Slovenija

FOTO: Kulturniki ministrstvu v slovo prižigali sveče

Ljubljana, 07. 02. 2012 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred Cankarjevim domom so se zbrali protestniki, ki so v slovo samostojnemu ministrstvu za kulturo prižigali sveče. Društvo Asociacija je v znak protesta zažgalo celo kontrabas. "Ni dovolj instrumentov, ki bi bili dovolj veliki in bi dobro goreli. Za to dejanje je obstajal zelo pragmatičen razlog," so dejali ob tem.

Več kot 200 udeležencev shoda, ki ga je na predvečer kulturnega praznika pred Cankarjevim domom organiziral Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS), je v znak protesta proti ukinitvi samostojnega ministrstva za kulturo prižgalo svečke in prebralo izjavo, ki poudarja spoštovanje ustavne določbe o pomembnosti kulture za ohranitev slovenstva.

V tej izjavi so poudarili, da je bila kultura stoletja vir slovenskega obstoja in samozavesti, h kateri so se ljudje obračali v največjih nacionalnih stiskah, tudi danes in jutri pa ostaja enako pomembna kot ustvarjalka, varuhinja in izraz identitete naše skupnosti.

Z ukinitvijo ministrstva za kulturo bi se izneverili ustavni določbi o pomembnosti kulture za ohranitev slovenstva ter za oblikovanje in ohranjanje slovenske državnosti, so poudarili protestniki. Dodali so, da prvič v samostojni Sloveniji kultura izgublja lasten vladni resor, s tem pa se zabrisuje neposredna politična odgovornost nosilcev oblasti za to področje.

Kot je pojasnil predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, se je odboru do današnjega dne pridružilo 26 organizacij, med njimi strokovna stanovska društva za kulturo, sindikat kulture in narave Slovenije – Glosa, Inštitut za narodnostna vprašanja in Liberalna akademija. Podporo shodu so izrazili tudi pri gibanju Mi smo univerza, Delavsko-punkerski univerzi, na njihovi strani je študentski časopis Tribuna in društvo Asociacija, ki povezuje nevladne organizacije in samostojne ustvarjalce na področju kulture in umetnosti.

Društvo Asociacija je na ploščadi pred CD v znak protesta zažgalo kontrabas. Kot je pojasnil predsednik društva Jurij Krpan, so hoteli izpeljati bolj radikalno gesto od prižiganja svečk. "Ni dovolj instrumentov, ki bi bili dovolj veliki in bi dobro goreli. Za to dejanje je obstajal zelo pragmatičen razlog," je povedal. Prebral je tudi manifest društva ob letošnjem kulturnem prazniku, v katerem poudarjajo, da se demokracija na volitvah ne konča, temveč začne. Demokratičen proces odločanja mora zato vključevati tudi ustvarjalce kulture. Kot je poudaril Krpan, v društvu zahtevajo, da ministrstvo ostane. Od novega ministrstva pričakujejo predvsem, naj v želji po spremembah te ustvarja skupaj z nevladnimi organizacijami in samostojnimi ustvarjalci.

V znak protesta je zagorel tudi kontrabas.
V znak protesta je zagorel tudi kontrabas. FOTO: Miro Majcen

Virant: Pri varčevanju ne sme nastradati kultura

Še pred tem je predsednik državnega zbora Gregor Virant na slovesnosti v DZ povedal, da je kultura v časih, ko Slovenci niso imeli samostojne države, omogočila, da so ohranili svojo identiteto, zato moramo biti pri varčevanju na področju kulture še posebej pozorni.

Spomnil je, da je Primož Trubar 400 let pred samostojno slovensko državo vzpostavil temelje slovenskega knjižnega jezika in ga tako postavil od bok razvitim evropskim knjižnim in liturgičnim jezikom ter v svojih rojakih, ki jih je imenoval "lubi Slovenci", predramil zavest o skupni pripadnosti in identiteti.

Ob tej priložnosti je v preddverju velike dvorane DZ do četrtka na ogled tudi 20 fotografij Lipicancev Alenke Slavinec. Leto dni po odprtju razstave z naslovom Slovenija v nas ob 20-letnici samostojne države na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu Slavinčeva tako predstavlja svoj pogled na slovensko kulturno dediščino še v DZ.

Tri stoletja po Trubarju je po Virantovih besedah iz slovenskega naroda izšel še en velik pesnik in umetnik, France Prešeren. "V srcu je nosil veliko ljubezni, hrepenenja, pa tudi veliko bolečine in razočaranja nad življenjem," je dejal Virant.

"Slovenska kultura je bila od Trubarja preko Vodnika, Linharta, Prešerna in vseh drugih navdihnjenih in drznih velikih mož in žena nosilka slovenskega nacionalnega projekta," je poudaril Virant, ki je nekaj besed namenil še združenemu ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki prvič v samostojni Slovenji kulturi odvzema samostojen resor.

"V današnjih kriznih časih, ko na vseh koncih iščemo možnosti, kako privarčevati, moramo biti na področju kulture posebej pozorni in skrbni. Ne glede na različna mnenja, ki se krešejo glede tega, ali je obstoj samostojnega ministrstva za kulturo ključnega pomena za razvoj slovenske kulture ali ne. Mislim, da se vsi strinjamo, da varčevalni ukrepi, ki so seveda v času krize nujni, kulture ne smejo prizadeti," je povedal Virant.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (276)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mužik
09. 02. 2012 14.15
+2
NI ŠKODA KONTRABASA ENI BI GA PA HUDUČEVO POTREBOVALI -SRAM NAJ VAS BO !!!
uporabnica991
09. 02. 2012 10.48
+1
Kakšna smola za politiko in Slovence, da so živeli ljudje kot recimo Trubar, Prešeren, Cankar in podobna navlaka. Če jih ne bi bilo ali če bi bila takratna elita tako modra kot je današnja, se nam sploh ne bi bilo treba ubadati s problemom, ali Slovenci rabijo kulturno ministrstvo, saj bi lahko rekli kar.
uporabnica991
09. 02. 2012 15.11
+1
Bi mi lahko velespoštovani admin pojasnil, zakaj mi je zbrisal pol komentarja in v čem je problem, če v jezikih tujih elit in oblastnikov, ki so si skušali v zgodovini podjarmiti slovenski narod napišem: "Ni problema s slovensko kulturo." ?
bema1201
08. 02. 2012 16.16
+4
Če bi ga sami plačali ga nebi zažigali.
Osvald
08. 02. 2012 16.13
+5
Kontrabas zakuriti ?? Verjetno je to itak davkoplačevalski denar.
Maancy
08. 02. 2012 15.43
+5
Ve se kdo kuri v Novem Mejst...
Danijel Fric
08. 02. 2012 15.39
+3
Na račun davko plčevalcev ni problema protestirat, sicer pa, če so kulturniki tako kolturni se pa naj vprašajo koliko denarja so požrli.
fb_100003083847288
08. 02. 2012 14.11
+1
ne morem vrjet-to so kulturniki, kako bi lahko razveselili kakšnega otroka s takim inštrumentom-SRAM NAJ VAS BO-sami lenuhi in izkoriščevalci, delati naj gredo ne pa da kradejo denar revežemsram me je slovenske kulture-bojim se za moje vnuke
I G N O R A N T
08. 02. 2012 12.29
-1
Verjamem le v tistega boga kateri v banki svoj oltar ima
Buena Vita
08. 02. 2012 22.08
brabusednet
08. 02. 2012 11.36
+5
Kulturnike je strah da vlad nebo več najemala kredite da bi lahko še ga naprej srali.Za sveče je denar iz proračuna za kulturo saj jim ga dajemo zaposleni v gspodarstvu.Kdaj bi že morali delavci protestirat pred Pahoejevo vlado pa to ni se nobeden spomnil ali niso hoteli.Naj se lotijo drugega posla,da bodo skusli kako se služi denar.Sam tudi delam v drugi profesiji pa kaj zato.Njih pa večinatega ni sposobna je luštno spat do 12 ure.Treba bo uvest tržno kolturo,Prešerna ni financirala država,pa je kljub temu bil ustvarjalen in se luštn imel.Kolturniki svet se spreminja,tudi vaš način razmišljanja in dela se bo moral
Buena Vita
08. 02. 2012 11.27
+4
JAH,KATALINCA JIH POUČI KAKO JE POTREBNO UČITI NASILJE,PRVO KRIČIŠ,POTEM TOLČEŠ POLICAJČKI PA TIHO GLEDAJO, TUKAJ BO GORENAK TUDI MORAL ČISTITI,PREDVSEM POLICAJE KI SKRIVAJO LOPOVE IN MORILCE, KOT TISTO POLICJOTKO KI JE SKRIVALA MORILCA POŠTARKE ,,,ZLOČINKA PRVE KLASE,CELO DA ZAHTEVA VRNITEV NA DELOVNO MESTO, KULTURA,TO PA TO,,,,R
brabusednet
08. 02. 2012 11.40
+2
To je pa Kresalin in Gorškov strokoven kader,vse je pa Pahor žegnai,to se dela v demokraciji,ki si jo zamišlajo levičarji.
Buena Vita
08. 02. 2012 22.08
+1
Osvald
08. 02. 2012 10.58
+8
Kulturniki ministrstvu v slovo prižigali sveče ??? Lahko bi napisali po resnici in napisali kako so nekulturno zažigali sredstva kulture ki jim jih je kupilo ministrstvo za kulturo.
Buena Vita
08. 02. 2012 11.30
+6
TO SMO KUPILI DRŽAVLJANI,NE MINISTRSTVO,DRŽAVA,MINISTRSTVA;;;TO SMO DRŽAVLJANI IN NISMO KLOVNI IN RAZBIJAČI, KO SO ŠTUDENTJE ISKALI ŠTIPENDIJE IN SO V HRAM LAŽI IN KORUPCIJE METALI JAJCA ,,SO BILI NEGATIVCI SEDAJ KO KULTUV KVAZIKULTURNIKI UNIČUJEJO NARODOVE ŽULJE,,,, OPS,KAJ JE ŽE TO,PO MOJI RAZLAGI ČISTI KRIMINAL ZREL ZA ORGANE PREGONA
mamica55***
08. 02. 2012 11.59
+0
Buena Vita kr misl si, to so naši ! upam, da bo ta vlada neredila red !!!
muc36
08. 02. 2012 10.57
+8
Le kje neki so bili kulturniki ali se bolje receno kvazi med leti 2008 2011??? Jasno le kje bi bili, ziveli so od davkoplacevalskega denarja, ki jim ga je dajala zelo kulturna ministrica Majda Sirca, naredili pa bore malo. Jaz popolnoma podpiram ukinitev nepotrebnega ministrstva, saj drzava ne rabi financirat kvazi kulture, kot se je to delalo do sedaj. Tocno se vidi, kdo protestira in kdo je najbolj glasen, zato res se enkrat dajem svojo podporo po ukinitvi tega ministrstva, saj sama kultura s tem ne bo izgubila nic, tako imenovani lenuharji, ki so samo dobro ziveli od ministrstva za kulturo pa seveda bodo izgubili veliko, pa kaj mi mar za njih.
alko82
08. 02. 2012 10.37
+5
Joj... kakšno nepotrebno paniko delate nad kulturnim ministrstvom. Narod prižiga sveče nad sabo, ker sistem tko dopušča pa se noben ne zgane.
prehlad
08. 02. 2012 10.27
+18
SE VIDI NIVO KULTURE .KAR SREDI LJUBLJANE SO ZAKURILI KONTRABAS.
hotchilipoper
08. 02. 2012 11.32
+8
Jim že ni slabo če zakurijo kontrabas A ga ne bi raje podarili v dobrodelne namene-to je kultura
Osvald
08. 02. 2012 09.58
+11
Zadnje čase težko govorimo o Slovenski kulturi, ker ministrstvo podpira čedalje več južnih in nas prepričuje , da gre za multikulnurnost. Ja ampak samo Balkana. Sami mekani Ć zadnje čase po straneh časopisov v novičkah o kulturi.
BlaBlaGluposti
08. 02. 2012 10.19
-3
Ja konkurenca je tu. Vsak se bori za svoje delo. Dajmo se še tisti, ki nismo na ć ustvarjat. Ne pa samo kritizirat ;) No to pa je le tipična slovenska kultura, ne?
Osvald
08. 02. 2012 09.55
+14
Kulturo ima vsak človek v sebi! Tega se ne da naučiti. Ukinit"kvazi kulturnike" a'la Svetlana in ostali izmečki kateri so pripojeni k kulturni blagajni. Pravi kulturnik se prodaja sam brez pomoči državne blagajne.Čas je za konec ideološke kulture in začetek tiste prave........
BlaBlaGluposti
08. 02. 2012 10.20
-6
Pa vsi smo vlečeto to Svetlano po tipkovnicah. Dajmo se malo razgledat o slovenskih KULTURNIKIH.
Buena Vita
08. 02. 2012 10.39
+3
KOLIKO JE KAJ VREDNIH,KI NISO CELE DNEVE PO GOSTILNAH,KI NISO PRPOPANI NA ŽULJE OBUBOŽANIH DELOVCEV, KULTURA NAJ POSKRBI DA BO DOBIL PLAČILO DELOVEC KI JE DELAL V MRAZU,NA VROČINI,V BLATI,NA VIŠINI,SKRATKA V VSEH MOŽNIH NEVARNIH POLOŽAJIH,TAKE DELOVCE KULTURA NAŽENE NA MEJO IN LAČNE ,BREZ VSEGA POŠLJE V,,,,,,,,OD KJE SO PRIŠLI,HVALA VAM ZA TAKO KULTURO,ODREKAMO SE JE PRI POLNI ZAVESTI
Tvindi
08. 02. 2012 11.43
+2
Buena Vita, to kaj pišeš je dolžnost države, to s čim pišeš pa dolžnost kulture.
Buena Vita
08. 02. 2012 22.06
Tvindi,imaš prav,in jaz ne grešim,imam prav če je človek kulturen nebo pustil delovca brez plače,tukaj ne pomagajo ne sodniki ne palica,tu pomaga kulturno izobražen-moralno normalen človek
musnic4
08. 02. 2012 09.55
+10
Menim, da jel Okornu vseeno,, ce nimamo ministrstva za kulturo. Preberite si njegov intervju in hitro vam bo postalo jasno zakaj sedaj tak rom pom pom, predvsem pa od koga... sposobnemu mlademu fantu ne denarja, nesposobnemu pa miljon. Sirca je pa rekla: mitja ti si sposoben ne rabis denarja od ministrstva, saj se bos znasel, mi ga moramo dati takim ki se sami ne znajdejo... kot da bi imel se eno ministrstvo za socialo vec...
iChi
08. 02. 2012 09.44
+9
Prvo zdravje, pol kultura .. :))
ian00
08. 02. 2012 09.37
+13
Več kot 200 udeležencev shoda, ki ga je na predvečer kulturnega praznika pred Cankarjevim domom organiziral Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS), je v znak protesta proti ukinitvi samostojnega ministrstva za kulturo prižgalo svečke in prebralo izjavo, ki poudarja spoštovanje ustavne določbe o pomembnosti kulture za ohranitev slovenstva. Protesta v organizaciji KOKS, ki je bil ustanovljen pred tednom dni, so se udeležili denimo: profesorica in publicistka Manca Košir, filozof in umetnik Peter Mlakar, filmski režiser Karpo Godina, pisatelj Vlado Žabot, gledališki režiser Jernej Lorenci, nekdanji minister za kulturo Jožef Školč, nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, profesor na AGRFT Igor Koršič, direktor vladnega urada za verske skupnosti Aleš Gulič in pesnik Tomaž Šalamun. Tam se je seveda znašel tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, ki ima v zadnjem času precej povedati tako čez Turka kot čez mandatarja Janeza Janšo.Včeraj pa se je pripetil tudi izredno neljub dogodek, ko se je na prizorišču pojavil novi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, kjer so ga protestniki najprej nekulturno izžvižgali, potem pa so se na njega celo fizično spravili. Tako je neka ženska Turku žugala tik pred obrazom in nekaj nekulturno kričala. Nek možakar s črno kapo, pa je Turku prav tako v v obraz zakričal “smrad”. Neverjetno je to, da sta dva policista, ki sta stala ob strani razjarjenih protestnikov, vse te napade samo tiho opazovala in se nista niti potrudila, da bi pomirila nekatere očitno mentalno prestrašene osebke. No, o včerajšnjem “kulturnem” protestu “koksovcev”, poleg napada na Turka, priča tudi dejstvo, da so pred Cankarjevim domom zažgali celo kontrabas… Žigi Turku so včeraj žugali tik pred obrazom in ga nekulturno ozmerjali, slovenska policija pa je situacijo samo opazovala. Ko bi bodočega ministra nekdo fizično napadel, bi lahko bilo že prepozno…
Buena Vita
08. 02. 2012 10.40
+4
Buena Vita
08. 02. 2012 11.23
+2
POLICIJA KATARINCE IZ POSTELJE NEKULTURNIKOV
Milan Simerl
08. 02. 2012 09.35
+17
Sami proračunski kulturniki, nihče ne bo pogrešal njihove kulture. Kultura ni bila nikoli del establišmenta ampak njegov nasprotnik. Bravo Janša.