ju niso razrešili. Že januarja pa je Računsko sodišče poleg uprave Darsa kazensko ovadilo Vlačiča, ki je podpisal pogodbo o sofinanciranju gradnje nadvoza, ter enega cenilca in sodno izvedenko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cepec22
16. 11. 2011 19.09
Duhovnikova, ta pa je prava. Koga ta ima na vrhu, da dela kar hoce in kakor koli se ji vzljubi? Upajmo, da bo to vse enega dne odslo. DARS je pralnica umazanega perila nase dezele, kamor se stekajo vse smeti. Pa brez zamere!
liskub
16. 11. 2011 17.05
Brez Gregorja se je končala le malokatera procesja,vsepovsod je imel svoj lonček zraven.Ves denar ki so ga porabili zase bi morali vrniti
bojchb
16. 11. 2011 13.55
-1
Kdo bo odgovarjal za zaporo severne obvoznice ( na zahtevo Jankoviča ) ob otvoritvi Stožic???
Milan Koleznik
16. 11. 2011 13.10
ni v dobri luči pri ljudeh,vemo da je Dars sporen za vse posle in davkoplačevalski denar,on se pa dela neumnega da ni pristojen in odgovoren,sram ga je lahko,a taki ljudje so brez trohice spoštovanja do drugih,imela sem ga prej za boljšega,a je padel na nulo,sramota zanj.
saintjozef
16. 11. 2011 12.59
Darsovi nadzorniki niso razrešili Duhovnikove in Boškovićeve? Torej je bilo denarja za vse dovolj.
9794106
16. 11. 2011 12.22
Ja kot da ne živimo v isti državi... Na štajerskem so morali lastniki zemljišč podpisati pogodbe za takratnih 13 mark - drugače so jim grozili z razlastitvijo in stroški, ki sodijo zraven....... V LJ je bila v istem času odkupna cena 100 mark??!!