Slovenija

Vizjak predlaga razkritje Ultrinih kreditov

Ljubljana, 15. 06. 2009 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanec SDS Andrej Vizjak je zavrnil navedbe predsednika Zaresa Gregorja Golobiča, da naj bi bila SDS vpletena v afero Ultra. Vizjaka zanima, kdo je lastnik singapurskih podjetij – lastnikov Hram holdinga.

Andrej Vizjak je povedal, da je anonimko prejel kot predsednik komisije za nadzor javnih financ, SMS-sporočilo pa je predsedniku uprave DZS Bojanu Petanu poslal na isti dan, ko je bil prispevek o Ultri objavljen tudi na TV Slovenija.

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: Dare Čekeliš

Iz istega vira so verjetno anonimko, v kateri so kopije dokumentov o posojilih Ultre pri Novi ljubljanske banki (NLB), prejeli tudi mediji in drugi, je pojasnil Vizjak. Poslanca SDS pa je v tem sporočilu Petanu zanimalo, kdo je lastnik dveh singapurskih podjetij – lastnikov Hram holdinga, ki je bil v poslovnih povezavah z Ultro.

Pojasnil je, da ga je to zanimalo zaradi transparentnosti in logike povezave cele skupine in tudi v povezavi z njegovim delom predsednika komisije za nadzor javnih financ. Ko je prejel anonimko, se mu je zastavilo kar nekaj vprašanj. Del teh vprašanj je želel razkriti tudi s tem, da bi informacijo pridobil od ljudi, ki so v tesni povezavi s temi skupinami, je pojasnil.

Kot se spominja, je Petanu poslal le eno SMS-sporočilo, prav njemu pa zato, ker je lastnik podjetja, povezanega z Ultro. DZS in Ultra Sum imata po njegovih besedah tudi skupno podjetje, ki se je med drugim javilo na razpis za nov sistem subvencioniranja študentske prehrane. Poleg tega je Petan tudi tesen Golobičev znanec, je še povedal.

Vizjak se sprašuje, ali navedbe iz anonimke držijo. Komisija za nadzor javnih financ je namreč prejela dopis NLB, da so krediti Hram holdingu "ustrezno zavarovani", medtem ko so skupini Ultra le "zavarovani". Dejal je, da bo zanimivo ugotoviti, ali pri kreditiranju veljajo isti pogoji za vse.

Povedal je, da je bila na to temo ravno danes sklicana izredna seja komisije, ki jo vodi. Na sredini seji bodo njeni člani razpravljali prav o ustreznosti zavarovanj kreditov skupini Ultra s strani NLB.

"Drugo vprašanje pa je, zakaj se skriva za nekimi nizozemskimi poštnimi nabiralniki in singapurskimi podjetji, če so namere čiste, če je poslovanje transparentno," pravi Vizjak. Zadaj po njegovem mnenju lastniško stoji celo predsednik stranke, ki je napovedala boj netransparentnostim in gospodarskemu kriminalu.

tabla podjetja Ultra
tabla podjetja Ultra FOTO: POP TV

Kot je poudaril, je generalni sekretar NLB Samo Nučič sporočil, da je uprava banke od Ultre dobila odvezo molčečnosti glede kreditov, povezanih s skupino Ultra. Vizjak se zato sprašuje, zakaj NLB članom komisije ne razkrije "teh pomembnih podatkov, povezanih tudi s tveganji banke, ki je v večinski državni lasti".

NLB in Ultri zato predlaga, da javnosti in komisiji razkrijeta podrobnosti v zvezi s temi kreditnimi posli. Tako bi se po njegovem mnenju vsi lahko prepričali, ali so bile zadeve poštene, "ali pa je kdo izkoriščal svoj politični vpliv, poznanstvo pri upravah bank, da je dobil ugodnejše kredite za najeta posojila kot druga podjetja in državljani".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

savic.stane@gmail.com
16. 06. 2009 15.39
pajtlerblanka 16.06.2009, 14:57 Se razume,da pa še kaj drugega tudi !!! Brežice so na Dolenskem blizu meje z hrvaško !!!
Buena Vita
16. 06. 2009 14.57
SAVIĆ-STANKO TI PA POZNAŠ SLOVENIJO
Buena Vita
16. 06. 2009 14.56
TONČEK TROBEZLJAVEC TOLIKI DEL KI JE ZAPADEL V PLAČILO JE PLAČAN,,POTOLAŽI SE NISO VSI LOPOVI,ČE SLUČAJNO ZVEŠ ZA LE ENEGA LEVAKA DA JE KAJ VRNIL SLOVENIJI -SLOVENCEM MI PA POVEJ-PROSIM
savic.stane@gmail.com
16. 06. 2009 14.21
Vizjak je doma tam okoli Brežic,ki pa seveda niso na Štajrskem !!! To je to Neurath !!!
Neurath
16. 06. 2009 13.37
Savic.stane In v katerem delu predstavitve se je zlagal?!
Tonček Balonček
16. 06. 2009 13.32
Brezigarjeva se szalno trudi vlagati obtožnice proti tahjkunom, sodišča pa nič! Še enga Šobe ne morejo vrniti v domovino, še dobro, da ej Šuštar prišel kar sam.
savic.stane@gmail.com
16. 06. 2009 12.06
Vizjak je en velik lažnivi kljukec !!!! Le spomnit se je treba kako je še ne davno dega klical na VAL202 in se predstavil kot Andrej iz Štajrske a so ga hitro razkrinkali !! TO POVE VELIKO O NJEM !!!
Neurath
16. 06. 2009 11.46
Zagotovo se sliši smešno ali pa dokaj omejeno, ko pa pri isti zadevi nekateri cvilijo zelo različno-strankarsko navijaško. Pustimo ob strani dejstvo, da te niso najbolj pri pameti ali pa je njihov pogled zaslepjen s strani naših neodvisnih medijev, morebiti od tistih 572 čistunov!? No da preidem k dejstvu, ..tu nekateri zagovarjajo tezo, da kljub obladovanju tožilstva in ostalih inštitucij prejšnja vlada ni storila nič in da gre za farso(da, res je storila premalo); zelo zanimive so ostale afere od Patrije dalje, da o orožarski ne govorim-tam naprimer rdečkarji kljub obvladovanju sodstva , tožilstva, policije itd ne odkrijejo ničesar, a tam pa ni farse!? Nekje nekaj manjka v tej logiki razmišljanja, mar ne objektivni komentatorji!?
Tonček Balonček
16. 06. 2009 09.58
vsi vemo, d aje ta protitajkunski boj popolna farsa, imeli so večino v parlamentu, pravo generalno tožilko, notranejga ministra, SOVO in sploh vse orodje, pa se nizgodilo popolnoma nič, razen prodaje Mercatorja in DEela Šrotu ter propad IstraBenza skupaj z Drogo ter Kolinsko ter vlom v sefe SKB-ja ter reportaže RTV-ja o aretaciajh Zidarja in Tovšakove. Tudi v zvezi s patrijami vlada popoln molk!
stevilka28
16. 06. 2009 09.22
Zanimivo da lahko poštnemu nabiralniku odobrijo nezavarovani kredit, vsote so baje bajne. Jaz pa pošteno delam vsak dan tudi vikende po osem do deset ur, pa na koncu ni mam niti za malico in po novem niti za bencin več. Kam gre ta država?
brez_faksa
16. 06. 2009 09.07
Bin Toni, z besedo, kako le. Beseda velja! (Seveda v panju) Kaj pa sedaj počnejo razni Krkoviči, Njavri in podobni. Čakajo novih ukazov?
izaknovak
16. 06. 2009 08.53
res je da vsi lažejo in kradejo, ampak če se ne bo delalo na razkritju bojo kradli in lagali še bolj!!!
Tonček Balonček
16. 06. 2009 08.39
A kdo ve, kako je Čebelar zavaroval kredite za volilno kampanjo?
comment123
16. 06. 2009 07.44
LE KAKO NAJ IMAJO SLOVENSKI VOLILCI ZAUPANJE V POLITIKE, KER SE NENEHNO ODKRIVAJO AFERE IN SE NAMESTO, DA BI DELALI ZA KAR SO IZVOLJENI OBMETAVAJO IN OBTOŽUJEJO, DA KRADEJO ?
Tonček Balonček
16. 06. 2009 07.30
Kako je pa s krediti Zvona 1? A bo Vizjak kaj predlagal?
Tonček Balonček
16. 06. 2009 07.30
Kako je pa s krediti Zvona 1? A bo Vizjak kaj predlagal?
sangi
16. 06. 2009 06.15
pjatlerblanka, ali si glasilo "desnice" ali se moraš le pomiriti. Če si toliko stara kot praviš sigurno ni dobro za tvoje zdravje. Malce potrpljenja! Sej bo izpadel GG, upam pa da potegna s sabo še kakega sebi podobnega, bodi iz levice ali desnice :D
dtjukuku
16. 06. 2009 06.07
vsi kradejo vsi lažejo sj kr poglejte začnite naštevat stara dobra slovenska podjetja pa se vprašite a so res še slovenksa tale ultra je tko za zraven... pokradl so itak že skor use barabe usi un janša nj se pa ne dela poštenga pod njegovo vlado je največ podjetij padl
M-teorija
15. 06. 2009 23.21
M-teorija
15. 06. 2009 23.21