Slovenija

Medicinske sestre ne bodo vračale preveč izplačanih plač

Ljubljana, 29. 08. 2013 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gregor Virant je po sestanku povedal, da zakonska ureditev glede vračila preveč izplačanih plač "ni ravno pravična". Zato bodo pripravili spremembe in ločili na eni strani primere očitnih napak ter na drugi strani napake, ki prihaja do njih zaradi nedorečenosti ali nejasnosti zakonodaje.

Notranji minister Gregor Virant se je danes sestal z vodstvi Zavoda RS za zaposlovanje, Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Govorili so o možnih spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju v delu, ki govori o obveznosti vračil preveč izplačanih plač.

Virant je pojasnil, da pa se postavlja vprašanje, ali lahko zahtevajo vračilo od zaposlenih, ki za delodajalske napake niso nič krivi, ali se lahko zadeva uredi kako drugače. Na sestanku so po njegovih besedah ugotovili, da veljavna zakonska ureditev "ni ravno pravična".

Kljub temu pa je trenutno zakonodajo treba upoštevati, je poudaril Virant. Zato so se danes dogovorili, da se bodo delodajalci z vsemi uslužbenci, ki bi morali vračati preveč izplačane plače, dogovorili o vrnitvi. Če s kom od njih dogovora ne bodo mogli doseči, pa bodo šli v tožbe, tako kot to določa zakon.

Nove rešitve v smeri večje pravičnosti

Istočasno bodo na ministrstvu pripravili zakonodajne spremembe v smeri večje pravičnosti, je napovedal Virant. To pomeni, da bodo ločili na eni strani primere očitnih napak, storjenih naklepno ali iz malomarnosti, ter na drugi strani napake, ki se dogajajo zaradi nedorečenosti ali nejasnosti zakonodaje.

Ta čas bodo morebitne tožbe delodajalcev na sodiščih stale, je pojasnil minister. Dodal je, da bodo v prehodnih določbah novele zakona določili še, da se nova ureditev nanaša tudi na že odprte primere, kar pomeni, da bodo po novi zakonodaji lahko obravnavani vsi javni uslužbenci, tudi tisti, ki so dogovore z delodajalci že podpisali.

Ob tem je posebej zagotovil, da srednjim medicinskim sestram ne bo treba vračati preveč izplačanih plač, saj da bi bilo to skrajno krivično

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: Aljoša Kravanja

Največ vračanja na RTVS

Ocene, koliko uslužbencev bi moralo vračati razliko, na ministrstvu ta hip nimajo. Kot je danes dejal v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec, je sicer pri njih takšnih primerov nekaj več kot 300, skupni znesek pa znaša okrog 500.000 evrov.

Na Zavodu za zaposlovanje je po besedah generalne direktorice Zlatke Srdoč Majer takšnih primerov 595, po novi zakonodaji pa bi jih preveč izplačane plače moralo vrniti okrog 100.

Največ primerov, kjer bi uslužbenci morali vračati preveč izplačane plače, je na RTVS. Generalni direktor zavoda Marko Filli je pojasnil, da gre pri nekaj več kot 600 primerih za sistemsko napako, nekaj deset pa jih je takšnih, kjer je bila plača napačno določena. Če bi morali vračati vsi, bi to zneslo okrog milijon evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ProE
30. 08. 2013 11.01
+2
Ko so jim lani pobrali nekaj regresov so šli takoj tožit. Seveda smo jim morali vse vrniti z obrestmi vred, ker je blo kao 'protizakonito' vzeto. Sedaj so ugotovili, da so protizakonito dobili preveč pa jim ne bo treba vračat????? In spet vpijejo: 'MI NISMO NIČ KRIVI'
picijulka1
30. 08. 2013 08.20
+1
Preveč izplačane plače je potrebno vrniti. Enako kot če ti na banki pomotoma nakažejo denar na TTR, ki ni tvoj. Če ga ne vrneš te kazensko preganjajo. Izvirni greh je Virantovem zakonu in Pahorjevi vladi, ki so to izpeljali na način da je to mogoče. Sicer pa o tem nekaj pravi tudi kazenski zakonik, predvsem o tistih ki nekomu omogoči protipravno premoženjko korist.
zzob
29. 08. 2013 21.09
+4
nekaj je bilo res napak, nekaj pa tudi "napak". vsekakor ni pošteno do ostalih v JS, da so nekaj let neupravičeno dobivali višje plače za enak položaj in enako delo. a zdaj bi pa naj to dejstvo tisti, ki so dobivali nižje plače, enostavno pozabili? meni se je pred leti računovodkinja zmotila in izračunala previsoko plačo - že naslednji mesec sem moral vrnit razliko, mi jo je kar odtegnila od plače. in to bi se moralo zgodit tudi v tem primeru, sori
PA dra
29. 08. 2013 19.49
+3
mu je ena dala inekcijo bolj na trdo, pa se je ustrašu........
dr.dare
29. 08. 2013 19.39
+3
Malo se hitro veselijo.. to je samo predlog zakona.. še daleč je dan ko bo to dejansko veljalo!
498983
29. 08. 2013 19.12
+2
Ali je za vračanje preveč izplačanih plač kakšna pravna podlaga? Čigav problem je, da 'se je zmotil'?
Sistemskakorupcija1
30. 08. 2013 09.13
+1
Seveda je in to zelo jasna pravna podlaga, ki jo je sprejela takratna vlada s sindikati, vse skupaj pa je seveda peljal Virant. Glede vračanja se je v eni od ustavnih odločb opredelilo tudi sodišče, tako da to, kar se dogaja zdaj, je sprevženost brez primere.
AdminNeVeKdo
29. 08. 2013 19.08
+7
Največ bodo vračali zaposleni na RTV Slovenija..... HAHA diši po kulturniški vstaji...
AdminNeVeKdo
29. 08. 2013 19.08
+5
aja, ni Janša na oblasti... na plano pare RTV (ne)zaposleni.
AdminNeVeKdo
29. 08. 2013 19.05
+3
Medicinke, dohtarji vas bojo po nagi riti če ne vrnete denarja. **************************************************************************************************************************** PS. ta vaš denar bo šel v žepe zdravnikov.
satelit16
29. 08. 2013 19.01
+9
janša gor ali dol, ma kar je rekel o virantu pa drži... primite za za denarnice
?\?~
29. 08. 2013 18.27
+13
ne moremo tega dnarja kar pozabit.....POTEM NAJ VRNEJO ODGOVORNI NADREJENI.....čakte malo, kaj zdaj bomo pa kar pozabili na ta denar.....IN KAJ POREČE SODELAVKA IZ UKC MARIBOR ALI BOLNIŠNICE PTUJ......da je pač OK, ker je med.sestra v LJ zaslužila 12.000 eur več zaradi sistemske napake.......DISKRIMINATORNO!!!!
?\?~
29. 08. 2013 18.29
+13
in še nekaj.......ZARADI TAKŠNIH NAPAK BOMO SEDAJ VSI DOPLAČEVALI ZDRAVILA.......tudi upokojenci, ki jim bodo znižane pokojnine, tudi brezposelni z znižanimi soc.transferji, tudi otroci.......
ranta
29. 08. 2013 18.27
+21
Predragi in spoštovani sodržavljani vsi smo razočarani nad tem kar se dogaja..bi pa samo prosila, da ne mečete vse v isti koš javnih uslužbencev, med katerimi sem tudi sama..vem da me bo marsikdo »popljuval« ampak nič zato tega sem že navajena…. Razložila bom samo svoj položaj… imam skoraj delovne dobe od tega polovico let v javni upravi…s V. stopnje izobrazbe….moja neto plača je bila pred znižanjem 750€ z vsemi dodatki, nadur nimam izplačanih, čeprav tudi delam za vikende, ponoči in velikokrat čez polni delovni čas, sedaj moram za nazaj vrniti skoraj 3000,00€ ker naj bi mi moji delodajalci plačali preveč v petih letih.. in plača se mi je znižala na 610,00€ neto… prosim vas lepo… ali res dobim preveč plače… ne ne dobim ker si jo z poštenim in odgovornim delom.. in ne s tem kar vas večina misli, da pridem v službo in čakam da bo ura tri popoldne in grem domov in dobim plačilo… 8 ur najmanj vsak dan pošteno oddelam in zaslužim plačo… Bi pa napisala tudi to, da nekateri tudi samo tarnajo in ne delajo nič, ampak že dolga leta živijo na račun države in izkoriščajo razne inštitucije… omenila bi samo en primer…. Mati stara 26 let…kao samohranilka z dvema, čeprav oče tudi živi z njimi in tudi brez službe, dobila neprofitno socialno stanovanje, nezaposlena, brez dneva delovne dobe.. ji je kolegica ponudila, da v njenem podjetju iščejo delavce in da naj da prošnjo, čez dva dni ji je odgovorila, da je premlada in da misli še uživati, ne pa da si bo uničila hrbtenico in zdravje in bo raje doma, saj dobi otroške dodatek, pomoč…subvencioniran vrtec in plačilo stroškov za stanovanje, brez plačila najemnine stanovaanja…v trgovini jo vidiš vsak dan in ne kupuje izdelkov po lidlu, hofru, ampak v merkatorju, no najbrž podpira slovensko podjetje…a v njenem vozičku ne vidiš mercatorjevih izdelkov ampak vse kaj drugega… no kaj boste rekli o tem…ni najbrž edini primer, ampak ta primer poznam osebno in zato lahko trdim kar je res… Jaz kot javni uslužbenec pa plačujem najemnino stanovanja, stroške, in hodim kupovat v eurospin, lidl, hofer in kupim stvari, ki mi omogočajo preživetje in ne razkošje.. letos sem si lahko privoščila 4 dni morja v poceni apartmaju… da sem lahko sinu omogočila morje…kajti tudi sama sem samohranilka in njegov oče mi sploh ne plačuje preživnine… Ne razumite me narobe…ne »jamram« in jočem, ampak želim samo povedati, da le vsi javni uslužbenci nismo v istem košu.. Vem veliko vas je, ki ne prejemate plače več mesecev čeprav tudi pošteno oddelate svoje delo…ampak vas delodajalec ne plača… nisem jaz temu kriva, ampak naša preljuba vlada in ne samo ta… prejšnja…še prejšnja… in vse od osamosvojitve naprej gremo samo navzdol in ne navzgor.. Na koncu se opravičujem…nisem ravno pisec, ampak delavka, ki dela in si plačo pošteno zasluži…
satelit16
29. 08. 2013 19.03
+16
bi blo fajn, da bi enkrat naša vlada povedala, kolko je javnih uslužbencev z minimlno plačo, kolko takih s plačo do 1.000 eur, do 2.000 eur in tako naprej, ter kakšni poklici in kje dobijo take plače...... bi dobili vsaj realno sliko kaj je javna uprava in kje so tiste mastne plače
Sistemskakorupcija1
30. 08. 2013 09.23
Da, potrebna bi bila analiza prejemnikov previsokih plač, ki jim zdaj ne bo potrebno vrniti. Torej, kar je gospa napisala, je seveda žalostno, a problem je v tem, da se v javnosti govori le o teh s V. stopno izobrazbe, ki jih je previsoko plačo prejemalo, a jih je zelo malo v primerjavi s tistimi, ki so jo imeli od 35 plačnega razreda navzgor. Na RTV in ZRSZ so denimo previsoko plačo prejemali tisti, ki imajo 40. plačni razred in več. Seveda je medijem in Virantu najlaže predstaviti jokajočo medicinsko sestro, ki mora vrniti 13.000 evrov, pa še to lahko vrača v 500 obrokih, če se tako dogovori, kar pomeni kakih par evrov na mesec. Način vračanja namreč ni določen, tako da se lahko delodajalec in delojemalec odločita o poljubnem številu obrokov. le da tega nihče ne pove, ker Virantu trenutno ustreza, da populistično uredi zakon tako, da bo vračila čim manj, ker ima težko brobo s sindikati, saj ni daleč dan, ko bodo morali javnim uslužbencem ponovno nižati plače linearno, čeprav je s sindikati sklenjen sporazum, da se v letu 2014 v plače javnih uslužbencev ne posega. Torej, tu tiči problem, ne gre za nič drugega, kot za kupovanje socialnega miru, Virant je sindikatom obljubil, da vračanja za nazaj ne bo, v zameno za nižanje plač javnih uslužbencev, nižanje socialnih transferjev, nižanje pokojnin itd.
klldmoll
29. 08. 2013 17.58
+3
Xe Xe, kako predvidljivo - se že vleče nazaj ! ......... :-))
tinbin
29. 08. 2013 17.03
+15
Kako Virant blefira! Če so dobili preveč, naj vrnejo njihovi nadrejeni, ki so preveč izplačali. Na seznamu je spet RTV. Spet bodo povišali naročnino, da bodo preveč plačali svojih 2000 delavcev, če jim zaradi nedela sploh lahko tako rečemo. Dopust imajo 2 meseca, septembra pa se bodo privlekli nazaj in se pripravljali na delo, ki se bo začelo oktobra. Tudi to je javna uprava.
piko112
29. 08. 2013 16.52
+4
Odlično sedaj bodo vsi ministri ki smo jih imeli do sedaj vrnili vse svoje plače.
Saloreich
29. 08. 2013 16.31
+14
"Po veljavni zakonodaji so delodajalci v javnem sektorju zavezani izterjati preveč izplačane plače s tožbo pred pristojnim sodiščem, če se o tem v mesecu dni po obvestilu ne uspejo dogovoriti z zaposlenim." V čem je problem?? Kaj zdaj preučuješ te-pec zahojeni?!? Drugače pa lahko zaboga vsaj enkrat pokaže še JS malo solidarnosti do sodržavljanov in te preveč iz proračuna izplačane plače lepo kulturno vrnejo. Ker drugače bodo to krili delavci iz gospodarstva, upokojenci brez regresa pa brezposelni z drobižem s še kakšnim novim davkom..
moscito
29. 08. 2013 14.34
+12
sramota, tukaj bodo peverjali primere preveč izplačanih plač, upokojencem z 400,00 € pokojnine pa ne bodo izplačali regresa. Banda pokvarjena!
Feinstein
29. 08. 2013 14.32
+7
Previrant je še živ?
Saloreich
29. 08. 2013 16.32
+6
ne bit kot voy
29. 08. 2013 14.27
+12
Kakšen pesek v oči, vsi ti ali pa vsaj 90% je te plače dobilo z lezenjem v rit ali pa vezami in sedaj naj oni nebi vračali tega denarja? Kaj pa ostali delavci ki niso dobivali previsokih plač? Bodo oni sedaj dobili to razliko ki so jo prejemali ti? Kaj pa enakost pred zakonom?
lepota in zdravje
29. 08. 2013 12.08
+2
Pesek v uč vse skupaj
Obelixxx
29. 08. 2013 11.51
+12
Saj bo delavec z 500 EUR plače pokril razliko. ha ha ha Sindikalna solidarnost. ha ha ha Socializem. ha ha ah