Slovenija

Vinjete nalepite po želji

Ljubljana, 10. 07. 2008 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po uvedbi vinjet je v praksi prišlo do napačnega nameščanja vinjet, zato je vlada sprejela sklep, da vozniki lahko vinjeto nalepijo kjerkoli ob robu notranje strani vetrobranskega stekla.

Vlada je z danes sprejetimi spremembami uredbe o cestninskih cestah in cestnini omogočila lepljenje vinjet kjerkoli ob robu notranje strani vetrobranskega stekla. Doslej je namreč veljalo, da je treba vinjete nalepiti v levi zgornji kot vetrobranskega stekla, a je precej voznikov vinjete prilepilo na napačen del stekla.

"Priporočamo sicer zgornji levi kot, ni pa narobe, če bo vinjeto kdo prilepil kam drugam," je pojasnil minsiter Radovan Žerjav.
"Priporočamo sicer zgornji levi kot, ni pa narobe, če bo vinjeto kdo prilepil kam drugam," je pojasnil minsiter Radovan Žerjav. FOTO: Reuters

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril minister za promet Radovan Žerjav, je po uvedbi vinjet prišlo v praksi do napačnega nameščanja vinjet, čeprav je uredba določala levi zgornji kot. "S to uredbo smo to spremenili in dovoljujemo nameščanje vinjet kjerkoli na vetrobranskem steklu. Priporočamo sicer zgornji levi kot, ni pa narobe, če bo vinjeto kdo prilepil kam drugam," je pojasnil Žerjav.

Druga sprememba uredbe se nanaša na problematiko zlomljenega vetrobranskega stekla in s tem povezano zamenjavo vinjete. Če je doslej veljalo, da je v primeru zlomljenega vetrobranskega stekla novo vinjeto mogoče dobiti samo tako, da se odlepljena vinjeta s potrdilom o zamenjavi stekla pošlje na Družbo za avtoceste v RS (Dars), ta pa uporabniku pošlje nadomestno vinjeto, se zdaj uvaja še ena možnost. Uporabnik tako lahko kupi novo vinjeto, staro pa skupaj s kopijo računa o nakupu nove vinjete in zamenjavi vetrobranskega stekla pošlje na Dars, ki uporabniku povrne denar za novo vinjeto.

Nadzorniki so doslej zaradi vožnje brez vinjete kaznovali okoli 80 voznikov. Brez izjeme kaznujejo vse, tudi tujce.

Slovenija je s 1. julijem uvedla vinjete za osebna vozila, medtem ko za tovorni promet še naprej velja dosedanje plačevanje cestnin glede na prevoženo razdaljo. Letos je mogoče kupiti le polletno vinjeto, ki stane 35 evrov, naslednje leto pa tudi enoletno vinjeto za 55 evrov.

Odgovor o vinjetah že v Bruslju

Ministrstvo za promet in Evropska komisija se končno strinjata, da je slovenski odgovor s pojasnili o uvedbi vinjet prispel v Bruselj.

Na ministrstvu za promet so zanikali navedbe Evropske komisije, da Slovenija še ni posredovala odgovora s pojasnili o uvedbi vinjet. Odgovor je bil izročen v torek, so pojasnili in kot dokaz priložili potrdilo o prejemu pošiljke, ki ga je izdala Evropska komisija. V Bruslju so nato potrdili, da so pismo prejeli.

Odgovor na dopis Evropske komisije je bil preko stalnega predstavništva Slovenije pri Evropski uniji posredovan generalnemu direktorju generalnega direktorata za energetiko in promet Matthiasu Rueteju v torek, 8. julija ob 13.36, so pojasnili na ministrstvu za promet.

Da bi se izognili zastojem, je avstrijski avtoklub ÖAMTC pri Darsu naročil vinjete, tako da jih je moč kupiti na večini njihovih enot. Doslej so v Avstrijo poslali skupno 250.000 vinjet, od tega jih je ÖAMTC, ki jih bo prodajal na okoli 200 prodajnih mestih, prejel 20.000. Avstrijski upravljalec avtocest Asfinag vinjete prodaja na 85 prodajnih mestih.

"Sedaj pa smo prejeli slovenski odgovor na Ruetejevo pismo, poslano 13. junija, v katerem je komisija zahtevala dodatne informacije o uvedbi vinjet v Sloveniji," je popoldne potrdil tiskovni predstavnik komisije Mark English. "Vsebine pisma ne bomo komentirali, dokler ne bo popolnoma analizirano," je dodal.

English je sicer danes zgodaj popoldne povedal, da je Evropska komisija ta teden Sloveniji ponovno poslala pismo in jo opomnila, da želi prejeti odgovor oziroma pojasnila glede uvedbe vinjet v Sloveniji. Navedbe, da komisija slovenskega pisma še ni dobila, sta takoj zanikala ministrstvo za promet in stalno predstavništvo Slovenije v Bruslju.

Komisija je pojasnila glede uvedbe vinjet od Slovenije zahtevala sredi junija. Po njeni presoji namreč obstaja možnost, da ta ukrep ni v skladu s pravnim redom EU. Slovenija je imela na voljo dva tedna, da Bruslju posreduje svoje stališče oziroma pojasnila.

Slovenska vlada je minuli teden potrdila odgovor Evropski komisiji in v njem ponovno poudarila, da uvedba vinjet ne more biti ukrep, ki bi diskriminiral na podlagi državljanstva, in prav tako ne gre za ukrep, ki bi lahko omejeval prost pretok oseb v okviru notranjega trga EU.

Ukrep ne vpliva na možnost dostopa tujih državljanov na trge drugih držav članic in ne more preprečiti niti omejiti dostopa na ozemlje Slovenije ali gibanja po ozemlju notranjega trga, je poudaril tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anaana2
12. 08. 2008 10.46
mislm a nihče nima zatemnjenega zgornjega dela vetrobranskega stekla??? očitno ne glede na to, da take ven mečete...js nisem mogla tam nalepit vinjete, ker se je ne vidi. torej sem jo lahko samo na spodnji levi kot, ker na sredini me pa moti pri vožnji.
tinie100@email.si
04. 08. 2008 09.03
bkaval Če bi pa na vinjeti pisalo da si jo moraš pripopati na čelo (ali pa na kakšen manj ugleden del telesa, kjer sonce nikoli ne posije), pa bi si jo tudi? Jaz sem jo zalepil za ogledalo, da mi ne ovira pogleda! Sem namreč malo višji in vozim mali avto kjer sedeži niso nastavljivi po višini, tako da gledam skozi v steklo precej visoko!!! Že tako preklinjam ko stojim pred semaforjem in se moram precej polomit, da vidim nanj. miheczupopihec Najpogostejša lastnost bedaka je, da vse ostale obmetava z to žaljivko!
bkaval
04. 08. 2008 08.36
Mislim, da je prvotno izbrana lega nalepke, to je zgornji levi kot vetrobranskega stekla, popolnoma pravilno izbrana tako, da se že od daleč vidi, tudi če se vozimo proti njemu, ali ima avtomobil ustrezno nalepko.
yapi
12. 07. 2008 13.42
bkval. ti si en trot. sploh še ni blo nč rečen o stalitskem sledenju in take reči. le o cestninjenju. in rajš mam elektronsko cestninjenje, kot pa te vinjete. poglejmo primer. zakaj bi dal 35 eurou za vinjeto da grem 1xna morje po avtocesti? preostanek vrednosti od vinjete bi jim preprosto šenkal. pa že tako so kasiral 26 miljonou eurou. ni računice za ns nekatere. bolši je biu prejšni sistem ko si šou po avtocesti in le za tisti čas vožnje plačal uporabo ceste. zelo slab je izgovor da se je čakalo po več kot uro na postaji. krivi so bili predvsem vozniki sami. bi šli pa na pot uro prej. in vozniki sami so darsu nrdil medvedjo uslugo in spet dobiček. narod je zaveden popolnoma. zaro elektronsko cestninjenje čimprej pričakujem. verjamem pa da ne bo ogrožena zasebnost uporabnikov.
afnasi@email.si
11. 07. 2008 20.39
bkaval Oprosti, ampak milo rečeno ne znaš razmišljat s svojo glavo. Greš tja, kamor te obrnejo...
Dogma123
11. 07. 2008 13.13
matjazsl: Sej čelade je tut škoda. Mogoče na podplat:)
bkaval
11. 07. 2008 08.23
Glede nalepljenja vinjete izven določila, ki je določen v navodilu, ki je napisan na drugi strani vinjete, moram pripomniti, da bi jaz vsakega takega, ki napačno nalepi vinjeto enostavno kaznoval z nakupom nove. Mislim, da je vsak, ki je voznik toliko izobražen, da je prebral navodilo o nalepljenju. Kar se pa tiče Bruslja in uvedbe naše vinjete, ukrep močno pozdravljam, jim moramo povedati, da je bila uvedba vinjete naša notranja nujna akcija v smeri zmanjšanja zastojev na cestninskih postajah. Jaz osebno sem se dosedaj izogibal vožnje po avtocestah pri nas, ker se mi je zdelo neumno plačevati za nekaj, ko sem moral čakati tudi pol ure ali več, da sem prišel mimo cestninske postaje. Ob enem pa mislim, da je projekt uvedbe satelitskega cestninjenja v Sloveniji zgrešen, predrag in da bo povzročil silovit upad uporabnikov avtocest, ki se bodo raje odločili ponovno koristiti magistralne ceste. Tako, da bomo ponovno pristali tam, kjer smo bili pred uvedbo vinjet. Prav tako mislim, da z uvedbo satelitskega cestninjenja dregnemo v zasebnost posameznika, kje se on trenutno nahaja.
Ramzess
11. 07. 2008 00.06
Afnasi="Ne gre za to, da nekdo ne loči levo in desno. Eni smo bili že v začetku dovolj brihtni, da smo vinjete nalepili tam , kamor sodijo. In to zagotovo ni zgornji levi kot." Res je tako, in če se prav spomnim so nas v avtošoli učili, da na levi strani, to je voznikovi strani, ne sme biti nič, kar bi motilo voznika ali njegov pogled. Varnost je prva.
Tonček Balonček
10. 07. 2008 22.36
To kaže na izredn demokratičnost "te vlade", saj vsakemu posamezniku dovoli, da se sam odloči, kam bo nalepil vinjeto, ki j je kupil za svoj denar. Res v evropskem duhu, čestitam, bravo vlada!!
afnasi@email.si
10. 07. 2008 22.10
Ne gre za to, da nekdo ne loči levo in desno. Eni smo bili že v začetku dovolj brihtni, da smo vinjete nalepili tam , kamor sodijo. In to zagotovo ni zgornji levi kot. Seveda pa vlada ne prizna napake, zato pa potem krivdo prevalijo na rajo, da smo se kao zmotili in jo prilepili na 'napačno' stran... Sram vas bodi poptevejevci. Ali ste tako glupi, da tako napišete, ali pa pod tako močnim vplivom politike...
Tonček Balonček
10. 07. 2008 21.07
Ampak kaj naj napravijo pa Angleži, ki se podajo v Evropo?
Ramzess
10. 07. 2008 20.32
"zato je vlada sprejela sklep, da vozniki lahko vinjeto nalepijo kjerkoli ob robu notranje strani vetrobranskega stekla." Še najbolj pametno, leva stran iz vidika varnosti re ni najbolj primerna, nekateri imajo delo več vinjet. 1. Tujci imajo novo nejevoljo, 'novo' vinjeto na šipi. Očitno še nihče ni opazil, ali pa noče, nove zagate z vinjetami, ko bodo vozniki imeli na avtih, na šipi, po 4 in več različnih vinjet, za različne države. Nekdo še ne razmišlja o enotnem sistemu vinjet v EU, ena EU vinjeta za vse države, kjer je vinjetni sistem. No, satelitski sistem cestninjenja bo rešil tudi to težavo. 2. "V avtomobilu mora biti nalepljena levo na notranji strani vetrobranskega stekla" Tukaj se nekdo ne zaveda posledic, kopičenja vinjet na levi voznikovi strani, več bo spregledanih pešcev, kolesarjev, voznikov, in drugih udeležencev v prometu in ovir na cesti, več člankov v črni kroniki, vinjeta, poleg teka, da je zavoznika lahko moteča, predstavlja tudi slepi (vidni) kot, več kot jih je, slabše je. Nekateri vozniki spregledajo kaj že zaradi 'stebra', kljub tehnologiji, mislim, da sem o tem nekje bral, ki omogoča gledanje 'skozi' njih, na levi, vinjete, vrsta vinjet, to samo še poslabša. 3. Človek se je že izkazal, in se vedno znova, kot zelo neinteligenten pri predvidevanju posledic. "Doslej je namreč veljalo, da je treba vinjete nalepiti v levi zgornji kot vetrobranskega stekla, a je precej voznikov vinjete prilepilo na napačen del stekla." Zakaj pa to, kaj res precej voznikov ne loči desne in leve, ja potem pa ni čudno, če se jih precej vozi, namesto po desni po levi strani ceste, oz. zavozi na levo stran ceste. Mislim, da smo vendarle odkrili vzrok za 'nenadoma zavil na levo' nesreče. Precej voznikov ja ne loči desne in leve, v Angliji in še kje, seveda velja obratno.
Prvo Borec
10. 07. 2008 20.11
b77 Tudi osebni stečaj ste nam napravili banda desničarska
civitasstain@gmail.com
10. 07. 2008 19.53
Bom kar brez vinjete vozil. Saj po avtocesi tudi nisi tako hiter.
The cat
10. 07. 2008 19.48
A morm met tok umazane nohte k una na fotki, če jo hočm pravilno prilepit?
just.do.it
10. 07. 2008 19.35
SATELITSKO CESTNINJENJE = BIG BROTHER
juventus
10. 07. 2008 19.13
Prav rad bi vidu tisto brez izjeme ???????Pa sam 80 ,ja,ja ja ...................
afnasi@email.si
10. 07. 2008 19.06
Vinjeto sem nalepil na edino varno mesto, to je za ogledalom. Torej izven mojega vidnega polja. To pa sem storil že pred tem, ko je končno tudi žerjavu potegnilo, da zgoraj levo ni ok. In če bi me nekdo jebal v glavo zaradi tega, bi ga šel tožit magari na evropsko sodišče. Ker zaradi tega, da ko bom cirka enkrat na leto naletel na kontrolo vinjetin bo tisti stric bolje videl vinjeto, jaz pa celo leto glrdal to nalepko ven iz avta in ogrožal svojo varnost in tudi druge. Jok!
Tonček Balonček
10. 07. 2008 18.55
A "zta vlada" kakšno zadevo sploh kdaj domisli, ali so vs ete reči prišle v prakso neposredno iz bifejev in gostiln ter zanikrnih bifejev, kjer kujejo blagostanje in tlakujejo pot v svetlo bodočnost! Ali je sploh kakšna stvar domišljena ali je vse nba horuk, kot v nekih drugih časih, ki smo ji pže presegli. Ne bi se čudil, če bi bilo tako, kajti večina kolovodij so pač absolventi kumrovških in dolančevih šol! Ko imaš pač enkrat oprane možgane, ne moreš več pobegniti iz tega!!
b77
10. 07. 2008 18.52
T.B. z vinjetami bodo v pol leta pokasirali 100 mil, drugo leto pa 200 mil dragi moji in prav je tako. Pa lupetajte kar hočete! Bo imel Pahorček vsaj kaj zapravit če bo slušajno dobil volitve! Ja veš bone za benncin pa smo že imeli, pa par nepar... kdo je bol že na oblasti?