Slovenija

Virant: Zdravnikov se ne da izvzeti iz varčevalnih ukrepov

Ljubljana, 26. 04. 2013 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides zavračajo kompresijo plačne lestvice, ki jo predvideva nov vladni predlog varčevalnih ukrepov. Virant pa vztraja: "Tisto, kar bo doletelo zaposlene v javnem sektorju, bo tudi zdravnike."

Predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin in minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant sta po današnjem srečanju pojasnila, da je v približevalnem predlogu ukrepov, ki jih je vlada sindikatom predstavila na četrtkovih skupnih pogajanjih, za Fides najbolj boleča in nesprejemljiva ideja o kompresiji plačne lestvice.

Po Virantovih besedah je vlada ta ukrep predlagala zato, ker si je to želela večina na sindikalni strani, pričakovano pa je, da bodo imeli s tem težave tisti sindikati, ki imajo svoje članstvo v najvišjih plačnih razredih, kamor spadajo tudi zdravniki. Ob tem je spomnil, da bi ta ukrep veljal le za letos in prihodnje leto.

Varčevanje v zdravstvu
Varčevanje v zdravstvu FOTO: Thinkstock

'Kompresije ne bomo podpisali pod nobenim pogojem'

Kot je pojasnil Kuštrin, so danes Virantu med drugim izrazili pomisleke o tem, da so zdravniki obravnavani kot javni uslužbenci. Zavedajo se sicer, da je njihov vpliv omejen, saj so eden od številnih sindikatov javnega sektorja, a se zavzemajo za sporazum, ki bi ga podpisali paralelno in opredelili zahteve, ki bi morale omogočiti večjo fleksibilnost znotraj sistema.

"Kompresije pa ne bomo podpisali pod nobenim pogojem," je poudaril in dodal, da bi za nekoga, ki spada v 50. in višji plačni razred, verjetno ta kompresija pomenila za približno 200 evrov nižjo plačo.

Približevalni predlog, ki ga je vlada predstavila sindikatom, predvideva tudi kompresijo plačne lestvice s štirih na 3,95 odstotka. Gre za zmanjšanje razmerij med plačnimi razredi. V srednjem, denimo 30. plačnem razredu, bi se plače znižale za približno 1,4 odstotka, pri najnižjih plačah bi šlo za 0,5-odstotno znižanje, pri najvišjih, denimo ministrskih plačah, pa za 2,89 odstotka.

"Tisto, kar bo doletelo zaposlene v javnem sektorju, bo tudi zdravnike," pa je povedal Virant. Po njegovih besedah v sistem javnega sektorja sodijo vsi, ki so plačani iz javnega denarja, strinja pa se, da je v plačnem sistemu nekaj manevrskega prostora za fleksibilizacijo. A v skupnem sporazumu o varčevalnih ukrepih, ki ga vlada želi s sindikati podpisati do najpozneje sredine maja, ne bo mogočih kakšnih specifik za posamezne sindikate, je dodal Virant. Zato ga tudi poskušajo oblikovati tako, da bo čim bolj uravnotežen.

Ko bodo "nujna pogajanja o plačni masi za letos in prihodnje leto" zaključili, pa se bodo po njegovih besedah lotili tudi sprememb in dopolnitev zakona o sistemu plač v javnem sektorju ter tudi to usklajevali s sindikati. Te spremembe bodo šle gotovo v smer fleksibilnosti, je pojasnil minister.

Kljub temu je veliko stvari, s katerimi se Virant in Kuštrin strinjata. Virant je tako izrazil veselje, da sindikat opozarja na možne prihranke v zdravstveni blagajni, ki niso zgolj na področju stroškov dela. Med drugim gre za javna naročila, materialne stroške in cene zdravil. Strinjata se tudi s tem, da je treba čim prej sprejeti standarde in normative zdravniškega dela.

Vladna stran odprta za predloge

O pogajanjih, ki potekajo z vsemi sindikati, je Virant danes dejal, da bosta najbolj trdi točki novega predloga 0,2-odstotno znižanje dodatka na delovno dobo in progresivno znižanje regresa za malico. Vladna stran je po njegovih zagotovilih odprta za vse predloge, vendar pa ne želi vnaprej razkrivati, v katerih točkah se je pripravljena zbliževati s sindikati. Ob tem pričakuje, da bodo sindikati tokrat podali svoj protipredlog.

Virant poudarja, da se zdravnikov ne da izvzeti iz varčevalnih ukrepov.
Virant poudarja, da se zdravnikov ne da izvzeti iz varčevalnih ukrepov. FOTO: Aljoša Kravanja

ZZZS nasprotuje zaostritvam pokojninske ureditve

Ekonomsko-socialni svet (ESS) se je danes seznanil z osnutkom nacionalnega reformnega programa (NRP) 2013–2014. Socialni partnerji so se dogovorili, da bodo ministrstvu za finance do ponedeljka posredovali pripombe in predloge, besedilo z NRP povezanega programa stabilnosti pa bodo obravnavali 8. maja. Vlada bo oba dokumenta potrdila 9. maja.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) osnutku NRP nasprotujejo v delu, kjer je predlagano zviševanje upokojitvene starosti. Kot je spomnil predsednik zveze Dušan Semolič, je namreč predlagano "podaljševanje upokojitvene starosti glede na statistično dokazan trend podaljševanja življenja". "Tako bo avtomatično zvišana upokojitvena starost. S tem pa objektivno zmanjšujejo pomen nekaterih bonitet, za katere smo se dogovorili do zdaj," je dejal. Nasprotujejo tudi predlagani uvedbi obveznega drugega stebra, torej dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je medtem izpostavil, da je bil sprejem veljavnega zakona o minimalni plači v času vlade Boruta Pahorja "velika neumnost". Gospodarstva ne gre graditi tako, da bo imela večina minimalno plačo, temveč tako, da se dela na delovnih mestih z veliko dodano vrednostjo in da se za ustrezna dela zagotavlja ustrezne plače, je zatrdil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mi23
27. 04. 2013 17.57
+0
Vsi na minimalce pa naj dobijo bonusa le tolko kot naredijo!
24vohomurckov
27. 04. 2013 08.46
.....zdravnike izzvzemite iz "javnih uslužbencev"........škoda,ker jih veže prisega.....bi morda sicer oni lahko koga izzvzeli?'!!
patria
26. 04. 2013 21.43
+1
Se enkrat: Pustimo zdravnike za trenutek ob strani... Cisto preprosto: Nekaj najbolj postenega je, da ( ce se ze mora jemati ) se vec vzame tistemu, ki ima visjo placo, in da se pusti pri miru taksne, ki ze sedaj komaj shajajo iz meseca v mesec.
Klemenqwsqq
26. 04. 2013 20.42
-3
ja vsi mislijo da imajo zdravniki bajne plače. mal več dobijo tisti ki dežurajo s tem da so v pripravljenosti celo noč in pol še podnevi! NI VSE ČRNOBELO virant bo zgleda še tule zavajal. sram te bodi. ko boš pa rabil zdravnika boš pa kaj?
masni
26. 04. 2013 21.34
+1
devlon
27. 04. 2013 01.45
Ko bo rabil zdravnika, naj tist opravi delo zarad katerega je placan, al pa naj spoka.
slo-med
26. 04. 2013 20.32
+3
Če se zdravnik samo ''vala po bolnci gore dole'', hkrati pa dobi tako odlično plačo, zakaj se torej vsi niste odločili za študij medicine? Strinjam se, da bi bilo nižanje plač v teh časih ustrezno in zdravnikom ne bi prineslo pretiranega pomanjkanja, vendar pa je večina tukaj napisanih komentarjev neumestnih in posledica nepoznavanja situacije.
mikipiki222
26. 04. 2013 19.27
+8
Pa kake nebuloze .... dajte si najdet na internetu plačno lestvico in klasifikacijo poklicov in boste videli kake so te "bajne plače"... pa kakih 5000 eur a ste nori haha. kolega dobi 1400 neto za 260 ur mesečno, pd katerih ima plačanih 175, torej dobi 5.4 eur neto na uro. Delam preko napotnice v lokalu in strežem kavice in dobim 5 eur na uro. Zdej pa nej mi neki pametnjakovič pojasni to logiko.... ker kekci tukaj pojeste glih vse kar se vam prek medijev politično servira. ovce
MsPikapiki
26. 04. 2013 19.18
+0
Kuštrinček bo zdaj pa za.je.ba.val. Če bi njegov kompanjon Janez Janša vladal, bi pristal na vse. Isti tiči skup letijo. Ta je kopija Gordane Živčec Kalan. Verjetno se jo še spomnite. Bivša predsednica Zdravniške zbornice.
Klemenqwsqq
26. 04. 2013 20.43
+0
aha čak rad bi prebral tvoje lanskoletne komentarje na iste teme... ko je varčevala prejšnja vlada. verjetno si penil na vsakem koraku. kaj se je spremenilo da sedaj podpiraš varčevanje?
Klemenqwsqq
26. 04. 2013 20.46
+0
aja saj res pozabil sem. Sem pozabil. Štrajke lahko pripravlja samo Štrukelj in še to takrat ko je desna vlada na oblasti!
Klemenqwsqq
26. 04. 2013 20.47
+0
ko je leva na oblasti morajo sindikati pristati na vse želje vlade a ne gospodična. Kako smo spremenili mnenje v par mesecih.
Klemenqwsqq
26. 04. 2013 17.06
-4
zakaj ste nekateri tule gor tko občutljivi nam zdravnike? medtem ko ena učiteljica z 10 letnimi izkušnjami dobi tudi lepo plačo s tem da je 3 mesece letno doma in dela tko 6 ur dnevno? neke odgovornosti pa nobene. dejte mi povedat gospodje od kje algergičnost do zdravnikov? ko vam bo kdo rešil življenje jih boste verjetno drugače gledali. se zavedate da je povprečna življenska doba zdravnikov družinske medicine zelo kratka zaradi hudega stresa?
seljakseljo
26. 04. 2013 17.21
+5
ti se pisat ne znas....koga bos ti zdravu ?
231koak
26. 04. 2013 17.58
+4
Klemenqwsqq ti vedno od nekoga prepisuješ....misli raje sam
latinabambina
26. 04. 2013 20.11
+0
Klemenqwsqq..zresni se!!!!! Če pride do varčevalnih ukrepov naj veljajo za vse-sploh pa za zdravnike
Klemenqwsqq
26. 04. 2013 20.44
seljakseljo 26.04.2013 17:21:12 ti se pisat ne znas....koga bos ti zdravu ? ZATO PA IMAMO ZDRAVNIKE ČLOVEK!
Klemenqwsqq
26. 04. 2013 17.00
+2
sicer pa. lepo je da se pogaja ravno virant. par let nazaj je dajal sedaj bo pa vzemal HAHAHHAHA
KORUPCIJA
26. 04. 2013 16.32
+4
Barbika je imela prav že leta 2009/10,da so potrebne reforme! Dobro Jutro Janša ane ? Ne vem zakaj se dela sedaj pametnega! Dobro vemo kdo je blokiral takratne reforme SDS & comp,ter sindikati!
Klemenqwsqq
26. 04. 2013 16.53
+0
in kere reforme je predlagal pahor? aja pokojninsko in malo delo, res hud reformni program...totalen kaos pa naredil s socialno reformo... sds je potegnila s sindikati (tko ko volilci sd in zares če sem malce zloben hehe). še vedno manj kot ps in sd lansko leto ko so dobesedno bili proti proti vsemu in rušili vse pametne in neumne predloge. sds je bla bedna opozicija samo opozicija lansko leto pa ni samo bedna ampak je bila ZLOBNA! 2009 so se obnašali kot da ni svetovne krize.
231koak
26. 04. 2013 16.28
-2
Dohtar ima lahko maximalno 5 minimalnih slovenskih plač. Da bodo odšli v tujino, ??? Kot, da jih v avstriji, nemčiji primankuje. Figo. Pozabljate , da so oni 20 let pred nami, kar se tiče ravnovesja kadra. Pa naši dohtarčki ne znajo nemško, ker se jih je večina učila angleško......
wert1
26. 04. 2013 17.13
+3
Verjemi, da jih 30% deutsch sprachen, ostalih 70% se pa v enem letu nauci tekoce govoriti nemsko... Po vseh nadrilanih knjigah je ucenje tujga jezika kar sproscujoce;)
231koak
26. 04. 2013 17.41
-1
Prosta jim je pot, samo naj pej poravnajo šolnino. Pa nemško moraš znati tudi strokovno, naši še v trafiki jecljajo.
m0dridirkac
08. 05. 2013 11.42
Uh, nisem vedel, da moraš šolnino vračat, če greš ven iz bananistana.
Glavavtorbi
26. 04. 2013 16.13
+5
Virant tokrat ne manipulira s predalčkanjem temveč zdaj posplošuje, zdravnike dejansko rabimo, za razliko od večine javnih uslužbencev, ker zdravniki zdravijo, ko je že prepozno oziroma ko že zbolimo, medtem ko ostali pobirajo reket predvsem za preventivo in širijo splošno družbeno paranojo, kakšno bi bilo življenje brez njihovega pritajenega nasilja. Za zdravstvo bi morala veljati edino kazenska zakonodaja, enako kot za vse ostale, saj nekateri preprosto ne razumejo, da so eksperimenti na ljudeh strogo prepovedani in da na človeškem zdravju ni mogoče graditi učinkovite ekonomije. Tako zaščiteni niso niti v Ameriki, pa tam niso nikoli videli brezplačnega zdravstva, ves sistem so jim zgradili in ga upravljajo privatni kapitalisti, država skrbi edino za tožbe proti skorumpiranim psihopatom, ki so se nekako dokopali do zdravniške licence.
vezuv_
26. 04. 2013 16.23
+3
to si lepo povedal, res je zdravnike potrebujemo, ne potrebujemo pa TOLIKO POSLANCEV!!!!
andisej
26. 04. 2013 16.08
-1
mislim , da ima Virant prav , vsi moramo plačati dolg za katerega nismo prav nič krivi , ve se za krivce , samo ukrepati proti njim ne znamo . Državo pa moramo potegniti ven iz te godlje .
šmorn
26. 04. 2013 16.12
+0
Leonardo09
26. 04. 2013 16.07
+2
virant,to kar si skuhal v preteklosti je sedaj treba pojest pa makar grenko
I G N O R A N T
26. 04. 2013 15.48
+5
Kaj se te grejo toti?
CtrlDelete
26. 04. 2013 15.20
+5
Kuštrin je itak od začetka Janšev človek! On ni zdravnik, je politik!
Andreosi
26. 04. 2013 15.16
-5
Upam, da vse prej k zdravnike....
šmorn
26. 04. 2013 16.13
+4
Kaj zdravniki pa so bogovi ali kaj. Ko je kriza je kriza za vse.
Klemenqwsqq
26. 04. 2013 17.01
+3
nočem videti kirurga, ki mi otroka operira za 1000eur/mesečno. upam da veš kaj hočem povedat
d1d2d3
26. 04. 2013 20.06
+1
Kaj misliš,da ti ga bo oni za 5000 eur drugače operiral?
patria
26. 04. 2013 15.08
+13
Iskreno upam, da so sindikati koncno zaceli upostevati vecino, ki ima ze sedaj placo, ki komajda zadostuje za prezivetje. Ne bom nic rekel o zdravnikih, za ostale, ki imajo 40 in vecji placilni razred in so zaposleni v JU pa velja, da imajo zelo zelo dostojno placo za slovenske razmere. Istocasno pa zasedajo zelo lepa delovna mesta katera so si zavarovali s tem, da se za vsako delovno mesto zahtevajo izkusnje ( na vodilnih polozajih ). S tem se onemogoca mladim, sposobnim, da kadarkoli pridejo do primerne zaposlitve. Policaj, gasilec, medecinska sestra... zanesljivo imajo premajhne place za delo, ki ga opravljajo. Raznorani sekretarji, " svetovalci ministrvo", koordinatorji, mesalci megle, vodilni... so pa vecini primerov enkrat, dvakrat, trikrat bolje placani kot tisti, katere zares potrebujemo kot druzba. Ze podatek, da je vec ljudi zaposlenih na vodilnih mestih kot tistih, ki neposredno delajo je skregan s pametjo.
Strelec74
26. 04. 2013 15.11
+16
Ja začnimo kar pri zdravnikih, ki imajo zelo dostojne plače, pa še fušajo vmes in po možnosti so direktorji zdravstvenih domov, bolnic, ...in tako vlečjo 3 plače med svojim delovnim časom
primorec91
26. 04. 2013 15.01
+19
Če se naši gospodje doktorji ne mislijo odpovedat delu plače, potem pa uvozimo tuje, sej to prakso že dobro poznamo s primerov gradbenih delavcev.
vezuv_
26. 04. 2013 16.24
+3
uvoziš tuje zdravnike, na zavodu za zaposlovanje pa 350 šolanih slovenskih zdravnikov, študj za vsakega traja minimalno 6 let + pet let specializacije
master69
26. 04. 2013 14.45
+10
Velik problem je da imamo trgovke in ljudi ki se morajo preživeti z minimalnimi prihodki! Po drugi strani pa doktorji vlečejo velike denarje! Ne rečem, imajo odgovorno delo. dežurstva, stres na vse možne načine! Ampak počakajte malo, saj to ne pelje nikamor da so delavci plačani zelo malo. Doktorji pa po drugi strani pretirano veliko do okoli 10€/h specializirani oz. z višjimi čini ali kirurgi pa še več! Naš sistem je čuden in vsi vemo kam to napeljuje, kdor ne ve do sedaj živi v oblakih!!
Strelec74
26. 04. 2013 15.12
+3
Mislim, da kar več kot 10 eur, bistveno več