Slovenija

'Ljubi svojega interpeliranca'

Ljubljana, 12. 12. 2013 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministra Viranta ne skrbijo govorice, da ga nekateri ne bodo podprli zaradi preiskav pri Jakiču. Meni še, da bi si interpelacijo zaslužil ravno v primeru, če tega, kar mu očita opozicija, ne bi storil. Se je pa zahvalil predlagateljem interpelacije Mateju Toninu in NSi za prisrčne rojstnodnevne čestitke.

Poslanci so na izredni seji obravnali interpelacijo, ki so jo zoper notranjega ministra Gregorja Viranta vložili poslanci SDS, NSi in SLS. Ker so imeli veliko za povedati, seanse niso uspeli zaključiti v enem dnevu. V petek bodo tako imeli na voljo za izmenjavo mnenj še osem ur.

Poslanci opozicije so interpelacijo zoper Viranta vložili novembra. Očitajo mu ogrožanje sistema lokalne samouprave, škodljivo dogovarjanje s sindikati javnega sektorja ter oškodovanje državnega premoženja z neprimernim reševanjem problematike izbrisanih in nepojasnjenimi popusti pri nakupu letalskih vozovnic.

Virant je pred obravnavo dejal, da je popolnoma miren. "Če bi me odnesla neka korupcijska koalicija Janša-Janković, bi bil to padec, na katerega bi bil še posebej ponosen," je dejal glede namigov, da bi lahko nekateri poslanci PS podprli interpelacijo zaradi preiskave pri ministru Romanu Jakiču. Virant je dejal, da policija in Nacionalni preiskovalni urad delujeta neodvisno, profesionalno in nevtralno. "Na to sem zelo ponosen, policija ima mir pred kakršnimi koli političnimi vplivi in nobene teorije zarot ne vzdržijo," je poudaril.

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: Aljoša Kravanja

Virant je dejal, da bi si interpelacijo zaslužil ravno v primeru, če tega, kar mu očita opozicija, ne bi storil. Kot je dodal, si je interpelacijo očitno zaslužil z učinkovitim delom: "Popolnoma jasno mi je, da če minister dela veliko in aktivno, dviguje prah. Zato ni čudno, da sva se s kolegom Čuferjem prva znašla na opozicijskem seznamu za odstrel."

Virant je poudaril, da je policija bistveno okrepila odkrivanje kaznivih dejanj na področju gospodarskega kriminala. Ob tem je še posebej izpostavil pomen boja proti gospodarskemu kriminalu in korupciji.

Zavrnil je tudi očitek opozicije, da s svojim ministrovanjem ogroža sistem lokalne samouprave in skladnega regionalnega razvoja. Po njegovih besedah je tudi očitek o škodljivosti stavkovnega sporazuma in dogovora s sindikati o dodatnih ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v celoti neutemeljen.

"Ob koncu te razlage mojega odgovora mi dovolite, da se še posebej zahvalim predlagateljem interpelacije Mateju Toninu in Novi Sloveniji za prisrčne rojstnodnevne čestitke, ki sem jih dobil na sms in elektronsko pošto in sem jih razumel kot priredbo krščanskega načela: 'Ljubi svojega interpeliranca,'" je še dodal minister.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v DZ zagotovila, da ima Virant njeno polno podporo. Vlagateljem interpelacije je očitala, da so interpelacijo vložili zaradi nje same in ne zaradi slabega dela ministra. "Ne morem mimo dejstva, da tokrat nastopate proti ministru predvsem na podlagi osebnih zamer, ki jih je iz vaših vrst čutiti že od samega izstopa Gregorja Viranta iz vaše vlade," je dejala.

V koalicijskih strankah SD in DeSUS so Virantu pred sejo zagotovili podporo. Predsednik SD Igor Lukšič se strinja, da je gotovo čudno, da obrambnega ministra, ki je varovana oseba, obiščejo kriminalisti, še zlasti ko ga ni doma. "Taista policija, ki njega varuje, ne ve, da ga ni doma, in pride na njegov dom z drugimi ekipami, to je res čudno za državo," je ocenil Lukšič. A pri tem, kot poudarja, ne cilja na notranjega ministra Viranta. Karl Erjavec pa je ocenil, da so očitki v interpelaciji, da Virant škoduje lokalni samoupravi, zelo pavšalni, argumentacija za njegovo interpelacijo pa precej šibka.

Predlagatelji interpelacije pravijo, da želijo opozoriti na Virantove "stranpoti". Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je koalicijske poslance opozoril, da bi s podporo Virantu prevzeli tudi odgovornost za njegovo politiko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (225)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aven
13. 12. 2013 08.52
+1
Brez skrbi - ga bomo odstavil.
-BZ-
13. 12. 2013 08.40
normalno da ga zagovarja, saj ga je na ministrstvo takoj po odstopljenem Mahenu on pripeljal - naravnost iz firme Listinski.
gizdalinka
13. 12. 2013 06.58
+0
z eno besedo rečeno o Virantu, do kraja nepremišljen. Pa čeprav ima kar nekaj ženskic, ki ga s počasnimi govori tako hvalijo. Kar tako nekaj hoče, ni naredil red pri javnih uslužbencih, ni naredil reda v javni in državni upravi. Le zase inn za izbrisane oz. prebrisanem ima odprte roke. On je bolje, da teorijo zganja v eni od teh neštetih šol, ki se gredo razne teorije in filozofiranje.
maijster
13. 12. 2013 06.42
+1
.he,he,he,..ta tonino,večni podrepnik ki gre vsem pod rep,tako kot se je družil z odstavljenim stresom tako je podpr takrat kučanovo penzijo,he,he,he,...............,sedaj se pa dela svetnika,he,he,he,....
gizdalinka
13. 12. 2013 06.54
+0
tega tonina bi morali takoj vrečt iz stranke, naj bo samostojen poslanc, še tisti ki so volili NSi jo bodo zaradi takih izdajalcev zapustili. Le kdo bo take izdajalce gledal, to niso ljudje, ki bi jim bilo za zaupat.
Ajmomali
13. 12. 2013 06.59
+0
krtaksn
12. 12. 2013 23.39
+12
Cirkus in opice v njem, raja pa nemo gleda! Kje jaz živim?
zajfa
12. 12. 2013 23.38
+2
Bodi pameten, ne jezikaj ter pridno kimaj. Zdaj si na položaju, lahko si zgradiš uspešno kariero, če boš vsem všečen, pa sploh. Državljani so ti drugorazredna tema. En mesec pred volitvami nas samo zanimajo, pa še takrat jih dobimo na svojo stran z golažem in Natalijo, ali Danijelo. Mala malica. Zakaj bi se šli heroje in kaj spremenili, če je tako toplo doma in Frenk Sinatra tako lepo poje. Pravijo, da je revščina, a te jaz politik ne vidim. Iz balkona v Trnovem je vse lepo. Tišina, mir. Gledam nov počitniški katalog... Ah, lepo je živeti v Sloveniji, če si oportunistični politik, ki je samo tiho, kima in uboga. pametno. Neumni smo pa mi, ki to spremljamo.:)
zajfa
12. 12. 2013 23.33
+3
Vse to samo zaradi tega, ker nihče noče nič konkretnega spremeniti, da se ne bi zameril tem in onim. Samo podajajo si Vlade, vmes vlečejo plače, in prelagajo krivdo drug da drugega. Čakamo nekoga, ki bo dejansko nekaj naredil, pa naj ga to stane položaja ali življenja. To so pravi heroji.
zajfa
12. 12. 2013 23.31
+3
Ker ima rojstni dan mu je oproščeno... Roke gor! Rojstni dan imam! Aja, potem pa oprostite... Vam bomo pomagali nalagat...
lesto18aM
12. 12. 2013 23.03
+0
A ni škoda časa in še posebej denarja za te neumne interpelacije,ker se že zdavnaj vnaprej ve,da nebo uspešna.Pa vi desničarji ste eni " butasti levaki"!!!!!
zajfa
12. 12. 2013 23.30
+2
ni škoda, ker tisti, ki sedijo na ušesih morda končno kaj ujamejo s svojim prizadetim sluhom
genir
12. 12. 2013 22.26
+7
Norost slovenska je brezmejna.
Matjaž Zvan
12. 12. 2013 22.25
+5
'Vse najboljše, rušimo te, teee-heee!'
CtrlDelete
12. 12. 2013 21.43
+17
Interpelacija Viranta je obračun z njim ker bi rad zmanjšal število občin! Tudi jaz se strinjam z zmanjšanjem števila občin!
MsPikapiki
12. 12. 2013 21.57
+5
MsPikapiki
12. 12. 2013 20.06
-2
Gregor drži se!!!
sinhron
12. 12. 2013 19.15
+5
Ta inetrpelacija je kazen Virantu , ker je odšel iz Jnševe vlade in se mu sedaj po njihovi maniri maščujejo , saj so to napovedovali vse od odstopa dalje , ko so pričeli z "virantovanjem "! Interpelacije so s strani SDS , NSI IN SLS samo sredstvo da izlivajo svoj gnev in vozijo gnojšnico po parlamentu , vladi in parlamentarcih ter , kar je najhujše PREPREČUJEJO NORMALNO DELOVANJE VLAD , kar počnejo tudi s sklici izrednih sej ! To so podtalne igre režiserja Janše in kompanije , kar dokazujejo posamezni govorci iz opozicije , ki ne vedo kaj pametnega povedati pa klobasajo vse mogoče samo da tratijo čas !
zavrtnica
12. 12. 2013 19.56
+2
Gorenjak in Pukšič imata vsak eno slušalko v ušesu med interpelacijo ter poslušata navodila velikega vodje.
MsPikapiki
12. 12. 2013 19.58
+8
Tratenje časa v prazno. Jaz jim ne bi plačala tega dneva. Naj se gonijo zastonj.
zajfa
12. 12. 2013 23.46
+0
To njegovo Virantovanje je bilo maščevanje njegovega doktorskega ega, ki veje ven iz njegove pojave na vsakem koraku. Ko je bil v šoli, je preveč dobesedno vzel nasvet, uči, se uči, pa boš daleč prišel. In zdaj ko je videl realnost, da je treba poleg inteligence posedovati tudi pamet, modrost, izkušnje, pogum, hrbtenico in tako dalje, da prideš na sam vrh, mu ne preostane drugega kot da svoje frustracije stresa na tistega katerega potihem občuduje istočasno pa ga sovraži, ker se zaveda, da nikoli ne bo prilezel tako visoko kot "On" ne formalno kaj šele neformalno.
HooplaToopla
12. 12. 2013 19.13
+3
""Če bi me odnesla neka korupcijska koalicija Janša-Janković, bi bil to padec, na katerega bi bil še posebej ponosen,"" ---> To je problem v naši državi. ---> Ker bodo mojstri potem, ko jih bodo nagnali, to predstavljali kot izjemen uspeh svoje politike in nedvoumen dokončni dokaz moralne integritete. --> Ko bodo Viranta brcnili v rit, bo tekel pred kamere in - Yeeess! Evo ga!!! Ste videli?! Končno se je izkazala pravica! Bravo jaz! Mene spet drugič volite!!!!
kapljač1
12. 12. 2013 18.39
+15
Ta interpelacija je čisto metanje časa , denarja in smiselneg druženja. Pa dejte se nekateri poslanci , kadar nimate kaj povedat k vsebini, manj butat da predstavljate to ali ono pokrajino.. Ker takšni poslanci opozicije pa že ne morejo biti naši predstavniki.. In se strinjam z Virantom, po zmanjšanju oziroma združevanju manjših občin..ker razdrobljenost nikoli nikjer ni dobra.
Aven
12. 12. 2013 18.09
-5
Tri leta pahorjeve vlade je pustilo luknjo - potem pa pride Alenka in pravi "vi dont nid mani - vi nid tajm"
Aven
12. 12. 2013 18.10
+2
Alenka je bila na položaju - blizu bankam vsezkozi.
MsPikapiki
12. 12. 2013 19.02
+0
4 leta vladanja JJ od 2003-2008, strahotne posledice za banke, državo in državljane.
Aven
12. 12. 2013 21.06
+3
Alenka je bila vseskozi blizu bankam. Kaj je počela?
Aven
12. 12. 2013 18.06
+0
OK - če ste vsi tako zelo zadovoljni z delom te vlade - potem mi ne jokat. Sam nimam problemov - vidim pa da je kriza okoli mene.
MsPikapiki
12. 12. 2013 19.05
+5
Vlada JJ je Slovenijo najbolj zadolžila. Še lani decembra se je Šušteršič zelo neugodno zadolžil za 5 miliard, ki jih marca ni bilo nikjer več. Vlada AB je našla prazen proračun. Da ne govorim o dolgovih in izropanju vsega kar se je izropati dalo od 2004-2008, ko je vladal JJ.
Aven
12. 12. 2013 21.07
+2
@MsPikapiki - imaš pravico do svojega prepričanja in imaš pravico se motiti - to zadnje je v ospredju.
Transformerji
12. 12. 2013 17.33
+3
Čisto vsi na vrhu se nam lahko smejejo: dokler interpelacije vlagajo sami med sabo, ne bomo nič rešili - če bi pa naro vložil interpelacijo za vse na vrhu - prejšnje in dosedanje - potem bi bilo mnogo boljše - tako pa se počasi spuščamo v tretji svet!
kapljač1
12. 12. 2013 17.14
-2
Opozicija tolk pljuva po Virant! Pa ne da ga hočejo, v naslednjem mandatu, katapultirati na mesto predsednika vlade. Spomnimo! Še vsakomur, ki ga je desna opozicija opljuvala in požrla od kosti, je uspelo prevzeti najvišje državne vajeti . Pa koga vse to Janša propagira??? he, he.