Slovenija

Cekuta iz Sarajeva sporoča: Tu se odlično počutim, na novo sem prerojen. V Slovenijo se ne bom vrnil

Ljubljana, 09. 11. 2017 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Jure Cekuta se najverjetneje ne bo več vrnil v Slovenijo. Pravi, da se v Sarajevu odlično počuti, da so ga tamkajšnji umetniki sprejeli medse in da je kot prerojen. S hitro prošnjo za azil je tudi mojstrsko prehitel slovenske sodne organe. Dokler BiH namreč ne razreši njegove prošnje, kar bi lahko trajalo leta, ga ne bodo izročili Sloveniji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Jure Cekuta se v Slovenijo ne bo vrnil, v BiH se odlično počuti
    02:44
    Iz 24UR: Jure Cekuta se v Slovenijo ne bo vrnil, v BiH se odlično počuti
  • Iz 24UR: Cekuto iskali v Sarajevu, a ga niso našli
    02:20
    Iz 24UR: Cekuto iskali v Sarajevu, a ga niso našli

S precejšnjo gotovostjo lahko trdimo, da je slikar Jure Cekuta pobegnil v Bosno in Hercegovino in se tako izmuznil slovenskim organom pregona. 

V posebnem pogovoru za 24ur, ki so ga posneli naši bosanski kolegi, je pozno popoldne sredi Sarajeva povedal, da se v Slovenijo ne bo vrnil. Pravi, da je v BiH na novo zaživel in da mu pri okrevanju zaradi sladkorne bolezni, ki jo preboleva, pomaga prav umetnost.

Cekuta je s hitro prošnjo za azil tudi mojstrsko prehitel slovenske sodne organe. Bosanci ga, dokler ne razrešijo njegove prošnje, kar pa lahko traja leta, namreč ne bodo izročili Sloveniji, četudi bi ta to zahtevala.

Slikar je v svojem sarajevskem ateljeju povedal: "Slovenija je preteklost. Vrhovno sodišče mora prepoznati, da sem nedolžen. Če bi šel pozneje še na ustavno sodišče ali na Evropsko sodišče za človekove pravice, bi bila to sramota, ne le za Slovenijo, ampak za celo Jugoslavijo.

V Slovenijo se Cekuta tako ne bo vrnil, ker da mu Bosna zelo ustreza in ga zdravi. Tam doživlja novo ustvarjalno pomlad. 

"Tako kot se počutim tu ..., takšna dela, kot sem tu ustvaril, jih nisem še nikdar v življenju. To je zaradi vas, hvala vam," se je Cekuta v BiH zahvalil številnim umetnikom, s katerimi tam sodeluje. 

Jure Cekuta se v BiH odlično počuti.
Jure Cekuta se v BiH odlično počuti. FOTO: POP TV

Kaj pa izjave ministra Klemenčiča?

"Včeraj sem na slovenski televiziji videl, da je minister za pravosodje, Goran Klemenčič, izjavil, da Cekuta ni v nobenem prekršku in da se lahko svobodno giblje po celem svetu," je dejal Cekuta in dodal, da je afera Patria umetno zrežirana. "Vsi so osvobojeni, nihče ni kriv, razen slikarja Cekute."

Na okrožnem sodišču so v zvezi sicer povedali, da zakon o izvrševanju kazenskih sankcij obsojenim ne preprečuje potovanja ali prehoda državne meje pred nastopom kazni. "Zaenkrat tudi ni okoliščin, ki bi izkazovale, da gre za pobeg, zaradi katerega bi sodišče po zakonu razpisalo potrebne ukrepe. Prav tako odločitev glede odloga nastopa kazni zapora zaradi pritožbe še ni pravnomočna," so zapisali.

"Zakon je uspešno uveljavljan samo toliko, kolikor so ga sposobni uveljavljati tisti, ki so za to pristojni, v tem primeru sodišče," je včeraj dejal minister za pravosodje.

Cekuta: Sem le postranska škoda politike

Slikar je še povedal, da je občutljiva oseba, ki je le postranska škoda politike, hkrati pa verjame, da ga bo Bosna sprejela, saj je kot prijatelj Janeza Drnovška podaril 10 slik v vrednosti 200.000 evrov za bosanske vojne begunce. "Jaz sem občutljiva oseba, zato me bolijo te neresnice. To so neresnice na nivoju politike, ki me želi kot grešnega kozla uporabiti za svoje politične igrice."

Cekuta dodaja, da je slikanje zdaj terapija, s katero se zdravi. V BiH sodeluje z likovno akademijo in nekaterimi umetniki. 

Na naslovu v Sarajevu, kjer je Cekuta uradno prijavljen in na katerem naj bi 
živel s prijateljico, ga je včeraj zjutraj iskal naš bosanski kolega Avdo Avdić, a slikarja tam ni bilo. Niti ga niso našli na drugi lokaciji, kjer naj bi živel. 

Ga je torej sploh kdo videl? Sosedje pritrjujejo, a o njem ne vedo povedati prav veliko. Nam je pa njegov bosanski odvetnik sporočil, da si želi Cekuta preostanek svojega življenja preživeti v Sarajevu in da bo imel konec meseca tam tudi razstavo, posvečeno svetovnemu miru. 

Slikar je odšel v Sarajevo, kjer v miru ustvarja.
Slikar je odšel v Sarajevo, kjer v miru ustvarja. FOTO: Kanal A

Sodišče še ne ve točno, kaj bi

Višje sodišče v Ljubljani medtem še ni odločilo o pritožbi slikarja Cekute na odločitev Okrožnega sodišča v Ljubljani, s katero mu je to zavrnilo odlog prestajanja zaporne kazni. Še prej mora namreč razčistiti dilemo, ali je njegova kazen že izvršljiva, so pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Cekuta je bil namreč v zadevi Patria II obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora, ker naj bi upokojenega brigadirja Petra Zupana, ki je bil takrat zaposlen na ministrstvu za obrambo, napeljal, da mu je predajal zaupne dokumente o zadevi Patria. Cekuta bi se moral na prestajanje kazni zglasiti poleti, a je pred tem podal predlog za odlog prestajanja kazni iz zdravstvenih razlogov.

Okrožno sodišče je predlog po pridobitvi mnenja zdravniške komisije ministrstva za zdravje 15. septembra zavrnilo, na odločitev pa se je Cekuta pritožil na višje sodišče. Slednje je okrožno sodišče konec septembra obvestilo, da je bil v zadevi podan dvom v izvršljivost sodbe, zato mora pred tem odločiti še o tem.

Cekuta je namreč na sodišče podal tudi pritožbo zoper odločitev višjega sodišča, s katero je to zavrnilo njegovo pritožbo na obsodilno sodbo okrožnega sodišča. Podrobnosti pritožbe niso znane, a gre predvidevati, da so v njej navedeni podobni pomisleki, kot jih je v pritožbi na isto odločitev navedel soobsojeni v zadevi Peter Zupan. Kot je pred časom povedal Zupanov zagovornik Janez Hočevar, je namreč višje sodišče pri odločanju o pritožbi razpisalo obravnavo, na kateri je izvajalo nekatere nove dokaze, zato so prepričani, da mora obstajati možnost pritožbe na odločitev višjega sodišča in da tako torej sodba še ni pravnomočna.

Okrožno sodišče je do zdaj obe pritožbi, s katerima Cekuta in Zupan (ta zaporno kazen medtem že prestaja) spodbijata pravnomočnost odločitve višjega sodišča, že zavrnilo, trenutno pa o njih odloča višje sodišče. Ko bo odločilo, bo lahko, kot rečeno, odločalo tudi o tem, ali je Cekutov predlog za odlog prestajanja kazni utemeljen.

Cekuta naj bi se trenutno nahajal v BiH, kjer naj bi zaprosil za azil. Tega pristojni organi v BiH do zdaj niso ne potrdili ne zanikali. So se pa nekateri spraševali, zakaj Slovenija za njim ni izdala mednarodne tiralice.

Na okrožnem sodišču v zvezi s tem odgovarjajo, da zakon o izvrševanju kazenskih sankcij obsojenim ne preprečuje potovanja ali prehoda državne meje pred nastopom kazni. "Zaenkrat tudi ni okoliščin, ki bi izkazovale, da gre za pobeg, zaradi katerega bi sodišče po zakonu razpisalo potrebne ukrepe. Prav tako odločitev glede odloga nastopa kazni zapora zaradi pritožbe še ni pravnomočna," so zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grikos
30. 11. 2017 20.25
tam stan kriminalc pokvarjen
Krematorij666
12. 11. 2017 11.35
Naj bo kar tam...izognil se bo aresta in to je to...Sedaj pa naj vlada blokira vse njegove račune in zapleni vse nepremičnine...
kolbek460
10. 11. 2017 19.05
+1
Bosanci za denarjem v Slovenijo od pa z denarjem v Bosno ,,,nerodnost pa taka z slabim pedigrejem bomo videli kako se bo to obneslo ,,
žlikrofi
10. 11. 2017 18.44
+5
PONAVAD SI TAKI POREPNIKI ODŠLI V ARGENTINO
Frane Šajn
10. 11. 2017 18.26
+5
Bravo Cekuta daj malo začivkaj o tem poslu s Patrio! Verjemi pa si rešen!
Uporabnik113089
10. 11. 2017 14.54
+8
Slovenska posebnost: posrednik pri prodaji orožja bo imel razstavo posvečeno svetovnemu miru...
ROMELS
10. 11. 2017 14.59
+1
On ne misli tako, kot naši lopovi, kateri ga preganjajo.
Transformerji
10. 11. 2017 14.15
+6
No, vidite, travce se ne splača gojiti!!
Transformerji
10. 11. 2017 14.16
+2
Vas bodo dobili, še predno jo boste porezali!
santamaura
10. 11. 2017 11.01
+16
Seveda se v Sarajevo odlično počuti - Tam nima več sladkorne - Samo malo povišan šečer pa so njegove slike sladke kot turški med. Morda bo tudi kakšno lepo Patrio narisal in sliko kot donacijo ali darilo podaril obubožani slovenski vojski
sakatumi
10. 11. 2017 10.44
+13
Je obiskal bosanske piramide in ozdravel?
TolstojV
10. 11. 2017 10.12
+9
Po moje je vsa kritika čez tegale umetnika neupravičena on je politični preganjavec saj na predsedniških volitvah ni uspel dobiti 1% glasov volivcev in od takrat je on žrtev politike in zarote, pri Patriji pa je ubogi umetnik porabil denar za svoj luksus za posredovanje in namočil Zupana ki mu je dal informacije in prestaja že kazen.Ubogi umetnik tako slabo služi z svojimi umetnijami da mora nezakonite posle voditi.
Karantanija
10. 11. 2017 10.07
+11
V zadevi Patria ne more biti kriv samo eden. Je on res edini, ki sodi v zapor?
korintos23
10. 11. 2017 12.59
+2
Saj ni edini, Riedl je tudi sedel! hahahaha
Karantanija
10. 11. 2017 10.05
+6
V Sarajevu ga vsi gledajo postrani in z nekim strahom. Vsaj tako je bilo videti na TV.
JanšaBoy
10. 11. 2017 10.01
+5
VSAK ki gre iz Slovenije se prerodi! Zato nas zapusca na tisoce Slovencev vsako leto..... Ko bi jaz lahko imel to moznost....
korintos23
10. 11. 2017 10.02
+3
Ka pa mislis
10. 11. 2017 09.57
+3
Vemo da so cevapi dol boljsi...
ParecŠahor
10. 11. 2017 09.40
+5
Tovariš jim je javno povedal, da se ne misli vrniti v Slovenijo. Tovariši na sodišču pa trdijo, da ni znakov, da bi šlo za pobeg. Ja, tako delujejo kupljena sodišča.
marker1
10. 11. 2017 09.40
+8
Naše višje sodišče je toliko časa odlašalo z odločitvijo, da jo je lahko specialist za Patrije Cekuta popihal na varno.
štrekeljc
10. 11. 2017 09.01
+22
Naj Natašo Vodušek spet imenujejo za veleposlanico v Sarajevu. Mogoče ga bo zadela...
murinar
10. 11. 2017 09.09
+8
murinar
10. 11. 2017 08.59
+12
Ta penzelj majster je pa zares malo "trčen " ! Veliko bosancev beži proti severu a ta na jug ! Le zakaj ? Še laže slabo
bebo3
10. 11. 2017 09.22
+6
kako zakaj, zato da se izogne zaporu, samo zato
mufic
10. 11. 2017 08.49
-9
Pustite ga na miru.Nevem zakaj ga iščete.Imaste mogoče sodni nalog?Nimate...potem pa že zginite enkrat
Sentis
10. 11. 2017 08.35
+13
Ko sem pogledal prvo sliko mi je najprej prišla misel, da gre za kakšnega kvazi slikarja, ki zvečer ustvarja na plaži Poreča in prodaja slike turistom. Saj veste kaj mislim, v 3 minutah naslika, vsi mu ploskajo, en kupi in gremo naprej po kokice na sosednji štant.
migi
10. 11. 2017 18.13
+2
in nekdo mu je risal v osnovni šoli,ker sam ni znal...haha....saj tudi zdaj dela zmazke!!!!!