Slovenija

Višje trošarine na elektriko, plin in cigarete

Ljubljana, 06. 07. 2010 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor je sprejel zakon o trošarinah. To pomeni, da se bodo s 1. avgustom zvišale trošarine na električno energijo in zemeljski plin, hkrati pa zakon predvideva tudi pospešeno dinamiko zviševanja trošarin na cigarete.

Elektro
Elektro FOTO: POP TV

DZ je sprejel novelo zakona o trošarinah, ki prinaša zvišanje trošarin za električno energijo in zemeljski plin z letošnjim 1. avgustom, hkrati pa pospešuje načrtovano dinamiko zviševanja trošarin za cigarete. Trošarine za cigarete se morajo v skladu z evropsko direktivo v vsaki državi članici EU najpozneje do 1. januarja 2014 zvišati na 90 evrov za tisoč kosov cigaret. V Sloveniji se bodo na to raven povzpele že 1. oktobra 2012.

Zakon določa tudi zvišanje trošarin za električno energijo in zemeljski plin z letošnjim 1. avgustom, a gre le za ukrep začasne narave, saj bo veljal le do konca leta 2011.

Trošarina za elektriko se bo zvišala v dveh korakih: potem ko se bo 1. avgusta z zdajšnjega enega evra zvišala na 6,05 evra za megavatno uro, se bo s 1. novembrom še dodatno na 12,10 evra. Trošarina za zemeljski plin za ogrevanje in za pogonski namen pa se bo s 1. avgustom zvišala z 0,63 centa na 3,63 centa za kubični meter.

Kajenje-1
Kajenje-1 FOTO: M.K.

V primeru ugodnejših gospodarskih gibanj v tem obdobju lahko vlada trošarino prepolovi, je dopoldne ob predstavitvi predloga zakona povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar. Vlada si letos od zvišanja trošarin obeta dodatnih 39 milijonov evrov prihodkov, v letu 2011 pa 157 milijonov evrov.

Opozicija proti takemu načinu zviševanju trošarin

V poslanskih skupinah opozicije so zvišanju trošarin nasprotovali. Zakon bo najbolj udaril po gospodarskih subjektih, je opozoril Marjan Bezjak (SDS), ter dodal, da gre za pregrob ukrep. "Vem, da manjka denarja v državni blagajni, ampak polnite jo s pametnimi potezami. Dejansko s trošarinami na alkohol, na cigarete in na takšne stvari, nikakor pa ne na energente," je pozval vlado.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Garfield7497
01. 08. 2010 09.40
OČITNO BO POTREBEN REFERENDUM KDAJ BO LAHKO VLADA DVIGNILA TROŠARINE IN ZA KOLIKO ČE SPLOH
resenik
01. 08. 2010 09.34
Kar se tiče cigaret naj majo ceno kakor hočejo a elektrika in druge življensko potrebne dobrine. Pri teh dvigat ceno je katastrofa. Kaj, če ne moreš več plačevat tega ti pa takoj odklopijo. Cigarete pač ˝fehtajo˝.
mr.steinbrenner
20. 07. 2010 23.59
pa vam je sploh jasno kolko evrov da en povprečn kadilec državi več v primerjavi z nekadilcem? tedensko gledano.mesečno.letno.na desetletje,3 desetletja? vi nekadilci pa še kr dalje ne znate bit nič drugega, kot nestrpni do kadilcev, jim gušit, da zastrupljajo čisti zrak (za katerega nenazadnje plačajo x-krat več kot ostali!), dajat vladi prav, naj le še naprej viša trošarine na cigarete in alko! pa kaj je z vami?! malo se poenotimo slovenceljni no,višanju trošarin je treba nasprotovat,vseeno za višanje česa gre, ker se bo nastali denar itak pobasal spet v žepe tistih, ki že imajo vse in bi radi še več, kolko si pa ne bodo mogli pobasat, pa se bo posodlo spet neki grčiji! na puf vse skup seveda... pa da ne bo pomote, kajenja NE PODPIRAM, sam sem že več let nekadilec, a v mojih 14ih letih kajenja sem državi samo na trošarinah za cigarete zmetal več, kot nekdo, ki je "zdravo" živel 34 let. vprašajte se. kar pa mislijo z elektriko nardit, je pa tak na meji kriminala - povišat jo mislijo za 1200%, ministri naši pa kaj je z vami, povprečne plače v 5ih letih ne dvignete za 5%, a mi se moramo sprijaznit s 1200 procentnim višanjem cene ene izmed osnovnih dobrin iz DANES NA JUTRI! borka pahorjeva, zakaj majo avstrijci in vsi okoli nas cenejši bencin? majo šilingi nižje plače od nas? še malo in bo še nemčija imela cenejšo gorivo od nas, min. plačo pa 5x višjo od tukajšnje. svi*** oderuške, samo po malem poštenem človeku znate udarjat in mu pobirat! naša vlada je tak hudo gnila in nesposobna, da me bo počasi že sram priznat, od kod prihajam!
PIKAPOKA112
15. 07. 2010 16.07
REVŠČINA SE NE BO POVRČALA ZARADI CIGARET IN ALKOHOLA, TO JE KOZLARIJA KDO IMA TAKO MIŠLJENJE! ČE IMAŠ DANDANES DENAR ZA CIGARETE IN ALKOHOL, IMAŠ TUDI ZA VIŠJO POLOŽNICO ELEKTRIKE, KI JE MALO BOLJ POMEMBNA
Nastja77
07. 07. 2010 18.11
sedaj jih kritizirate ko pa bodo kakšne volitve jih boste pa pdpirali zakaj ste jih pa volili prav vam je raja.
furmank
07. 07. 2010 13.57
treba se bo oborožiti da se bomo lahko branili pred lastno vojsko in policijo ki jo bo vlada poslala nad ljudstvo .Smo čisto blizu tega.
Mr.
07. 07. 2010 11.12
Tile so pa res nenastitni..... po moje se bo revščina povečala vsaj za 20% tako dobre ukrepe so sprejeli....
dule100
07. 07. 2010 09.09
Še en uspeh Pahorjeve vlade ! Od zmage do zmage korakamo pod rdečo zvezdo !
blable
07. 07. 2010 07.43
slovenija, od kod lepote tvoje?
bron
06. 07. 2010 22.18
PRVO BI OBDAVČIL POSLANCE ,DA SPLOH NE BI VEČ PRESTOPILI PRAGA PARLAMENTA ,KJER TAKE ŠLAPE NIMAJO KAJ DELAT SE VIDI ,DA SAM REVEŽE OBIRAJO.
uglytruth
06. 07. 2010 22.07
hvala Borut ti si car!Če slovenija ne bi imela pahorja kje bi bili?Vse bi bilo ceneje,krize ne bi bilo,lepše bi živeli,brez problemov,...Hvala borut ker popestriš naša življenja!
yarrick
06. 07. 2010 20.47
@penzic Hja, isto je bilo v grčiji, pa na tajavanu pa še kje drugje verjetno. ko se bodo ljudje zavedli kje smo bo že prepozno. clock is ticking and counting down...
periot
06. 07. 2010 20.40
Luksuza poslanci nočejo obdavčit ker bi prav njih nabolj prizadelo, za takšno vlado samo drek!
Penzic
06. 07. 2010 20.32
ja boljše ostati brez besed, potem pa one glupe face, kao da se počasi kopljemo iz krize, očitno nam zelo, zelo lažejo, situacija je hujša, kot si predstavljamo in verjetno so vsi kazalci "uspeha" dodatno sfrizirani, kot v primeru Grčije, kam to pelje mi ni jasno, edino kar so sposobni sprejeti so manjše plače in podražitve, kar se tiče dodane vrednosti, ki bi nas mogoče lahko rešila pa nič, sploh se nihče ne trudi kaj naredit, ukvarjajo se sami s seboj, od državljanov pa pričakujejo, da se bodo izgarali in pocrkali
yarrick
06. 07. 2010 19.11
@jamestheman Včasih se vprašam, če je dobro da vidimo samo sebe. saj ni samo v sloveniji tako, verjetno je vsepovsod po svetu(vsaj v "gospodarsko bolj razvitih državah") le da mi tega ne vidimo(ne povedo ali pa nas ne zanima) ali nočemo videti. Še vedno bi našel marsikoga v SLOVENIJI, ki bi trdil da država ni v recesiji, da ni nobenih večjih problemov kot so bili pred tem, da je VSE V NAJLEPŠEM REDU. seshhh sheeple...
yarrick
06. 07. 2010 19.00
Še eno vprašanje za vas(kdorkoli pač ve kaj o tem): Za koliko te obere država, če si sam prideluješ elektriko? Glede na to, da so tako pohlepni po denarju, si bom kar najhitreje omislil par solarnih celic, mogoče doma narejeno veterno elektrarno in si proizvajal sam elektriko. pa če je od vsake KW samo 1c dobička(pri neodvisni pridelavi) ga imam raje sam kot pa da ga dobi vladajoča "policija". Le kaj nam ponuja, da nas po drugi strani tako skubi?
tistatam
06. 07. 2010 18.59
Pa kaj si ja nor??!!!! Sem mislila,da sem nardila napako ko sem se pred leti izselila iz Slo in sedaj vidim,da se mi je malo trpljenja splacalo.... ampak me srce boli ko pomislim kako morajo moji starsi obracat kovance,da prezivijo. kako jim rata ne vem.. svaka jim cast!!! poslanci bi se lahko malo zamislili kaj delajo z lastnim narodom!
Sentis
06. 07. 2010 18.54
Vse se draži, narod pa vedno bolj v krizi. Zanimivo kam gre ta naša ljuba Slovenija...
yarrick
06. 07. 2010 18.43
@tedybear "kdor ima danes kmetijo je car. tudi če gre vse v ****, hrano ima." Hja, ja in ne. Zaenkrat je še jkar dobro, nihče pa ti ne garantira da ne bo slabše. Ko enkrat vse propade, se vsi zgrnejo najprej na trgovine(vseh vrst) potem pa na lokalne pridelovalce. Poleg tega se mi pa zdi, da bi v primeru gospodarskega kolapsa država hitro uvedla "desetino"(tako kot so imeli v fevdalnih časih, in potem še med WW2 in po njej).Je pa res, da smo/so vsi tisti, ki imajo nekaj svoje zemlje na boljšem, saj lahko v najslabšem primeru še vedno vzgojimo relativno dovolj zase.Ravno o tem sem govoril par postov nižje: Do danes os kmete zaničevali in se jim smejali, na koncu pa se bodo kmetje smejali vsem ki danes tako mahajo z €€. če bi mene kdo pred kakim letom vprašal če je dobro biti kmet, bi dejal da bi vse skupaj najraje poslal v tri krasne in se odselil. Danes pa sem vesel, da imam toliko zemlje kot jo imam in si pridelam kolikor pač obrodi.
enor17
06. 07. 2010 18.38
jst grem oropat eno banko ........