Slovenija

Šturm: Stavke ne podpiramo

Ljubljana, 01. 07. 2008 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski sodniki bodo delali samo toliko, kolikor od njih zahteva sodniška norma. Opravili bodo tudi nujne zadeve.

Predsednik SLS Bojan Šrot je ob začetku stavke izrazil podporo stavkajočim sodnikom. Strinja se z zahtevo slovenskih sodnikov, da je treba sodniške plače urediti v zakonu o sodniški službi.

Beli sodniški stavki, ki se je začela danes, se je po podatkih stavkovnega odbora slovenskih sodnikov pridružilo okoli 72 odstotkov sodnikov. Janja Roblek je pojasnila, da podpisi podpore stavki še prihajajo. Ob tem je priznala, da je v primerjavi s tridnevno opozorilno stavko nekaj upada pri podpori stavki, vendar so s tem računali, glede na to, da so sodnike pozvali k odpovedi pogodb o dodatnem delu. Podpora stavki je po njenih besedah nekoliko nižja, saj si lahko sodniki z dodatnim delom izboljšujejo svoj finančni položaj. "Gre za deviacijo, za anomalijo sistema," je dodala. V primeru neizpolnitve zahtev bodo sodniki stavko oktobra zaostrili.

Kot piše v sklepu o začetku stavke, sodniki zahtevajo ureditev sodniških plač v zakonu o sodniški službi, primerljivost plač s poslanskimi in ministrskimi ter ohranitev realne vrednosti sodniških plač.

Stavka do izpolnitve zahtev

Sodniki od 8. ure delajo le pričakovani obseg sodnikovega dela, sodnike pa bodo pozvali k preklicu pogodb o dodatnem delu. Sodniška stavka bo trajala do izpolnitve zahtev oziroma do sklenitve dogovora. V primeru nepripravljenosti delodajalca na pogajanja pa bo stavkovni odbor predlagal še druge možne oblike stavke.

Sodniki od 8. ure delajo le pričakovani obseg sodnikovega dela, sodnike pa bodo pozvali k preklicu pogodb o dodatnem delu.
Sodniki od 8. ure delajo le pričakovani obseg sodnikovega dela, sodnike pa bodo pozvali k preklicu pogodb o dodatnem delu. FOTO: POP TV

Stavkovni odbor slovenskih sodnikov in minister za javno upravo Gregor Virant so se pred tridnevno opozorilno sodniško stavko, ki je med 9. in 11. junijem potekala na slovenskih sodiščih, že dvakrat sestali. Po besedah predsednice stavkovnega odbora Janje Roblek pa je ponudba, ki jo je prinesel minister, pomenila nekaj dodatnega in se ni nanašala na stavkovne zahteve.

Sodniška stavka se bo po besedah predsednice stavkovnega odbora nadaljevala tudi po sodnih počitnicah, ki so med 15. julijem in 15. avgustom, če prej z vlado ne dosežejo dogovora.

Virant je konec maja stavkovnemu odboru ponudil, da bi lahko sodnika začetnika ob imenovanju na okrajno oz. okrožno sodišče uvrstili ne v izhodiščni plačni razred, ki ga določa zakon, ampak do pet plačnih razredov, to je do 20 odstotkov višje. Na ta način bi po ministrovih besedah reševali tisti problem, ki ga sodniki najpogosteje izpostavljajo kot razlog za zahtevo po višjih plačah, to je pomanjkanje kandidatov za sodniška mesta ob razpisih na okrajnih in okrožnih sodiščih.

Virant: Zadnja ponudba

Ob tem je minister povedal, da je to z njegove strani zadnja ponudba. S stavkovnim odborom naj bi se Virant znova sestal 24. junija, vendar se sodniki sestanka niso udeležili, ker minister ni dal ustrezne ponudbe.

Po Virantovem mnenju sodniki z idejo o beli stavki izpričujejo svojevrsten cinizem. Če stavkaš tako, da delaš po normi, potem je očitno, da je ta norma prenizka, je pred tednom dni poudaril Virant. Kot je pojasnil, je vlada svojo ponudbo predlagala že maja, s strani sodnikov pa ni prišla nobena nova pobuda.

Šturm: Ne pričakujem upada reševanja zadev

Že večkrat smo povedali, da sodniške stavke ne podpiramo, saj ne bo doprinesla k ničemur, predvsem pa ne k dvigu ugleda slovenskega sodstva Minister za pravosodje Lovro Šturm

Minister za pravosodje Lovro Šturm je ob začetku sodniške bele stavke poudaril, da obžaluje odločitev o stavki. "Glede na to, da stavka poteka v dneh pred sodnimi počitnicami in ob predpostavki, da bodo reševali zadeve po vrsti, ne pričakujem večjega upada reševanja zadev in menim, da projekt Lukenda zaradi stavke ni in ne bo ogrožen," je dejal.

Minister pričakuje, da se bodo sodniki držali tudi vseh pravil, ki določajo vrstni red reševanja sodnih zadev, da ne bodo reševali le lažjih zadev in delali izjem. "Pričakujem, da bodo sodniki reševali zadeve po vrsti in se najprej lotili reševanja najstarejših zadev, zadev, ki so stare več kot deset let ali vsaj več kot pet let, ali pa nenazadnje tudi več kot 18 mesecev, kajti tudi te so označene kot sodni zaostanek," je dejal minister.

Šturm je poudaril, da je ministrstvo v skladu s pristojnostmi storilo vse pri iskanju začasne rešitve glede sodniških plač in glede izboljšanja statusa slovenskih sodnikov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
02. 07. 2008 18.57
tonček točno tako, plače določa vlada, povsem zakonito. Problem je nastal, ko so jim hoteli zvečati plače gleda na učinek. Takoj štrajk! Banda namreč točno ve kakšen je njihov učinek. Pa ne govorit o ekonomski neodvisnoti. Pač živimo v slo, kjer so plače po 300 eur. Tu tudi niso vkalkulirani 'profiti', ki si jih delijo z odvetniki po krivičnih sodbah..Ukinit trajne mandate, sprejet večdesetletno kazensko odgovornost za krivične in nezakonite sodbe, zastarane primere....Pred zakonom naj bi bili vsi enaki.... tudi sodniki...
Buena Vita
02. 07. 2008 00.46
Tonček Balonček no,no,pa vse nemoreš vedet,veš ta levi bi radi potočnika,in ker ta desni ga nič kaj ne ratamo,ga levoroki hvalijo kaku je superca,le kaku?če pa se za njega ne sliš,le če pada dž zna prjet kako umbrelo,takega se vid v capitol city in europ,buh pomahi,večje revše je bulj ga ta lev štemaju
strogoff
01. 07. 2008 20.45
Če bodo delali manj bodo tudi manj zlorabljali svoje sodniške funkcije in pravosodna pooblastila v Republiki Sloveniji?......
Tonček Balonček
01. 07. 2008 19.48
Če sodniki menijo, da so trtetja veja oblasti, s ezelo motijo, saj je očitno, da je njihov nadrejeni gospod Virant! Kdor ti pač določa plačo, je tvoj glavni, naj s ezavedajo tega! V imenu ljudstva jih bomo znormirali, delavci bomo podučili "intelektualce", ne bo prvič, imamo bogate izkušnje s tem!!
arksikris
01. 07. 2008 19.31
Potrudite se in rešite nekaj zaostankov, gospodje sodniki.Nedvomno vam bo s tem ztrastel tudi ugled, ki je porazen. Pravi kruhoborci ste. Žalostno!
np123
01. 07. 2008 17.43
Krasno, končno bodo začele delati :P
pravicen
01. 07. 2008 14.46
Lenobe sodniše Poglejte si norme v Nemčiji potem pa jamrajte
ziveti@email.si
01. 07. 2008 14.26
Motite se g. Šturm, stavka in aktivnosti posameznih sodnikov pri stavki, se že pozna pri kvaliteti sodb, nekatere zadeve se rešujejo po liniji "najmanjšega odpora", pa četudi krivično, samo, da je a/a!
theta
01. 07. 2008 12.44
Jaz samo mislim, da skoraj noben razen sodnikov nima take avtonomije... da lahko avtonomno nekaj paca več let. Vsak računalničar ve, da ga bodo linčal, če zadeva ne bo delala več kot uro. Kaj 8 let :)
cupofmarja@email.si
01. 07. 2008 11.48
ne zaslužijo niti toliko kolikor imajo........
Boss3000
01. 07. 2008 10.09
hooger: odličen komentar :)
hooger
01. 07. 2008 10.01
Če bodo res VSI delali samo toliko kot morajo, potem se nam ni treba bati. Ker to pomeni, da bi morali delati tudi tisti, ki sedaj ne delajo nič.
tomi.passion@gmail.com
01. 07. 2008 09.51
Hmmm, kot da so do zdaj delali kaj več. Je pa žalostno to, da slovenska politična levica uporablja najbolj priviligirano vejo "oblasti" v tej državi, da namesto nje ustvarja kvazi kaos. Vse te sodnice in v sodnike, ki se tako repenčijo sta postavila Kučan in Drnovšek. OSebno bi se vsem tem zahvalil za sodelovanje in jih poslal delat v Muro. V tej državi se najbolj pritožujejo tisti, ki imajo polno rit vsega.
Tonček Balonček
01. 07. 2008 09.45
Mene zanima, kakšne norme imajo Virantu podrejeni in na tisoče drugih delavcev v javni upravi.Primer: Pisarna oz. Urad informacijske pooblaščenke ima več kot 30 zaposlenih, načeljuje jim tista bivša POP TV napovedovalka, kaj počne ta četa ljudi, razen da tolmači neke zakone, ne ve nihče, sami med sabo imajo dela čez glavo, morda na mesec dni celo rodijo kakšno odločbo ali dve. Kaj je z njihovimi normami? Vsega dela se pač ne da normoirati, meriti itd., ker je pač narava dela takša ali pa bi za to potrteboval še enkrat toliko ljudi.Kakšne so norme gasilcev, ministrov, njihovih šoferjev, protokolorarnih delavcev, varnostnikov indrugih, ki servisirajo "najpomembnejše". To je tortalno slkepa pot, Virant sde je v tej birokratski miselnosti in pristopu popolnoma izgubil, birokrat pač, a nekatere, če je treba je seveda zelo kooperativen! Ali mogoče meri produktivnost in razmerje le-te s prejetimi dohodki bivših ministov in ministrice, ekstremni primer je bila npr. Lukačičeva, vprašajte ga za njene dohodke po datumu, ko so jo odstavili zaradi nesposobnosti (pardon, delala je dobro, le mediji in neprimerno vzdušje so bili razlog prenehanja mandata!). Ta fama z Virantom je iz trte izvita, podobnoi se dogaja z dr. Potočnikom, baje da je ful v redu in ne vem še kaj, nihče pa ne ve, kaj počne in zakaj je tako dober in sposoben, kar nek imidž, tudi v anketah, pač Potočnik da je super!!!
Tjaša Bohinec
01. 07. 2008 09.02
Mal nej teli sodniki začnejo delat, potem se jim bodo pa povišale plače. itak pr ns trajajo sodni postopki tok dolg, da vse zastari, potem pa barabe niso kaznovane, za kšn mejhn prekršk te bojo pa kuj štrafal.
bonsai9
01. 07. 2008 08.59
Mislim, da če bodo delali toliko kot do sedaj, da se sploh ne bo poznalo, da štrajkajo. Sodni zaostanki nastajajo samo zato, ker je sojenje slabo, nepošteno in skorumpirano. 80% sodnikov bi bilo potrebno takoj odstranit s položajev, ali pa jih izenačit z drugimi javnimi uslužbenci. Upam, da jim g. Virant ne bo podlegel.