Slovenija

Višje kazni za alkohol, preveliko hitrost in napačno stran vožnje

Ljubljana, 24. 06. 2011 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nova prometna zakonodaja predvideva strožje kazni za vožnjo pod vplivom alkohola, preveliko hitrost in vožnjo v napačno smer. Kazni bodo tudi do 400 evrov višje, vozniki pa lahko hitreje ostanejo brez vozniškega dovoljenja.

Na današnji skupni novinarski konferenci ministrstev za promet, notranje zadeve, zdravje in pravosodje so v sklopu nove prometne zakonodaje predstavili zakon o pravilih cestnega prometa in zakon o voznikih.

Notranja ministrica Katarina Kresal je dejala, da so vzroki letošnjih smrtnih žrtev v prometnih nesrečah po večini alkohol, prevelika hitrost in nepravilna stran vožnje. Za te tri dejavnike se po njenih besedah z novo zakonodajo še posebej zaostrujejo kazni.

Če bo alkotest pokazal več kot 1,10 grama na kilogram krvi, po novem zakonu denarna kazen znašala 1200 evrov, kar je 400 evrov več kot po sedaj veljavni zakonodaji. Voznik s tako visoko stopnjo alkohola v krvi bo ostal brez vozniškega dovoljenja. V primeru prekoračitve hitrosti v naselju nad 50 km/h bo globa po novem za 200 evrov višja, kazen za odvzem dovoljenja pa ostaja enaka. Spreminja se tudi kazen za vožnjo v napačno smer, in sicer s sedanjih 300 evrov in pet kazenskih točk na 1200 evrov in takojšen odvzem dovoljenja.

Prometni minister Patrick Vlačič je pojasnil, da so spremembe na področju pravil med drugim usmerjene k zmanjšanju števila hudih prometnih nesreč, povečanju varnosti šibkejših udeležencev v prometu, znižanju povprečnih hitrosti in zmanjšanju števila voznikov, ki vozijo pod vplivom alkohola.

Med najhujše kršitve pravil cestnega prometa po Vlačičevih besedah med drugim uvrščajo vožnjo v nasprotni smeri, prekoračitev hitrosti v območju za pešce za več kot 30 km/h, prekoračitev hitrosti v naselju za 50 km/h, alkoholiziranost s stopnjo več kot 0,52 miligrama alkohola in vožnjo pod vplivom drugih psihoaktivnih snovi.

Nov zakon predvideva višje kazni. Eno tretjino vseh nesreč s smrtnim izidom vsako leto povzročijo alkoholizirani vozniki.
Nov zakon predvideva višje kazni. Eno tretjino vseh nesreč s smrtnim izidom vsako leto povzročijo alkoholizirani vozniki. FOTO: Anže Zadravec

Zdravstveni minister Dorjan Marušič je o teh programih pojasnil, da bodo na voljo trije, in sicer edukacijske delavnice namenjene osebam, ki ne pijejo tvegano, psihosocialne delavnice za tiste, ki škodljivo pijejo in redno uporabljajo psihoaktivne snovi, ter programi zdravljenja za odvisnost.

Zakon o voznikih po Marušičevih besedah uvaja tudi možnost izbrisa štirih kazenskih točk enkrat v treh letih, če se voznik prostovoljno udeleži programa usposabljanja za varno vožnjo, zdravstvenega pregleda ali rehabilitacijskega programa. Druga novost pa je ta, da se bodo morali vozniki, ki jim bo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, pred vnovičnim opravljanjem le-tega udeležiti kontrolnega zdravstvenega pregleda.

Po besedah ministra za pravosodje Aleša Zalarja je njegovo ministrstvo noveliralo zakon o prekrških. Ta sedaj uvaja začasni odvzem vozniškega dovoljenja ter odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti dovoljenja, ki se bo začel uporabljati 1. oktobra. Poleg tega pa je novost tudi strožje sankcioniranje povratnikov.

Ministrstvo za pravosodje je prenovilo tudi kazenski zakonik v členih, ki se nanašajo na povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti in predrzno vožnjo v cestnem prometu.

V Sloveniji glede prometne varnosti najbolj kritično Podravje

Nedavna tragična prometna nesreča v Mariboru
Nedavna tragična prometna nesreča v Mariboru FOTO: Bralec Ramon

Slovenske ceste so letos zahtevale že 68 življenj, v enakem obdobju lani so našteli 57 žrtev. Direktor javne agencije za varnost prometa Ljubo Zajc vzrok vidi tudi v milejši zimi, zaradi česar je bilo udeležencev v prometu več, hitrosti pa so bile višje.

Zajc pričakuje, da bo mrtvih letos nekje do 165, v najboljšem primeru pa okoli 130. Lani so policisti našteli 136 smrtnih žrtev. Glede na dosedanje izkušnje bomo statistični vrhunec tragedij na cestah dosegli avgusta, najhuje pa bo v Podravju, napoveduje Zajc.

Ta regija je po njegovih besedah posebej problematična, največ težav pa imajo z vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola. Kot je pojasnil, so si za Podravje zadali cilj, da številko mrtvih ne bi preseglo 20, a je že do danes, ko še ni mimo niti prva polovica leta, na podravskih cestah umrlo 21 ljudi. Prav zato so na agenciji pripravili poseben program aktivnosti, v katerega so vključene tako nevladne organizacije kot lokalne oblasti in policija.

Problematični predvsem povratniki

Glede vožnje pod vplivom alkohola so za predsednika Zavoda varna pot Roberta Štabo problematični predvsem povratniki oz. ljudje, ki imajo težave z alkoholom. Zoper take je učinkovito le zdravljenje in restriktiven zakon, je bil odločen Štaba.

Bolj optimističen pa je glede mladih. V zadnjih letih se je miselnost namreč spremenila in vse bolj pogosto je, da se mladi ob odhodu na zabavo dogovorijo, da eden od njih ne bo pil alkohola ter vozil. To je po njegovi oceni rezultat ozaveščanja. Ozaveščanje tudi sicer postavlja zelo visoko med ukrepi za zmanjševanje števila prometnih nesreč. Represija ima lahko po njegovih besedah namreč zelo kratkotrajen učinek, "ki se lahko vrne kot bumerang", zato so ob tem nujni spremljajoči dejavniki, je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
16. 04. 2018 08.43
Ali z drugo besedo,nabavite si svojega šoferja,(parlament)pa vas bo pijanega vozil domov
SuperVeloce
28. 06. 2011 03.48
@Pajtlerblanka... veš tudi pretresene mamice, ki se jim mudi v vrtec ob največji gužvi v mestu, zlahka povozijo otroka. Zlahka! Torej zakaj so kaj drugačne od prepotentnih dirkačev, če pa divjajo v mestih... je nekdo pri 70 v mestu, ker se mu mudi v vrtec, manj nevaren, kot mladič pri 110km/h na regjonalki? Tudi mene so takšni na območjih omejene hitrosti že skoraj povozili, trobili in nevem kaj še... ker se jim je skrajno mudilo po otroka, kruh, ljubici...
Ramzess
27. 06. 2011 13.00
Dorijen="To je vse skupaj otročje ! " PRIMER" . Če v šoli , v razredu , nagaja eden ali dva , naj bo kaznovan cel razred ? NE NAPAKA !" Pa vendar se dogaja, ...se je, vsaj. Pa ne le en cel razred, ...tudi cela šola (vsi učenci kolektivno) so znali biti kaznovani, zaradi manjšine. Tako da, ...kot pravijo, nič na sme presenetiti. Jimi1="Hmmm, če je zgodovina učiteljica..... Nekdaj so takšne drakonske kazni narode vodile v revolucije. Ko je (mislim da ) Ludwug 14, začel na podobne bizarne načine polniti vedno prazno vrečo, ga je narod nagradil z obglavljenjem.... DA NE POZABIMO ! ZAKON JE ŠEL V PARLAMENTU GLADKO SKOZI !" Kot je to za večino draconskih zakonov (sistema kontrole in interesov elite) značilno, če seveda sploh vidijo parlamet od znotraj itd. ...ne bi bilo nič čudnega, denimo v ZDA (center globalne kontrole, zato stalna omemba ZDA ne preseneča) je kar nekaj takih zakonov, ki so bili uvedeni mimo ... polek tega nekateri, ne veljajo samo za ZDA, oz. državljane ZDA, ...med drugimi, to velja tudi za 'njihov' sporni Domovinski zakon. Ne gre samo zato, da velja tudi za neameričane, ampak zato, da ga lahko izvajajo kjerkoli v svetu. Globalni zakoni brezdvoma obstajajo, čeprav še ne vsi v toku. Pajtlerblanka="KOLIKO JE UJETIH DIVJAKOV NA CESTAH..S ŠTEVILKAMI O CESTNIH RAMBOTIH KATERE SO SPRAVILI S CEST NAJ POROČAJO,NE O MAMICAH KI SO ZAKESNILE V VRTEC PO OTROKA PA MAUČEK POTEGNEJO KONJIČKA," Verjetno, da ne bi v primeru njene zamude, vrtec prej klical CSD-ja, potem bi mati (in oče) imela 'nadaljevanko' z njimi, ...to ni šala, dandanes nikoli ne veš, ...vrtci in šole so obvezani (po zakonih, tudi sistema kontrole) že za marsikaj, da morajo narediti. V ZDA (začenši spet) denimo otrok ne sme nič 'napačnega' narisati ali napisati, starše (tudi otroke kajpak, kar za ZDA ni neobičajno) že lahko doleti obtožba, aretacija, hišna preiskava, itd. Nekateri bi rekli, da je podobnost z našim filmom, ki sicer temelji, gotovo, na resnični zgodbi, 'Moj ata socialistični kulak', naključna, pa pravzaprav ni. Princip je praktično enak. Ni šala živeti v današnjem svetu, skoraj ničesar se ne tolerira več, nobene tolerance do ničesar ni več. Adrej1977="poleg tega zakon prepoveduje bluetooth povezavo z mobilnim telefonom, in še kup, da ne rečem neumnosti" Verjeli, ali ne, to je isti domeni, kot incident v ZDA, ko je policaj napadel osebo, in mu uničila telefon, ker je snemal policijo pri 'delu', itd., saj poznate ta incident. Onemogočiti neposredno posredovanja posnetega materiala naprej.
Ramzess
27. 06. 2011 12.58
Prognostik="Kdaj bodo sprejeli kakšen zakon,ki bi dovoljeval zaplembo nakradenega premoženja,ki je v lasti tajkunov?" Obstajajo pa zakoni, po katerem lahko, v določenih okoliščinah, tebi zaplenijo določeno ali vso premoženje. Ni vprašanje, kakšni zakoni ne obstajajo, temveč kakšni, za določene razmere in interese, obstajajo, pa zanje ne vemo, ...razen morda kakšnih drobtinic. Binglec123="zakaj ne zberemo 40.000 podpisov za referendum proti zakonu?" Zakaj podpisi, zakaj je potrebna neka količina podpisov za predlog nekega referenduma, ...kdo si je izmislil to neumnost kot pogoj za referendum, kjer se zadeva praktično ponovi. Jimi1="Zakaj npr. ne vežejo višine kazni na višino plače kot npr. Švicarji?" Morda zato, ker obstaja bojazen, da bi se ta princip lahko koristil, še na katerih drugih področjih, ...no ponekod se rabi parameter višina plače za ... Medan="Ni čudno, da se splača kupovati stacionarne radarje da celo noč merijo v coni 30, ker je res ponoči treba bit previden, sploh zdaj ko so počitnice... In dokler bo kazni pošiljala policija po 2 tednih, MOL pa po letu, mi ne bo nihče rekel, da se gre komu za varnost..." Smešno, taka kazen, kjer se obvestilo (korektno in primerno), jasno in z dokazili, ter položnico, pošilja na naslov kršitelja, mora (za moje in obče pojme) priti v tednu dni, največ 2 tedna (10 delovnih dni), kar je kasneje, je avtomatsko neveljavno, zapadlo, potečen rok...
Ramzess
27. 06. 2011 12.57
Tantadruj1="Ok. kazni ne. Potem pa povejte kakšen ukrep bi zalegel da se pijani za volanom ne bi vozili." Enostavno, pametni avtomobili, s elektronskimi tipali v kabini, ki zaznajo določeno stopnjo alkohola, navzgor od minimuma. Obstoječi sistemi na pihanje so primitivni, neuporabni, in v posmeh tistim, ki so si ga izmislili, ...saj lahko piha tudi otrok, in avto lahko normalno vžge in pelje. Medtem, ko so elektronska tipala v skladu s časom, ...če je že računalnik v avtobomobilu, ga je dobro in logično čim bolje izkoristiti. V prometnih sredstvih (ne samo avto, tudi druga) je še premalo izkoriščen. Niknk="Policist te ne sme opozoriti za hujši prekršek, to pa je po zakonu prekršek za katerega je predpisana globa najmanj 300 € in kazenske točke - takšni prekrški pa so v novem zakonu že, če pozabiš vklopiti smerokaz, če prekoračiš hitrost za 10 km/h..., pa niso krivi policisti, ampak zgoraj navedeni snovalci novega zakona, ki je tako očitno naravnan v polnjenje proračuna države in občin (še večje pristojnosti občinskih redarjev)..." Se pravi, da lahko, po tem, zaključimo, da manjših prekrškov, od hujših, pravzaprav ni... Če so, denimo, kateri bi lahko sploh bili, ...realni seveda. Mimogrede, snovalci zakonov za ti. policijski režim, ali režim kontrole (kontrolni sistem), tudi NWO, so nad uradno vlado neke države, tudi naše. Če še niste opazili, kopito in struktura, princip, se od zakonov do zakonov, ne glede na področje, ponavljajo. Rezltat, med drugim: Hymen="- Priviligirani bogatasi za katere zakon ne velja - Normalni ljudje za katere zakon velja, ce za neko dejanje se zakon ne obstaja se po hitrem postopku uvede, ali pa se dejanje prekrije z drugim dejanjem da se lahko osebo vseeno obsodi." Elita to ves čas, za dosego lastnih interesov (moč in kontrola), najprej pripravijo zakon, nato konflikt -rešitev, nato vpeljejo oz. uvedejo zakon, in ga izvajajo. Denimo, dogodek 11/9 je v tej domeni. Ni pa edini, je cela vrsta.
Ramzess
27. 06. 2011 11.37
"Zdravstveni minister Dorjan Marušič je o teh programih pojasnil, da bodo na voljo trije, in sicer edukacijske delavnice namenjene osebam, ki ne pijejo tvegano, psihosocialne delavnice za tiste, ki škodljivo pijejo in redno uporabljajo psihoaktivne snovi, ter programi zdravljenja za odvisnost." Prve edukacijske delavnice so nepotrebne, ker najbrž ne bo nikogar tam, ...največ najbrž na zadnjem programu. Skratka precejšnja možnost manipuliranja na tem področju, nekateri bodo zaradi tega končali v napačnem, katergorijo višjem, programu. "Zakon o voznikih po Marušičevih besedah uvaja tudi možnost izbrisa štirih kazenskih točk enkrat v treh letih, če se voznik prostovoljno udeleži programa usposabljanja za varno vožnjo, zdravstvenega pregleda ali rehabilitacijskega programa." Zakaj 'možnost', torej ni dobenega jamstva, ...sicer pa smo tega itak vajeni, ...nič se ne jamči. "Druga novost pa je ta, da se bodo morali vozniki, ki jim bo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, pred vnovičnim opravljanjem le-tega udeležiti kontrolnega zdravstvenega pregleda." Vnovičnim opravljanjem česa, ...če nam preneha veljati vozniško dovoljenje, pred novim itak moramo opraviti kontrolni zdravniški pregled. Nič novega torej. "Poleg tega pa je novost tudi strožje sankcioniranje povratnikov." Na osnovi česa se bo določalo 'povratnike', ...kdo je, kdo ni... "Ministrstvo za pravosodje je prenovilo tudi kazenski zakonik v členih, ki se nanašajo na povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti in predrzno vožnjo v cestnem prometu." Kljub temu bo še vdeno splošen, ...ne bo specifično razvidno kaj je kaj in kaj ni. Skatka malo so dodali, malo posplošili, ...standard.
javnipilot
26. 06. 2011 21.59
pa kaj res še ni nihče preštudiral novega zakona??? za vse so sedaj dodali še kazenke točke tudi za tako banalne prekrške, kot so npr. nepravilen premik z vozilom, vožnja preblizu desnemu robu ... za nepravilno stran vožnje pa se je kazen iz sedaj 120 EUR spremenila v 500 EUR in 5 kazenski točk. Poleg tega se po novem obravnavajo vse prijavljene prometne nesreče brez izjem, pa še kar nekaj neumnosti je notri zapisano. sem policist in menim, da se veliko kolegov policistov strinja z mojo ugotovitvijo, da gre pri nekaterih kaznih za prekrške popolnoma nepotrebno zaostrovanje, pri nekaterih pa za navadno pretiravanje (že prej omenjeni prekrški ala nepravilen premik z vozilom, vožnja preblizu desnemu robu ipd. zadeve poleg tega zakon prepoveduje bluetooth povezavo z mobilnim telefonom, in še kup, da ne rečem neumnosti PREBERITE SI ZAKON, VLADA KRVAVO POTREBUJE DENAR
yorky
26. 06. 2011 13.21
Pri nas imamo tako zakonodajo, da dol padeš, več pooblastil imajo barabe, kot pa uradne osebe!!!??? Saj ni čudno, če so jo pisale ravno barabe, hahahaha!!!!!!?????
Buena Vita
26. 06. 2011 07.05
Buena Vita
26. 06. 2011 07.03
,JAH PRED ČASOM JE MINISTRKA GOVORILA DA SO STOPILI NA REP ROGOVILEŽEM NA CESTI TOREJ,;;;NOVE FUUULLL DEBELI KAZNI POMENIJO POLNITEV POŽREŠNE BLAGAJNE
Buena Vita
26. 06. 2011 07.02
ALI KDO GLEDA NA NEPRIMERNE VOZNIKE,TAKŠNE KI NA CESTO NE SODIJO,MOJ 89 LETNI STRIC IMA DEMENCO,IN VOZNIŠKO KDO JE NJEMU PODALJŠAL VOZNIŠKO NO,JA NA CESTO GA NE PUSTIMO,NI KLJUČEV OD AVTA,NE OD GARAŽE ALARMNO VPRAŠANJE PA OSTANE,,,,,,,KAKO LJUDJE DOBIJO ZDRAVNIŠKO SPRIČEVALO
Buena Vita
26. 06. 2011 06.58
KAZNI ME NE MOTIJO, ŽAL NIKOLI NE DOBIJO KAZNI TISTI KI KAZEN ZASLUŽIJO, KOLIKO JE UJETIH DIVJAKOV NA CESTAH..S ŠTEVILKAMI O CESTNIH RAMBOTIH KATERE SO SPRAVILI S CEST NAJ POROČAJO,NE O MAMICAH KI SO ZAKESNILE V VRTEC PO OTROKA PA MAUČEK POTEGNEJO KONJIČKA,
Jimi1
25. 06. 2011 20.57
Hmmm, če je zgodovina učiteljica..... Nekdaj so takšne drakonske kazni narode vodile v revolucije. Ko je (mislim da ) Ludwug 14, začel na podobne bizarne načine polniti vedno prazno vrečo, ga je narod nagradil z obglavljenjem.... DA NE POZABIMO ! ZAKON JE ŠEL V PARLAMENTU GLADKO SKOZI !
POVOJ
25. 06. 2011 19.34
Prisiljevanje ljudi v pokoro, nič ne bodo dosegli s tem, razen še večjo jezo Slovenev in naše prazne denarnice.
DODGE-RAM
25. 06. 2011 18.26
alanford457 mislim da razmišljanje o brez izpitnem motorju ni slabo...na cilj prideš tako ali tako enako pa lahko avtomobil leti 300 moped pa samo 25 ker so kazni takšne da jih svet ni videl
DODGE-RAM
25. 06. 2011 18.24
še malo pa bodo kazni v prometu večje,kot nekdo ,ki bo posilil človeka ,mučil živali itd. sedaj ,ko ni več tako norih voznikov bodo pa izmišljali kazni na takšne brezvezne načine...
volek
25. 06. 2011 18.08
Predlog nove kazenske zakonodaje za zoofile je pa pravosodno ministrstvo dalo v izdelavo advokatski pisarni Stenica.
Raztezje
25. 06. 2011 18.02
Takšnega državnega nasilja ter samovoljno sprejetih totalitarnih zakonov, nimajo nikjer na svetu. Če že ne moremo na referendum upam, da bodo znali mediji vsaj izpostaviti tiste, po imenu in priimku, ki so odgovorni za njihovo predlaganje, sprejetje in končno tudi izvajanje teh nečloveških ukrepov, da bo to jasno zabeleženo za zgodovino. Zakaj ne poenostavijo svojih zahtev, očitno je, da se ob teh diksriminatornih, skrajno zavržnih ukrepih navadni državljani ne morejo na noben način zaščititi in braniti, niti ne bo mogoče popravljati nepreglednega števila neslutenih krivic za nazaj, za to kar so že izsilili, sploh pa ko bodo policaji in sodišča mahali s svojo novo koso. Najbolje bi bilo, da ukinemo Ustavo in vse Zakone, mi tega bluženja ne rabimo, zakon močnejšega in volja oligarhije na oblasti povsem zadostuje. Kazen je v praksi že prepuščena posameznikom, terorističnim oblastem, ki jo lahko edini tudi uveljavijo, saj so tudi edino oni oboroženi in imajo že sedaj praktično neomejene, doživljenjske privilegije. Naj bo znano, da kdor vstopa v Slovenijo, vstopa na lastno odgovornost in ga pri nas ne ščiti noben zakon, ostali pa hranimo originalne dokumente in začnimo kopati tunele za pobeg iz domovine, saj lahko da bodo v tujini spregledali resnico, nam priznali nesporno pridobljeno znanje in nas sprejeli v kakšna begunska taborišča. Ostane nam še upanje, da se jim bo nekega dne vse vrnilo, kot se je nekoč v naši preteklosti že zgodilo...
prvi_maj
25. 06. 2011 17.40
Pač, anarholiberalni prijemi za obvladovanje javnih financ.
vetrolov
25. 06. 2011 17.34
kakšne so pa kazni za zoofile ?