Slovenija

Čas za dogovor med policisti in vlado se izteka

Ljubljana, 22. 05. 2012 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Vizjak in policisti so se za zaprtimi vrati pogajali o zahtevah policistov, dogovora pa še niso dosegli. S strani vladnih pogajalcev so prišle informacije, da policijska sindikata nista enotna, kar pa oba predsednika sindikatov odločno zanikata.

Predstavniki policijskih sindikatov in minister za delo Andrej Vizjak so pozno zvečer zaključili današnje dolgotrajne pogovore o zahtevah policistov. Oboji so bili po pogajanjih molčeči, časa za dogovor pa imajo do srede.

Z vladne strani so prišle govorice, da policijska sindikata nista enotna, so poročali v oddaji 24UR, kar pa sta predsednika obeh sindikatov odločno zanikala. Še enkrat sta potrdila, da se pogajajo skupaj, saj se borijo za to, da jih varčevalni ukrepi ne bi potisnili na rob preživetja.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je povedal le, da pričakuje, da bodo od vlade dobili celovit in dokončen odgovor na njihove zahteve.

V Sindikatu policistov Slovenije so sicer že v ponedeljek zavrnili namigovanja, da naj bi se že dogovorili o umiku referendumske pobude o varčevalnem zakonu.

Od pogajanj odvisna usoda varčevalnega zakona

Predstavniki policistov zavračajo namigovanja, da naj bi se že dogovorili o umiku referendumske pobude o varčevalnem zakonu.
Predstavniki policistov zavračajo namigovanja, da naj bi se že dogovorili o umiku referendumske pobude o varčevalnem zakonu. FOTO: Miro Majcen

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so v ponedeljek pojasnili, da bodo pogajanja v teh dneh potekala intenzivno, saj je časa za dogovor le še do srede. Vsebina pogovorov ni znana, saj potekajo za zaprtimi vrati. V tem času vsebine pogajanj ne komentirajo ne na ministrstvu za delo ne na ministrstvu za notranje zadeve ali v policijskih sindikatih.

Od uspeha pogajanj je odvisna usoda varčevalnega zakona. Policijska sindikata sta namreč v četrtek v državni zbor vložila 4753 podpisov podpore za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Vladna stran računa, da se bo s sindikatoma dogovorila in tako dosegla umik referendumske pobude.

Policisti stavkajo že dober mesec, stavko pa so pretekli teden še zaostrili. Policijska sindikata v pogajanjih z vlado namreč nista popuščala glede plač in drugih prejemkov zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve, zato nista podpisala stavkovnega sporazuma in dogovora na področju plač.

Včeraj je Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije podprla stavko policijskih sindikatov in vlado pozvala, naj nemudoma pristopi k reševanju stavkovnih zahtev policijskih sindikatov ter spoštuje podpisane obveznosti in načela pravne države.

Goršek se ne strinja z zaostrovanjem stavke.
Goršek se ne strinja z zaostrovanjem stavke. FOTO: Mira Matković

Za policijo so bile vedno le drobtinice

Spet pa sta se družila minister za notranje zadeve Vinko Gorenak in generalni direktor policije Janko Goršek. Včeraj sta obiskala policijsko postajo Jesenice, danes pa sta si ogledala Muzej slovenske policije. Gorenak je bil redkobeseden. Pojasnil je le, da so policisti glede plač sestavni del javnega sektorja in ko se eno skupino javnih uslužbencev izvzame, sistem razpade.

Goršek je ponovil, da se ne strinja s sedanjim načinom doseganja ciljev, torej zaostrovanjem stavke in zbiranjem podpisov za referendum. Tiste zadeve, ki so specifične za policijski poklic in sindikati nanje opozarjajo, Goršek podpira, ne strinja pa se s poseganjem v zakon za uravnoteženje javnih financ. Prepričan je, da je treba sindikate poslušati, a hkrati ne pristaja na metodo izsiljevanja. Še dodatno zaostrovanje stavke pa bi po njegovi oceni lahko dolgoročno vplivalo na varnostne razmere.

Na vprašanje, ali je bil položaj policistov po njegovi oceni kdaj boljši, je Goršek odgovoril, da je med zaposlenimi v policiji vedno bil občutek, da so postavljeni na stranski tir. "Če smo se primerjali z ostalimi deli javne uprave, so za policijo padale drobtinice," je menil. Sedaj pa je po njegovih besedah prišlo do obdobja, "ko tudi tisti pokrov, ki je na vrhu, ne prenese več pritiska," je dodal. "Če bi se te težave reševale v nekem doglednem času, meni verjetno ne bi bilo treba odgovarjati na ta vprašanja," je sklenil prvi mož policije.

S tem se je strinjal tudi Gorenak, ki je priznal, da policija "ni nikoli imela posebno dobre opreme". Zato je policija danes po njegovih besedah, "tam kjer je," bila pa bi lahko na boljšem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (332)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6bb
23. 05. 2012 08.15
+2
Povzeztek islandske revolucije: 1. Odstop celotne vlade 2. Nacionalizacija banke. 3. Referendum s katerim lahko ljudje odločajo tudi o poslovnih odločitvah. 4. Sodni pregon odgovornih oseb 5. Preoblikovanje ustave s pomočjo ljudstva NA DRUGI STRANI IMAMO POLNO DOKAZOV; ČRNO NA BELEM; GRČIJA; ŠPANIJA; ITALIJA DA UKREPI NE DELUJEJO!!! ZATO SLOVENIJO POZIVAM NAJ PODPRE POLICISTE; KER SE GRE ZA NAŠE DOBRO; IN DOBRO NAŠIH OTROK če se ne upremo ukrepom, ki jih pripravlja ta vlada, ali jih je prejšnja, so popolnoma isti, BO ŠLA SLOVENIJA DEFINITIVNO PO POTI GRČIJE; KER JE TAK PLAN BANKIRJEV ECB-JA. rabite še kaj, ŠPANIJA JE UKREPE ŽE DAVNO SPREJELA; PA SO JI PREJŠNJI PETEK BONITETNE HIŠE SPET ZNIŽALE BONITETNO OCENO; TOREJ Z UKREPI NISO ALI NE BODO DOSEGLI NIČ; KER SE SPET DRAŽJE ZADOLŽUJEJO, A TISTI Z NEKAJ PAMETI RES NE VIDITE KAM TO PELJE; KAR NAM PRIPRAVLJA TA VLADA.
boštjan žabjek 1
23. 05. 2012 07.42
+3
Dajmo policaji dajte jih in izborite si svoje, 100 procentno in še čež podpiram....
prašek
23. 05. 2012 07.40
+1
Realni sektor so v glavnem sami nešolani ljudje, kar se vidi tudi iz komentarjev. Vseeno so dobri za delavce! Vendar pa vlada želi zlomiti JS , torej izobraženstvo !!! Potem bo realnemu sektorju lahko pobrala vse , pa bodo ljudje še vedno veseli , da imajo vsaj službo. Policisti , zaščitite državljane . Zahtevajte referendum !!!!
pupa_od_anbot
23. 05. 2012 08.08
+1
živjo Prašek, kot običajno naslov, ki zavaja...noben čas se ne izteka, oz izteka se toliko kot vsak dan ob 00.00... Vladni "pogajalci" so po sistemu: ali tako ali nič, ti taka pogajanja
prašek
23. 05. 2012 08.26
+1
Pozdravljena deklica. Nisem popolnoma tvojih misli. Izteka se namreč čas za pogajanja ! Najkasneje v četrtek mora namreč preVirant razpisati datum referenduma. Jutri , najkasneje ob 18. uri mora bit znan dan . Upam , da policisti ne bodo popustili. Čas je , da to neizvoljeno vlado postavimo na realna tla!!!
Buena Vita
23. 05. 2012 06.47
-6
REFERENDUM,HOČEMO REFEENDUM IN POTEM BAGRI ZMANJŠATI PLAČE ZA 50%, PROPADLI REFERENDUM BO VLADI DAL MOŽNOSTI DA BO NAREDILA KAR BO HOTELA,KAR BOMO ZAHTEVALI MI DRŽAVLJANI KI SMO GARALI IN KI GARAJO V REALNEM SEKTORJU, TO KAR VELJA ZA REALNI SEKTOR-GOSPODARSTVO,TO VELJA ZA JU,ZNIŽANJE PLAČ IN ODPUŠČANJA
prašek
23. 05. 2012 07.20
+2
jastreb13
23. 05. 2012 07.29
+3
Če bi res tako garali, ne bi bilo gospodarstvo na nuli...ni zadosti samo prazno slamo mlatit, treba tud kaj z glavo delat, da bo koristi od tega...tega pa v gospodarstvu v zadnjih letih ni bilo veliko....policaji so bili prva organizirana vojaška struktura v prvi bojni liniji, ko je šlo za za obrambo pred srbsko okupacijo l. 91 in so spet v prvi liniji v boju proti uvedbi suženjstva na slovenskem...cilj te vlade je razvrednotit ,oslabiti to edino organizirano strokturo v državi z namenom lažje vladati navadni delovni raji, iz nje narediti reveže in kriminalce...
janez6bb
23. 05. 2012 08.14
+3
gospodarstva NI VEČ, so ga gospodje pokradli:)
MetkaK52
23. 05. 2012 00.45
+7
djqick- ali kaj si že. pa kaj ti misliš, da policisti delajo samo po prometu. Ko te bo kdo ogrožal ne kliči policije, ker izgleda, da si supermen, nesrečo sii tudi sam reši itd
hanoveranec
22. 05. 2012 23.57
-5
ŠE 5. ZAPOREDNI REFERENDUM BO IZGUBLJEN......... MOJE SOŽALJE
FolkloraS
22. 05. 2012 22.17
+8
Zadnji obupni poskusi odhajajoče vlade, v javnost plasijo neumnosti, očitno se zavadejo, da se počasi a zanesljivo potapljajo.
leis
22. 05. 2012 22.34
+3
Pa kaj misliš, da bodo opankarji ali pahjeni kaj boljši kot jajčkotovi? Vse politike zadnjih 20 let je treba dobesdno nagnati, sicer v Sloveniji nikoli ne bo boljše!
FolkloraS
22. 05. 2012 23.02
+3
Erin Straus
22. 05. 2012 23.38
-3
mogoče tisti ki se vozi vsak dan na delo iz mb v kp! :) na davkoplačevalske stroške!
leis
22. 05. 2012 21.47
+20
Goršek je že zabil žebelj v krsto slovenske policije, saj jo je popolnoma podredil politiki. Policija je še zadnja državna inštitucija, ki se še upira tajkunski politiki. Res bo moralo priti do revolucije - mater bomo šli na ulice, sem že jezen...
Buena Vita
22. 05. 2012 22.01
-22
ČE BI POLICAJI PRIJAVLJALI TAJKUNE IN LOPOVE IN KRIMINALCE ,,,,MI TEH ZGAG NEBI IMELI,SAJ SMO PREMAJHNA DRŽAVA KJER VSAK POZNA VSAKEGA KER PA V PRVI VRSTI RAVNO POLICAJČKOTI NISO NIČ DELALI,SAMO PLAČE VLEKLI, SEDAJ PA SE MORAJO LEPO SLIKATI,KJE SO BILI DOSLEJ,POPRAVKA VEČ NI,LJUDJE SO JIH ZASOVRAŽILI IN NIMAJO NOBENE PODPORE
FolkloraS
22. 05. 2012 22.18
+21
policija kot bereme spiše kazenske ovadbe, a bi bilo potrebno povprašati tožitsvo in sodišče, kaj mečkajo.
jastreb13
23. 05. 2012 07.07
+5
Joj kak so eni tupi tle gor...nimajo pojma kako sistem deluje v tej državi pa kar nekaj komentirajo tja v tri dni...kdo v tej državi piše zakone, a policija?....kdo usmerja preiskave in obsoja, a policija? Policija je še edina v tej državi, ki kaj dela....ko pa zadeve preidejo na tožilstvo in sodstvo se pa vse ustavi.....tožilstvo je slepo črevo v sistemu delovanja pravne države....
Dongjang1
22. 05. 2012 21.36
-5
zanesljiv dokaz, da je to pot ta rdečim zmanjkalo materiala je opletanje na tem forumu osebkov kot Mirsad in Prašek
marjanka9
22. 05. 2012 21.34
+8
Poden. Vizjak še kar dobro kazal, sedaj pa tako. Pogajanja so za zaprtimi vrati, predstavniki policiskih sindikatov ne dajejo nobenih izjav, Vizjak pa vsak dan spusti v medije kost, da bi jih sprl. Pritlehno, res!
marjanka9
22. 05. 2012 21.35
+3
Eni bodo tem mogoče rekli pogajanja, ampak tega ni nikjer. Zahrbtno!
titovka
22. 05. 2012 19.58
+33
modri angeli...bodite previdni...janša bi vas rad skregal....ne nasedajte janezu janši!!!!!! V SLOGI JE MOČ!!!!!!!
prašek
22. 05. 2012 20.00
+2
titovka
22. 05. 2012 20.02
+1
prašek
22. 05. 2012 20.09
+15
To so bili časi !!!! Ampak tokrat bomo složni z policijo. Samo referendum naj zahtevajo !!!!
titovka
22. 05. 2012 20.11
+9
etul
22. 05. 2012 20.15
-6
ja rdečka ti bi kr nekam hodila nič ne bo dogovor bo sklenjen men vrjam in ti boš en teden v črnini okrok hodila od žalosti
etul
22. 05. 2012 20.18
-1
Praško sem bil malo odsoten žena pa to hi torej praviš da boš Turkeca jeseni volil?
JaZ123456
22. 05. 2012 20.36
+5
hm, dajte za vsak slučaj preverit kje vam je najbližja upravna enota! Še vedno se zbirajo podpisi za referendum o regresu, od četrtka dalje pa upajmo da o celotnem zakonu! Ne tipkat, na upravno enoto it! :D
titovka
22. 05. 2012 20.39
+2
etul...........hahahaha, ne poznaš me hahahhaha mene en milijon janšistov ne more spraviti v slabo voljo.....za vas sem pretrd oreh!!!!!
etul
22. 05. 2012 20.45
-4
de de prvo jest nisem janšist ampak desničar in simpatizer SLS kar se orehov tiče ni večjega veselja kot trenje orehov za petico
etul
22. 05. 2012 20.54
-2
titovka
22. 05. 2012 20.56
+0
etul
22. 05. 2012 21.17
-3
eh veš da bi te omehčal še vsako smo ko bi en teden zram pr šmarnicah sedela te nebi več iz cerkve spravli
titovka
22. 05. 2012 21.38
+0
hahaha, trebalo bi me v cerkev dobiti.....
etul
22. 05. 2012 21.56
-2
bi te jest ži vštimu pol pa na sladoled tako sem moje otroke vozil pa so tako lepo hodili da jih je bilo veselje gledat
prašek
22. 05. 2012 19.45
+4
V četrtek se mora preVirant izreči o datumu referenduma !!!
etul
22. 05. 2012 20.19
-4
vmes je še sreda če smo štrukle pojedli pa ni vrag da se nam palicaji zdaj zaletijo
titovka
22. 05. 2012 20.57
+2
aaaa palicaji...se vam pa nado pustili....
etul
22. 05. 2012 21.18
-3
titovka
22. 05. 2012 21.39
-1
prašek
22. 05. 2012 19.29
+11
Policisti Še en dan zdržite vse pritiske .....
Mr.JanHara
22. 05. 2012 19.36
-5
Jaz sem jedel fižol! A naj kličem 113? (sicer ne morem sam zagotoviti varnosti družinskih članov.) Tišči pa vedno bolj!
prašek
22. 05. 2012 19.39
+0
Kar spusti, žena (Štajerka) je že vajena !!
prašek
22. 05. 2012 19.41
+0
Mr.JanHara
22. 05. 2012 19.53
-1
A za ženo, da je slučajno ne bi bolela glava? To imam vedno pripravljeno, no ja, če sem zainteresiran.
prašek
22. 05. 2012 19.58
+0
Točno to sem imel v mislih ! Saj veš , drugače pa nakupi .....
rci2950
22. 05. 2012 19.26
+18
Se že vršijo pritiski na policiste, ko se očita opustitev nalog iz 84 čl ZPOL skratka, očitno tudi pritisi na g. dir. Gorška, sicer žalostno, da se sedaj očita neko nemoralno dejanje policistom, a nategi in obljube po boljšem statusu se odvijajo iz vlade v vlado... skatka nekaj jih bo šlo delat drugam, nekaj jih jih bo šlo v penzion, mogoče bodo prišli novi še neizkušeni, ja skratka dajmo imet državo policistov, ki nosijo le uniformo, nič pa ne vidijo in nilč ne slišijo....kaj češ, ko te sistem prisili v to pač tak mora biti......
marjanka9
22. 05. 2012 21.30
+0
Če ne bo zadosti policistov, bomo pa vojsko poslali na ceste, da bo čuvala red ni mir. Upam, da si tega večina Slovencev ne želi.
Erin Straus
22. 05. 2012 23.25
-3
seveda si želimo, bolj kot modrih ki igrajo pikado in nogomet!!!!
smosezatoboril
22. 05. 2012 19.11
+28
Narobe govorite. Kot, da je policija zakrivila stanje v državi, da je takšno kot je. Med prvimi, ki so odgovorni za stanje v državi so sodniki, ampak oni se ne pritožujejo nad ukrepi vlade. Zakaj? Ker so si v procesu pogajanj z Virantom izpogajali dobra izhodišča in sedaj jim ni težko pogrešati 10%. Zdravniki? Oni imajo lepa izhodišča in dobre plače ter še delo po pogodbi v treh ordinacijah. Tudi oni ne bodo pogrešali 10%, enako šolniki. Policisti pa imajo slabe plačne razrede že iz pogajanj z Virantom, ki jih je lepo nate....., pa ni kriv samo Virant, pač pa nesposobni sindikati, ki se niso znali pogajati. V preteklem času so izgubili status, ugled, dostojno plačilo in benificiran staž, v zameno za slabo plačano zahtevno delo, za prekrškovne zadeve v prid razbremenitev sodišč, za ravnanje z najdenimi predmeti v prid razbremenitev UE, za več kot tričetrt dela na področju javnih prireditev v prid razbremenitev UE, namesto sodišč izrekajo prepovedi približevanj. Povečalo se je število kaznivih dejan in prekrškov ter ostalih zadev, (prometnih nesreč, intervencij). Policistov pa je manj. Dragi državljani, kdo mislite da bo ob vsem tem pa še skrbel za vašo varnost. Enkrat mora priti do sprmembe na bolje tudi za policiste, če se je do sedaj to dogajalo ostalim skupinam državljanov. Res je kriza in to pomeni še samo več dela za Policijo in zaradi tega tudi argumentirano ureditev statusa Policist.
Igor Hari 1
22. 05. 2012 19.08
-11
Največji ovaduhi v bivši JUGOSLAVIJI ....... Nekateri ne delajo popolnoma nič .... Njihovo šolanje je pa itak ????
Rudar
22. 05. 2012 19.22
+7
titovka
22. 05. 2012 20.06
+1
Duška Duska
22. 05. 2012 18.50
-12
90% ljudi ima premajhno plačo tudi policisti. Vendar imajo izbiro 10% manj od tistega kar imajo ali pa nič manj eno leto,potem bankrot države in 30% manj mnogo let,matematika je huda stvar,še posebej procenti GROZA
janez6bb
22. 05. 2012 18.26
+33
Povzeztek islandske revolucije: 1. Odstop celotne vlade 2. Nacionalizacija banke. 3. Referendum s katerim lahko ljudje odločajo tudi o poslovnih odločitvah. 4. Sodni pregon odgovornih oseb 5. Preoblikovanje ustave s pomočjo ljudstva NA DRUGI STRANI IMAMO POLNO DOKAZOV; ČRNO NA BELEM; GRČIJA; ŠPANIJA; ITALIJA DA UKREPI NE DELUJEJO!!! ZATO SLOVENIJO POZIVAM NAJ PODPRE POLICISTE; KER SE GRE ZA NAŠE DOBRO; IN DOBRO NAŠIH OTROK če se ne upremo ukrepom, ki jih pripravlja ta vlada, ali jih je prejšnja, so popolnoma isti, BO ŠLA SLOVENIJA DEFINITIVNO PO POTI GRČIJE; KER JE TAK PLAN BANKIRJEV ECB-JA. rabite še kaj, ŠPANIJA JE UKREPE ŽE DAVNO SPREJELA; PA SO JI PREJŠNJI PETEK BONITETNE HIŠE SPET ZNIŽALE BONITETNO OCENO; TOREJ Z UKREPI NISO ALI NE BODO DOSEGLI NIČ; KER SE SPET DRAŽJE ZADOLŽUJEJO, A TISTI Z NEKAJ PAMETI RES NE VIDITE KAM TO PELJE; KAR NAM PRIPRAVLJA TA VLADA.
tron3
22. 05. 2012 19.07
+15
Bravo, policaji v bistvu se ne strinjajo s tem da se vse svinjarije, ki so jih počele vse dosedanje vlade, tudi sedanja, ne počisti pod preprogo, samo zato, da bodo nekateri osebki od samega boga poslani večno vedrili na politični sceni, kaj pomeni to varčevanje, saniranje bančkega sistema,
titovka
22. 05. 2012 19.59
+9
janez6bb¸¸¸¸¸NAREDITI REVIZIJO OD LETA 1990....PA DA VIDIMO KAKO SE JE KRADLO IN KDO JE KRADEL....PA DA VIDIMO KATERA VLADA JE ZAPUFALA SLOVENIJO V TOTAL?????
Balki30
22. 05. 2012 18.21
-19
Prepovedat merjenje z laserskimi merilniki.To ni dokaz ampak indikator. Prepovedat merjenje z radarji.Fleš te lahko zaslepi pa zapelješ s ceste. Nevarno to nevarno. AC hitrost dvignit na 150 z 10% toleranco.
prašek
22. 05. 2012 18.32
+2
Mr.JanHara
22. 05. 2012 19.30
+6
Jure, kam se ti pa mudi? Na oni svet? Zapelji v nišo, ne še nas na AC jemati s seboj!
prašek
22. 05. 2012 18.21
+24
Policisti Za vami stoji Slovenija ! Vi ste tisti , ki imate moč zrušiti to neizvoljeno in nelegitimno vlado !!!
Dongjang1
22. 05. 2012 18.29
-20
Policisti - za vami stojijo pingvini! Če bi bil pri nas balkan (na čemer ti palcaji intenzivno delajo sodeč po njihovih primkih) bi že naredili prevrat. K sreč pa smo v EU
jastreb13
22. 05. 2012 18.29
+13
Vsi, ki ste zavedni Slovenci in ste proti ponovni uvedbi sužnjelastništva in v tej državi se zglasite na svoji upravni enoti in oddajte svoj glas ....
prašek
22. 05. 2012 18.31
+7
Mr.JanHara
22. 05. 2012 19.28
-6
policisti! Za vami stojijo somišljeniki s čvrstimi argumenti v desnici? Ste pripravljeni na žrtve?
botjabotja
22. 05. 2012 20.34
-2
Lahko pa na Prešercu naredite štant in z rujnim zalivate svoje fustracije
botjabotja
22. 05. 2012 20.34
-1