Slovenija

Zdravniki Virantu dali košarico

Ljubljana, 16. 05. 2013 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Minister Virant že napoveduje nove ukrepe, s katerimi bomo polnili prazne blagajne. Med njimi sta tudi bolj učinkovito pobiranje in izterjava davkov. S sindikati javnega sektorja pa so sklenili sporazum, s katerim bodo ohranili socialni mir.

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je na novinarski konferenci ob robu seje vlade, na kateri so potrdili dogovor o varčevalnih ukrepih v javnem sektorju, dejal, da so s pogajanji dosegli fiskalni cilj, ki so ga sporočili v Bruselj. Je pa napovedal že nadaljnje ukrepe, denimo bolj učinkovito pobiranje in izterjavo davkov.

Dogovor o dodatnih ukrepih na področju plač v javnem sektorju za uravnoteženje javnih financ za letos in prihodnje leto največ prihranka prinaša z novo plačno lestvico in nižjimi vplačili za dodatno pokojninsko zavarovanje. Nova plačna lestvica bi veljala od 1. junija letos do 31. decembra 2014. Vsem javnim uslužbencem bi se plače znižale najmanj za pol odstotka, nato pa se z zmanjšanjem razpona med plačnimi razredi znižanje plač povečuje progresivno. Regres za letos bo izplačan v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ, torej različno glede na plačni razred.

Virant o rezervnih scenarijih ne razmišlja

Sindikati javnega sektorja v teh dneh odločajo o potrditvi doseženega dogovora, Virant pa pričakuje, da ga bo potrdila potrebna večina sindikatov in bo v ponedeljek dogovor tudi podpisan, zato o kakšnih rezervnih scenarijih še ne razmišlja. Že v torek naj bi tako državni zbor obravnaval zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto ter novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Da bodo dogovor o varčevalnih ukrepih podpisali, so sicer danes sklenili v sindikatu zdravstva in socialnega skrbstva, a le ob pogoju, da bo to storila tudi potrebna večina sindikatov javnega sektorja.

Za pristop k podpisu dokumentov se je danes odločil tudi republiški odbor Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, kar je sporočila predsednica sindikata Jelka Mlakar. Ta je sicer nedavno že pojasnila, da so se uspeli dogovoriti z vladnimi pogajalci, da bodo do 31. decembra letos sprejeti kadrovski normativi na področju zdravstvene in babiške nege, kar je bila temeljna stavkovna zahteva sindikata.

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides pa so danes uradno sklenili, da ne bodo pristopili k podpisu dogovora o varčevalnih ukrepih. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je vladi, ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo ter ministrstvu za zdravje pisno posredoval stališče, v katerem nasprotuje predvsem novi plačni lestvici. Po njegovih navedbah gre namreč za ukrep, ki je "izrecno naravnan proti intelektualcem in pomeni vračanje k uravnilovki". Iz istega razloga Fides zavrača tudi znižanje dodatka za akademski naziv.

"V trenutku, ko sedanji ukrepi najbolj prizadenejo prav zdravnike, in ob tem, ko se bodo zaradi varčevalnih ukrepov in neuveljavljenih standardov in normativov pogoji dela zdravnikov še poslabševali, ni primerno, da se zdravnikom zniža še nadomestilo za bolniško odsotnost," je med drugim še zapisal Kuštrin.

Virant pa pravi, da bo podpisov pod dogovor dovolj, tudi če jih ne bosta prispevala policijska sindikata ter sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Na vprašanje, ali se bo s policisti in zdravniki pogajal ločeno, je sicer dejal, da se ne more pogajati o stvareh, ki so del enotnega plačnega sistema – torej o plačah, dodatkih in podobno.

Z zdravniki se resorni minister tudi ob Virantovi pomoči denimo lahko pogaja o standardih in normativih zdravniškega dela. Teh zdaj ni, poudarja Virant in dodaja, da se tako trenutno ne ve, koliko mora narediti zdravnik za svojo plačo. Po njegovih besedah bi tudi zdravniki podprli sistem, ki bi nagrajeval zdravnike, ki delajo nadpovprečno.

Glede policistov pa je dejal, da se lahko pogaja o plačni masi v policiji in o vprašanju povečanega obsega dela – po njegovih besedah je namreč treba denar nameniti tistim policijskim postajam, ki so nadpovprečno obremenjene.

Koliko bomo prihranili?

Kriza
Kriza FOTO: Thinkstock
Vsako leto se mora javni sektor prilagajati gospodarstvu. Minister Virant

Po ministrovih podatkih bodo z dogovorom letos realizirali 190 milijonov evrov prihranka, drugo leto pa 260 milijonov. Številke za prihodnje leto tudi omogočajo, da bo postavka za plačno maso tudi dejansko zadostovala za izplačilo plač, letos pa bodo potrebne prerazporeditve postavk, predvsem sredstev za materialne stroške, je dejal. Letos ukrepi namreč prihajajo šele na sredini leta, saj so se pogajanja začela pozno. "Morala bi jih začeti že prejšnja vlada," je dejal Virant, ki meni, da se z dogovorjenimi ukrepi javni sektor prilagaja situaciji v gospodarstvu.

Ohranili so socialni mir

Poudaril je, da so se izpogajali za ukrepe, ki so jih javni uslužbenci šteli za bolj pravične. Prav tako se mu zdi pomembno, da so ti ukrepi dogovorjeni, saj so s tem ohranili socialni mir. Z uspešno zaključenimi pogajanji, ki da niso bila lahka, je tako po Virantovih besedah domača naloga na področju plač v javnem sektorju opravljena.

Pobrati in izterjati davke

Zdaj sledijo naslednji ukrepi, je napovedal. Kot pravi, bo treba narediti še marsikaj, če se želimo izogniti kriznemu davku. "Bistveno bolj bo treba pobirati davke in jih izterjevati, tukaj je ogromno manevrskega prostora," pravi. Omenil je tudi področje javnega naročanja, predvsem v zdravstvu, saj da opremo in zdravila plačujemo dražje kot bolnišnice v drugih državah, kar je zanj nesprejemljivo.

Erjavec za krizni davek

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je pred sejo izrazil upanje, da bodo načrtovani ukrepi za stabilizacijo javnih financ zadostni. Dodal je, da bo Bruselj uradno oceno podal 29. maja, zato ni želel komentirati neuradnih ocen, da predvideni ukrepi niso dovolj in da bo evroskupina bolj pritisnila na Slovenijo.

Če bi bili potrebni dodatni ukrepi, je Erjavec spomnil na predlog DeSUS o uvedbi kriznega davka, in sicer za vse, ki imajo osebni dohodek denimo višji od predsednika države, in ki v tem trenutku ničesar ne prispevajo k blaženju finančne situacije. Pokojnine pa morajo po njegovem mnenju ostati takšne, kot so, saj da so ravno upokojenci poleg mladih brezposelnih najbolj ogrožena skupina. Dodaja, da ni prav, da se vse lomi na hrbtih upokojencev in javnega sektorja.

Erjavec se je dotaknil tudi načrtovanih ustavnih sprememb, zapisa fiskalnega pravila v ustavo in ureditev referendumske zakonodaje. "Mislim, da je vsem jasno, da do leta 2015 ne bomo v celoti konsolidirali javnih financ," je povedal in dodal, da je zato treba poiskati neko kompromisno rešitev. V vsakem primeru pa po njegovih besedah Slovenija za uspešno izvedbo potrebnih ukrepov potrebuje tako fiskalno pravilo kot spremembo referendumske zakonodaje. "To smo tudi obljubili Bruslju in ZDA, ko smo dobili posojila. Če torej želimo biti kredibilni, mora celotna politika najti neko rešitev. Če ne, bomo vsi izgubili na dolgi rok," je še dejal.

Virant ni želel komentirati neuradnih ocen iz Evrope o načrtovanih ukrepih Slovenije. "Če se bomo odzvali na vsak 'spin', ne bomo mogli v miru delati," je poudaril. O kriznem davku pa je dejal, da bi bila to skrajna možnost. Po njegovem mnenju je namreč treba narediti vse, da bi se izognili uvedbi vseh novih davkov razen že dogovorjenega dviga davka na dodano vrednost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (288)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zolja
19. 05. 2013 10.22
+1
Naj mi kdo razloži. Glede na to da se doktorji ne strinjajo z znižanjem svojih plač za bruto cca 260 eur. Kdo bo kljub znižanju v javnem sektorju živel lažje. Nek policaj ali vojak z 690 eur, ki mu bodo znižali za 5 eur plače ali doktor ki bo prejel namesto 4000 eur 3800 eur. Lepo vas prosim kje jim je etika. Se strinjam da vsi hočemo najboljše zase ampak bo treba na stvari začeti gledati realno. Sploh pa bo itak treba dati priložnost alternativnim zdravilcem, da dobijo bogovi v belem malo uradne konkurence.
Bojan-F
17. 05. 2013 13.10
+5
Ker je g. Virant Gregor permanentni pogajalec, bi moral uporabiti lastne pogajalske metode iz let 2007 in 2008, ko je FIDES bil individualno obravnavan. Mogoče je čas, da javni sektor (in FIDES kot prvi izmed njih) vrne domnevne privilegije (če verjamemo g. Janša Janezu) podarjene 10.07.2008.
stric iz ozadja
17. 05. 2013 12.46
+1
Zdrastvo bi moralo dati Virantu--lopato ne pa košarici.--!
resslovenka
17. 05. 2013 12.02
+4
Zdravstvo so tudi medicinske sestre - desna roka zdravnikov. Z njihovimi plačami se nihče ne obremenjuje, pa bi si še kako zaslužile večjo. Glede na pogoje dela. Medtem ko zdravnik dežura - ali počiva, če ni kakšne posebne potrebe, mora medicinska sestra ki je z njim, dežurati z njim,pa dežurstev ne dobijo plačanih, ampak koristijo ure, kar ni eni in isto. V zdravstvu so tudi ostali poklici, še kako potrebni, da vse skupaj funkcionira, pa so pri nagrajevanju vedno spregledani. Vedno se zatakne, ko je treba poseči v zdravniške plače. Verjamem, da opravljajo odgovorno delo. pa vendar so rezerve tudi pri njih. Primerjamo plače zdravnikov pri nas in v EU ter v razvitih državah sveta, ampak gospodje, tudi medicinske sestre in ostali poklici v zdravstvu so nekajkrat bolje plačni kot pri nas. Da se stanje uredi, ko tako govorimo o pomanjkanju zdravnikov pri nas, zaposlimo tiste od zunaj, katerim so birokratska vrata zaprta, zaradi kopice nesmislov. Ceneje bo.
ole-ole
17. 05. 2013 11.08
+4
Nagradno vprašanje, koliko let traja izobraževanje za zdravnika spevialista od vstopa v 1. razred OŠ:
Bojan-F
17. 05. 2013 13.14
+3
Dobro vprašanje! Do prve plače 1 leto več kot moje. Od tu naprej je vse moje izobraževanje in članstvo v profesionalnih združenjih moj strošek v vseh pogledih in ozirih. Kaj pa zdravnikovo?
M teorija
17. 05. 2013 09.25
+4
Namesto, da v državo prihaja le nizko izobražena, delovna sila naj najprej dovolijo, da pridejo k nam zdraviki, ki naj bi bili suficitarni. Že s tem, ko bo dovolj zdravnikov in ne bo drago plačanih dežurstev nas bo to manj koštalo, pa še večji učinki bodo. Predvsem, pa ne bo več izsiljevanja kot smo mu že priča ves ta čas od osamosvojitve.
M teorija
17. 05. 2013 09.21
-3
Dosedanja ocena dela (1-10) posameznih članov vlade: -Alenka-9 -Čufer-9 -Stepišnik-10 -Korel-10 -sekretar GGM-10 -Virant-11 Za ostale člane še ni ocene, ker je pač še premalo časa nova vlada na oblasti in se jih še ne more ocenjevati. Je pa res, da se za strakovnjake kot so Židan (ki je bil najboljši kmetiski minister od osamosvojitve) Pikalo, Anja, Tomaž...ni za bat, da ne bodo delali odlično.
stric iz ozadja
17. 05. 2013 10.58
+3
M teorija
17. 05. 2013 12.07
+1
Terezinka
17. 05. 2013 09.20
+7
Do bodo zdravniki v Fidesu proti znižanju plač je bilo pričakovano. Predlagam pa, da gospod Kuštrin pove tudi nekaj o varčevanju v zdravstvu in o tem kje in kako bi sam predlagal varčevanje. nesporno namreč je, da nekje mora tudi zdravstvo samo varčevati. Sicer se strinjam, da uravnilovka ni primerna, toda kljub 4 ali 5% znižanju tu še ni uravnilovke. Maso plač pa lahko tudi "porazdelijo" in ugotovijo kje v zdravstvu so tisti, ki dobijo preveč
dostojevski II
17. 05. 2013 10.42
+6
Ti v Fidesu so težki egoisti. Še nikoli niso solidarnostno stavkali, ko so stavkale medicinske sestre. Res so bogovi v belem.
Terezinka
17. 05. 2013 11.07
+2
Poleg tega pa še nikoli niso nastopali proti korupciji v zdravstvu
dostojevski II
17. 05. 2013 12.05
Res je. Dr. Erik Brecelj je že neštetokrat opozarjal na korupcijo v zdravstvu. Na nesmoterne nabave, na gradno onkologije, ki je slabo in predrago zgrajena.. pa je bil deležen le šikaniranja, zmanjšanja plače, v Fidesu pa so se vedno potuhnili, nikoli niso podprli dr. Breclja.
vrtnicax5
17. 05. 2013 08.53
+7
Samo z delavci delajo kar hočejo zaprejo tovarno in nobenemu nič , teh pa niti ne smeš tikat. Nisem še slišal poslance , da bi predlagali za določen čas zmajšanje plače.Recimo za 40 do 50 %.
siupamoizvedetiresnico
17. 05. 2013 08.02
+8
Kdaj bom slišal enega samega politika, ki bo rekel samovoljno se odpovedujem 50% svoje plače zaradi krize in kdaj mu bo kak kolega sledil??? Mislim, da nikoli, zakaj, ker to ni potrebno, kriza je umetno ustvarjen, da se molze narod zaradi pohlepnih želja "elite".
Netajkun
17. 05. 2013 07.55
-2
Za veliko stavko šolnikov , pride na vrsto - velika stavka zdravstvenih delavcev in zdravnikov . Nato avtoprevoznikov . Nato . . . . . ( dokler se stvari ne uredijo ) Enkrat se morajo in to čimprej . Davke in DDV pa le pobirajte , tukaj je smiselno dodatno zaposlovanje ( ker bo prineslo denar v državno blagajno ) Najprej je pač potrebno urediti državne finance , manj bo izogibanja plačevanju davkov ( ljudje neradi plačujejo , da se to potem nerazumno zapravlja )
monifa1
17. 05. 2013 07.31
+6
.....janšek se itak ni upal nikoli dotakniti fidesa-zdravnikov,sodnikov, in cerkve,on že ve zakaj,he,he,he,.........
gulmor
17. 05. 2013 07.37
+1
KORUPCIJA
17. 05. 2013 06.47
+12
Zdravniki-leglo revežev. Je kar nekaj takih,ki namesto pacienta vidijo denar,pišem iz lastnih izkušenj!
karmenbirsa
17. 05. 2013 08.49
+1
Terezinka
17. 05. 2013 09.25
+2
Niso vsi za v en koš, je pa res, da so člani Fidesa tudi tisti, ki imajo zelo visoke dohodke. Naj pogledajo svojo razdelitev mase plač in naredijo najprej red doma. Strinjam se, da nek zdravnik na urgenci ali operacijski dobi primerljivo z direktorjem nekega ZD premalo, Tudi dežurstva in priprava niso enaka in še in še je takih primerov, ki jih gospod Kuštrin pozna in predlagam mu da jih obravnava.
askralj
17. 05. 2013 06.46
+14
Tipično da tisti doktorji ki dobijo rekordne plače po 8000 dajo samo 250 eur pa je še to preveč
KORUPCIJA
17. 05. 2013 06.50
+3
Niso vključeni v tržno dejavnost,so brez konkurence oz.ne dost velika
Terezinka
17. 05. 2013 09.26
+3
Kljukec, kaj bi rad dohtarje spustil na prosti trg in nas s prazno denarnico kot njihove stranke?
nevica
17. 05. 2013 06.17
+15
Prav privoščila bi najbolj glasnim dohtarjem, da bi doživeli, kaj to pomeni biti slab zdravnik. Niso vsi za v en koš, zato je sindiaklno zavzemanje več kot absurdno. Vsi enako - pa kaj še. Pošteno je tako: dobrim dobro, slabim slabo. Ta princip bi očistil celo državo. Delovno oceno zdravniku bi morali dati pacienti, vsaj pol ocene. In Zdravniško zbornico, ki je leglo potuhe za nestrokovnost, bi bilo potrebno ukiniti.
Alojz Železnik 1
17. 05. 2013 05.44
+11
Preljubi državljani Slovenije, ki niste tajkuni! Dokler ne bo pravne države, no bo nič boljše! Upam, da se tega zavedate kot tudi dejstva, da nas lopov ne samo ne more, ampak NOČE peljati v pravno državo. In še eno dejstvo: plagiat je intelektualna lastnina, zaradi katere politiki v Nemčiji odstopajo, pri nas pa postanejo predsedniki vlade! Še en pekoč feferon moramo pojesti: v pravni državi časopisi in novinarji gledajo predvsem oblastnikom pod prste, pri nas pa samo JJ in RKC.
master69
17. 05. 2013 07.58
+3
V pravni državi, bi morali biti novinarji kot detektivi!!! Tako se pa vsake toliko časa najde en "nepridiprav"!? drugače pa res samo JJ pa Brad in Angelina!!!
Terezinka
17. 05. 2013 09.34
+2
ALfe, tujina bi morala biti ogledalo tudi JJ in RKC, Dokler nista prav ta dva pokazala. da nekateri smejo za oblast in premoženje delati kar hočejo jih nihče ni pljuval in grdo obravnaval. Poglej čas nazaj kako smo bili večinsko za JJ. Bil je priznan in spoštovan med narodom. Bil je kar zelo naš. Potem se je pokazal njegov resnični obraz in njegov ego. On je postavil normo, da si nedolžen do pravnomočne obsodbe. Od tu dalje je pravna država "umirala". Tudi z RKC ni nič drugače. Po letu 91 je postala nadomestek nekdanje partije. Z denacionalizacijo se je obogatela in vedno je poleg oblasti. Želi nam krojiti oblast. V požrešnosti si je delala gradove, posestva, in gozdove. Šla je v sredstva javnega obveščanja, v kurbarijo, v podjetja, v banke, v šole in okradla narod. Oba sta si dajala roki in si pomagala v sprevrženosti in ne domoljublju
Militos
17. 05. 2013 01.06
-4
Koga briga, kaj pravi janšist Kuštrin.
Terezinka
17. 05. 2013 09.37
+2
On se zmeraj oglasi, ko je potreba sprejet reformo, ki ni desna
Dejan Zajebancije
17. 05. 2013 01.00
+5
zdravniki pač mislijo, da so bogovi in da njim pa že ne more kdo nič. In imajo polne riti dnarja. Bolj mi je žal za policiste in ostale, ki nosijo glavo na prodaj za minimalca.
Saloreich
17. 05. 2013 00.16
+8
Mlada Slovenija je poslala odprto pismo predsednici vlade Alenki Bratušek: ˝Prosimo vas tudi, da imate pri svojem odločanju v mislih mlade generacije, ki bodo prevzele zapuščino vašega vladanja. Če bo ta zapuščina le velik dolg in visoki davki, se nam v prihodnosti ne piše nič dobrega.˝ Spoštovana premierka,z vodenjem države v teh težkih časih ste nase prevzeli veliko odgovornost, za kar je potrebna dobršna mera poguma in to vsekakor spoštujemo. S predstavljenim paketom ukrepov nakazujete, da vam ni vseeno za suverenost slovenskega naroda in da se želite potruditi za rešitev težav, v katere nas je pripeljal splet nedokončane tranzicije, podvrženosti vplivom raznih interesnih skupin, napačne reakcije ekonomske politike ob začetku gospodarske krize, predvsem pa načrtna politika tranzicijske levice pod pokroviteljstvom "stricev iz ozadja", ki svoje interese postavljajo pred interese države in so s svojim vplivom na državne institucije omogočili razcvet "tovarišijskega kapitalizma", saj si v takšnem okolju najlažje zagotavljajo osebne koristi na račun države in državnih podjetij.Na podlagi vaših nedavnih prizadevanj za izhod iz krize ocenjujemo, da ste pripravljeni sprejeti konstruktivno mnenje ostalih političnih (in seveda tudi drugih) organizacij, zato želimo opozoriti, da kljub nujnosti kratkoročnih ukrepov za konsolidacijo javnih financ ne smete pozabiti na konkurenčnost gospodarstva, saj nam le ta lahko omogoči dolgoročen razvoj, izboljšanje standarda državljanov in nenazadnje tudi stabilne proračunske prihodke.Dvigovanje davkov vsekakor ni spodbuda za gospodarstvo in z vidika krčenja potrošnje je tudi veliko vprašanje, ali bo napovedan dvig DDV res prinesel v proračun dodatne prihodke v tolikšnem obsegu, kot ste jih ocenili. Pa tudi če jih bo, bo s tem pokrit le manjši del primanjkljaja. Ta rešitev ni vzdržna. Nujni so ukrepi na odhodkovni strani proračuna v obliki postopnega krčenja javnega sektorja, ki je preobsežen, v naslednji fazi pa tudi izboljšanje učinkovitosti in preglednosti socialne države. Velika napaka pa bi bila še bolj dvigniti obdavčitev dela, kot je bilo predvideno s t.i. kriznim davkom, saj bi s tem obremenili ravno tiste, ki s svojim delom lahko znova zaženejo gospodarski cikel.Poleg tega nas čudi, da kot voditeljica samooklicane leve stranke PS, podpirate uvedbo povišanja DDV, ki je znan kot eden izmed regresivnih davkov, ki najbolj prizadanejo najrevnejše. Hkrati pa ste nasprotovali ukrepom desnosredinske vlade, ki je ukrepe prilagodila socialnim sposobnostim državljanov.Pomemben ukrep na prihodkovni strani je prodaja državnih podjetij, ki bi obenem onemogočila vpliv politike in drugih lobijev na njihovo poslovanje ter tako izboljšala njihovo upravljanje. Vrstni red prodaje podjetij bi bilo potrebno določiti predvsem po kriteriju prodajljivosti, saj če ne bomo našli kupcev, sama odločitev za prodajo ne bo prinesla pozitivnega premika. Najlažje bi to izvedla usposobljena skupina ekspertov, kot je bilo predvideno v zakonu o SDH, ki bi poleg transparentne prodaje vzpostavil tudi način upravljanja državnega premoženja z jasno določenimi pristojnostmi in odgovornostmi, kar je prvi pogoj za prekinitev izkoriščanja državnega premoženja za interese politike in zasebne interese. Poudarjamo, da je pri državnem premoženju najpomembnejša transparentnost, tako pri upravljanju kot tudi pri prodaji. Upamo, da boste pri svojih rešitvah imeli to v mislih.Zagotavljanje čim boljših pogojev za poslovanje podjetij oz. vsaj poskušati jih čim manj obremeniti je le ena plat medalje. Druga je normalno delovanje trga financiranja, ki je zaradi situacije v naših največjih bankah onemogočeno. Zato je nujno nadaljevati z zastavljenim projektom slabe banke, saj je to že v veliki meri pripravljena kvalitetna rešitev in se zato lahko najhitreje implementira.Nekateri vaši ukrepi bodo povzročili otežitev delovanja realnega sektorja, ki še edini drži Slovenijo nad gladino. Naj izpostavimo povečanje prispevkov za zdrav
Saloreich
17. 05. 2013 00.17
+3
za zdravstveno zavarovanje za samostojne podjetnike. Gre za kaznovanje sposobnih in prizadevnih posameznikov, ki so že tako ali tako s strani države zelo obremenjeni. Samo upamo lahko, da povečanje prispevkov ne bo onemogočilo delovanja nekaterih manjših podjetnikov. Pozivamo vas, da imate pri pripravi ukrepov v mislih tiste pravne in fizične osebe, ki še vzdržujejo delovanje Slovenije, saj nas le zadolževanje ne bo rešilo.Tudi kratkoročne ukrepe je potrebno izvajati z mislijo na smer prihodnjega razvoja, saj bodo le takšni ukrepi resnično pripomogli k blaginji državljanov in dolgoročni sposobnosti države. To razumejo tudi vlagatelji, zato poudarjamo, da bi nam takšni ukrepi olajšali najemanje državnih posojil v bodoče. Bili bi hvaležni, če bi odslej ta vrstni red upoštevali tudi vi in v prihodnje bolj premišljeno izbirali čas prodaje naslednjih obveznic. Z eno samo nepremišljeno prodajo lahko zaradi visokih obresti izničite celoten znesek, ki ga proračunu prinese povišanje DDV.Pozivamo vas tudi k čim hitrejši potrditvi fiskalnega pravila, ki poleg pozitivnega signala vlagateljem tudi ščiti nas mlade in prihodnje generacije pred tem, da bi nosili posledice razsipnosti sedanjih generacij. Veliko škode nam je bilo že narejene, vendar to še ne pomeni, da se lahko še nadaljuje. Zelo nas čudi vaše spreminjanje stališč do vpisa fiskalnega pravila v ustavo, ki so odvisna od tega kdo vodi vlado. Posledica vašega ravnanja je, da smo tujini poslali že veliko čudnih signalov o neodločnosti naše politike. Prevelika zadolžitev je povezana z izgubo suverenosti, suverenost države pa je gotovo ena izmed glavnih ustavnih materij, zato pričakujemo čimprejšnji vpis fiskalnega pravila v ustavo. S sprejemom fiskalnega pravila ni treba čakati na dejansko uravnoteženje proračuna, saj dovoljuje višje proračunske izdatke v času krize, kot so pojasnili že njegovi pripravljalci.Ker se tudi sami zavedate, da predstavljeni ukrepi še niso zadostni, poleg tega pa tudi niso vsi konkretizirani, vas pozivamo k temu, da pri svojem nadaljnjem vodenju države izhajate predvsem iz tega, da omogočite okrevanje gospodarstva. Vodilo naj bo njegova konkurenčnost, saj le tako lahko dosežemo njegovo rast, ki bo državljanom ustvarjala pogoje za normalno življenje. Prosimo vas tudi, da imate pri svojem odločanju v mislih mlade generacije, ki bodo prevzele zapuščino vašega vladanja. Če bo ta zapuščina le velik dolg in visoki davki, se nam v prihodnosti ne piše nič dobrega. Mladi si namreč želimo konkurenčno gospodarstvo, kjer ima vsak, ki je prizadeven in sposoben, možnost da ustvarja in doprinese k razvoju družbe.
karin70
17. 05. 2013 00.33
+1
1) Te zadeve in ukrepe pozna Virantovanje. 2) Je pismo predolgo to se politikom ne da brati, ce preberejo berejo neko foto branje. 3) najvaznejse je da vsi ustrajajmo pri Danski ustavi ali Islandski ustavi vse ostalo je nicno.
Dejan Zajebancije
17. 05. 2013 01.01
-2
karin70
17. 05. 2013 05.19
+3
Terezinka
17. 05. 2013 09.41
+1
Podmladek je malo iz poti. Naj povedo kaj je z današnjo vlado in njenimi ukrepi slabše za mlade kot je bilo s predlogi vlade JJ V čem so sedaj na slabšem. Jaz žal tega ne vidim. Res ni za mlade ravno rožnato, toda rožic jim tudi Šušteršič in Janša nista sadila. Zakaj teh pisem prej ni bilo?
Saloreich
17. 05. 2013 12.47
+1
Janševa pot je bila boljša. Zmanjšanje javne porabe in z vpisom fiskalnega pravila tudi konec zadolževanja nadaljnih generacij. Tudi DDV in prispevke za zdravstvo za S.P. je pustil pri miru. To so ukrepi, ki delajo škodo v gospodarstvu.
Robin Gunner
17. 05. 2013 00.02
+11
Ohranili socialni mir v javnem sektorju, a povzrocili kolaps gospodarstva in potop drzave! Hvala Previrantu!