Slovenija

Od 300 do 800 evrov kazni

Ljubljana, 03. 04. 2008 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
48

Če voznik ne bo imel vinjete, mu bo nadzornik izrekel globo in vozilo izločil iz prometa.

Slovenija s poletjem uvaja vinjete. Neuporaba vinjet vas bo drago stala, najnižja globa bo ceno letne vinjete presegla kar za petkrat.
Slovenija s poletjem uvaja vinjete. Neuporaba vinjet vas bo drago stala, najnižja globa bo ceno letne vinjete presegla kar za petkrat. FOTO: DARS
Cene zagotavljajo nekoliko višjo raven pobrane cestnine kot v primeru obstoječega sistema. Gre za približno 20 milijonov evrov na letni ravni, kar je ključno. Minister Žerjav o ceni vinjet

Vlada je na seji sprejela besedilo novele zakona o javnih cestah, ki uvaja vinjete, ki bodo od 1. julija obvezne za vožnjo, s katerimi upravlja in jih vzdržuje Dars. Letne bodo za vozila stale 55 evrov, polletne pa 38 evrov. Motoristi bodo imeli na voljo le letno vinjeto, ki bo stala 27,5 evra.

Globa za neuporabo vinjet, ki jih Slovenija uvaja s 1. julijem letos, bo od 300 do 800 evrov, je po seji vlade povedal minister za promet Radovan Žerjav. Cestninski nadzornik bo v primeru ugotovljene kršitve kršitelju izdal plačilni nalog, s katerim mu bo izrekel globo in vozilo izločil iz prometa. Izločitev bo trajala do nakupa vinjete oziroma do plačila cestnine, pri čemer mora cestninski nadzornik voznika izločiti iz prometa na kraju, kjer mu je omogočeno plačilo cestnine oziroma nakup vinjete.

Če cestninski zavezanec ne bo hotel plačati cestnine ali bo odklonil nakup vinjete za nadaljevanje vožnje po cesti, mu bo lahko nadzornik na vozilo namestil tehnično napravo, ki bo preprečevala nadaljnjo vožnjo. Voznik je dolžan vozilo pred namestitvijo naprave parkirati na mestu, ki ga bo določil nadzornik. O izločitvi vozila iz prometa ali namestitvi tehnične naprave bo nadzornik vozniku izdal potrdilo, tehnična naprava se bo odstranila po plačilu cestnine ali nakupu vinjete za nadaljnjo vožnjo po cestninski cesti, vendar najpozneje v 30 dneh od dneva namestitve tehnične naprave, stroške namestitve bo plačal voznik.

Če bo voznik menil, da so mu bile z izločitvijo vozila iz prometa ali namestitvijo tehnične naprave na vozilo kršene njegove pravice ali svoboščine, se bo lahko v roku 30 dni od odrejenega ukrepa pritožil komisiji, ki bo morala pritožbo cestninskega zavezanca proučiti in ga o svojih ugotovitvah in ukrepih v 30 dneh pisno obvestiti. Pooblastila, ki jih bodo imeli nadzorniki …

Dars kot prekrškovni organ

Nadzor nad cestninjenjem z vinjetami bodo izvajali policija, prometni inšpektorat, carinska uprava in cestninski nadzorniki. Družba za avtoceste v RS (Dars) bo tako dobila pristojnosti prekrškovnega organa. Sprva bo uporabo vinjet nadzorovala policija, vzporedno pa bo potekalo izobraževanje ljudi, ki so zdaj zaposleni na Darsu in pobirajo cestnino. Sredstva iz naslova glob zaradi vožnje brez vinjet bodo šla v proračun, nadzorniki pa bodo v primeru odkritih kršitev zoper kršitelje vodili in odločali v hitrem postopku o prekršku, je še pojasnil Žerjav.

Uvedba vinjetnega sistema cestninjenja bo prispevala k:

- povečanju pretočnosti prometa
- zmanjševanju zastojev
- zmanjševanju izpustov CO2
- večji varnosti v prometu.

Vinjete bodo veljale za osebna vozila in motorje, medtem ko bodo tovorna vozila do uvedbe satelitskega sistema cestninjenja ostala na obstoječem sistemu. Vinjete so sicer začasna rešitev cestninjenja, ki bo veljala do uvedbe satelitskega sistema cestninjenja.

Ena vinjeta za eno vozilo

Kdo bo tiskal vinjete, še ni znano, bo pa Dars pred uvedbo cestninjenja z vinjeto zagotovil zadostno količino vinjet, ki bodo v primeru pravilne namestitve na vozilo in veljavnosti dokazovale, da je bila za določeno vozilo plačana cestnina za uporabo cestninskih cest za določen čas, je zagotovil Žerjav.

Cestninski zavezanec bo moral pred vstopom na cestninsko cesto kupiti vinjeto in jo namestiti na vetrobransko steklo vozila. Vinjeta se bo lahko uporabila samo za eno vozilo in bo izdelana tako, da se bo ob odstranitvi uničila. Če se bo vinjeta nenamerno uničila, na primer v prometni nesreči, ali če jo bo uničila tretja oseba, za katero cestninski zavezanec ne odgovarja, bo imel cestninski zavezanec za preostali čas uporabe cestninske ceste pravico do brezplačne nove vinjete za isto časovno obdobje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jvrhnjak
13. 06. 2008 14.53
Kaj pa tisti, ki gremo naprimer enkrat na leto v Koper? Ali naj plačamo za eno vožnjo 27,5 evra? To je rop. V nekaterih drugih državah obstajajo tudi tedenske vinjete. No seveda te države niso tako požrešne kot je naša.
xes
07. 04. 2008 10.46
marija.krebs: sam ne mi satelitskega cestninjenja omenjat.... uvedba tega za osebna vozila bo sele strosek, vecji od teh cestninskih postaj, pa spet bodo sluzili na ta racun posamezniki, ki imajo v lasti patente in tehnologijo seveda z blagoslovom drzave - sistem sam pa je se v fazi nezanesljivega prototipa - tega si res ne zelis verjemi... odgovore na ostala vprasanja pa si lahko poisces po komentarjih nazaj... sicer pa zame je VSAKA poteza vlade predvolilna poteza, in to mislim VSAKA od dneva 1. do zadnjega dne... mogoce je vecina slovencev po spominu na nivoju cloveske ribice al kaj, vendar nekateri pomnimo se za kaksno leto nazaj, oziroma tudi kaksen mandat ali celo dva pred tem kaj so zares poceli doloceni danes malce prebarvani in prerazporejeni posamezniki......
Marija Krebs
06. 04. 2008 19.08
xes, zdaj bo pa to res moj zadnji komentar! V članku Priboljšek v volilnem golažu (Denar&svet nepremičnin) z dne 20.2.2008, sem prebrala: Gradnja cestninske postaje ni zastonj, čeprav se naložba povrne v enem letu. Dars namerava letos jeseni hkrati s končanjem gorenjske avtoceste zgraditi tudi novo cestninsko postajo Brezje. Za tri in pol milijona evrov vredno naložbo so že izbrali izvajalca (SCT, Kraški zidar, CP Ljubljana), pogodbe pa še niso sklenili, ker čakajo na odločitev državnih organov. Poleg Brezij na zeleno luč za gradnjo čakata še cestninski postaji Banuta in Dragotinci na pomurskem kraku ter Prepolje na odseku Slivnica-Draženci. Na cestninski postaji Torovo na gorenjski avtocesti (med Torovim in predvideno cestninsko postajo Brezje so le štirje izvozi) so lani pobrali za 15,42 mio evrov cestnine, izračuni Darsa pa kažejo, da bi na Brezjah leta 2009 pobrali za 5,3 milijona evrov cestnine. Očitno so se stvari spremenile, morda tudi zaradi »Čiste lopate« (?). Domnevam da bodo vse te gradnje odpadle, sedaj, ko uvajamo vinjete. Ali pa zaradi tovornih vozil temu ni tako? Okrog cest bi imela dodati še mnogo, denar zapravljamo na veliko. Pred volitvami se vedno kaj dogaja, pred zadnjimi (predsednika države) so na veliko razkopavali lokalne ceste zaradi vstavljanja otočkov, no, krožna križišča se mi zde v redu. Čudim se, da niso bile vinjete uvedene veliko prej, ne pa tik pred satelitskim cestninjenjem. Vseeno, še vedno dvomim, da bodo sedaj sprejete cene vinjet pokrile odhodke. Koliko pa pravzaprav pričakujejo od njih sredstva samo za ceste, koliko denarja pomeni sedaj za kratek čas zaposlovanje nadzornikov, tisk in poraba vinjet? Tedenske vinjete imajo tudi v Avstriji in drugod, ne le v Švici. To, da plačujem zdravstvo kot vse ostalo na mesečni ravni pa imaš tudi prav, pa zakaj to mečeš? Grozovija, saj dam prav! Plačujemo raznorazne dajatve, ko storitve potrebuješ, pa od tega nič. Ni bilo štipendije za sina, ker sem pač za malenkost prekoračila cenzus (morda le zaradi dotaka za minulo delo po 30 letih dela), od ZZZS moja prijateljica ne dobi napotnice za rešilca za pregled v Ljubljani (tudi ne v zelo kratkem času po obsevanjih … očitno, da je glede napotnic pri nas na Koroškem še slabše), stroški poti pa so povrnjeni v minimalnem znesku (ne pokrijejo niti porabe bencina), ker moraš spet prispevati participacijo itd. Resnično, vsega imam dovolj! In bom zelo jezna še potem, ko bomo še enkrat pokrivali izgubo na AC.
xes
06. 04. 2008 13.26
marija.krebs: mogoce ne ves, da gre vec kot 60% od teh tvojih 15 eurov, ki si jih kot primer navedla spodaj zdaj samo za vzdrzevanje in obratovanje cestninskih postaj... gradnja tukaj ni upostevana.... na tv pa sem enkrat slisal od predstavnika darsa, da cestninska postaja zacne prinasati plus sele po dveh letih obratovanja... tudi meni se gre za nacelnost... denar za cestnine naj gre za ceste, ne pa da ga gre vecina za nek sistem cestinjenja, ki ne prinasa nic drugega, kot zastoje na cesti... ce bi uvedli vinjete za krajse casovno obdobje, bi morali uvesti vec nadzora, torej spet vec denarja od dejansko pobrane cestnine za "vzdrzevanje" sistema cestninjena - nesmisel ... a prispevek za uporabo cest in zavarovanje tudi placujes na tedenski / mesecni ravni???
Marija Krebs
06. 04. 2008 10.52
xes, gre za načelnost. 55 oz. 35 evrov je zame čista predvolilna poteza, ker s temi zneski prihodki od cestninjenja ne bodo zadoščali. Greva stavit? In ker bodo številke rdeče, bomo spet vsi, ne glede na število voženj po AC, doplačevali velike zneske, zaradi predvolilne potegavščine. Sedaj plačujem za 3 poti po vsaj 50 km oddaljeni cesti od doma, od Arje vasi do Ljubljane in nazaj 15 evrov, in vem, da toliko tudi pri tedenskih vinjetah ne bi več zadoščalo, lahko da bi hitro doseglo celo 55 evrov. Pa se ne bom jezila, hočem samo pošten odnos! Zagotovo a je res, da če bi se ministrstvo za promet potrudilo preračunati cene vinjet, pri katerih bi upoštevali tudi vinjete za krajši čas, bi bile cene polletnih in letnih bistveno drugačne. Vinjet za krajše termine nimajo le v Švici, drugod pa so.
xes
05. 04. 2008 12.00
kriss714: razumem, kar bi rad povedal, ampak vinjete so le eden izmed vseh pavsalov, ki jih placujemo ne samo pri avtomobilih - pa se tu ne najdrazji - ampak tudi nasploosno... in za razliko od ostalih je ta pavsal IZBIRNI - lahko ga placas, lahko tudi ne - imas ga moznost preskociti in se peljati po regionalni cesti, katere pavsal za uporabo si mimogrede prav tako ne glede na prevozeno kilometrino ze placal pri registraciji (in to vec kot 55 EUR) - ampak to je OK, vinjete so pa za marijo.krebs cisti antikrist al kajzavem kaj... tega dela ne razumem in tega dela mi marija.krebs ne uspe razloziti.... torej vinjeta je izbirna, ce jo rabis jo kupis, ce je ne rabis oziroma ocenis da lahko shajas brez nje je ne kupis.... kje je problem??? Ja, volitve bodo kmalu, vendar se bojim da marsikdo pricakuje dalec prevec od njih....
Buena Vita
05. 04. 2008 08.47
SPET---SPET -----SPET----SPET--- SAMO RAZMIŠLJATE KAKO BI KAJ ZMAKNILI TRŽNO GOSPODARSTVO TREBA JE PLAČAT 50 LET SMO PLAČEVALI SAMO ENI SEDAJ BO PA POTREBA ŠIRŠE ZASTAVLJENA PLAČAJ IN VOZI 55 EUROV---KOLIKO PA DASTE ZA CIGARETE,PA ZRAVEN OGROŽATE ZDRAVJE PRISOTNIM
kriss714@amis.net
04. 04. 2008 22.06
Xes, ljudem se upravičeno zdi neumno, da bi vsi plačevali enako, ne glede na dejansko uporabo. A mogoče ti in tisti kljukci, ki so se zmislili vinjete še niste preboleli paradajzarskih časov uravnilovke? Pravzaprav res ni tak problem v strošku, kot v pravičnosti, slednjo pa od vlade upravičeno pričakujemo. Sicer pa bojo kmalu spet volitve.
hren2
04. 04. 2008 20.36
Povsem se strinjam z marijo krebs. Naša država temelji na lahkem pridobivanju denarnih sredstev za svoj proračun in to na račun revnih, bogati itak ne plačujejo davkov in tudi vinjet ne bodo, ker bo ta strošek šel na račun firme. To, da bo potrebno kupiti vinjeto za cestni obroč okrog Ljubljane, pa presega vse meje razumljenega. Ne samo, da to ni avtocesta, ampak cesta rezervirana za motorna vozila, smo te ceste stokrat že plačali, so pa v tako slabem stanju, da se lahko po njej voziš le na prehitevalnem pasu. Res se ve, katera stranka bo ne zmagala, ampak upam, da močno izgubila na letošnjih volitvah.
xes
04. 04. 2008 18.48
marija.krebs: ja, zdi se mi nakladanje! To, da se lahko za 55 EUR celo leto po mili volji vozis po celi sloveniji se ti zdi ogroooomen strosek, ki si ga nikakor ne mores privoscit... to, da te za skoraj isti denar orubijo pri treh malce daljsi obiskih klinicnega centra - mimogrede, ti si ga omenila prva - zgolj zato, da ti avto stoji pri miru parkiran pa je OK? Ja.. se bojim, da bos imela Jankoviceve vinjete se prehitro priloznost komentirati... je ze kot odlicen gospodarstvenik ocitno ze zavohal dobro priliko kako zasluziti....
Marija Krebs
04. 04. 2008 18.24
xes, se ti zdi nakladanje, da po 36 letih dela, protestiram proti takim ukrepom. Veliko sem prispevala k državni blaginji in resnično ne morem razumeti, da pri vseevropskih cenah tudi nimamo evropskih plač. Srčno upam, da bomo mi, vsi, ki nas preusmerjate na stare ceste, to res storili. In če bo DARS pobral od vas, srečnežev, ki ste prišli do takih popustov na avtocestah, premalo, potem tudi vi poplačajte škodo. O 100 evrski vinjeti za vstop v Ljubljani pa bom komentirala, ko bo le-ta na dnevnem redu.
nikita99
04. 04. 2008 14.24
''Oracle77 04.04.2008, 10:30 Drugače pa za vse tiste ki jo rabite le nekajkrat letno si jo lahko tudi sposodite :) Vsaka vinjeta, če jo, preden se nalepi na steklo, nalepiš na volnen pulover, se z lahkoto odlepi iz stekla in ponovno nalepi nazaj... ;)'' Če je to točno, daj posnemi pa na youtube da se prepričamo, da ne bi uničili 55 €. Potem je cena ugodna če bomo lahko vinjete menjavali... :-)))
limonca4
04. 04. 2008 10.33
Najvišje kazni za prometne prekrške, vinjete za vsako malenkost (tudi ljubljanska obvoznica in hitre ceste), odkupi firm na račun zastave svojega imena (le za direktorje in politike), pomilostitve in znižanje kazni kriminalcev težkega kalibra, ... Če se bo tako naprej nadaljevalo s plačami, bodo imeli nekateri ne balkanske ampak ETIOPSKE plače ... Le kam gre vse to skupaj? Se ne bi čudila, če bo več bingljajočih ljudi (štrik in veja)... Žalostno!!!!! Lp
Kuehne-Nagel
04. 04. 2008 10.30
Drugače pa za vse tiste ki jo rabite le nekajkrat letno si jo lahko tudi sposodite :) Vsaka vinjeta, če jo, preden se nalepi na steklo, nalepiš na volnen pulover, se z lahkoto odlepi iz stekla in ponovno nalepi nazaj... ;)
Kuehne-Nagel
04. 04. 2008 10.19
Končno en zakon ki se mi zdi vreden dobre besede. Vinjete so odlična rešitev (sploh če bi podrli cestninske postaje). Vsem tistim pa, ki jokate da uporabljate AC le 2-3 krat letno, pač se boste peljali po stranskih cestah ker tam je ne rabite. Vinjete namreč...
xes
04. 04. 2008 10.11
marija.krebs: ne nakladaj nekaj brez veze! Sicer pa ti bo v kratkem se Jankovic uvedel 100 evrsko vinjeto za vstop v ljubljano, pri klinicnem centru, ki ga obiskujes 2x do 3x letno pa pustis v najdrazji parkirni hisi v drzavi - parkirna hisa Sempeter visjo vsoto kot za letno vinjeto - to te ocitno ne moti?
magnum357
04. 04. 2008 09.49
vinijete so zelo dobra rešitev za avtoceste. prevzeli smo ga pa švicarskem modelu. tudi prav! sam dokonca ga niso prebrali in po svoje uredili kaznovanje. v avstriji je kazen 2X letne vinjete. nadzor ne pomeni poslovne priliznost in delanje dobičov kot si nasa vlada. drzava se umika iz gospodarstva, kdo poa se nebi ce si pol lahko napises zakonekake ti pase in ljudi lupis po mili volji.
_glamour_
04. 04. 2008 08.26
Kaj ma kdo za komentirat, če mu je višina kazni všeč al pa ne?? Všeč ni samo tistim, ki nonstop jamrajo, se sami sebi smilijo in se ne držjo pravil! Če je teba imet vinjeto, je treba imet in sploh ni debate o kakršnikoli kazni pa če gre to za 800€ ali 5000€!
trout80
04. 04. 2008 07.45
Mislim, da se že ve kdo bo zmagal na parlamentarnih volitvah hehe, ta vlada ziher ne!!!!
mudrija
04. 04. 2008 05.50