Slovenija

Virant: Sindikat izsiljuje

Maribor, 04. 12. 2006 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policijski sindikat zavrača izjave ministra Viranta, ki ga obsoja, da z izsiljevanjem postavlja nerealne zahteve.

Virant upa, da bo sindikat policistov spremenil svoje stališče ter da bodo znova lahko sedli za pogajalsko mizo, s čimer bodo pokazali tudi solidarnost do ostalih delov javnega sektorja
Virant upa, da bo sindikat policistov spremenil svoje stališče ter da bodo znova lahko sedli za pogajalsko mizo, s čimer bodo pokazali tudi solidarnost do ostalih delov javnega sektorja FOTO: Jani Dolinšek
Smo v najobčutljivejši fazi pogajanj, zato zdaj ni časa za izsiljevanja, mitinge in druge oblike pritiskov, pač pa, da za pogajalsko mizo pridemo do primerne rešitve. Vlada želi doseči čim višjo stopnjo konsenza, čeprav lahko pogodbo sklenemo tudi, če dogovor podpre večina sindikatov. Minister za javno upravo Gregor Virant

Minister za javno upravo Gregor Virant je ob obisku Maribora spregovoril o pogajanjih o plačnem sistemu v javnem sektorju. Plačna pogajanja, ki so se začela leta 2002, se po njegovih besedah približujejo koncu, obsodil pa je zadnje aktivnosti policijskega sindikata, ki z ostro kampanjo in izsiljevanjem postavlja nerealne zahteve. "Želimo vzpostaviti pravična razmerja med plačami in to neodvisno od tega, kateri sindikat bo glasnejši in bolj oster," je v Mariboru dejal Virant.

Policijski sindikat Slovenije pa v današnjem odprtem pismu vladi odločno zavrača izjave ministra Viranta, ki je obsodil zadnje aktivnosti sindikata. Prav tako zavračajo trditev ministra glede "neresničnih podatkov o razmerjih plač in višini plače," so v sindikatu zapisali v pismu.

V pismu policijski sindikat pojasnjuje, da je policist v letošnjem septembru z vsemi dodatki zaslužil 229.030 tolarjev bruto. "Če od tega odštejemo stroške dela, znaša plača policista s šestletnim delovnim stažem 151.460 tolarjev."

Sindikat tudi opozarja, da pri njihovem delovanju ne gre za dejanja izsiljevanja, ampak za realno predstavitev že pred časom argumentiranih zahtev, da se poklic policista in kriminalista uvrsti v 22. plačni razred. Policijski sindikat je vedno bil in še vedno je pripravljen sesti za pogajalsko mizo in se pogovarjati. V sindikatu bodo vztrajali na svojem, v skrajnem primeru pa bodo posegli tudi po institutu stavke, so še zapisali v pismu.

Kmalu dogovor o orientacijskih delovnih mestih?

Predlogi sindikalne in vladne strani o sklenitvi kolektivne pogodbe v javnem sektorju se po ministrovih besedah vse bolj zbližujejo. Kot je dejal, so si bili še pred letom dni na letni ravni narazen kar za 100 milijard tolarjev, zdaj le še za okoli osem do devet milijard, kar po njegovem pomeni, da lahko že zelo kmalu sklenejo dogovor o t. i. orientacijskih delovnih mestih.

Pri tem je Virant povedal, da vsi sindikati trenutno sicer niso enotnega mnenja, večina med njimi je zelo zainteresirana, da bi čim hitreje prešli na novi plačni sistem, določenemu delu sindikatov pa zavlačevanje sedanjega stanja ustreza. Okrcal je zlasti policijski sindikat in med drugim omenil njihovo petkovo javno tribuno na Bledu, ki so jo organizirali pod naslovom Ali si slovenska vlada za podcenjeno plačilo želi podcenjeno varnost državljanov.

Virant na novinarski konferenci v Mariboru
Virant na novinarski konferenci v Mariboru FOTO: Jani Dolinšek

V podobnem slogu so bila po ministrovih besedah v vabilu zapisana tudi izhodišča za razpravo, kar po njegovem ne ustreza realnosti in temu, kako vlada dejansko vidi položaj slovenske policije. "Zato se vlada na to vabilo ni odzvala, čeprav se sam sicer redno udeležujem vseh sindikalnih sestankov, kamor me povabijo. Javna tribuna očitno ni bila namenjena resnemu sestanku z vsebinsko razpravo, pač pa je bila neke vrste miting in izsiljevanje z ultimati," je dejal Virant.

Kot je dejal, je stališče vlade, da policisti s peto stopnjo izobrazbe niso med tistimi kategorijami, ki so v preteklosti s plačami zaostajali za drugimi. Povprečna plača policista s srednješolsko izobrazbo je tako po Virantovih besedah oktobra z vsemi dodatki in brez stroškov za prevoz ter malico znašala 311.000 tolarjev.

Policijski sindikat naj bi v javnosti operiral z nekaterimi neresničnimi podatki o razmerju njihovih plač v primerjavi z drugimi poklici. Minister za javno upravo je dejal, da je sedanja plača policista še iz časov prejšnje vlade uvrščena v 19. plačilni razred, pred kratkim pa je bila ponudba s strani vlade povišana na 20. razred, kar sicer ne pomeni realnega dviga njihovih plač, pač pa pomeni ohranitev realne plače policistov.

Virant je še dodal, da kolektivna pogodba v sedanji fazi usklajenosti predvideva največje povišanje plač zaposlenim v kulturi, novinarjem na RTV Slovenija, zdravstveni negi in v nekaterih strukturah neuniformiranega dela javne uprave.

V Mariboru o prijaznosti uprave in uradnih urah

V zvezi z uradnimi urami je Virant povedal, da bodo izboljšanje njihovega standarda uvedli najverjetneje s 1. marcem prihodnje leto. To pomeni, da bodo tisti uradi, ki doslej niso bili, odprti tudi ob torkih, v sredo bodo uradne ure podaljšane do 18., v Ljubljani pa celo do 19. ure. Uvedli bodo tudi sobotno obratovanje, in sicer vsako prvo soboto v mesecu od 8. do 12. ure.

Virant je danes obiskal Maribor, kjer se je sestal z načelnikom upravne enote Željkom Vogrinom in njegovim koordinacijskim sosvetom, ki združuje vse vodje državne uprave in občinskih uprav v omenjeni upravni enoti. Kot je dejal po sestanku, so se pogovarjali zlasti o rešitvah za uporabnikom še bolj prijazno javno upravo. Pogovor je tako potekal predvsem o izmenjavi podatkov med organi javne uprave na lokalni ravni ter uradnih urah.

Virant je, kot že večkrat doslej, izrazil svoje stališče, da noben upravni organ nobene stranke ne sme poslati po noben dokument o podatkih, ki se nahajajo v uradnih evidencah in jih lahko ti organi pridobijo sami. Omenjeni princip po njegovih besedah mnogi spoštujejo in se ga v praksi držijo, obstajajo pa tudi izjeme, kjer pa v zadnjem času pomanjkljivosti pospešeno odpravljajo. Povod za hitrejše premikanje teh zadev je po njegovem mnenju tudi znani zaplet okoli štipendij na zavodu za zaposlovanje, kjer so zahtevali tudi davčne odločbe, teh pa prizadeti prosilci v tistem času sploh še niso prejeli.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skyblue@volja.net
07. 12. 2006 20.15
Jaz bi tko rekel... Moja primerjava varnostnikov in policistov je samo v eni stvari. Policija v neprebojcih, čeladah, avtomatih spremlja prevoze gotovine. Vse lepo in prav. Kaj pa čez leto, ko varnostne službe brez zaščite, samo s pištolcami spremljajo vsakodnevno večje količine denarja, kot so pa pri sedanjih evro prevozih, takrat se pa noben nič ne vpraša. Moj pojnt je v tem, da so v Sloveniji ogroženi, smrtno ogroženi samo varnostniki. Pa naj bodo šrot ali pa neumni al pa karkoldrugega. Še vedno so ljudje, ki za sto jurjev nosijo glavo naprodaj. Policija se pa brezkrbno špancira okoli in naj bi za to dobivali dvesto, tristo jurjev??!! Ajajaj. Še enkrat rečem. Ko kje zagusti najprej red naredijo varnostniki potem pa šele policija pride pa "popiše". Policija to sama priznava pa se lahko kdorkol tle najde pa mi kontrira. Dnevno sem v stiku tako z varnostniki kot policisti. Itaq pa sami starejši policisti dost povejo o mlajših kolegih... Nč kaj fajn. Pa nam žalil. Itaq vsak zase ve.
tumfy
05. 12. 2006 13.17
G. Virant bi vzel ko ni kaj vzeti in dal tam kjer je že koš poln( vzel oz. jemlje policiji, daje pa svojemu ministrstvu ) Sedaj ko so vsi na ministrstvu za javno upravo in ostali ki tja spadajo, napredovali v nazivu, bi pa še spremenil način napredovanja z novo uredbo.
rosomoh@email.si
05. 12. 2006 10.46
Če že priznamo,da policisti delajo,da so obremenjeni še s čim,ne samo s skrivanjem po grmovju in merjenjem hitrosti bi lahko omenili še to,da bi se večkrat lahko peljali po avtocesti gor in dol. Druga zgodba so kriminalisti.Nesposobni v večini.Še to kar dobijo je preveč za njihove "uspehe" pri reševanju kriminala.
darcs
04. 12. 2006 23.29
mislim, da niso ravno slabo plačan, preveč tudi ne prej premalo, res je da jiih eni poznajo samo s ceste, ker do vpogleda njihovega dela nimajo, je pa tudi res, da niso edini, ki delajo sobote, nedelje in praznike. če bi se vsi držali cpp, jih na cestah nebi opazili...
Grizlibear
04. 12. 2006 23.26
Policija je ogledalo države. Če je policija v razsulu, je tudi država tam. Pa vsi vemo kdo je kriv za to. Vsi, ki nergate nad policijo vam ne želim, da bi videli kako izgleda, če je ne bi bilo! Kdo pa bo opravljal vsa "umazana" dela namesto policije? Vlada?!
Kristjan020@yahoo.com
04. 12. 2006 22.47
Morda je res, da sindikati izsiljujejo. Res je pa tudi, da vlada vsiljuje nekaj, kar nihče ne mara. Virant me malo spominja na Kardelja. Vse si je teoretično lepo zamislil, ves javni sektor. A ti hudir, v praksi pa stvari ne funkcionirajo.
1 2 1
04. 12. 2006 22.45
DIDAKTIK:a položnce tebe mučijo????Napiš naslov pa vse tvoje podatk tle gor,ker te očitno ŠE niso zadost oglobl,da tukaj gor svojo zafrustriranost zdraviš!!!!
A21
04. 12. 2006 22.20
DIDAKTIK, kaj kvasiš neumnosti? Prvo kot prvo če ne bi bilo policije, danes ne bi bilo samostojne slovenije, saj je na severni meji, Holmec, Dravograd, itd ravno slovenska policija bila v prvih vrstah pri zadržanju okupatorja. Mi ki smo bili bližje dogodkom vemo kdo so bili udeleženci, tisti ki ste se pa po kleteh skrivali in bili od strahu pokriti z oddejo čez glavo pa sedaj nekaj pametujete. In veš policist ni samo prometnik, je tudi vcse to kar je napisal tanja.beno-cerce, poleg tega pa imaš še kriminaliste na kriminalistični službi (inšpektorji), ki morajo imeti uni izobrazbo pravne ali ekonomske smeri, pa imajo tudi slabe plače, ukvarjati se pa morajo z najhujšimi kaznivimi dejanji in si mi navadni ljudje niti predstavljati ne moremo kaj vse ti doživijo in s kakšnimi ljudmi z druge strani prihajajo v stik. Pa imajo količnik 3.40... Res kriza, večina jih takoj ko je možnost pobegne v druge poklice, saj vemo koliko lahko pravnik zasluži na drugem delovnem mestu izven policije, pa čeprav rad opravlja delo (nam nerazumljivo, kdo pa rad gleda najhujše umore, ga je strah da ga kakšen mafijec, ki ga je obravnaval ne da...) kriminalista. Sedaj si pa računajte 3.40 za uni izobrazbo kriminalističnega inšpektorja, pa pomnožite to z 55000 SIT, koliko je osnovna plača takšnega strokovnjaka, v nadaljevanki CSI pa so hudi šefi, z dobrimi avti, če malo karikiramo... Potem se je pa na dnevniku danes lepo izkazalo kako zavaja Ostržek Virant, mu je nos kar rasel in rasel iz minute v minuto. Potem pa gre dat plačo policista skoraj pred penzijo z 16 leti delovne dobe, pa še to brutto znesek, kriza, da se mora it takšne populistične in podle igre. Kot drugo pa
tanja.beno-cerce@triera.net
04. 12. 2006 21.30
ZELO DOSTI STE NAPISALI O POLICIJI Vsem skupaj kateri ste pisali na tem portalu bi sporočil samo to ,da ko boš vsaki dan delal z mrtveci med drugim tudi z razpadajočimi, kurbami pijanci, kriminalci in seda še z držinsko problematiko in drogeraši se javite. Strokovnjaki kateri vse veste in si svojo frustracijo želite na ta način zmajnšati vas lepo prosim, da se udeležite kakšnega ogleda kaznivega dejanja umora, oziroma samomora. Takrat pa je policist pomagač mrtvo oglednik, reševalec in svetovalec za svojce, katreri so bili poškodovani in mrtvi v prometni nezgodi. Saj v tej državi je policist samo objekt države. Strokovnjaki, kateri razmišljate in pišete na tem portalu idite si pogledati kako zadeve špilajo v Avstriji, Nemčiji, Franciji in Švici. Ste navadni bureki, kateri niste prišli dalje kot do MP Šentilj, tam pa so vas zavrnili, ker se niste znali obnašati.
desnaleva@email.si
04. 12. 2006 21.14
34. MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE Minister 1.306.916 1 1.306.916 0 37. MINISTRSTVO ZA JAVNO UPRAVO Minister 1.288.848 1 1.288.848 0 55. POLICIJA Generalni direktor POL 1.217.798 1 1.217.798 0 64. POLICIJA Namestnik direktorja 1.182.115 1 1.182.115 0 Podatki so javni objavljeni na straneh ministrstva za javno upravo. Sam en mal za primerjavo.
desnaleva@email.si
04. 12. 2006 20.52
V Republiki Sloveniji je bila v mesecu septembru povprečna bruto plača 253.770 tolarjev in povprečna neto plača 159.456 tolarjev. Glede na prejšnji mesec se ... e-uprava.gov.si/e-uprava/novice.euprava?novice...
vrabcek25@gmail.com
04. 12. 2006 20.30
Uf zmotila sem se. Potrebuješ SŠ in OŠ, se opravičujem. Je pa zanimivo, da vsi veste, kaj vse policaji delajo in kaj ne. Jaz pravim, da so dosti premalo plačani za vse to, kar delajo. Pa še to-položnice talajo pa še premalo!!!
desnaleva@email.si
04. 12. 2006 20.28
Naj nihče ne verjame Virantu. Količnik za srednješolsko izobrazbo se giblje od 2,25 do maksimalno 3,00 in en količnik je izražen v tolarjih cca 55.000 sit. To je osnova. Pol so pa tukaj še dodatki, ki pa tud slučajno ne znašajo tolk kot čveka Virant. Vsi dodatki skup znašajo največ 45.000 sit brutto. in torej je brutto tam okrog 210.000 sit maksimalno. Vožnja pa prehrana se pa tako ne štejeta v plačo, to je čist druga postavka. Neto dobi policist al pa drug javni uslužbenec s srednjošolsko izobrazbo med 80.000 do 150.000, tole maksimalno z okrog 20 let delovne dobe. Saj ti količniki niso nobena skrivnost. In vsak lahko to izračuna. Tako da Virantovi podatki nikakor ne morejo držati. Tisti podatki, ki jih je prezentiral nikakor ne morejo držati za nekoga s srednjošolsko izobrazbo. Če pa tip že ima samo srednjošolsko izobrazbo, pol so ga pa mimo zakona uvrstili v višji plačilni razred. So že morala biti kakšna dobra poznanstva, ali je moral imeti botre. Tudi to se namreč dogaja.
ecoliqua
04. 12. 2006 20.21
Delajo nic, vozijo se gor pa dol, k so tezave pridejo k je vsega konc, pijac majo zastonj, Hrvatom in Bosancom kasirajo na crno vse radarje in prekrske. Za to sluzbo bi jaz placal in ne zahteval vecje placilo. Poleti k je sezona tud do 200 eur v zep spravi vsak od njih na dan!!!!!! Jaz bi jim se dodatno delo dal !!!!!!!!!
Biofrutekk
04. 12. 2006 19.41
Ja didaktik...policisti kr v bankah stojijo pa čakajo na to da jih kdo oropa...sploh prometnikov je dost tm ja...se že tle vid da ne ločiš nič...takrat k so ble pi**** na meji so pršli specialci...a bi še kej rad..??!!
lippi_80@hotmail.com
04. 12. 2006 19.38
Dva varnostnika sta bila v SKB, pa sta oba dobila po p..... Ja talal smo položnce ...
dare_x@email.si
04. 12. 2006 19.22
DAJTE ODPOVED, boste vsej enkrat v življenju delali!!!
DIDAKTIK@SIOL.NET
04. 12. 2006 19.22
LIPPI 80---Koga farbaš---delo policije-- pa tipo dela na šolterju--že-že --kje ste bli k so SKB ropal? Ke ste bli, k so ble piz**** na mej? kje ste bli k so se kasarne 91 zavzemale? kje ste ko vas res rabmo---a ti jest povem ke ste---NA CEST TALATE POLOŽNCE!
Alojz Ovni?
04. 12. 2006 19.12
Kaj boste policaji, Virant se pa ja na vse spozna. Sramota, kakšne plače imajo policaji. Policaju, ki je nezadovoljen ne zaupam. Odraz zadovoljstva je že viden pri obnašanju v Grčaricah. Prevzem oblasti ceste.
DIDAKTIK@SIOL.NET
04. 12. 2006 19.10
MA ZADNJI STE NA VRST ZA DVIG PLAČE---SEJ TEPETE SLOVESNKE DRŽAVLJANE PO GLAVAH IN DENARNICAH--- Vaši odzivi so pa vedno--ampak VEDNO prepozni ! JEST BI VM DOL VZEU!!!!!!!!!