Slovenija

Virant: Državni svet je nepotrebna institucija

Ljubljana, 17. 04. 2012 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanske skupine SDS, Lista Virant, DeSUS in NSi so v parlamentarno proceduro vložile predlog spremembe ustave za ukinitev državnega sveta. Zagotovljenih imajo 43 glasov poslancev, potrebujejo pa jih 60.

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik DZ Gregor Virant je kot razloge za ukinitev navedel njegovo nepotrebnost ter potrebo po poenostavitvi, preglednosti in racionalizaciji.

Za ukinitev državnega sveta imajo za zdaj zagotovljenih 43 glasov poslancev, medtem ko jih za spremembo ustave potrebujejo 60. Tako Virant pričakuje dobro, pametno presojo tudi v drugih poslanskih skupinah. "Predvsem računamo na poslansko skupino Pozitivne Slovenije, kjer čutimo med kolegi poslanci kar naklonjenost tej rešitvi, da se ukine državni svet," je dejal.

Virant je na današnji novinarski konferenci navedel tudi argumente v prid ukinitvi državnega sveta. Po njegovem mnenju je državni svet nepotrebna institucija. Dvodomni parlamenti temeljijo, kot navaja Virant, bodisi na federativni ureditvi države ali pa se pojavljajo v državah z monarhično tradicijo. Nič od tega pa za Slovenijo ne drži, zato ga po njegovem mnenju ne potrebujemo.

Z ukinitvijo državnega sveta bi se tudi skrajšal in poenostavil zakonodajni postopek, trdi Virant. Poleg tega bi se z ukinitvijo po njegovem mnenju zagotovilo bolj pregledno demokratično proceduro. Državni svet po Virantovi oceni vnaša določeno nepreglednost v zakonodajni postopek, saj skozi državni svet govorijo posamezne interesne skupine in tudi politične stranke.

Po Virantovem mnenju je ukinitev državnega sveta upravičena in racionalna tudi z vidika javnofinančnih izdatkov. Letni prihranek v višini približno dveh milijonov evrov, kolikor znaša proračun državnega sveta, ni velik prihranek, priznava Virant, a dodaja, da "gre za demonstracijski učinek in zgled, da se z nižanjem javne porabe začne pri samem vrhu".

Z ukinitvijo inštitucije bi se ukinile vse njene pristojnosti, zaposleni (okoli 30 ji je) bi bili presežek, pojasnjuje Virant in dodaja, da bi potem imeli v skladu z zakonodajo še dve leti prednostno pravico pri zaposlovanju na prosta izpraznjena mesta v državnih organih.

Državni svet - 1
Državni svet - 1 FOTO: Kanal A

Tanko: Državni svet ne zagotavlja nepolitičnost

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je poudaril, da je SDS prva stranka, ki se je formalno zavzela za ukinitev državnega sveta, in sicer že leta 2009 na strankinem kongresu. Po njegovem mnenju državni svet ne zagotavlja nepolitičnosti, edina njegova dodana vrednost pa je po njegovem mnenju možnost vlaganja veta na zakone.

A se zaradi ukinitve državnega sveta po njegovem mnenju stopnja demokratičnosti ne bi nič zmanjšala, saj so ob morebitnem sprejetju spornega zakona še vedno na voljo instituti presojanja ustavnega sodišča, prav tako bo še vedno možno predlaganje referendumov.

Rihard Braniselj pa je v imenu poslancev Liste Virant dejal, da se strinjajo z ustavnimi pravniki, ki menijo, da državni svet ne predstavlja drugega doma parlamenta. Ker ima državni svet zelo omejene in skromne pristojnosti, pa po njegovem mnenju demokratičnost v sprejemanju zakonov v ničemer ne bo okrnjena.

Tudi v DeSUS menijo, da se je v 20. letih pokazalo, da državni svet ni odigral svoje prave vloge, je dejal vodja poslancev DeSUS Ivan Hršak. Dodal je, da se je v tem obdobju svet dosti spremenil, zato bi se po njegovem mnenju moral prilagoditi tudi državni svet, kar pa da se ni zgodilo.

Matej Tonin pa je kot vodja poslancev NSi opozoril, da je sama ustanovitev državnega sveta rezultat političnih kupčkanj v začetku 90. let prejšnjega stoletja, kar pa se očitno vleče še danes, saj se do sedaj ni zbralo dvotretjinske večine v DZ, ki bi ali ukinila državni svet ali pa ga preoblikovala. Po njegovem mnenju bi bil državni svet dober inštitut za promocijo demokracije, a se s tem ponavadi ukvarjajo različne inštitucije, ne pa drugi dom parlamenta.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jojo111
18. 04. 2012 09.37
pa ne sedaj ko imajo nov avto :)
lnterReflections
17. 04. 2012 23.02
+1
Vzroki za globoko porušeno javnofinančno ravnotežje v Sloveniji France Krizanic | 17. 4. 2012 | Ni komentarjev Slovenija se je s svojo socialdemokratsko vlado v obdobju 2008 do 2012 aktivno spopadla s posledicami svetovne finančne krize in to z jasno strategijo zagotoviti socialno varnost našega prebivalstva ter izvesti razvojni preobrat v gospodarsko razvito postindustrijsko družbo, katere konkurenčnost temelji na znanju. Oboje je uspelo. Na videz je bil stranski negativni učinek te politike v visokem javnofinančnem primanjkljaju. A le na videz. Slovensko javnofinančno ravnotežje je dodobra porušila zgrešena ekonomska politika vlade 2004 do 2008: od 2004 do 2008 se je, zaradi pasivnosti slovenske ekonomske politike, bruto dolg Slovenije povečal iz 15 na 39 mrd €. Slovensko gospodarstvo in banke so postale izjemno ranljive na spremembe v svojem gospodarskem okolju. Po nastopu svetovne finančne krize in »zamrznitvi« tokov na svetovnem trgu privatnega kapitala (»sudden stop«) od oktobra 2008 dalje, je bila socialdemokratska vlada prisiljena v najemanje kreditov in deponiranje tako zbranih sredstev v poslovnih bankah delujočih na Slovenskem. To je slovenski javni dolg povečalo za 2 do 3 mrd € oziroma od 6% do 8% BDP (odvisno od meseca meritve); v letu 2006 je bila koncipirana, v letu 2007 pa uvedena davčna reforma, ki je znižala potencialne javnofinančne prilive za preko 900 mio € (izračuni MF kažejo: sprememba dohodninske lestvice za 160 mio €, znižanje stopnje davka od dohodka pravnih oseb za 114 mio € in odprava davka na izplačane plače za 637 mio €). Znižanje davkov ni izboljšalo konkurenčnosti, saj se je zunanjetrgovinski primanjkljaj izrazito poslabšal in 2008 dosegel skoraj 2500 mio € ali preko 6% BDP. Znižanje davkov je povečalo domačo porabo in vplivalo na hitro inflacijo – v 2008 kar 6% letno. To je v sistemu z indeksacijo plač (prilagajanjem plač privatnega in javnega sektorja inflaciji) dodatno znižalo konkurenčnost; v letu 2008 je bila uvedena t.i. Virantova reforma plač javnih uslužbencev, ki je povečala javnofinančne izdatke za 250 mio € (izvedena sta bila dva dviga, prvi sredi 2008 in drugi na začetku 2009). Če ne bi socialdemokratska vlada zamrznila izvajanja reforme, bi bil skupni učinek 500 mio €; v letu 2008 je takratna koalicija (2004-2008) uvedla vrsto novih pravic (brezplačni vrtec za drugega in naslednje otroke, brezplačna dijaška prehrana) s skupnim javnofinančnim učinkom okoli 60 mio €.
ill_be_back
17. 04. 2012 21.39
+3
kdor je za DECENTRALIZACIJO oz. za samo-uporavo in samo-oskrbo posmeznih regij po sloveniji... se mora zvavzemati za ukintev občin ter uvajanje kantonov če pa hočejo kantoni znotraj sebe imeti neke vrste občine je pa pogoj za vsako občino 100.000 prebivalcev.
gordo
17. 04. 2012 21.39
+4
TUDI VIRANTA NE RAAAAAAAAAAAABIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Buena Vita
17. 04. 2012 20.55
+4
ZA UKINITEV DRŽAVNEGASVETA NE POTREBUJEJO POSLANCEV, TO LAHKO STORIMO DRŽAVLJANI SAMI,
zmago56
17. 04. 2012 20.28
Pod Peco pri kamniti mizi spi kralj Matjaž in ko mu bo brada tolk zrasla, da se bo sedemkrat okrog mizine noge ovla se bo zbudil in red v Sloveniji naredil, ukinin državni svet, državni zbor, predsednika republike, 211 občin pa dobro plačane sindikaliste in še kakšno državno institucijo. Menda je enmu strico šlogarca prerokovala, da do tega manjka samo še par centimetrovpa se zato se vsi ti na položajih trudijo, da bi še prej čimveč pograbiji. Iz neuradnih virov sem slišal, da mu do sedmega ovoja še kar precej manjka, zato bomo moral sami počasi red delati.
Nzugu Hoffman
17. 04. 2012 20.17
+0
Virantovi argumenti so copy paste iz Wikipedie in dejansko niti niso argumenti. DS ni idealen, toda drugi dom je varovalka pred potencialno impulzivnimi ali populističnimi potezami parlamenta. Drugi dom je namenjen (tudi) varovanju marginalnih in ranljivih pred diktaturo večine (če je koalicija, katerakoli, za katero 2/3 nista volili, legitimna večina.) DS potrebuje spremembe, ni dvoma, ampak vsak dodatni element checks and balances je v mladih demokracijah koristen, razumljivo pa, da se vladi veti DSja in referendumi (naslednja logična poteza je sprememba ref. zakonodaje) zdijo moteča ovira vladanju, ampak mi rabimo upravljalce, ne vladarje.
lnterReflections
17. 04. 2012 20.05
+2
Državni svet = regionalni razvoj Državni zbor = centralni razvoj Z ukinitvijo se bo država še bolj centralizirala, kar odgovarja Ljubljani!
Nimivseeno
17. 04. 2012 20.35
Ja seveda ane. Kje imamo državni svet? Od kje pridejo poslanci v državni zbor?
ill_be_back
17. 04. 2012 20.59
+3
KANTONI so rešitev !! vse ostalo je le varka !
Nimivseeno
17. 04. 2012 19.46
+5
Seveda je državni svet nepotreben. Imamo levico, desnico ... Državni svet samo denar zapravlja za mercedese, edino kar pa je njegova moč, je veto državnemu zboru. PIJAVKE!
MsPikapiki
17. 04. 2012 19.55
Rože noči Trgal sem rože noči trgal na njivi prekleti trgal vse dolge noči strup je bil v žalostnih cvetih. Pil sem pijačo strasti pil sem pijačo strupeno pil sem jo v uri slasti dušo prodal sem v zameno. Šel bo čez tale polja
LKOHOL
17. 04. 2012 19.38
+2
Prva pametna virantova izjava ki ga lahko vpise v zgodovinske knjige slovenije......BRAVO VIRANT !
Balki30
17. 04. 2012 20.15
-1
lnterReflections
17. 04. 2012 19.23
+1
Če to naredimo bomo spet fenomen. Državnega sveta nimajo Ukrajina, Belorusija, Črna Gora, Moldavija, Srbija, Makedonija.
tinetone
17. 04. 2012 19.20
+3
kaj pa če ukinemo državni zbor... jih je 90... precej več požrejo koristi pa nobene
Vik Klas
17. 04. 2012 19.30
+3
titovka
17. 04. 2012 19.05
+6
prevaarnt virant, tudi ti in ta vlada ste nepotrebni!!!
Vik Klas
17. 04. 2012 19.37
+3
Vidiš titovka ,kako dober sistem in vlade imamo,če bi to bila Juga,ki jo ti tako zelo hvališ,bi ti z svojim pisanjem bila celo življenje za rešetkami
titovka
17. 04. 2012 19.47
+1
analfabet...SE ZELO MOTIŠ.....sem živela v jugi in lih tako gobcala....če mi kaj ni bilo všeč...se ne klečeplazim kot ti...ker resnica te boli!!!!
Vik Klas
17. 04. 2012 20.11
+3
Seveda si gobcala za nekim kurnikom da te nobeden ni slišal
titovka
17. 04. 2012 20.42
+2
ok...naj bo tvojem...nisem gobcala...danes pa gobcam oa me noben ne sliši...v redu!!!
Vik Klas
17. 04. 2012 21.13
+1
maliButalec
17. 04. 2012 18.58
+3
Odločitev je tvoja. Biti suženj vso življenje ali pa poizkusiti nekaj novega. Vpiši v Googla: Listina za Prost in Svoboden Svet
ill_be_back
17. 04. 2012 21.31
+1
@maliButec tega nekateri ljudi nebodo dopustili. Je pa to že zelo stara zadeva o tem se že dolgo govori, ampak noben ne začne to realizirati v pravi smeri !
MERDE-AVE-MERDE
17. 04. 2012 18.45
+6
Pozivamo vse, da v četrtek, 19. aprila, preplavimo ljubljanske trge in ulice in še množičneje kot lanskega 15. oktobra zavrnemo namen politikov, bankirjev in tajkunov, da nam izstavijo račun za krizo, ki je nismo povzročili.
Franciska Pavlin
17. 04. 2012 18.40
+10
Tudi sedanji predsednik DZ je nepotreben.
TRUMPP
17. 04. 2012 18.43
+7
SimonaHamer
17. 04. 2012 18.16
+5
Ko rečejo državniki resnobno ko rečejo državniki resnobno „bodimo realisti“, so najbrž že slabotni, torej pacifisti, gorje pa, ko začnejo, „nam se gre za Princip“, poveljniki se sklonijo nad zemljevide še isti hip. Wystan Hugh Auden (Prevod: Uroš Mozetič)
pyrofox
17. 04. 2012 18.16
+10
Tudi parlament je nepotrebna institucija
savica.modrine
17. 04. 2012 17.58
+4
Virant, ali si se kdaj vprašal, kdo je bil na tako visoki funkciji tako zelo neverodostojen kot si ti, od leta 1991?. Naj ti pomagam?? SAMO TI!!!
maliButalec
17. 04. 2012 17.54
+7
Ta komentar sem napisal že pred več kot letom dni. Pa ga bom še enkrat prilepil. Komur ni za brat, ga naj preskoči. New World Order prihaja. Bili smo opozorjeni. Storili pa nismo nič Torej si bomo sami krivi. Nimamo toliko jajc kot so jih imeli naši predniki in rekli ne fevdalizmu. Mi bomo raje bili tiho in se suženjsko priklonili eliti. Denar je izumil človek in lahko ga tudi ljudstvo zavrne. Kdaj nam bo jasno, da dokler bo denar, bo elita, vladanje, vojne, revščina, bogastvo,... Reči moramo ne denarju, ne bankam, ne borzam, stopiti skupaj in uvesti nek čisto nov sistem, ki nebo kapitalizem, niti komunizem, niti suženjstvo, ampak čisto nov sistem, kjer bo delo vrlina in kjer bo delaven človek lahko živel in raziskoval to prelepo življenje, ne pa sedaj - same skrbi in borba iz meseca v mesec. Zaključek: Denarne valute bodo propadle. To je dejstvo, če želijo vpeljati le eno valuto. In ko bodo padle valute, takrat bo elita najšibkejša in takrat bo elita vse postavila na kocko, kajti možna sta le dva scenarija: 1. scenarij: da ljudstvo nasede in vzame rešitve od Elit, kot eno in edino rešitev. V tem primeru je to Game Over za ljudstvo. 2. scenarij: reči ne njihovim rešitvam in vpeljati svoje rešitve. V tem primeru je to Game Over za Elito. In vse kar so gradili skozi stoletja, se bo porušilo kot hišica iz kart. Torej: vse je odvisno od nas ali bomo sledili rešitvam, ki nas vodijo v propad, ali pa se jim bomo uprli. In pamet v glavo in začnite malo razmišljati vnaprej in predvidevati, kaj se bo zgodilo, da Elita želi ustvariti kaos in potem ko preide do kaosa, ponuditi rešitev. Kaos bo prinesel lakoto, elita pa bo ponudila čip v zameno za hrano. A največja ironija je v tem, da elita ne prideluje hrane, pridelujejo jo delavci, vse kar dela Elita, je da trži in to hrano preprodaja. Recimo ne Eliti, ker mi elite ne potrebujemo, mi potrebujemo le hrano, katero pa znamo sami pridelati in ne potrebujemo politikov, da nam pametujejo in odžirajo pridelek. Ko bo to ljudstvo spoznalo, potem se bo tudi Svet in način razmišljanja spremenil in elita bo poslana na smetišče zgodovine vključno s svojimi pomagači-lutkami, ki slišijo na ime politiki. -
Balki30
17. 04. 2012 18.05
+2
Legaliziranje ganje bi blo ok.Ne bi sicer rešlo problema, bi pa bli neprimerno bolj sproščeni ko bi dogaju nwo.
Boris Blagotinšek
17. 04. 2012 18.05
-2
Vik Klas
17. 04. 2012 19.20
+0
Vik Klas
17. 04. 2012 19.28
+3
Lahko zamenjamo 100 vlad,lahko vladajo vsi sedanji kritiki, na koncu je vse enako,kajti tisti ki pride h koritu,ima vedno roke obrnjene k sebi.To se po celem svetu,dogaja,se je dogajalo in se bo,Nastrada vedno majhen.