Slovenija

Virant prepričan, da njegov izračun drži

Ljubljana, 14. 11. 2011 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L./T.V./N.D.
Komentarji
929

Virant je v proračun kot donacijo nakazal 18.777 evrov, nadomestilo ministrske plače pa bi ga lahko stalo dobrega rezultata na volitvah. Močan argument, ki ga ima Virant, je, da je tudi Kosova komisija pregledala prejemanje nadomestila.

Gregor Virant je v državni proračun nakazal 18.777,14 evra. Upa, da je zgodba s tem zaključena.
Gregor Virant je v državni proračun nakazal 18.777,14 evra. Upa, da je zgodba s tem zaključena. FOTO: Damjan Žibert
Gregor Virant je v državni proračun vrnil 18.777,14 evra, vse stranke, ki kandidirajo na prihajajočih predčasnih državnozborskih volitvah, pa pozval, naj skupaj ''že jutri'' podpišejo zavezo o znižanju in skrajšanju funkcionarskih nadomestil.
Znesek 18.777 evrov je na splošni konto proračuna vplačal kot donacijo. To je sporočil na novinarski konferenci, ki jo je sklical, potem ko je v javnosti minuli teden prah dvignila novica, da je leta 2009 poleg 66.175 evrov nadomestila, ki ga je dobil zaradi brezposelnosti, zaslužil še 95.252 evrov s pogodbenim delom.

Na tiskovni konferenci je dejal, da si je ob koncu tedna vzel čas za premislek. Nato se je odločil, da v proračun vrne razliko med denarjem, ki ga je leta 2009 zanj plačala država, in med denarjem, ki ga je skupaj z akontacijo in poračunom dohodnine sam vplačal v proračun.

Država je zanj omenjenega leta plačala 61.762 evrov (funkcionarsko nadomestilo in prispevki), medtem ko je sam v proračun vplačal 42.985 evrov dohodnine (21.431 evrov akontacije dohodnine in 21.553 evrov poračuna dohodnine).

''Razliko med tistim, kar je zame plačala država, in tistim, kar sem sam plačal dohodnine, sem vplačal v proračun, čeprav mi tega ne bi bilo treba," je dejal Virant.

Mogoče sem celo prvi funkcionar, ki je državi plačal nekaj, kar mu po zakonu ne bi bilo treba. Gregor Virant

Zgodba o nadomestilih in honorarjih zanj zaključena

Virant je pokazal tudi potrdilo računovodskega servisa, ki dokazuje, da je danes na splošni konto proračuna nakazal 18.777 evrov, ''s čimer sem poravnal vse stroške, ki jih je z mano imela država''. ''S tem je zame ta zgodba zaključena, svojo energijo pa nameravam sedaj usmeriti v prihodnost,'' pravi nekdanji minister za javno upravo v času vlade Janeza Janše in eden od kandidatov za mandatarja na prihajajočih predčasnih državnozborskih volitvah. 

Zgodba zaključena?

V oddaji 24UR so Virantov izračun preverili tudi pri davčnem svetovalcu, ki pa se ni želel izpostaviti. Izračunal je, da če izhodišče ne bi bilo vprašanje, koliko je imel od države Virant, ampak koliko je imela država z njim stroškov, bi razlika nanesla dobrih 33.800 evrov in ne 18.777. Če bi upoštevali še davek na pogodbeno delo in celo prispevek na naravne nesreče, pa dobimo celo manj – do 5000 evrov razlike.
Zakonitost sočasnega prejemanja funkcionarskega nadomestila in pogodbenih dohodkov je preverjala tudi protikorupcijska komisija, ki jo je vodil Drago Kos. Komisija je v načelnem mnenju oktobra 2009 ugotovila, da ravnanje bivšega funkcionarja, ki po prenehanju mandata prejema nadomestilo in hkrati po avtorskih pogodbah opravlja delo, za katero prejema mesečno plačilo, ki nekajkrat presega višino minimalne plače, ne predstavlja kršitve dolžnega ravnanja, zato takšno ravnanje ne ustreza definiciji korupcije.

Gregor Virant pravi, da so mu po letu 2008 mnogi svetovali, naj odpre podjetje v tujini, česar pa ni storil, ''čeprav bi bilo to davčno ugodneje''. ''Igral sem transparentno in po pravilih, kot vedno,'' zatrjuje Virant.

A če bi Gregor Virant ustanovil podjetje, bi mu usahnila tudi pravica do prejemanja funkcionarskega nadomestila, ki mu je zaradi tega, ker se delo preko avtorske pogodbe ne šteje za delovno razmerje, še vedno pripadalo. Zanj najbolj ugodna (ne pa tudi za davkoplačevalce) izbira je torej bila prav delo preko avtorske pogodbe.

Vrgel rokavico o zavezi k znižanju in skrajšanju funkcionarskih nadomestil

Denar
Denar FOTO: Reuters

Na tiskovni konferenci je vse stranke, ki sodelujejo na volitvah, pozval k sklenitvi zaveze, da bodo skrajšali in znižali funkcionarska nadomestila. Po njegovem predlogu bi moral biti zakon o prejemanju nadomestila tak, da bi funkcionar nadomestilo prejemal, če ne bi dobil zaposlitve, če pa opravlja pogodbeno delo, ''naj se to odračuna od denarja, ki ga zanj namenja država''.

"Če bi vedel, kaj se bo dogajalo, morda leta 2009 ne bi delal. Tako kot mnogi pred menoj in verjetno še številni za menoj bi lahko prejemal funkcionarsko nadomestilo in se v miru pripravljal na vrnitev na staro delovno mesto.'' Po njegovih besedah je pravzaprav smešno, da se je pozornost javnosti vzbudila ob dejstvu, da je ob prejemanju nadomestila še delal.

Ponosen na višino svojih honorarjev

Glede visokih honorarjev za svoje pedagoško svetovanje pravi, da je nanje ponosen. ''Ponosen sem na to, da je povpraševanje po mojem svetovanju veliko in da je moje delo cenjeno,'' pravi Virant.

Virant je sicer v predvolilnih soočenjih poudarjal, da pravice do nadomestila ne bi uveljavljal, če bi živel sam. A ker ima družino, se mu je zdelo prav, da sprejme tisto, kar mu po zakonu pripada. Sicer še pravi, da svojih prihodkov ne skriva. Lani je tako zaslužil 27 tisočakov in dobil še 106 tisoč evrov honorarjev.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (929)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MICLA
16. 11. 2011 11.56
ali bi vrnil če ga mediji nebi izbrskali.že odškodnino za smrad tam kjer je gradil hišo pa še vseljen ni bil pa je dobil takoj ostali ki pa so tam živeli že dolgo pa nič.Int to naj bi bil pošten politik, kot *v prazni hiši.
devetdeset
15. 11. 2011 18.29
V oddaji 24UR so Virantov izračun preverili tudi pri davčnem svetovalcu, ki pa se ni želel izpostaviti. Izračunal je, da če izhodišče ne bi bilo vprašanje, koliko je imel od države Virant, ampak koliko je imela država z njim stroškov, bi razlika nanesla dobrih 33.800 evrov in ne 18.777. Če bi upoštevali še davek na pogodbeno delo in celo prispevek na naravne nesreče, pa dobimo celo manj – do 5000 evrov razlike. 24 ur to ste pa tako pojasnili, da ni res nič jasno.Kakšnih 5000 evro razlike? na kaj? od katere vsote, od česar je to manj? popolnoma nejasno in nerazločno!
orsan
15. 11. 2011 18.16
kdaj bo pa Starman Vrnil denar????
Garfield7497
15. 11. 2011 17.28
pa lahko rečemo kar hočemo ....po zakonu mu je pripadalo nadomestilo ...pa ga ne zagovarjam ...kaj pa kramap pri NLB k je miljon pobasal ....in še veliko drugih ....
dule100
15. 11. 2011 17.22
+0
Virant je ustanovil res žlahtno stranko. Saj jo sestavlja sama "žlahta " !
prašek
15. 11. 2011 16.56
+2
androm 15.11.2011, 16:54 V tem trenutku je važen samo on, kajti le on kandidira !!! Seveda pa se strinjam, da tudi ostale izbrskajo !!!
androm
15. 11. 2011 16.54
+1
Ali so samo Viranta zalotili pri kombinaciji nadomestila in dodatnega zaslužka. Kje so pa ostali zaslužkarji.
odbogaposlan
15. 11. 2011 16.49
e gregi, kaj nisi odprl še s.p. in se prijavil na zavod, bi še 6000 tisočakov pokasiral. lahko ga bi pa takoj ko si zaslužu prvih 20.000 evrov!
prašek
15. 11. 2011 16.44
+1
peterkrneki 15.11.2011, 16:39 Ne vem zate, oziroma vem, ker si se že izrazil, ampak jaz od kandidata za prvega ministra zahtevam neoporečnost !!! Seveda govorim o morali, etiki ! Tega pa Virant nima !!!
Oreel
15. 11. 2011 16.39
vi ste pa res zanimivi virant je vsaj honorarno delal in si s tem dodatno služil denar od katerega je moral plačati davke ki je skoraj enak kot vsota ki jo je prejemal kot nadomestilo za brezposelnost ki mu ga nebi bilo treba plačati v sloveniji ,in je sedaj celo preplačal ta znesek ki ga je prejemal.virant je edini ki je vsaj povrnil vse kar je dobil od nadomestila z plačevanjem davkov od dela oziroma njegovega znanja ki ga je vsaj pošteno uporabil. jaz ga še bolj cenim za vas pa ne vem, in bom najbrš ravno njega volil. kaj drugi bivši poslanci, in ministri pa vas niti najmanj ne motijo in samo pridno izkoriščajo nadomestila dokler jih lahko dobivajo in nas lepo lupijo za denar,torej vi mnogo bolj cenite to da nekateri samo čakajo na denar in nič ne delajo? pa še nekaj zagotovo je kdo od vas brezposeln in prejema socijalno in me zanima koliko ste vi pošteni in da slučajno ne delate kje na črno in tako dodatno služite denar od katerega najbrš ne plačujete davkov ali ste vsi zelo pošteni in pridno plačujete davke v sloveniji da nam bo bolje šlo? in pa koliko vas je tlele ki komentirate zaposlenih v SDSvovem štabu? pa vidim da nekateri pravite da bi moral vrniti tudi bruto del saj vendar ni dobil bruto dela ampak samo neto bruto del ostane državi če še ne veste tega,saj tudi vi dobite samo neto del plače bruto del pa pobere davčna in nato gre ta del v državno blagajno za šport,kulturo ki mo moje v teh časih sploh nista tako pomembni in bi ta denar lahko namenili za zdravstvo,šolstvo in pokojninsko blagajno
Schallabweiser
15. 11. 2011 16.33
če so ti izračuni, največji domet slovenskega doktorja znanosti, nam trda prede! še dijak drugega letnika poklicne šole za avtokleparje bi bil malce bolj natančen!
pagan
15. 11. 2011 16.26
hja neki hude logike ni pri te izračunu. zdej mora še preračunat davek za teh 100 jurčkov nadomestila in to z obrestmi vrnit pol se pa loh pogovarjamo naprej....
enaneza
15. 11. 2011 16.23
No, zdaj me je pa še moj favorit razočaral. Joj, joj samo kako se zapleta...sam sebe bo pokopal. Še jaz bi se znala bolje izmazat, on pa se samo zapleta. Iz dejanja v dejanje, iz odgovora v odgovor bolj nekam leze... Škoda.
elephantus
15. 11. 2011 16.16
Jey Jej naj vrne denar od trgovine z orožjem in npr. denar od posla z Rusi, ko so jim prodali SIJ slovensko industrijo jekla za najmanj trikrat prepoceni.Pa dragocenosti, ki so jih dobili v SKB sefu... Ni mu pa treba vrnit denarja od posla z Patrijami, ker so jih že pprej razkrinkali in niso mogli pokasirati.Zato WOLF SPLOH NI VEDEL NA AVSTRIJSKI BANKI KAJ NAJ NAPIŠE POD NAMEN.
der.janez
15. 11. 2011 16.14
al vrnes nic in se drzis pozicije, da je vse legalno. al vrnes vse in priznas, da je to napaka, ki si jo tudi popravil. vrnes neki na pol, vse ostale, ki so tolk debilni, da placujejo davke, se smejis v glavo. Gospod Pre-Varant, vsak bi bil za to, da efektivno placuje 0% davkov in zraven joka, kako se zrtvuje za drzavo. Vsi tisti, ki delajo za minimalca, se zrtvujejo za hec ocitno.
Izbrisani8
15. 11. 2011 16.14
Koliko je pa ljubljanska opica vrnila nakradenega denarja?
Marko Varga
15. 11. 2011 15.55
naj vrne vseh 66.000€,pa obresti za vsa leta nazaj,kako ga ni sram in taki nam svetujejo za 100.000€ na leto..
mamilko01
15. 11. 2011 15.29
Mislim, da je to funkcionarsko nadomestilo prj potuha kot korist.
cyklon
15. 11. 2011 14.21
sizif83 15.11.2011, 14:11 Živčni zlomček? Rahli?? cyklon piše o socialrealizmu na slovenskem. Sprašujem se kje živiš?? Veš kolikšen procent ljudi,ki pošteno delajo ,ne zasluži za dostojno življenje!!?? Veš za koliko se je povečal delež teh,ki prosijo za hrano organizacije kot so RK in Karitas? Zato ne nabijaj in ne žali tistih,ki od danes na jutri ne vedo,če bodo lahko nahranili svojo deco in ali jim bodo zmožni kupiti zimske čevlje in toplo bundo. Pa ni potrebe po odgovoru. Če pa že,boš opravil delo tistega katerega ime nosiš.
kure bedne
15. 11. 2011 14.21
Brez skrbi, saj ni dal iz svojega žepa. Cerkev mu je posodila. Ja kar debelo glejte saj je njihov fantek. A ne Virant?. Pogorevc Marko in Rode te pozdravljata.