Slovenija

Virant: Zdaj sta na potezi Janša in Janković

Ljubljana, 08. 01. 2013 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po razširjenem vrhu koalicije, na katerem so razpravljali tudi o ugotovitvah protikorupcijske komisije, Virant zatrjuje, da koalicija dela naprej, in dodaja, da sta zdaj na potezi Janša in Janković. Pozivi k njunem odstopu se vrstijo. Analitik Kraljič celo pravi: "Če je to res, je to konec Slovenije."

Predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin so se na sestanku s premierjem Janezom Janšo pogovarjali tudi o ugotovitvah protikorupcijske komisije.

Prvak DL Gregor Virant je po sestanku dejal, da je Janša imel priložnost za pojasnjevanje o svojem premoženju pred protikorupcijsko komisijo. "Meni Janša nima kaj pojasnjevati," je dodal Virant in zatrdil, da koalicija dela naprej. Virant je poudaril, da sta po ugotovitvah komisije za preprečevanje korupcije zdaj na potezi Janša in Janković. Na vprašanje, ali njegov poziv k Janševem odstopu, pri katerem vztraja, pomeni položaj, ko mora ali odstopiti premier ali DL oditi iz koalicije, pa je odgovoril, naj počakamo in naj se odločita Janša in Janković. "Menim, da danes nisem jaz problem, niti DL, ampak kdo drug," je ocenil Virant.

Virant je še pred sestankom dejal, da so "ugotovitve tako obremenjujoče, da terjajo odstop obeh funkcionarjev z javnih funkcij." Če Janković in Janša ne odstopita, pa je to v sedanjem času, "ko je zaupanje v politiko že tako na nizki točki, katastrofalno sporočilo", je dejal Virant in dodal, da druge možnosti dejansko ni.

Zoran Janković in Janez Janša
Zoran Janković in Janez Janša FOTO: 24ur.com

Pahor zaskrbljen

Na ugotovitve se je odzval tudi predsednik republike Borut Pahor. Iz njegovega kabineta so sporočili, da je predsednik zaskrbljen zaradi izsledkov komisije, "saj poglabljajo nezaupanje ljudi v politiko prav v trenutku, ko danes v Bruslju najvišjim predstavnikom EU pojasnjuje napredek Slovenije v spopadu s krizo".

Obenem Pahor sporoča, da komisijo odločno podpira v nameri, "da v najkrajšem času pripravi zakonodajno pobudo za celovito ureditev sistema nadzora nad premoženjskim stanjem funkcionarjev, ki bi okrepil obseg in učinkovitost nadzora in določil sorazmerne in učinkovite sankcije."

Kraljič ostro o ugotovitvah KPK: Če je to res, je to konec Slovenije

Sicer pa so se pozivi k njunem odstopu čez dan vrstili. Analitika Rado Pezdir in Peter Kraljič se strinjata, da bi morala oba, če ugotovitve držijo, takoj odstopiti. Kraljič celo meni: "Če je to res, je to konec Slovenije."

"Mislim, da bi se morala javno opravičiti državljankam in državljanom in takoj odstopiti z vseh položajev in politike,“ je prepričan Pezdir. V nasprotnem primeru bo po njegovem mnenju veljalo, da država razpada in da lahko počnemo kar koli, še dodaja.

Pahor je zaskrbljen.
Pahor je zaskrbljen. FOTO: Reuters

Erjavec: Koalicijski partnerji od Janše pričakujemo pojasnila

"Če so ugotovitve protikorupcijske komisije resnične, bi morala odstopiti," meni tudi Karl Erjavec. Pravi tudi, da se morata v preučevanje premoženja vključiti še Durs in policija. "Koalicijski partnerji od Janeza Janše pričakujemo pojasnila o izvoru premoženja,“ je še dejal Erjavec.

Če ugotovitve komisije držijo, je namreč več možnosti, pravi. Lahko se sestavi enako vlado z drugim predsednikom, lahko se sestavi drugačno vlado z drugimi strankami. Če ne bi bilo nobene rešitve, pa bi bile mogoče tudi predčasne volitve, je pojasnil prvak DeSUS.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa meni, da bi morala Janša in Janković o morebitnem odstopu presoditi sama. Pravi, da bi morala ravnati kot vsi drugi javni funkcionarji in premoženje prijaviti.

Lukšič: Morala bi narediti to, kar večina pričakuje

Predsednik SD Igor Lukšič ocenjuje, da bi morala Janša in Janković "krepko premisliti zadevo in nato narediti to, kar večina pričakuje". A je po njegovem mnenju težko pričakovati, da se bosta odločila za "kakšne radikalne ukrepe".

Lukšič je še v odzivu dejal, da je za Slovenijo zelo slabo, da imamo v vrhu slovenske politike dva človeka, ki ignorirata prakso, ki jo hočemo v državi uvesti, tj. da imajo politiki transparentne finance, da znajo pojasniti, od kje jim prilivi, in če tega ne znajo, da zapustijo položaje. Upa, "da je to tista kaplja čez rob, ki bo končno pomenila uvajanje nove prakse v slovensko politiko".

Virant: Zdaj sta na potezi Janša in Janković.
Virant: Zdaj sta na potezi Janša in Janković. FOTO: Miro Majcen

Žerjav: Očitki so resni

Predsednik SLS Radovan Žerjav ocenjuje, da so očitki protikorupcijske komisije resni. "Če bi se to meni zgodilo, ne bi bil več niti minister niti predsednik stranke,“ je dejal in dodal, da je odločitev njuna. "Očitno se je politika znašla pred resnim razpotjem, kjer se bo morala znati prečistiti. Sicer tok dogodkov v državi ne bo šel v pravo smer," je prepričan Žerjav. Od Janše pričakuje pojasnila.

Novakova: Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha

Predsednica NSi Ljudmila Novak meni, da je treba ugotovitve komisije spoštovati in upoštevati, vendar pa se ne gre z nobeno oceno prenagliti. "Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha," je poudarila. Dejala je še, da mora politik odstopiti takrat, ko je pravnomočno obsojen.

Vsak mora po njenih besedah namreč imeti možnost, da se zagovarja in da pojasni, česar ga obtožujejo. Novakova meni, da mora politik sam pri sebi imeti občutek, ali so ugotovitve resnične ali jih lahko še kako pojasnil.

V protestnem odboru „Vseslovenske ljudske vstaje" so zapisali, da poročilo dokazuje tisto, kar protestniki govorijo zadnje tri mesece. Obenem pa zahtevajo, naj tako Janša kot Janković odstopita z vseh svojih političnih položajev.

Mussomeli: Morda gre za administrativno napako

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli pravi, da odstopa Jankovića in Janše ne pričakuje. Kot je dejal, gre morda le za administrativno napako in bosta lahko oba ustrezno pojasnila, za kaj je šlo.

V LDS pričakujejo ustrezna pojasnila

Na ugotovitve komisije so se odzvali tudi v LDS. V stranki pričakujejo, da bosta v čim krajšem času ustrezno pojasnila denarne in premoženjske transakcije ter izvor premoženja, ki sta ga zamolčala. V nasprotnem primeru pa pričakujejo, da bosta oba potegnila ustrezne poteze, ki bi jih v takšnem položaju moral povleči vsak odgovoren politik.

Pri tem v LDS spominjajo, da je nekdanja predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal zaradi načelnega mnenja KPK pri najemu stavbe NPU odstopila iz objektivnih razlogov.

Zaključno poročilo
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1622)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grizli
09. 01. 2013 19.35
+1
Virant je po ugotovitvah iz časa pred volitvami, državo Slovenijo pregoljufal za več kot 100.000 EUR, in to samo v enem letu. Takšen človek ne more na odgovornost klicati predsednikov dveh največjih parlamentarnih strank, sploh pa ne bi smel biti predsednik slovenskega parlamenta. Janši in Jankoviču s poročilom PKK še ni nič dokazanega, še posebno, če sta pod poročilo podpisana tako neverodostojna človeka, kot sta to Praprotnik in Klemenčič. Upam, da bodo v DL Viranta odnesli na smetišče zgodovine, v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da ga bodo obiskali ljudje, ki mu bodo pri tem učinkovito pomagali. Gregor, ne igraj se z ognjem.
Vlasta Vidic
11. 01. 2013 23.40
grizli ima čisto prav. bravo . pa bodimo dosledni
resslovenka
09. 01. 2013 16.05
+3
Pri nas vlada ustaljeno prepričanje v vrhovih, da nihče nikomur nič ne more. Radi se zgledujemo po tujini, ko je potrebno prevzeti odgovornost za svoja dejanja pa se tuja praksa zanemari. Ne vem, ali res ne dojemajo, da ima narod vsega dovolj? Poltiki po svetu odstopajo ob manjših "aferah", pri nas niti pri res moralno spornih in etičnih ne. Nas so učili takole: Kdor ukrade le en dinar, se ne bo nikoli ustavil in kdor se enkrat zlaže, se bo v laž zatekal celo življenje. Prav nič čudno ni, da v Sloveniji vlada prepričanje, da se tako ali tako ne bo nikoli nič spremenilo. Novejše dogajanje pa me vendarle navdaja z upanjem, da se bo. Končno!
24vohomurckov
09. 01. 2013 15.19
+1
koliko komentarjev ste pa odrezali....komanda padla?????
paternoster
09. 01. 2013 14.30
+1
VIRANT JE NASLEDNJI NA VRSTI,TAKOJ KO OPRAVI SVOJO NALOGO V PARLAMENTU,PREDLAGA NEZAUPNICO ALI USTAVNO OBTOŽBO, UDBOMAFIJI NE BO VEČ POTREBEN,SAJ NA POLITIČNEM PRIZORIŠČU NE BO VEČ JANŠE NITI JANKOVIČA. OSTALI BODO LENAJBOLJ POSVEČENI IN ŽLAHTNI LEVIČARJI Z KRVAVO PESTJO IN ZVEZDO ŽAL.....
Terezinka
09. 01. 2013 14.55
+5
Nehaj klatiti neumnosti. Če politik dela tako, da ne izpolnjuje niti tistih predpisov, ki so jih sprejeli za kontrolo sebe je neprimeren. Katerega ti je sedaj žal? Odstopita naj oba in razpišejo naj se volitve na katerih ne smejo kandidirati večni politiki. Kandidirajo pa naj vsak v svojem kraju, ko se predstavijo volilcem in ne le strankam
resslovenka
09. 01. 2013 16.11
+2
paternoster Malo več objektivnosti ti priporočam. Ni važno ali naš, ali vaš. Zelo pomembno pa je ali je naš oz. vaš pošten. Se ti ne zdi? Naj se med našimi in vašimi enkrat za vselej začenejo upoštevati enaka pravila. Pa bo menda red.
Terezinka
09. 01. 2013 14.29
+3
Zares smo kot država nisko padli. Nek Musomeli bo sedaj pregledoval administrativne napake. Če so take napake, ko izgine nekaj 100.000 EUR administrativne je pa res hecno. Najbolje, da kar Musomeli prevzeme vlado
Terezinka
09. 01. 2013 14.22
+3
Kako se lahko pri nas dvomi v vse nadzorne organe. Prvo je, če je to res? Komisija je strokovna, imenovana in na njeno delovanje nista imela ne eden ne drugi pripombe, ko se je govorilo o primeru Dimic, Rupel ali pa tudi Kresal. Ko se je šlo za druge so se na komisijo sklicevali. Nič izgovorov. Sedaj je komisija dokončno ugotovila in sledit mora odstop. Iz komisije so jasno povedali, da so pozivali, da so razpravljali in niti Janša niti Jankovič nista kot vodilna politika naredila kar bi morala. Izgovori so ne predmetni
VolkBrenin
09. 01. 2013 12.13
+2
kakšna je to stranka...kjer je na njihovi strani članek...kjer avtor članka primerja ljudi s*...???
ratetimestime
09. 01. 2013 11.05
-1
Kot neka stihijska malomarnost, v katero lahko dvomimo.
olyca
09. 01. 2013 11.04
-3
S Slovenijo je bilo že konec, ko so prišli na oblast tile kekci z Kučanom na čelu, vsi bi morali v zapor. To je elita ki je z zakoni pisanimi na njihovo kožo pomagala razgrabiti Slovenijo in uničiti dostojanstvo in pravice delovnega človeka.
Tonček Balonček
09. 01. 2013 11.51
+9
A ni bil Kučan an obalsti pred osamosvojitvijo?
Terezinka
09. 01. 2013 14.25
+3
Tu ni govora o nobenem drugem ampak o ne pravilnostih Janše in Jankoviča. Pri podobnih primerih je Janša odstope odobraval in Jankovič je ravno tako rekel, da bi odstopil, če mu dokažejo nepravilnosti. Tu ne govorimo o pravnomočnih kazenskih postopkih ampak o dejanjih, ki jih preiskuje proti korupcijska komisija. upam, da ne bo še tu nova izredna morala
Foglof Tunek
09. 01. 2013 11.01
+2
Novinar: "G. Janša, zakaj Klemenčiču očitate boljši avto?" Janša: "Kot veste me na sodiščih zastopa njegova žena. Avta pa mu že ne bom plačeval!" Tunek iz haloz-press
stric iz ozadja
09. 01. 2013 12.30
Žena, ki sedi na dveh stolčkih,>>> prava žena.>>
Terezinka
09. 01. 2013 14.26
+1
Kljub temu, da ga zastopa žena je tu delal proti predpisom
wsharky
09. 01. 2013 10.55
+10
... kaj se ima spet ta american za vmesavat v notranje zadeve suverene drzave ...
290ktober
09. 01. 2013 10.37
+8
In Ameriški gospodarji spet ščitijo Janšo
Priap
09. 01. 2013 10.20
+18
Majerja in Opankoviča v zapor, SDS in PS naj postane v parlamentu tako številčen kot LDS ali Zares. Ljudmila naj hodi v cerkev, pa bo lepo tiho, Mussomeli je pa v bistvu sam administrativna napaka, tako da ga lepo naženimo iz Slovenije.
godhead
09. 01. 2013 10.12
+0
seveda smo najbolj veseli, ko se oglasi veliki poštenjak previrant
Maxatnes 1
09. 01. 2013 15.24
+2
Tako je! Ta Pre-Virant namreč že od vsega začetka, od nenadne ustanovitve svoje stranke, igra na karto: KAKO ZASESTI MESTO PREDSEDNIKA VLADE!!! Dejansko si obeta, da bo sedel na Janšev stolček in v ej smeri že ves čas (podtalno in občasno odkrit
Vlasta Vidic
11. 01. 2013 23.46
dednidol
09. 01. 2013 09.49
+11
Naše vrle politike bi opomnil, naj nas ne primerjajo z grškim, španskim, portugalskim...itd...scenarijem. Južnoameriške države je bolj ustrezna primerjava. Tam so vsi od ZDA podprti neoliberalni ,avtokratni in režimski sistemi padli. Nekateri tudi krvavo. Eto, po mojem vas nekaj takega čaka. Pa EU gor al dol.
prašek
09. 01. 2013 09.37
+15
Pa nikakor ne smemo pozabiti , da sta Virant in Erjavec samo trojanska konja ! Najprej sta šla k Jankoviču poizvedovat kaj jima ponuja , potem pa podatke nesla k Bevcu, Janezu v roke ! Le ta jima je pa ponudil višje položaje ........Skratka , oditi morajo VSI
SLObunkeljn
09. 01. 2013 09.45
+12
Menda pa ja ne mislita Virant in Erjavec, da je zdaj napočil njun čas? Hahaha Zdaj nas ne bodo več slepili, da je treba resetirati! Zdaj vemo, da je potrebno formatirati in očistiti vse!
stric iz ozadja
09. 01. 2013 12.48
+0
prašek
09. 01. 2013 09.33
+15
Ljudmila pa , ker se spozna samo na vročo juhico , naj pa kar v kuhinji ostane ! Samo za tja je !
Komentiranje prepovedano
09. 01. 2013 09.50
+7
godhead
09. 01. 2013 09.59
+8
stric iz ozadja
09. 01. 2013 12.50
+0
Malo ,,,spoštovanja do nežnega spola.!!!???***
bedak12346
09. 01. 2013 09.30
+14
No to je pa višek, kaj imata za razmišljat, ven iz politike oba. Administrativna napak, kolatelarna škoda, prijateljski ogenj in vse osalete napake za katerimi se skriva Amerika, pa naj Mussomeli zadrži kar za svoje politike.
SLObunkeljn
09. 01. 2013 09.25
+6
Ka je pa izjavil glede tega poročila naš krepostni gospod Jahor? Verjetno ga je Mussomeli podučil, da gre za "administrativno napako" ;)
prašek
09. 01. 2013 09.17
+15
Že najmanjši sum o nepravilnosti bi moral biti razlog , da prvi minister odstopi ! Kaj šele , če govorimo o dokazljivem ......
SLObunkeljn
09. 01. 2013 09.22
+9
Daj razloži to Ludi Mili, očitno ne dojema ... vem pa, da bi bilo to Sizifovo delo ;)
Komentiranje prepovedano
09. 01. 2013 09.27
+10
Če odstopita, spoštujeta državo, če ne odstopita sta navadna parazita. Branita in dokazujeta svojo nedolžnost pa lahko tudi tako, da ne sramotita Slovenije in ne obremenjujeta državnih funkcij s sumom korupcije. Ludi Mili to ni jasno. Ona je samo runkeljski politik, niti pod razno državnik.