Slovenija

Vizija za Slovenijo leta 2050: 'Radi bi živeli v poenoteni družbi, ki se ne ukvarja več z delitvami iz preteklosti'

Ljubljana, 09. 02. 2017 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je vladi Republike Slovenije predstavila dolgoročno vizijo, ki nosi letnico 2050. Ta želi poenotiti prebivalce in prebivalke Slovenije na poti v prihodnost, da se ne bi več obremenjevali z delitvami iz preteklosti, izpostavlja pa inovativnost, skrb za okolje, solidarnost in samozavest.

Vlada se je na seji seznanila z dolgoročno vizijo Slovenije, ki nosi letnico 2050. Gre za rezultat projekta, ki ga je od poletja 2015 vodila služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Vizija, ki naj bi poenotila prebivalce in prebivalke Slovenije na poti v prihodnost, izpostavlja inovativnost, solidarnost in samozavest.

"V sozvočju z okoljem in s časom smo našli ravnovesje kakovostnega življenja. S pomočjo učenja se uspešno soočamo z največjimi izzivi. Smo inovativni, ideje spreminjamo v dejanja. Z zaupanjem ustvarjamo dobre odnose ter gradimo solidarno in strpno družbo. Slovenijo samozavestno odpiramo partnerjem, pripravljenim na sodelovanje. Ponosni bogatimo globalno mrežo s svojo kulturno edinstvenostjo," je vizija položaja, v katerem naj bi bila Slovenija leta 2050.

"Leta 2050 bomo srečni ljudje, živeli bomo bolje, bolj zdravo in dlje"

V besedilu, ki skupno obsega 421 besed oziroma približno eno tipkano stran formata A4, je vizija razdelana še po petih glavnih stebrih oziroma elementih: učenje za življenje, inovativna družba, zaupanje, kakovostno življenje in identiteta: "Vitalna generacija leta 2050 se ne ukvarja več z delitvami iz preteklosti. Medsebojno zaupanje ji je pomembnejše in vredno več. Zaupamo tudi v javne ustanove, ker delujejo pregledno in odgovorno. Prebivalci jih cenimo, ker so dostopne in uporabnikom prijazne, zlasti pa – postopki  tečejo hitro. Ne  zapravljamo časa in energije za neproduktivne spore, pri čimer nam odlično služi učinkovit pravni sistem." je med drugim zapisano v besedilu.

"Slovenci smo leta 2050 srečni ljudje. V vsakdanjem življenju občutimo, zakaj nas globalne lestvice blaginje uvrščajo čisto pri vrhu. Živimo kakovostno: bolje, bolj zdravo in dlje. Družbena in okoljska odgovornost sta nam zelo pomembni. Naravo spoštujemo in z naravnimi viri upravljamo premišljeno. Priložnosti za delo nam ustvarjata digitalna odličnost in model krožnega gospodarstva, ki poganjata gospodarski razvoj. Uspelo nam je, ker smo drzni, samoiniciativni in odgovorni. Cenimo čas in ga namenjamo stvarem, ki v naše življenje prinašajo zadovoljstvo," je med drugim zapisano v besedilu, ki je v celoti dostopno na spletni strani slovenija2050.si.

Cilj vizije je, da združi in poveže Slovence in Slovenke

"Cilj vizije je, da združi in poveže prebivalce in prebivalke Slovenije," je v izjavi za novinarje v torek poudarila ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj. Vizija je prišla od ljudi in je narejena za vse, ki v tej državi živimo. "Cilj je, da vsem nam damo možnost in da si skupaj damo priložnost, da se poenotimo pri ustvarjanju naše prihodnosti," je pojasnila.

Ministrica Alenka Smerkolj je poudarila, da vizije ni narekovala politika, ampak ljudje.
Ministrica Alenka Smerkolj je poudarila, da vizije ni narekovala politika, ampak ljudje. FOTO: Damjan Žibert

V službi vlade za razvoj so bili že od samega začetka odločeni, da vizije ne bo narekovala politika, pač pa ljudje, je še poudarila ministrica. Tako so prvi osnutek oziroma elemente pripravili na tridnevni delavnici z vidnimi, uspešnimi posamezniki z najrazličnejših področij. Skozi mesece so nato sledili dogodki po državi, pogovori z različnimi interesnimi skupinami – na primer mladimi, sindikati in podobno, pa tudi ministri in parlamentarnimi strankami.

V procesu je službi svetovala Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), dogajanje se je odvijalo tudi na spletu.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (498)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

delfin11
10. 02. 2017 17.32
+2
Nekaj podobnega nekdo napovedal 1990...in iz te napovedi niti ŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠ....SPET NEKOMU SE KISAJO MOŽGANI
knivar
10. 02. 2017 17.26
+0
leta 2050 bomo spet del velike močne yugoslavije z zvezdo petokrako na čelu,smrt fašizmu in gnilemu kapitalizmu
paracelsiuss
10. 02. 2017 15.01
+3
Slovenija leta 2050: ….......................V Titovih zavodih Litostroj izdelamo prvi pametno-delavski telefon, ki je plod domačega znanja z izključenim svetovno-imperialističnim sovražnim spletom,........................Pionirji tekmujejo v hitrem branju Kardeljevih zbranih del v exkluzivni že 47. izdaji, vezani v rdečem usnju,..................... obvezna predaja vseh tujih-imperialističnih še nezaplenjenih računalnikov in pametnih telefonov se zaključi s še dodatno racijo in zaplembo dodatnih 154 216 teh družbenemu razvoju škodljivih naprav,........................ na ljubljanskem barju, kjer že kritično primanjkuje prostora, se odpira razširjen del prevzgojno-delavnega središča “Boris Kidrič”, za vse neprilagojene, ki nikakor ne razumejo ljudske oblasti in pluralizma samoupravnih interesov širokih ljudskih množic, …....................na stadionu Lidije Šentjurc v Stožicah poteka veličastna prireditev ob 10. obletnici obiska visokega in čilega predsednika S. Koreje Kim Jong Una v počastitev njegovih večnih naukov in s tem plemenitega bogatenja delavskega duha,............................. v parku Vide Tomšič, bivšem "zvezda" sredi Ljubljane, pa se odkriva v bron ulit najvišji kip na svetu, 172 metrski Ivan Maček Matija, človek z enim srcem, v katerem so združena “prevzgojena” srca stotisočerih ,............................na stadionu Franceta Popita-Jokla za Bežigradom pa se pripravlja javna usmrtitev 117-ih kontrarevolucionarjev, sovražnikov oblasti delavskega razreda, rušilcev edine prave, to je samoupravne demokracije, kateri so hoteli od zunaj netit nemir v trdni, stabilni, povsem neodvisni Delavski Republiki Slovenijiin,vse s pribegom v kapitalistično, imperialistično, izkoriščevalsko in protidelavsko Evropsko unijo, kjer bi se povezali z zunanjim sovražnikom, od katerega pa smo se uspešno odcepili že davnega leta 2022.....smrt EU, živela Delavska Republika Slovenija.....
User1063544
10. 02. 2017 13.52
+1
HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHA.... Ta pa je res dobra... Zdaj so politiki celo postali vizionarji???
wolfterier
10. 02. 2017 16.06
+1
2050 bo Slovenija podobna Bosni.Glavna entiteta bodo Srbi,druga Muslimani,pol pa še manjšine-Italijani,Mađari,Slovenci in Hrvati !
knivar
10. 02. 2017 17.19
+2
kaj tebi srbi ne grejo iz glave,so ti možgani blokirali in si se nehal razvijat 1991,po statistiki je več muslimanov kot srbov v slo naivni podvodljivi janševi privženci
ROMELS
10. 02. 2017 12.29
+3
Dokler bo v Sloveniji trajala vladavina fevdalnega javnega sektorja z diktaturo prava od tega ne bo nič. Samo zapravljanje davkoplačevalskega denarja za razne neuporabne študije.
ROMELS
10. 02. 2017 12.30
+2
Ustvarjajo se pogoji za nastanek rekonkviste, potem komunistične partije in potem................Na oblasti rabimo močnega in pametnega janeza in to lahko slovenijo reši od najhujšega.
+0
Za takimi politiki , kod je Veliki manipulator ne bomo prišli daleč. Tudi brez POŠTENE desne stranke ne -a kaj vsako poštenost Veliki Vodja Kaznuje z Izgonom iz desnice. žalostno, , žalostno ,da človek več ne vidi , škodo ki jo povzroča Vsej Slovenij...Hvala g JJ , da ste se umaknil iz politike, Slovenski narod vam bo na veke hvaležen....
wolfterier
10. 02. 2017 16.08
+0
Pijančki sami odhajajo,nobenih izgonov ni !
+0
Veliki Vodja , je spet dobil napad - reši se kdor se more...Na žalost v SDS še nimajo cepiva proti uničevalcem. Slovenskega naroda. Škoda ker potrebujemo POŠTENO desno stranko...
-1
sid33
10. 02. 2017 12.28
-1
Ne se razburjat, slovenijo bodo dalje levaki vodili, kot dosedaj, samo stranko in ime treba zrihtat, drugace pa imas se nsi in sls na desni strani...
resslovenka
10. 02. 2017 10.53
+9
Ne želim biti negativna, ampak morda l. 2050 države Slovenije ne bo več. Morda konglomerat kakšne sosednje države kot manjšina. Lastni ljudje nas bodo prodali, če nas že niso. Žal. Včeraj so bile dovoljene sanje, danes smo prebujeni v kruti realnost.
resslovenka
10. 02. 2017 10.54
+3
wolfterier
10. 02. 2017 16.09
+1
Uporabnik113089
10. 02. 2017 10.04
+6
"Cilj vizije je, da združi in poveže prebivalce in prebivalke Slovenije," je v izjavi za novinarje v torek poudarila ministrica brez resorja. Ob 380 eur. ,mesečne pokojnine je vizija vsakega Slovenca: " Bo potrebno prodati hišo in kupiti parcelo na britofu....?" Kakšna služba za evropsko kohezijsko politiko, neki!? Dokler je minimalna plača v Luksemburgu 1.921 eur in dokler 40% zaposlenih v slovenskem gospodarstvu dobiva dodatek do minimalne plače ki znaša "gromozanskih" 604 eur. imajo takšne vizije le Peterle, Rop, Fajonova in Bulčeva, ki na mesec pospravijo po enih 25.000 eur. Na jugu bi temu rekli: " Spoštovana gospa ministrica. Je.ala vas vaša vizija"! Še sreča da smo Slovenci precej bolj kulturni in butasti.
topo
10. 02. 2017 09.50
+2
V take študije verjamem,da so drage in da smo jih preplačali davkoplačevalci.Jaz tudi napovem da si tisti ki so rojeni 1957 bodo imeli leta 2050,oziroma samo tisti ki bodo preživeli imeli 93 rojstni dan...Dragi davkoplačevalci moja napoved se razlikuje od te samo po tem da vas ni stala nič...Kdo lahko naše strovnjake jemlje resno,zato pa izgubimo vse tožbe in še smejijo se nam..
slice1
10. 02. 2017 10.19
+1
Moj oče je ob upokojitvi od svojega podjetja dobil uro s posvetilom. Posvetilo bom na URnI
ferencz 1
10. 02. 2017 08.58
+7
Najbolj verjetno je to, da bodo v 50 letih zgradili še enih 5 drugih tirov v ceni TEŠ-a6!
dr.psiho
10. 02. 2017 09.30
+8
se 50 let bodo kradli...sej nic drugega neznajo!!
ferencz 1
10. 02. 2017 08.57
+13
Dreaming! Še za jutri ne veste, kaj bo, kaj šele čez 50 let!
gajstz
10. 02. 2017 08.42
+2
Lepo je povedal Dr. House M.D. : Everybody Lies
veliki svizec
10. 02. 2017 08.30
+1
hahaha sej pa nas oni razdvajajo...bob leta,pa to...
komunjara 1
09. 02. 2017 22.50
+18
A to je vic leta??????
slice1
10. 02. 2017 10.21
+2
Ne, to je iz izjave "Sanja sv...a o kuruzi!"
ONniON
09. 02. 2017 22.32
+15
POVEČEVANJE REVŠČINE !
si.
09. 02. 2017 22.31
+26
res me zanima koliko smo za to sranje zapravili denarja....v sloveniji je res možna vsa svinjarija....ob tem mi je kar slabo....dno...ne dno.....še daleč daleč nižje je šlo s tem sranjem.......dajmo številko na plano!!!!
Zeljejedec
09. 02. 2017 22.27
+10
tedoVV2HCmedo
09. 02. 2017 22.26
+17
Politika stalno dela srečno pravljico za prihodnost. Res je to pravljica, saj se nikoli ne uresniči.
Uporabnik565636
10. 02. 2017 08.14
+1
Pravljica za nas, srečna prihodnost za njih?
...U.D.B.A...
09. 02. 2017 22.04
+8
Oni bi poenotli družbo ,he že kaj rabjo..