Slovenija

Avstrijski islamist o lokaciji v Dolu pri Ljubljani: 'Tam so bile puške, orožje, lahko si tudi streljal'

Ljubljana, 27. 01. 2016 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Dolu pri Ljubljani so sestankovali najbolj radikalni džihadisti, povezani s samim vodjo samooklicane Islamske države Al Baghdadijem. Avstrijski preiskovalci so prestregli pogovore o orožju na pikniku pri Ljubljani. Iz prisluhov so razvidne besede: "Tam je orožje, lahko streljaš".

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Srečanja z islamskimi borci
    03:14
    Iz 24UR ZVEČER: Srečanja z islamskimi borci
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj ta razkritja pomenijo za varnost Slovencev?
    09:38
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj ta razkritja pomenijo za varnost Slovencev?
  • Iz 24UR: Sedem salafistov se je pripeljalo iz Avstrije
    01:33
    Iz 24UR: Sedem salafistov se je pripeljalo iz Avstrije
  • Iz 24UR: Kdo je Omerović?
    04:30
    Iz 24UR: Kdo je Omerović?
  • Iz 24UR: Zakaj so informacije prišle v javnost šele zdaj?
    01:17
    Iz 24UR: Zakaj so informacije prišle v javnost šele zdaj?
  • Iz 24UR POPOLDNE: Imena in opis poti
    03:43
    Iz 24UR POPOLDNE: Imena in opis poti
  • Iz SVETA: Je šlo za družinske piknike ali kaj drugega?
    02:07
    Iz SVETA: Je šlo za družinske piknike ali kaj drugega?

Islamski borci so se res srečali v Dolu pri Ljubljani, kot je navajal avstrijski časnik Die Presse. Še več. Ta prostor naj bi bil za srečanja slovenskih islamistov uporabljen večkrat, so poročali v oddaji 24UR.

Društvo El Iman smo iskali na enem od več naslovov, objavljenih na spletu, a se je izkazalo, da je naslov lažen, prav tako objavljena telefonska številka.

Sestanek, ki so ga Avstrijci zaznali kot nevarnega, in ga je slovenska policija spremljala, je bil 19. aprila 2014. Šli smo na Dunaj, novinar Anže Božič se je pogovarjal z avtorjem članka ter z njegovim virom, ki mu je povedal, kaj natančno se je tistega dne dogajalo.

"19. aprila 2014 je z Dunaja krenil avto s sedmimi salafisti, med njimi je bil tudi brat najbolj znanega avstrijskega salafista, ki mu bodo v kratkem začeli soditi, to je Mirsad Omerović. Ta avto z Dunaja se je v Gradcu srečal še z dvema avtomobiloma salafističnih somišljenikov in vsi skupaj so krenili proti Dolu pri Ljubljani," je pojasnil Božič. Odpeljali so se v Slovenijo na piknik, ki ga je organiziralo društvo za promocijo islamske kulture v Sloveniji El Iman.

Da bi se tukaj - kot piše Die Presse - urili, ne drži, zatrjujejo na naši policiji, so pa omenjeno skupino opazovali in spremljali. A eden od islamistov iz Gradca je, razkrivajo avstrijski prisluhi, po vrnitvi v Avstrijo dejal: "Tam je bil dovoz blokiran in dostop omogočen le povabljenim. Bili so tudi Makedonci in Turki. Tam so bile puške, orožje, lahko si tudi streljal." Puške naj bi bile shranjene kar v okoliških gozdovih. Je pa res, da od avstrijskega vira nikjer izrecno ne izhaja, da bi bila lokacija Dol pri Ljubljani nekakšen stalni trenažni center za islamske skrajneže v Sloveniji, je še dodal Božič.

Mirsad Omerović
Mirsad Omerović FOTO: POP TV

Kako so avstrijski državljani bosanskega porekla povezani s slovenskimi islamisti?

Danes lahko tako prvič na podlagi poročila avstrijske obveščevalne službe BVT potegnemo najbolj jasno povezavo med vodjo Islamske države Abu Bakarjem Al Baghdadijem in slovenskimi islamisti.

Imamo torej šest avstrijskih državljanov: Mirsad Omerović oz. Abu Tejma je znan borec daeša in človek na vrhu avstrijske teroristične piramide. Je tudi eden glavnih evropskih rekruterjev za daeš in človek, ki skrbi za finance evropskih džihadistov. Bil je sodelavec Bilala Bosnića in član vehabijske skupnosti v Gorni Moači. Povezan je tudi z ugrabitvami  dveh mladih Avstrijk, ki sta izginili v Raki, avstrijski obveščevalci pa so prestregli njegove komunikacije s samooklicanim kalifo, vodjo samooklicane Islamske države. 

Mirsad Omerović je osumljen, da je za sveto vojno rekrutiral več kot 100 mladih iz Avstrije, Švice in Nemčije.

V Dol pri Ljubljani so poleg članov Dunajske celice prišli še člani graškega islamskega društva Durkan. Gre za Halila Kasimogluja, ki je bil v prvem avtomobilu, Selmana Tajroskega, ki je bil voznik drugega avtomobila, v njem je bil tudi Arif Ademovski, ki se je ujel v prisluhe po telefonu, Suad Račević pa je bil v tretjem avtomobilu. Na srečanje pa je bil vabljen tudi brat Mirsada Omerovića, Selman, očitno prijatelj s člani društva El Iman.

Iz vsega tega je torej očitno, da imajo Avstrijci bistveno bistveno večje težave z radikalci, kot jih imamo Slovenci. Avstrijski obveščevalci so prepričani, da je to povezava med vrhom Islamske države in slovenskimi islamisti. Verjamejo, da so z El Imanom povezani trije Slovenci, ki so odšli na bojišče v Sirijo. Tam so se za skupine, povezane z Al Nusro, bojevali Jure Korelec, ki je v Siriji tudi umrl, Rok Žavbi, ki je povezavo z ekstremisti večkrat zanikal, in Boštjan Skubic, pri katerem so v hišni preiskavi našli ohišje raketometa. Proti Skubicu so sicer prav danes zaradi nezakonitega posedovanja orožja vložili obtožni predlog.

rekreacijski center Dom na Korentu
rekreacijski center Dom na Korentu FOTO: POP TV

Skupina je pritegnila pozornost mimoidočih

Po objavi v medijih, da naj bi se v njihovi neposredni bližini urili skrajneži, je občina Dol pri Ljubljani preverila, kaj se je dogajalo 19. aprila 2014.

Potrdili so, da je neka družina tisti dan rezervirala prostor v tamkajšnjem rekreacijskem centru. Prijavili so otroški rojstnodnevni piknik. Kot pravijo domačini, prostor ni bil zaprt, sprehajalci oz. domačini so mirno hodili mimo. Drži sicer, da je skupina pritegnila pozornost mimoidočih, saj so imeli moški dolge brade, ženske so bile ovite v rute, domačini pa so opazili tudi, da je bila skupina moških ločena od žensk in otrok. A kot poudarjajo, tam ni bilo nobenega urjenja, opazili niso nobenega orožja, v bistvu je bolj šlo za druženje oz. sestankovanje.

To je verjetno tudi razlog, da naša policija ni ukrepala, saj ni imela povoda glede na to, da so se le pogovarjali. O čem so se pogovarjali in ali je šlo za sestanke domnevnih skrajnežev, pa policija ne razkriva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1