Slovenija

Šrot in Bavčar bosta morala v zapor, oba napovedujeta nadaljevanje boja

Ljubljana, 11. 07. 2014 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Igor Bavčar in Boško Šrot bosta morala zaradi zlorabe položaja oziroma napeljevanju k temu v zapor. Višje sodišče je namreč zanju potrdilo zaporni kazni. Poleg njiju bo šel v zapor tudi Kristjan Sušinski, a višje sodišče mu je kazen nekoliko znižalo.

Boško Šrot in Igor Bavčar
Boško Šrot in Igor Bavčar FOTO: 24ur.com

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo dosojene zaporne kazni za nekdanja predsednika uprav Istrabenza in Pivovarne Laško, Igorja Bavčarja in Boška Šrota. Bavčar bo moral v zapor za sedem let, Šrot pa za pet let in deset mesecev, je potrdil Šrotov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar. Znižalo pa je kazen Kristjanu Sušinskemu, in sicer za pol leta.

Višje sodišče v Ljubljani je po besedah Šrotovega zagovornika v večini pritrdilo prvostopenjski sodbi, je dejal Kovačič Mlinar. Nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski bo tako moral v zapor za tri leta, medtem ko bo njegov brat, Nastja Sušinski, ki mu je višje sodišče potrdilo sodbo, v zapor moral za tri leta in devet mesecev.

Kovačič Mlinar je napovedal, da bo obramba na vrhovno sodišče vložila zahtevek za varstvo zakonitosti.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Šrota lani spoznalo krivega storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, Bavčarja pa so obsodili za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja.

Bavčar bo moral vrniti 21 milijonov

Nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega je senat spoznal za krivega pranja denarja, za krivega pranja denarja in zlorabe položaja je sodišče obsodilo tudi njegovega brata, nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega.

Istrabenz-2
Istrabenz-2 FOTO: Dare Čekeliš

Bavčar bo po odločitvi višjih sodnikov moral vrniti dobrih 21 milijonov evrov, Kristjan Sušinski pa 3,5 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Iz sodbe ljubljanskega višjega sodišča, ki so jo na svoji spletni strani objavile Finance, je razvidno, da je sodišče delno pritrdilo pritožbi Kristjana Sušinskega. Kot je zapisalo, "pritožniki utemeljeno opozarjajo glede na listinske dokaze, ki se nahajajo v spisu, na zdravstveno stanje obtoženca". Zato mu je višje sodišče za pol leta skrajšalo dosojeno kazen.

Drugostopenjsko sodišče pa je spremenilo odločitev prvostopenjskega in odpravilo odločitev, s katerim je Bavčarju, Šrotu in Nastji Sušinskemu naložilo plačilo 35.000 evrov stranske denarne kazni.

Fink in Korsika ne bosta vračala denarja

Vsi trije so bili namreč obsojeni za dve kaznivi dejanji, okrožno sodišče pa je pri tem kršilo kazenski zakonik, ki opredeljuje pravila za izreka enotne kazni, saj je pri izreku napačno ravnalo. Denarne kazni v višini 35.000 evrov pa ni umaknilo za Kristjana Sušinskega, ki je bil obsojen le za eno kaznivo dejanje.

Prav tako Bojanu Finku in Bojanu Korsiki ni potrebno vračati 270.000 oziroma 400.000 evrov, ki sta jih prejela kot posojilo od Bavčarja.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Obtožnica zaradi domnevno spornega lastninjenja Pivovarne Laško, v katerem naj bi bile pivovarna in njene hčerinske družbe oškodovane za 109 milijonov evrov, in trgovanja z delnicami Istrabenza je bila vložena avgusta 2012.

Sodišče je nato obstoječo obtožnico razdelilo na dva dela, sojenje zaradi menedžerskega prevzemanja Pivovarne pa je sledilo sojenju v zadevi Istrabenz. Prav tako kot v prvem, je tudi v drugem sojenju na zatožno klop med drugim sedel Šrot.

Bavčar pravi, da bo dokazal svojo nedolžnost

Danes je Bavčar v odzivu dejal, da bo zoper sodbo uporabil vsa izredna pravna sredstva, ob tem pa je prepričan, da bo svojo nedolžnost dokazal. Bavčar sicer sodbe še ni prejel, če je taka, kot navajajo mediji, pa je razočaran in presenečen. Presenečen je zato, ker je bil prepričan, da bo višje sodišče upoštevalo utemeljene argumente obrambe. "Navedli smo vrsto vsebinskih razlogov, zaradi katerih bi moralo višje sodišče sodbo razveljaviti," meni Bavčar.

Mnogi pravni in ustavni strokovnjaki po Bavčarjevih navedbah pravilno opozarjajo, da je podjetje iz sredstev vseh v obdobju družbene lastnine, prešel v sredstva posameznikov, družbenikov, v obdobju zasebne lastnine. To, tako pravi Bavčar, ne pomeni, da lahko zasebniki delajo karkoli, še posebej ne smejo oškodovati tretjih.

"Pomeni pa, da v zasebna razmerja državni organi ne morejo posegati po uradni dolžnosti. V tem primeru pa so. In zato ni slučajno, da sodišče ni znalo pojasniti, kaj bi moral narediti nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, da ne bi zlorabil položaja. Ni slučajno, da ni upoštevalo izvedenca, ki je sploh prvič pojasnil, kaj pomeni trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti in da gibanja delnic ni moč napovedati za naprej," je zapisal Bavčar.

Poudaril je še, da ni slučajno, da sodišče ni upoštevalo, da je v svojih poslih ravnal popolnoma poslovno običajno s trgovanjem preko bančnega računa, ampak je videlo zgolj priliv in se v razloge zanj sploh ni spuščalo.

In iz istih razlogov Pivovarna Laško po Bavčarjevih besedah vse do tedna dni pred sojenjem sploh ni trdila, da je oškodovana, pač pa nasprotno, da je zaslužila in šele s pritiski so jo pripravili, da se je postavila na stran tožilca, ob tem pa sploh ni znala pojasniti zakaj.

Bavčar na sodišču
Bavčar na sodišču FOTO: Miro Majcen

Obramba je po Bavčarjevih pojasnilih ves čas govorila tudi o procesnih kršitvah. Pri tem je izpostavil, da je tožilec Jože Kozina naročil davčni upravi, naj začne preiskavo proti njemu, ki je bila v bistvu kazenska preiskava, z njo pa so bile kršene njegove pravice zoper samoobtožbo.

Bavčar je še spomnil, da je Kozina skoraj v celoti sledil in prepisal ovadbo, ki jo je zoper njega vložil Zoran Janković. Zato ga odločitev višjega sodišča, dva dni pred volitvami, ne preseneča. "Žal moram ugotoviti, da sodišča v zadnjem času ne sledijo interesu prava, ampak sledijo političnemu in medijskemu linču," je še dejal Bavčar.

Nadaljevanje boja napoveduje tudi Šrot

Tudi Šrot je v odzivu dejal, da se s sodbo ne bo nikoli sprijaznil in se bo boril na vseh možnih institucijah. Sodbo je označil za konstrukt in trdi, da je obsojen zaradi posla, ki je Pivovarni Laško prinesel dobiček v višini treh milijonov evrov.

Po njegovi oceni tako prvostopenjsko kot višje sodišče ni imelo nikakršnih argumentov oziroma dokazov za izrečeno sodbo. Kateri razlogi so vodili višje sodišče k taki odločitvi, pa Šrot ne želi ugibati, zagotovo po njegovem mnenju niso bili dejanski in pravni argumenti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1798)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
28. 07. 2014 22.43
joj jojj joj kaj še počneta ta dva goljufa počneta na prostem SODITA DIREKNO NA DOB V ZAPOR zavraga jas tudi lahko govorim da nisem kriv in to trdim to je normalno da se bo vsaki obdolženi brano z besedo nisem kriv da je vse montirano ja tako je to če velja za nas navadne drževljane za nih bi moralo še bol veljati in v ZAPOR SODIJO TAKŠNI IN OIKA....------........
Berdem
13. 07. 2014 21.55
+1
Pazite, da ne uideta čez mejo
odpisan2x
13. 07. 2014 18.34
-2
kdaj bo naslednji pol minister v arest pa naslednji pa prejšni
machete30
13. 07. 2014 18.22
+2
pobrat use pa u jamo s takimi pa zabetonirat pa nej uziva u temi
FoglofTunek
13. 07. 2014 17.58
+0
Čujte, Papež je roko, da je v Cerkvi dva odstotka pedofilof???? A res?... Cerkef je zelo tesno povezana s SDS - Slovensko domobranasko stranko ... a vam to kaj pove? Samo fprašam!... Jas sn volo ZDRUŽENO LEVICO!!!
FoglofTunek
13. 07. 2014 15.42
+3
Čujte, volilna udeležba skoraj 16-odstotna: do 11. ure glasovalo 264.359 volivcev, največ v Zagorju. Dežujejo pritožbe čez sporna sms sporočila...ste čuli !!!...sms sporočila !!! Ka ne bo slučajno gdo na tem forumu zlorabil volilnega molka !!! O, BTW... jas sn volo za ZDRUŽENO LEVICO...he he :))
Bojana222
13. 07. 2014 15.37
+3
Kako imajo vsi,najdražje advokate..se vprašm,a od kje jim denar..Seveda se ve,državnega imajo.. Samo,da so si ga prilastili,oziromo pokradli državo..
Pipsodin
13. 07. 2014 13.05
+5
Naj še malo pregledajo, kdo je vse služil denarce in opremljal Stari Palace v Portorožu ( TV, okna, vrata, ...) Kot sem slišal pogovor nekaterih znancev teh ljudi, so bili sami sorodniki po 1,2... kolenu ali strani žene!
kure bedne
13. 07. 2014 11.48
+12
Kazen je prenizka. Vse premoženje bi jima morali pobrati. Itak bosta čez 3 leta na prostosti.
FoglofTunek
13. 07. 2014 09.56
+4
Čujte, gnes je volilni molk, tak da ššššššššššššš... jas sn volo ZDRUŽENO LEVICO...samo ne na glas govorit... gnes je volilni molk...ššššššššššššššš....
JE-BI-GA
13. 07. 2014 09.48
+14
Kazen, ki jima je bila izrečena je znatno preniska. To so barabe, ki so potopile državo, ljudem pokradli dostojanstvo, takšni nebi smeli več na svetlo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sinhron
13. 07. 2014 09.33
+14
Vsa naša podjetja , ki so imela lastno blagovno znamko sta uničila ,z blagoslovom velikega vodje v letih vldavine 2004 do 2008 , vključno z Kolinsko , Drogo , Merkatorjem ,hoteli Portorož , Istrabenz ,itd........in naredila veliko bančno luknjo , skoraj tako kot cerkev z zvonom 1 in 2 !
Manu Cocker
13. 07. 2014 08.54
+6
Spet postenmi tatovi kriminalci!!!!
Uti caput meum
13. 07. 2014 01.47
-9
Koliko nestrpnosti....malo berem tele komentarje in se ne morem načuditi kako ljudje obračajo besede sebi v prid. In potem še trdijo da to dela nasprotni politični pol. Hhahaha in pol še vrhunec "končno nekaj novega za voliti" hahahahahhaha bwahahahahaha bwahahaha
Ope?enka
13. 07. 2014 00.11
-10
UROKI DEPALE VASI niso dosegljivi, zakaj le.
Ku?ko pod pru?ko
13. 07. 2014 00.41
-2
Ope?enka
13. 07. 2014 00.08
-12
Brazilska reprezentanca v tekmi z Nemčijo nazorno prikaže delovanje vlade v odhodu, današnja tekma z Nizozemsko nam je dala vpogled, kaj se bo zgodilo če bo nova vlada podobno sestavljena.
MafijaJalowaRde?a
12. 07. 2014 23.38
-15
Višje sodišče ... kaj je to ... a to so uni k mislijo, da so pravnomočni, pa to ...
srebrnibreg
13. 07. 2014 11.43
+5
To so tisti, kateri koruptivce in lopove zapirajo. Opravičeno.
FrancRodeVKristusu3
12. 07. 2014 22.39
-8
Bavčar je osamosvojitelj, zato je neomadeževan.... FREE BAVČAR!!!!!
srebrnibreg
12. 07. 2014 22.40
+22
Izredno dobro je osamosvojil Istrabenz, Drogo in Kolinsko.
FrancRodeVKristusu3
12. 07. 2014 22.44
-14
FREE BAVČAR!!! Brez njega bi danes pisali v cirilici.....
srebrnibreg
12. 07. 2014 22.46
+15
Še malo pa bomo spet zaradi takšnih kot je on, ker nas južni za poceni denar prevzamejo.
I Res
12. 07. 2014 23.17
+16
vsi osamosvojitelji bi morali za to kar so nam naredili do konca življenja v zapor.prej smo bili št.1 v jugi. danes nas pa sploh ni več.prej so imeli vsi delo , dom ..........kaj pa je danes????zato polnimo zapore z osamosvojitelji
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
12. 07. 2014 22.14
+7
Preverjeno.... Bavčar je sodeloval tudi pri aferi državnega sekretarja zato da bi ovcam mazal oči..... v senci 15 letne afere se je pa mutilo k svina.... če že vsi ropotajo da je politična obsodba je bila ta, sodelovala je tudi podšefica Cerarjeva vsi LDS.... no ampak kar koplješ drugemu v isti drek padeš kajneda..... s tem da gre tu ZAReS v milijone, krajo, priviligeranost, politiko, korupcijo, svinjarijo in na koncu za nesposobnostte večne negativne slovenske selekcije..... Dob bi moral takim biti grob....
Venividivici1
12. 07. 2014 21.39
+1
Ta je pa dobra