Slovenija

'Z normami je nekaj narobe'

Ljubljana, 24. 06. 2008 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Virant stavko sodnikov označuje za farso. Če bodo namreč sodniki v času stavke delali po normah, 'to pomeni, da je z normami nekaj narobe'.

Z idejo o beli stavki sodniki izpričujejo svojevrsten cinizem. Če stavkaš tako, da delaš po normi, potem je očitno, da je ta norma prenizka, je poudaril minister za javno upravo Gregor Virant.

Sicer pa po Virantovih besedah predvidena izvedba stavke kaže na to, da "bo treba temeljito spremeniti koncept odgovornosti in učinkovitosti sodne veje oblasti - seveda brez poseganja v sodnikovo neodvisnost v smislu odločanja o konkretnem primeru". In dodaja, da vlada odgovornosti za škodo, ki je nastala ob prejšnji in ki bo nastala ob beli stavki ne more prevzeti.

Sodniki so se pripravljeni še naprej pogajati in stavko tudi odpovedati, če bodo z ministrstva dobili novo ponudbo, ki se bo nanašala na njihove stavkovne zahteve.

Minister Virant je za to popoldne sklical sestanek s stavkovnim odborom sodnikov, vendar je bilo srečanje že vnaprej obsojeno na propad. Ker do 10. ure ni poslal nove ponudbe glede stavkovnih zahtev, se namreč sodniki pogajanj niso nameravali udeležiti.

Kot je za 24ur.com pojasnila predsednica stavkovnega odbora sodnikov Janja Roblek, so z ministrstva sicer prejeli pismo, ki pa se ne nanaša na stavkovne zahteve, ampak je le ponavljanje ponudbe iz 28. maja letos. "Gre za popolno aroganco oblasti, ki si ne želi, da bi sodna veja oblasti zaživela, tako kot mora, torej neodvisno in nepristransko," je dejala Roblekova. Virant pa je povedal, da je vlada že maja dala svojo ponudbo in da ne namerava popuščati, iz sodniških vrst pa novih pobud ni bilo.

Po drugi strani je minister Virant že dejal, da na ultimate ne pristaja in da nove ponudbe ne bo. Kot je dejal, še vedno stoji ponudba, ki so jo sodniki dobili, omogoča pa jim, da se ob izvolitvi v funkcijo uvrstijo v višji plačni razred.

Tožilci krivijo Viranta

Tožilci pričakujejo odpravo nevzdržnega položaja, ki po njihovem mnenju vodi v blokado ustavnega mehanizma zavor in ravnovesij med tremi vejami oblasti in ogroža delovanje pravne države v Sloveniji.

V spor med Virantom in sodniki so se vmešali tudi tožilci, ki opozarjajo, da bo ogroženo izvrševanje zakonskih pristojnosti državnih tožilcev pri pregonu storilcev kaznivih dejanj, v kolikor se bo grožnja sodnikov o zmanjševanju obsega dela uresničila. Za razmere je po njihovem mnenju odgovoren prav minister za javno upravo.

"Opozorila in predlogi pravosodnih funkcionarjev za ustrezno vrednotenje in uvrščanje v plačne razrede niso bili upoštevani. Vlada se ni konstruktivno odzvala ne na nasprotovanje v sodniških vrstah ne na utemeljene pobude za razrešitev sistemskega spora, ki jih podpira tudi velika večina državnih tožilcev," ugotavljajo v tožilskem društvu.

Virant stavkovnemu odboru sodnikov sporoča, da nove ponudbe ne bo dobil.
Virant stavkovnemu odboru sodnikov sporoča, da nove ponudbe ne bo dobil. FOTO: Kanal A

Društvo še opozarja, da se v pravosodju že sedaj bistveno presegajo predpisana merila obsega dela, kar pa je izključno posledica velike predanosti in odgovornosti teh istih funkcionarjev, saj tovrstno delo preko pričakovanega obsega do sedaj sploh ni bilo nagrajevano v nobeni obliki.

1. julija stavka

Kot je znano, so člani Slovenskega sodniškega društva na izrednem občnem zboru sklenili, da 1. julija začnejo stavko. Sodniki bodo do nadaljnjega opravljali le pričakovani obseg dela, stavkovni odbor pa jih bo pozval k odpovedi pogodb o dodatnem delu. Sodniki bodo stavkali, dokler vlada ne ugodi njihovim zahtevam po ureditvi sodniških plač. Če stavkovnih zahtev vlada ne bo izpolnila, nameravajo s 1. oktobrom stavko zaostriti, in sicer vsak mesec za pet odstotkov pričakovanega obsega sodnikovega dela, dokler ne bodo dosegli zgolj 50-odstotnega pričakovanega obsega dela.

S stavko sodniki sicer zahtevajo, da se sodniške plače uredijo v zakonu o sodniški službi, da je zagotovljena njihova realna vrednost in ustrezno razmerje s povprečno plačo. Prav tako zahtevajo, da se uredijo tako, da so primerljive s plačami poslancev in ministrov ter da se dodatek na delovno dobo, dosežen do 31. decembra lani, obračunava po predpisih, ki so se uporabljali do tega datuma.

Z javnim sektorjem o sodnikih

Minister Virant bo naslednji teden nastali položaj predstavil sindikatom javnega sektorja, saj želi slišati njihovo oceno dogajanja in preveriti, ali obstaja manevrski prostor za popravek osnove fiksne plače sodnikov na način, ki ne bi sprožil zahtev s strani drugih sindikatov. Sicer pa vztraja, da je razpon plač sodnikov popolnoma enak kot razpon plač zdravnikov ter da je plačna reforma razmerje med njihovimi osnovnimi plačami na eni in osnovnimi plačami poslancev in ministrov na drugi strani izboljšala v korist sodnikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
26. 06. 2008 00.54
mac4_m, državna uprava je nek rigiden mehanizem in če nisi inovativen, potem ga pač samo "spedenaš" u nulo. Za plačni sistem sem pa prepričan da ga sploh ni mogoče "spedenati". Sicer že slišim "nagce" da sem zopet "pameten" ampak nimam več živcev, da ne bi povedal sledeče. Počel sem že marsikaj, med drugim tudi analizo delovnih mest in plačni sistem za nekaj tisoč..V začetku sem imel takšne fiksne ideje kot Virant. Življenje pa me je izučilo dveh stvari. Prva je ta, da sploh ni važna višina plače naj bo to 300€ ali 10.000€. Izjemnega pomena so medsebojno razmerja. Če so kot takšna nesprejemljiva, je sama višina plače popolnoma irelevantna. No ko smo to dognali, smo poskušali biti pravični in oceniti delovno mesto in posamezne zahteve. Ko smo povedali rezultat, je nstala revolucija. Nihče ni imel nobene pripombe na samo oceno. Ta je zvenela pravično. Problem je bil, da je na tem delovnem mestu delal recimo mu Jože, ki ga ni nihče cenil. Slišati je bilo, a ta kret*en bo toliko zaslužil? In je vsa pravičnost šla v maloro.. Druga stvar, kar sem se naučil je ta, da je vse skupaj zelo kratke življenske dobe. Ker ni bilo na voljo dovolj strokovnjakov ustreznega profila je njihova cena zrasla v nebo. Če je direktor želel takšnega delavca zares kupiti, je porušil ves sistem..hahahaha. In ta gibanja na trgu delovne sile so neverjetno hitra..Skratka, Virant me spominja na znano zgodbo o Don Kihotu.. Sodniki imajo prav, to je vsa poanta zgodbe. Prej ko bo to razumel, toliko bolje za njega.. S svojo izjavo, da je z normativi nekaj narobe, pa bo prišel v zgodovino, da poskuša uvesti parne lokomotive tam, kjer vozijo dizelce.. Moderne proizvodnje so normative ( za uporabo pri nagrajevanju) že davno ukinile. Številke se še uporabljajo za načrtovanje, za plače pa se uporabljajo povsem druga merila.
mac4_m
26. 06. 2008 00.07
Virant je spedenal državno upravo in plačni sistem v nulo. najbolj sposoben in učinkovit minister vseh časov v slo! Seveda gre pahorju to v nos, probajo preko svojih vzvodov - se pravi, medijev, sindikatov in sodnikov umazati in očrniti to izredno delo. Tole roblekovo pa virant spakedra v vsakem stavku. Res bi se že lahko prenehala sramotit - prav ničesar ne zmore smisleno argumentirat. Končno se je nekdo lotil legla lenuhov in jim jasno dal vedet, da za plačo je potrebno tudi nekaj narediti in dokončati, tako kot moramo to vsi, ki delamo....Kar se pa plač tiče, če jih kdo ne zasluži so to sodniki. Sramotne, krivične in nezakonite sodbe, izpuščanje kriminalcev, sodni zaostanki in kršenje ustavnih pravic državljanov,....sedaj bi pa radi še večje plače? Ukinit trajne mandate, uvesti kazensko odgovornost sodnikov in pričeti s pregonom korumpiranih sodnikov....to potrebuje slovenija...
Buena Vita
25. 06. 2008 18.10
tonček balonček ker si tako pameten pojdi jeseni za premiera,sigurno bom volila zate,vse veš,v Sloveniji bo takoj blagostanje,nihče nebo delal,samo pod drevesa bomo šli,in denar dol klatili,kar kar,vsi te bomo volili
Tonček Balonček
25. 06. 2008 14.32
Nekaj zelo hudo narobe e z gospodom Virantom, rezultat tdelovanja tega "paradnega konja sanjske ekipe" je totalna "zbrka"! Pa kaj je uredil in pošlihtal! Totalno nič, še sodniki stavkajo, kar je evropski fenomen, mi ga pa slavimo, menda, ker na TV lepo in konzistentno govori. Kaj je z rezultati tega tipa, menda ja ni kriterij le neko leporečje!!
von.smallhousen@gmail.com
25. 06. 2008 10.33
In gospod Turčin jih podpira, ker morajo imet kao avtoriteto. Ja hvala lepa za tako avtoriteto, gnoji sodniški. Turk me je razočaral na celi črti, sama diplomacija...
Buena Vita
25. 06. 2008 09.51
mojcico odvetniki morajo delat,sodnikom tega ni treba dobijajo plačo,in prodajajo zijala,veš,ko zrasteš boš dojel da brez dela ni jela,vprašaj mamo
mac4_m
24. 06. 2008 22.16
ne pozabite, da je sodna veja oblasti v celoti nastavljena po prejšnjem sistemu in prejšnji oblasti. Prejšnja oblast je uspešno uzurpirala policijo, tožilstvo in sodstvo, da se je lahko njihova klika nakradla in napolnila riti. Treba je spremenit ustavo in ukinit trajne mandate sodnikom, sprejeti kazensko odgovornost z dolgoletnimi kaznimi za sodnike, ki ne sodijo po zakonih, za sodnike, ki delujejo v korist kriminalcev. Treba bo tudi vzpostaviti nazaj pravno stanje, se pravi razveljaviti vse krivične sodbe, vse sramotne sodbe in povrniti državi pravni red z novimi, sposobnimi, nekompromitiranimi sodniki. Če poznamo zgodovino potem da 'tretja' veja oblati v kučkotovih časih ni bila tretja ampak ista veja oblasti. Žalostno je, da preko sodstva bivša oblast - ali beri sd, lds in sateliti še vedno ščitijo tajkunske kriminalce in pomnite to, ko boste šli volit...Da ne boste postali fevdalna lastnina parih nakradenih pezdetov...
Mombly Pilot
24. 06. 2008 20.55
Mojcico če pa bodo šli sodniki med odvetnike pa bodo morali pričeti DELAT in se truditi za stranke in svoj žep. Ne pa sedaj če kaj dela ali ne dobi svojo plačo in to ne malo.
Mombly Pilot
24. 06. 2008 20.51
Ta vlada ni vredna niti počenega groša .Od ministrov sta pa se izkazala kot dobra samo Virant in Žerjav.Pravilno da Virant ne popusti NEDOTAKLJIVIM saj si ne zaslužijo več koliko pač in kako(kvalitetno)delajo, saj že pokažejo kako se NOSIJO in se povzdigujejo proti nam navadnim če že koga pozdraviš še odzdraviti ne zna .BRAVO VIRANT NE JIM POPUSTITI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
arksikris
24. 06. 2008 19.24
Če boste, sodniki, delali vsaj po normi, boste s tem že zaslužili za pokritje stroškov vaše bele stavke. Če pa bi delali pol toliko kot dela minister Virant, ne bi imeli več nobenih zaostankov. Bili ste kasta nedotakljivih in tej prioriteti se pač nočete odreči. Upam, da lončka ne bodo pristavili tudi tožilci.
mojcico
24. 06. 2008 19.14
Zakaj grabežljivi sodniki ne prestopijo k odvetnikom? Tam bodo lahko služili kolikor bodo hoteli, celo Virant jim ne bo mogel razveljaviti računov. Do takrat naj se raje zamislijo nad svojim delom, začno delati po vesti in ne po denarju, predvsem pa naj se ne norčujejo iz ljudstva. Spomnimo se, koliko velikih so obsodili in koliko majhnih, četudi niso nič storili. Zgrozili bi se!
manjakranjc@hotmail.com
24. 06. 2008 18.39
hinko.m Očitno pri tebi je, da vse kar je desnega izpodbijaš, pa čeprav je razumno.Zelo patetično in že prav groteskno. Virant je odličen minister in pametno utemeljuje svoje pomisleke in prepričanja! Beri moj post nazaj, in ti bo mogoče še bolj jasno! Nagec! M.K
mojcico
24. 06. 2008 18.13
Ve se, da mi gre vlada zelo na živce, ampak ne Virant. Sodniki naj začnejo delat in pošteno sodit, ko bodo to dokazali, pa naj začno lepo prosit za višjo plačo. Pa brez koravd na glavi, prosim!
de-lay
24. 06. 2008 17.12
Kaj je vlada začela pred volitvami. Ne zavajat no. sistematizacija javne uprave poteka čez cel mandat. Popljuvajte raje sodnike, ki so hoteli pred volitvami izsiliti svojo porcijo.
theta
24. 06. 2008 16.57
Virant ne se pustit :)
eurydice
24. 06. 2008 16.23
Bravo Virant, kar tako naprej in želim si da bi se še kakšen politik po tebi zgledoval.
hinko.murovec@siol.net
24. 06. 2008 15.45
Tudi tako zavračanje kot ga sedaj izvaja Virant bo pripomoglo k temu, da bodo zadeve , ki bi bile ob normalnem delu lahko v škodo sedanjim oblastnikom zastarale ali enostavno propadle. Vse za oblast , to je edini moto te vlade, ki jo sestavlja kup med seboj še kako v " grehu " povezanih poštenjakov. Bravo JJ naj živi pravna država brez sodnikov in tožilcev, važno da imamo Mateja. No ja, maščevanje Strojanovim za poraz na celi črti se pa le uspešno odvija. LP
killi-123@hotmail.com
24. 06. 2008 15.14
Poteza vredna vseh pohval.
kriss714@amis.net
24. 06. 2008 14.40
Bravo Virant, drži se. Ni res, da bi šlo za aroganco oblasti, nasprotno, gre za aroganco kokoši, ki bi rade bile oblast.
Buena Vita
24. 06. 2008 14.01
STROGOFF Tako je,naj izključijo kar ne velja in naj gredo pred ljudi z argumenti,podpis