Slovenija

Vse kaže, da bodo javni uslužbenci plače vračali

Ljubljana, 20. 08. 2013 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bodo morali javni uslužbenci, ki so jim leta 2008 izplačali preveč plače, te vrniti? Rok se izteka, minister Virant pa opozarja, da v predvideni reformi sistema plač v javnem sektorju vračanja ne bo mogoče povsem izključiti. Da bodo plače uslužbenci najverjetneje morali vrniti, opozarja tudi računsko sodišče.

Vesel se strinja, da lahko za delavca to pomeni neko breme, za katero ni sam kriv, a bi računsko sodišče, kot pravi, težko zagovarjalo kakšno drugačno rešitev. Če bo prišlo do sprememb zakona, jih bodo morali sprejeti, pravi.

Računsko sodišče bi težko zagovarjalo kakšno drugačno rešitev, kot je obstoječa, torej da morajo javni uslužbenci morebitne preveč izplačane plače vrniti, pravi prvi mož sodišča Tomaž Vesel. Glede dejstva, da se reševanja te problematike v javnem sektorju niso lotili že prej, pa pravi, da gre za pri nas pogosto "teorijo odložene bolečine". Vesel je dejal, da je računsko sodišče pred nekaj dnevi dobilo dopis v zvezi s premislekom o spremembi 3.a člena zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki govori o tem, da mora delodajalec o ugotovitvi neskladnosti glede plače javnega uslužbenca nemudoma pisno obvestiti in mu izročiti pisni predlog ustreznega aneksa k pogodbi o zaposlitvi, odločbo oziroma sklep, s katerim se odpravijo neskladnosti. "Nisem prepričan, da obstaja veliko argumentov, ki bi omogočali, da bi stanje lahko tolmačili drugače. Računsko sodišče bo tu zelo konservativno, ob upoštevanju veljavne zakonodaje. Takšno stališče bomo tudi predstavili predlagatelju," je napovedal Vesel.

Zadevo kljub opozorilom odlagali do konca

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel
Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel FOTO: Računsko sodišče RS

Računsko sodišče je na napake, do katerih je prišlo pri prehodu na nov plačni sistem, opozarjalo tudi v svojih revizijah. V različnih revizijah so pregledali prehod v 44 zavodih. A se kljub temu stvari niso uredile do danes, ko se izteka rok, ki ga kot zastaralni rok v zvezi s terjatvami iz delovnega razmerja določa zakon o delovnih razmerjih. "To me spominja na način funkcioniranja, ki ga večkrat opazimo v naši državi, in sicer gre za teorijo odložene bolečine. Torej, da se skuša stvari urejati šele, ko so pravzaprav že zelo akutne in problematične. Na opozorila se pa večkrat pozabi. Podobno je, ko gre bodisi za črpanje evropskih sredstev bodisi za javni dolg. To je pri nas nekakšen modus vivendi, ki pa je za nas problematičen," je dejal Vesel.

Virant: Vračanja ne bo moč povsem izključiti

Minister za notranje zadeve Gregor Virant pa je dejal, da v predvideni spremembi zakona o sistemu plač v javnem sektorju vračanja preveč izplačanih plač nikakor ne bodo mogli povsem izključiti. Veljavna ureditev je jasna, poudarja.

Kmalu bo minilo pet let in s tem zastaralni rok od začetka veljave zakona o sistemu plač v javnem sektorju, po katerem so delodajalci s svojimi zaposlenimi sklepali nove pogodbe. Na ministrstvu za notranje zadeve so nedavno pojasnili, da gre za zastaralni rok v zvezi s terjatvami iz delovnega razmerja, kot ga določa zakon o delovnih razmerjih.

Notranjega ministra čaka jeseni plačna reforma javnega sektorja.
Notranjega ministra čaka jeseni plačna reforma javnega sektorja. FOTO: Miro Majcen

Tako so v zadnjem času delodajalci v javnem sektorju uslužbencem pospešeno izdajali zahtevke za povračilo preveč izplačanih plač, ponudili so jim tudi nove pogodbe o zaposlitvi s popravljenimi višinami plač, nekaterim so že drugače obračunali plače brez podpisa pogodbe. Med drugim je do množičnih zahtev prišlo na Zavodu za zaposlovanje, Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Predstavniki Zavoda za zaposlovanje in UKC Ljubljana predlagajo oprostitev obveznosti vračila preveč izplačanih plač za vse uslužbence, ki jih je to doletelo. Sestanek z ministrom Virantom v zvezi s tem je bil sprva predviden za danes, a minister je dejal, da morajo "zadevo dobro preučiti", zato je sestanek prestavil. Predvidoma se bodo srečali še ta teden.

Po veljavni zakonodaji so delodajalci v javnem sektorju zavezani izterjati preveč izplačane plače s tožbo pred pristojnim sodiščem, če se o tem v mesecu dni od pisnega poziva ne dogovorijo z zaposlenim. Tako delodajalec v tej zvezi nima nobenega manevrskega prostora, saj ga zakon jasno zavezuje.

Notranje ministrstvo bo spremembe zakona o sistemu plač začelo pripravljati po poletju, tudi 3.a člena, ki določa ravnanje v primeru nezakonitosti ali ugotovitvi neskladnosti pri izplačilu plač uslužbencem.

Predstavniki UKC Ljubljana predlagajo oprostitev obveznosti vračila preveč izplačanih plač za vse uslužbence, ki jih je to doletelo.
Predstavniki UKC Ljubljana predlagajo oprostitev obveznosti vračila preveč izplačanih plač za vse uslužbence, ki jih je to doletelo. FOTO: Thinkstock

Kot izhaja iz dopisa, ki so ga konec julija naslovili na državne organe in občine, naj bi šle spremembe v smeri drugačne ureditve obveznosti zaposlenih do vračila preveč izplačanih plač in posledično obveznosti delodajalca do izterjatve, če se z zaposlenim ne dogovorijo o vračilu. V dopisu je zapisano še, da bodo oblikovane tudi ustrezne prehodne določbe, ki bi uredile vprašanje že začetih postopkov glede vračila preveč izplačanega zneska plače.

Sindikate javnega sektorja in vlado jeseni čaka plačna reforma. Virant je povedal, da se bodo s sindikati najprej, predvidoma okrog 10. septembra, usklajevali o povračilu potnih stroškov in pripravljenosti na delo, konec septembra pa bi sledila pogajanja o noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

notranjc1
21. 08. 2013 10.05
+2
Berem vse te komentarje pa višine plač 1100-1400 eur pa kaka plača pa je to.Primirjate nemčijo veliko večje plače hrana kar je osnova pa cenejša kot pri nas.Kje je potem poanta da je potrebno vračati kar je bilo pošteno in zasluženo z delom.Ma zanimivo da tajkune ki so s krediti ki jih ne vračajo ali pa jim jih vračajo delavci, pustijo na miru ( to so zame ukradena podjetja delavcem ki so se odrekali vsa leta marsičemu da je firma funkcionirala). Da ne govorim Bavčar, Šrot, Zidar, Černigoj pa ostala politična in pravna srenja, ki si je nagrebla bogatstvo na nelegalen način to je pa ok.Bravo Slovenija.Martin Krpan je šel na Dunaj glavo sekat sedaj bo potrebno samo do Ljubljane.Vlada zakuhali boste eno veliko sranje hitro si rezervirajte karte za Dubaj in ostale destinacije kjer imate deleže.Ob osamosvojitvi sem se boril zato da sedaj nimam nič...............
M_teorija
21. 08. 2013 07.13
+4
Vse skupaj je le posledica tega, da se dobrih delavcev ne more plačat po učinku in sankcionirati lenuhov. Večina (seveda so tudi izjeme in neupravičeno plačani) je takšnih, ki so si plačo zaslužili?!
drfuzbaler
21. 08. 2013 00.44
-9
Delam v javnem sektorju na obcini ze 3 leta. Na zacetku placa 1660 e. Zdaj samo se 1470! Pa imam 5.stopnjo izobrazbe in obvladam word ter excel bolje kot vsi v pisarni. Kako naj si s tako placo clovek kaj privosci? Bom mar celo zivljenje hodil na low budget dopuste(turcija, tunizija, hrvaska), vozil renaulta na leasing in zivel v stanovanju?
bmwfanatik
21. 08. 2013 07.31
+5
5. stopnja pa 1470 plače! A se ti hecaš? Jaz nimam toliko s VII. stopnjo v JU, zato bodi vesel da jo imaš tako, kot jo imaš.
klldmoll
20. 08. 2013 22.04
+8
FIDES - kriminalni sindikat kriminalnih zdravnikov v Republiki Sloveniji.
Ajmomali
21. 08. 2013 00.29
-5
jakec1575
20. 08. 2013 21.03
+9
Malo čistega vina. Če pustimo ob strani, da je plačna reforma zgolj bolj ali manj uspešno lobiranje posameznih delov javnega sektorja in odraz moči posameznih sindikatov in je tako že v osnovi nepravična. Če pustimo ob strani, da so si v nekaterih delih javnega sektorja dokaj uspešno z ustvarjenimi novimi sistematizacijami delovnih mest nekateri kar med sabo umetno delili plačne razrede. Delavec prekleto dobro do centa natačno ve, koliko je dobil na koncu meseca. In to sprenevedanje, ta igra, to big to fail je preprosto neokusna. Seveda je kriv delodajalec. Vendar je kriv tudi delavec, ki se je zavedal tega, da je dobil denar, ki ga v resnici ni zasluzil. Mu je bilo pa lepo. S stališča upoštevanja dogovorov je konservativno stališče računskega sodišča na mestu. Če so se lahko nekateri deli javnega sektorja takoj prilagodili, bi se z nekaj več ali manj težavami lahko ves sektor. Vse ostalo sprenevedanje delodajalcev in delavcev pa je bolj v luči tiste mentalitetne pobalinske s figo v žepu. Nas bdp je padel na tistega pred 10 leti. Plače ne morejo biti višje kot je to mogoče. Prej ko bomo vsi to sprejeli in začeli ustvarjali in ne samo deliti, prej se bomo konkurenčno izkopali. Inovativnosti temu narodu ne manjka. Manjka mu dolgoročni plan, trdo delo in realno izločitev pobalinov. Tudi z dobrim renomejem določenih inštitucij.
Buena Vita
20. 08. 2013 20.33
-2
briši,grobar,briši
populus
20. 08. 2013 19.31
+2
in kdaj nam boste z obrestmi vred vrnili denar ki ste ga nam vi ukradli?kdaj nam boste vrnili denar ki ga sedaj zadržujete od napredovanj katera so zamrznjena!!!?ne tolčite več po ljudeh ker nas boste imeli na ulicah!!mislim pa da tokrat ne z rožicami!!!
Gaja Bobek
20. 08. 2013 20.36
+6
kaj vrnili, zdaj nam kradejo še za lopovske kredite cerkvi hildi bavčarju in ttakim kot je on... ja, ulica se MORA zgodit
korintos1
20. 08. 2013 18.46
+1
Ukc je pač imel več pacientov!
korintos1
20. 08. 2013 18.43
+2
Vzemi Gregore, saj pogodbe imajo drugačne.
KORUPCIJA
20. 08. 2013 18.41
+7
Kaj letalske vozovnice,ko se je vozil naokol,to ni potrebno doplačat! Krivi niso delavci apmak,administracija ki jim je narobe določila razrede!
korintos1
20. 08. 2013 18.40
-1
In spet 2008?
+5
Tule je potrebno poklicati na odgovornost računovodsko-finančni sektor, oni so odgovorni za nastalo situacijo. Poleg tega mar 5 let niso tega opazili? Tole smrdi, zelo smrdi in sedaj bo delavec nastradal? Kaj ima s tem delavec? Nič!! Torej je jasno, kaj storiti!!
korintos1
20. 08. 2013 18.40
+2
Delavca ne bo nihče nič vprašal, on bo imel enako plačo!
Ajmomali
20. 08. 2013 17.20
+12
Pa kaj so na vladi čisto vsi nori ??? Ali so si uslužbenci sami izplačevali plače, ali jim jih je nekdo drug? Za napake mora odgovarjati vsak za svoje SAM. KDOR JE NAPRAVIL NAPAKO, NAJ JO POPRAVI!!!....... NE DOVOLITE, DA VAM UKRADEJO !!!..... Sicer pa, ali ni bila Alenka vsa leta šef na državnih financah?????? ......... Kdo zdaj koga nateguje??????
korintos1
20. 08. 2013 18.41
+3
Če ti v pogodbi piše da imaš toliko plače potem je toliko imaš, in to jim je pisalo!
Tri ... četiri ... ajmo : ... ♪♫♩♬ ... Slovenijooooojoooo ... otkud ljepote tvojeeejee ... ♪♫♩♬ ... i to ...
+10
Gremo raje, ...★☭...Šivala je deklica zvezdo...★☭.★☭.★☭.★☭.★☭.★☭.★☭.★☭.★☭.★☭. ču ču ...
korintos1
20. 08. 2013 18.42
-2
+10
Narod koji ima ovakve omladince ... ne treba da se boji budučnosti, pa to ... ************************************************************************************************************************************** A vam je kej znano, pa to ... lol ... ************************************************************************************************************************************** Kola krenula nizbrdo ... ups ... **************************************************************************************************************************************
GALARI
20. 08. 2013 17.12
+2
Komu bodo vračali?Zavodu ali v proračun?
nogomet12
20. 08. 2013 17.31
+2
najbrž bomo vračali kar direkt v parlament:(
smajess
20. 08. 2013 17.02
+6
Ja prow, kr nej vrnejo, sam pa nej vrnejo tud tevi k majo po 3 do 4 službe na različnih direktorskih mestih! Mislim da nimamo toliko multitaskerjev da bi vsaj eno službo 100% opravili! Tive so tud ogromno zakuhal!! Virant kako kaj s 3 regresi, baje da full zakon! Sej plaču sm ti pa ga jst gvišno k sm v privat sektorju. Pa na moj regres lahk sam pozabim!
expl0it
20. 08. 2013 16.54
+6
"ki so jim leta 2008 izplačali preveč plače, te vrniti?" Lepo vas je Janez futro.
smajess
20. 08. 2013 17.06
+7
CandySkull
20. 08. 2013 16.47
+26
Ob življenjskem standardu, ki ga konzumiram! Vi pa ste mi ga pripravili, nisem prepričan kako dolgo bom še živel, zato sem se odločil napisati pismo zahvale, da ne bi kdaj kdo rekel, da Vam nikoli nisem napisal in povedal česa konkretnega. Ne glede na to kateri politični stranki pripadate, ste v vladi ali opoziciji – vsem bi se rad zahvalil, ker ste iz ene perspektivne, industrijske, tudi kmetijske in turistične države moje domovine Slovenije v samo 20 in nekaj letih uspeli narediti, kakor bi ljudje rekli – »živi qurac«.
+8
Gosposvetski
20. 08. 2013 16.35
+9
Bolj Domovina propada več je nadobudnih kljukcev, kateri bi jo vodili. Sožalje.