Slovenija

Brez Viranta ni ne Jankovićeve ne Janševe vlade

Ljubljana, 29. 12. 2011 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predlog za vlado narodne enotnosti ali vsaj vlado ustavne večine, ki bi jo vodil nekdo tretji, torej ne Janković in ne Janša, bo očitno propadel. Razen strank sredinskega trojčka takšne vlade ne podpira nihče.

Če za vlado narodne enotnosti ne bo ustreznega soglasja, bo Lista Virant nadaljevala pogajanja z Jankovićem in začela pogovore z Janšo.
Če za vlado narodne enotnosti ne bo ustreznega soglasja, bo Lista Virant nadaljevala pogajanja z Jankovićem in začela pogovore z Janšo. FOTO: Miro Majcen

Lista Virant je z DeSUS in SLS uskladila pobudo za oblikovanje vlade narodne enotnosti z ustavno večino v DZ, ki so jo posredovali strankam. Odgovor pričakujejo do torka, a se zavedajo, da je za tako vlado malo verjetnosti, pravi Janko Jenko iz Liste Virant.

Veliko bolj verjetna tako ostajata scenarija, da se Virant odloči za Janeza Janšo, še bolj verjetno pa za Zorana Jankovića, vsaj takšno naj bi bilo razpoloženje v Virantovi stranki, je v oddaji 24UR POPOLDNE poročala novinarka Urška Šestan.

Veljaki omenjenega trojčka, predsednik Liste Virant Gregor Virant, predsednik DeSUS Karl Erjavec in predsednik SLS Radovan Žerjav, se sicer danes niso sestali, vendar so pobudo uskladili po telefonu.

V SLS so potrdili, da je pobuda za oblikovanje vlade narodne enotnosti in iskanje povezovalnega mandatarja usklajena z njihovo stranko. Poslanec stranke DeSUS Franc Jurša je povedal, da si želijo široko koalicijo z levo in desno usmerjenimi strankami, prav tako želijo za mandatarja tretjo osebo, ki ne bi bila ne iz enega ne iz drugega pola.

'Razmere zahtevajo odločno ukrepanje'

Jenko iz Liste Virant je povedal še, da so se za pobudo za oblikovanje vlade narodne enotnosti z ustavno večino odločili zato, ker so ugotovili, da je Slovenija zelo razdeljena, "pol levo pol desno". Smiselno se jim je zdelo vložiti "dodatni napor, ki bi morda imel za posledico vlado narodne enotnosti, ki bi bila sposobna preseči delitve".

"Naša stranka je pred veliko odgovornostjo, dejansko odločamo, kdo bo mandatar. Zato je ta odločitev tako težka," je še povedal Jenko.

V Listi Virant menijo, da razmere v Sloveniji zahtevajo odločno ukrepanje na področjih, ki so najpomembnejša za gospodarski obstoj Slovenije. Zato po njihovem mnenju Slovenija potrebuje trdno vlado s široko podporo parlamentarnih strank. "Politika mora stopiti korak nazaj, se odreči prestižnim in ideološkim bojem ter odpreti možnost za oblikovanje vlade narodne enotnosti ali vsaj vlade ustavne večine," še menijo.

Virant, Erjavec in Žerjav so se uskladili glede vlade narodne enotnosti.
Virant, Erjavec in Žerjav so se uskladili glede vlade narodne enotnosti. FOTO: Damjan Žibert

Štirje koraki do vlade narodne enotnosti

V pobudi so stranke DeSUS, Lista Virant in SLS zapisale, da je nujno oblikovanje vlade narodne enotnosti ali vsaj vlade ustavne večine. A kot dodajajo, pot do takšne vlade ne bi bila enostavna in bi jo morali izpeljati v štirih korakih. "Najprej bi se morala politika – vse parlamentarne stranke ali vsaj tiste, ki imajo skupaj najmanj 60 glasov v Državnem zboru, poenotiti o sprejemljivosti ideje vlade narodne enotnosti," so zapisali kot prvi korak. Drugi je poenotenje glede nalog, ki jih mora vlada izpeljati, v tretjem pa iskanje osebe, ki bi bila pripravljena in sposobna prevzeti nalogo oblikovanja ter vodenja vlade, ter ji v parlamentu podeliti mandat za sestavo vlade. Četrti korak zajema izbiranje najsposobnejših sodelavcev med ljudmi, ki bi jih mandatarju predlagale stranke, ki bi podprle njegovo izvolitev, ali pa bi jih po svoji presoji k sodelovanju povabil sam.

Tri omenjene stranke predlagajo tudi nabor nalog, ki bi jih morala nujno opraviti vlada. V prvem osnutku, ki je še odprt za razpravo, so zapisali, da je potrebno ustvariti ugodno poslovno okolje za naložbe, podjetništvo in gospodarsko dejavnost, rešitev posojilnega krča in problema plačilne nediscipline. Kot drugo nalogo postavljajo uspešno politiko zaposlovanja, davčno razbremenitev dela in zmanjševanje sive ekonomije.

Med naloge bi sodili tudi odprava javnega primanjkljaja do konca mandata zlasti z zniževanjem porabe, pri čemer morajo biti odločni koraki narejeni že v prvem letu mandata, zagotovitev učinkovitega delovanja organov pregona in sodstva ter enake obravnave vseh domnevnih kršiteljev ne glede na njihov socialni položaj ali politični in kapitalski vpliv, odprava sodnih zaostankov, izboljšave zdravstvenega sistema, poenostavitev trga dela, spremembe pokojninskega sistema, spremembe pravil glede referenduma, zmanjšanje ministrstev na največ 12 in intenzivna debirokratizacija države.

Janez Janša in Zoran Janković - 3
Janez Janša in Zoran Janković - 3 FOTO: Miro Majcen

Predlog bo najverjetneje propadel

A predlog za vlado narodne enotnosti ali vsaj vlado ustavne večine, ki bo jo vodil nekdo tretji, torej ne Janković in ne Janša, bo očitno propadel. Razen strank sredinskega trojčka takšne vlade ne podpira nihče. Jasno je, da brez podpore vsaj enega od dveh največjih igralcev – Zorana Jankovića ali Janeza Janše – niti vlade ustavne večine, kaj šele vlade narodne enotnosti ne more biti. Vendar Janković je že po posvetih pri predsedniku republike to možnost zavrnil, Janez Janša pa po podatkih oddaje 24UR za zdaj tej ideji tudi ni naklonjen. Uradno in dokončno pa je to možnost danes zavrnila tudi Pahorjeva SD.

"Ta trenutek želimo čimprejšnjo vlado, želimo, da se relativnemu zmagovalcu omogoči, da se o njem glasuje in vsi ostali scenariji pridejo na vrsto, če pridejo na vrsto. Poudarjam, da je za nas relativni zmagovalec tisti, ki ga bomo podprli. Je bila pa na predsedstvu izražena želja, da se pričakuje več politične aktivnosti z njegove strani, torej, da stvari tečejo v hitrejšem tempu," je dejal podpredsednik SD Patrick Vlačič.

Za vlado narodne enotnosti se države odločijo ponavadi v času vojn in izrednih razmer.

Tudi v pogajanjih med Jankovićem in SD se zapleta, je poročala novinarka Suzana Perman v oddaji 24UR. Eden ključnih vsebinskih problemov je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb, pri kateri SD vztraja, češ da bi se z ukinitvijo te agencije politiki spet odprla možnost lomastenja po gospodarstvu, Janković pa bi, tako kot Virant, ki se tudi pogaja s Pozitivno Slovenijo, AUKN ukinil. Poleg tega v SD neuradno opozarjajo, da kdor računa na SD brez Pahorja, dela račun brez krčmarja. To seveda leti na tiste Jankovićeve besede pred spopadom na konstitutivni seji državnega zbora, da Pahorja osebno ne bi imel ne v vladi ne na mestu predsednika parlamenta. Iz tega je mogoče sklepati, da bo SD za svojega predsednika zahtevala ustrezen položaj, če bo tako želel tudi Pahor sam, ki pa ta hip še vedno okreva v bolnišnici, in če mu ga Janković ne bo dal, bi lahko SD pogajanja znova močno zaostrila, je še poročala Permanova.

Virant ima plan B

Janković koalicije še nima, Janša je za zdaj ne sestavlja, vladne narodne enotnosti pa, kot kaže, ne bo. Predsednik republike Danilo Türk zaenkrat točno zaradi te pat pozicije ne predlaga kandidata za mandatarja, ampak čaka, je v oddaji 24UR poročala Katja Šeruga. Vprašanje je, do kdaj bo čakal. Po neuradnih informacijah ima Virant plan B. Potem ko bo tudi uradno, da za vlado narodne enotnosti ni podpore, bo Virant ne samo nadaljeval koalicijska pogajanja z Jankovićem, ampak se bo začel pogajati o koaliciji tudi z Janšo.

Virant ve, da nobene vlade ni brez njega, in preden se odloči, v katero bo šel, hoče imeti na mizi obe koalicijski pogodbi. Virantova stranka se bo o tem, v katero vlado naj vstopi, Jankovićevo ali Janševo, ker tretje, kot kaže, ne bo, odločala šele 15. januarja, in vse dotlej ne bo jasno tudi, kateri potencialni mandatarski kandidat – Janša ali Janković – ima dovolj glasov za izvolitev. S tem Virant tudi predsedniku Türku sporoča, da naj s kandidatom za mandatarja čaka kar do sredine januarja, a ni nujno, da bo Türk to tudi storil, je povedala Katja Šeruga.

Virant ve, da nobene vlade ni brez njega.
Virant ve, da nobene vlade ni brez njega. FOTO: Aljoša Kravanja

Zakaj je Virant bistven?

Janša je sicer po ustanovni seji državnega zbora zapisal, da je pogovore o sestavi njegove koalicije pripravljen sprožiti šele po tem, ko in če zmagovalec volitev, torej Janković, vlade ne bi mogel sestaviti. Zdaj pa naj bi bil Janša po informacijah blizu Viranta koalicijske pogovore pripravljen začeti prej, torej vzporedno s tem, ko Janković še sestavlja koalicijo. V SDS tega sicer niso potrdili. Dejstvo je, da brez Viranta ni ne Jankovićeve ne Janševe vlade. Janković ima s SD 38 glasov, tesno, a vendar večino 46 glasov mu zagotovi ravno Virantovih osem poslancev. Janša na drugi strani s skupino strank, ki so konstituirale DZ, prav tako brez Viranta nima večine. Šele Virant Janši prinese 50 glasov podpore. Na SD, ki ima deset poslancev, pa Janša za zdaj ne more računati, čeprav bi to pomenilo vlado ustavne večine, je še poročala Katja Šeruga.

Katera ministrstva bi združil Janković?

Če bi vlado le uspelo sestaviti Jankoviću, bi Slovenija namesto 15 ministrstev in še treh brez listnice, imela le 11 ministrov. Nujna so in bi jih Janković zato pustil, takšna kot so, ministrstvo za finance, zunanje zadeve, obrambo, pravosodje in kulturo. Notranje in ministrstvo za javno upravo bi združil v enega. Funkcije zdajšnjih treh ministrstev – za okolje in prostor, kmetijstvo ter promet bi združil v dve ministrstvi. Šolstvo in šport ter visoko šolstvo bi združil v enega samega. Združila bi se tudi ministrstvo za zdravje in socialne zadeve, gospodarskemu ministrstvu pa bi se dodalo področje dela in bi se imenovalo ministrstvo za gospodarski razvoj in delo, so poročali v oddaji 24UR ZVEČER.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1620)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

2gruber
03. 01. 2012 10.21
+0
Virant je ratu tak grebator da bi zej rad vse sam imel! prvo j predsednik DZ, zdej hoče Jankoviču prevzet stolček, ko bo tega imel bo še pa hotu namest Turka bit
moster
30. 12. 2011 20.28
+5
KAR NAEKRAT JE TOLK POMEMBEN ,DA JE OMEMBE VREDEN!
partizan71
30. 12. 2011 16.06
+1
Virant postaja Pucko novejše zgodovine ! Glede šerifa pa Kaj je moralna vrednota ? -Da obljubljaš kako boš rešil od komunajzarjev okradeno NLB, sam pa hraniš "zaslužen" denar v švicarskih bankah? -Da obljubljaš dvig DDV , tvoja podjetja pa poslujejo preko Cipra? -Da obljubljaš da ne greš v koalicijo z SDS, potem pa razlagaš ljudem da JJ noče sodelovati? -Da obljubljaš "novo" politiko in spremembe, na volitvah 2008 pa osebno podpreš LDS ? Pa saj se mi ne da več pisat , preveč je tega .
Tom Jones 1
30. 12. 2011 15.10
+5
Vse ovadit zaradi destabilizacije in izdaje Republike Slovenije.
aojz
30. 12. 2011 13.17
+11
Virant je kot edini ženin na vasi. Izbira nevesto, edini kriterij pa je velikost dote. Tak zakon bo propadel.
M_teorija
30. 12. 2011 12.56
+2
partizan71 A je v čipovju premalo prostora, da še napišejo razlago!?
M_teorija
30. 12. 2011 12.16
+13
Že samo ta povolilna kolobocija, da vedeti, da s predčasnimi volitvami nismo naredili NIČ, razen morda prerasporejanja moči na politini sceni, celo več, zgleda, da smo naredili korak nazaj v hitenju in želji, da naredimo preboj naprej.Predčasne volitva so se zgodile tako na hitro, da niti nismo uspeli analizirati, kaj je sploh bilo glavni krivec za blokado države?! Kje je tisti izvirni greh, da država ni mola več delovati!?Zaradi zameglitve med izvirnim grehom težav in večplastnimi sredstvi, večplastno zaiteresiranimi akterji v celi zgodbi je država prišla izpod dežja pod kap. In kaj je tisti izvirni greh?! Izvirni greh tiči v genomu, ki se mu reče sebični gen. Ta lastnost enega od genov je očitno prevladala. Vsak posameznik, skupina, stranka so se borili, da jim uspejo njihovi lastni cilji, ki pa jih je bilo toliko različnih, kolikor je bilo posameznikov, kolikor je bilo različnih skupin iteresnih sfer. Ker jih je lahko neskončno mnogo, lahko naštejemo le tiste, ki so naj bolj vplivali, tako posamezno ko sinergijsko, kjer so se egoistične želje prekrivale. Slupni imenovalec teh sinergij pa so bile cilji: -oblastiželjnost nekaterih na oblasti, da z vsemi sredstvi tudi na račun države in državljanov pridejo na (ponovo) na oblast. -prikrivanje grehov preteklosti (sindikati, ki niso zaščitili sužnjelastniškega izkoriščanja delavcev) -ohranjanje privilegijev elit in nekaterih, ki s svojimi dejavnostmi izkoriščajo luknjičave zakone in se na ta račun bogatijo, predvsem pa ohranjajo privilegije (študenski servisi, kot najizrazitejši ) -veliki lobisti in skupine, ki imajo denar in moč na račun cuzanja države (elektro (Teš-6)) -tajkuni, ki jim ne odgovarja da pravna država začne delovati
M_teorija
30. 12. 2011 12.16
+11
-Vsi našteti so pa so za dosego svojih egoističnih ciljev uporabili sredstvo referendumov. In ker so se sicer različni cilji prekrivali z glavnim sredstvom za njegovo izpolnitev, to je blokiranje države, so ta sredstva sinergijko prekrivala, so postala skupno orožje. In zato jim je to tudi uspevalo. Zato so vsi zakoni, ki so bili morda res nenajboljši, morda res z manj dogovarjanja, kot bi nekateri radi, ampak NUJNI (in ravno zato tudi na videz pomanjkljivi in morda posiljeni). Navsezadnje, pa noben zakon ne more biti idealen in primeren za vse državljane in posamezne skupine, predvsem, pa je vsak zako možno popravljati tudi kasneje. Še posebej se da odpravljati pomanjkljivosti, ki jih prinese praksa. Zato, kot rečeno, ker pred volitvami nismo prepoznali izvirnega greha in glavnih krivcev za blokado države, se nam očitno spet dogaja blokada države. Ker še vedno obstajajo iste skupine z istimi željami in istimi lastnimi, egoističnimi cilji. Še vedno se bodo lahko (obvezno) uporabljalo referendume za blokado države. Če pa jim bo to uspevalo že brez njih, pa toliko bolje. IN kakršna koli koalicija bo nastala, kdorkoli bo mandatar, ga bo zaradi enakih problemov in vzokov bolela glava. Zato je potrebno že takoj (tu pa res lahko govorimo o strankah narodne enotnosti), da se stranka, tako kot so se dogovorile za interventni zakon, dogovorijo tudi, da -referenduma ne morejo sprožiti poslanci -da mora za veljavnost le tega obstajati Qvorum, minimalni prag prisotnosti volilcev -da ga ne more zahtevati državni svet in kar je najvažnejše -da se točno napiše in definira o katerih stvare ni možno imeti referenduma (naprimer o foskalni politiki, odločanju večine o pravicah manjšin...)
silce
30. 12. 2011 12.26
+5
mlad3n
30. 12. 2011 11.43
+0
Lej ga Viranta kolk se visoko nos pa se postavlja pred kamerami. Človek pa se ne zaveda da je na tem mestu, ker so ga ljudje postavili tam, ko so volili za njega. Zdej pa se naj neha neumnega delat in nej že se spravi neki naredit. Če gre k Janši potem bo bil Janša k kak Gargamel ki ima nov načrte za Smrkce (Slo.). Če pa bo šu k Zokiju potem pa se bodo spravili delat. Zoki je začel z delom samo ne bom še hvalil Zokija ker je še prezgodaj za kritike ali pohvale.
partizan71
30. 12. 2011 12.20
-9
V prvem planu bo "saniral" projekt stadion , Electo in ljubljanski mestni proračun !
kaktus11
30. 12. 2011 12.59
+8
DEJ PARTIZAN NE BIT PAMETEN KO VIRANT . Daj času čas.
partizan71
30. 12. 2011 16.13
+3
Časa ni . Ko pa že govorimo o priložnostih . LDS in Zaresu ste jo dali, kje so pa danes ! Kućanova "Pozitivna" natega volilcev bo vedno bolj očitna. Zdaj že prihaja na dan da ni blo nobene tatvine volilnih lističev v Tržiću .kaj pa zdaj? Je grdo trditi če nimaš dokazov ,da so komunajzarji pogoljufali v tisti uri podaljška, še bolj prefinjeno kot leta 2008.
Majda Božnar
30. 12. 2011 11.16
+7
Medtem, ko se na novo izvoljeni parlamentarci dogovarjajo o mestih ob koritu, ministri v odhajanju še vedno delujejo (npr. eden si želi novih prostorov, drugi deli mesta tožilcem na ključnih položajih).. Ob vsem tem prežganem in zasmrajenim golažem pa vsi veselo prepevajo ljudsko pesem: KAJ NAM PA MOREJO, MOREJO, MOREJO......
mamica55***
30. 12. 2011 11.47
+0
janković si tud prepeva nč nam ne morejo, morejo, nč nam ne morejo
partizan71
30. 12. 2011 12.15
+0
Tonček Balonček
30. 12. 2011 11.02
+12
Ta Virantček je očitno obseden z idejo, d abi postal mali Janšek! S tistimi osmimi mandati zdaj šari naokoli in se hvali, d aodloča o novi vladi! Ne razumem pa medijev, ki so nasedli temu prazitu slovenskih davkoplačevalcev in kralju birokracije! Še emd humanitarce je zažiral s svojimi abotnimi in neuporabnimi svetovanji! Pa akko mu vse to rata, gre za klientelizem, za zadeve, proti katerim naj bi s enjegova starnka zdaj borila? Pogeljte njegove poslanvce, pa kakšna združba je to!!
MOSSAD003
30. 12. 2011 11.08
-6
Balonar PS-Župevc,Vilfan,Kocipr,Jakič...ter ostali frišni obrazi Jaz sem za Zokija,pa da nas končno izbacijo iz EU...pa to ,-))
kiss-my-ass
30. 12. 2011 11.12
+6
Mosko, poglej se v ogledalo in boš videl, kakšnega konja te je stari napravil! Verjetno so te naredili iz obrezkov kožic!
Tonček Balonček
30. 12. 2011 11.17
+6
Prisegam an Auerja, Eldo Voler, Irglovo in Dragutina Mateta, to so sanjski, tega naroda pa ne razumeme, d ane zagrabi ponujenih rešiteljev! Zakaj je Petek izpadel, eden erdkih poštenjakov v državnem zboru, s eje resnično popolnoam posvetil avstralskemu projektu in nima več časa?! Revečk niti an Dermokraciji ali v reporterju en moer dobitis lužbe, raje ima poslansko andopmestilo, saj je 2x višlje od novinarske plače! Toliko dobrega je napravil za bnas, ta si ga zasluži!
skoljka11
30. 12. 2011 10.56
+4
" jappa 30.12.2011 08:16:02" Jap, tele svoje igrice si bo zapomnil za vedno. V eni od revij, ki je imela intervju z njim in družino je slikca in piše, da je že kot mlad vedel, da bo uspel. Jap, ampak na hitro se mu je začelo blazno muditi, pa je naredil nekaj predolgih korakov, se preveč pretegnil in sedaj je tu "muskelfiber". Bo treba malo ohladit možgane in telo, pa začet kazat, da mu ni le do svojega uspeha, ampak, da je pripravljen dobro, učinkovito in pošteno delat, ne pa zafrkavat tako politične stranke kot celoten narod. Če zafrkava politične stranke, je to njihov problem, to, da zraven omalovažuje še vse državljane Slovenije, pa je nikoli oproščena zgodba.
aojz
30. 12. 2011 10.39
+15
Virant je kot ženin, ki se odloča med več nevestami. Spal bo z tisto, ki ima večjo doto. Ampak tak zakon ne traja dolgo.
prašek
30. 12. 2011 10.14
+11
Ko se bo iz parlamenta pokadil bel dim, bomo vedeli, da imamo novega predsednika vlade. Do takrat pa nobene hrane, samo vodo !!!
prašek
30. 12. 2011 10.11
+5
Predlagam neke vrste konklave. Samo ne za izvolitev papeža pač pa prvega ministra !!!
roten
30. 12. 2011 10.09
+11
in sedaj vidite kako izgleda kako izgleda ko dobijo palčki moč in imajo polne riti
kosir_maks
30. 12. 2011 09.57
-7
In po kakšni logiki morajo stranke v koalicijo z nekom , če to nočejo ko pa je bilo treba uzakonit večinski volilni sistem in ideje, da se stranke koalicijsko povežejo že pred volitvami ...pa vsi levi v luft sploh ne vejo kaj bi radi
prašek
30. 12. 2011 10.10
+8
Zato maksi, ker drugače blokirajo delo države !!! Ni važno v katero koalicijo, ampak v eno morajo. V katero bo šel Virant, je pa že dolgo jasno. Saj ti si že slišal zgodbico o lesenem konju pred Trojo !?!
virant1000
30. 12. 2011 08.59
+19
Najbolj pametno bi bilo razpisati ponovne volitve, ker poraženci ne morejo dojeti, da so odpisani.
InterReflectlons
30. 12. 2011 09.03
+12
dot.dot
30. 12. 2011 12.08
+2
Kdo je resnični poraženec po povedal virant. Če je rZver povedal bo Virant odšel k ZJ. Ampak potem bo nekdo moral požreti izrečeno. Namreč Virant k PS ne gre brez Žerjava, Žerjav ne gre k PS itd...
InterReflectlons
30. 12. 2011 08.50
+11
SDS je zmagal tam, kjer se tepejo po gostilnah tepejo:-). ŽIVA RESNICA!!! Tolmin, Maribor, Bovec, Idrija, Novo mesto. PS je zmagal tam, kjer se ne smejo tepst zaradi varnostnikov: Ljubljana, Koper, Nova Gorica, Kranj:-)
CyberWorm777
30. 12. 2011 08.53
+11
kočewje si pozabu : )))) mi smo bolj znani po medwedkih pa po tem da w rogu zakopljemo domobrance heheheh
veliki svizec
30. 12. 2011 10.42
+4
Ps je zmagala tam ko jih redarji tepejo-šuškovc pa to.
CyberWorm777
30. 12. 2011 08.42
-1
to je drgač merska enota k en meter al pa en njutn itd : )))) to je en nikola tesla : )))) mamo tut slowence pa wego itd : )))) kot 45 stopinj itd : )))))
MOSSAD003
30. 12. 2011 08.34
-9
Leva scena...ejga Ali en, jih je zadel v PIKO....pa to ,-))