Slovenija

Vinjete diskriminatorne do tujcev?

Ljubljana, 18. 04. 2008 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija bo v Bruselj poslala obrazložitev vinjet. Na prometnem ministrstvu zagotavljajo, da jih prepovedati ne morejo.

Slovenija se z Evropsko komisijo o avtocestnem projektu pogaja, kar pomeni, da projekt še ni potrjen, zato tudi izplačilo sredstev ne more biti ustavljeno. V odzivu na pisanje Dnevnika, da je Bruselj zaradi vinjet začasno ustavil izplačila za slovenski avtocestni program, so na Evropski komisiji poudarili, da to ni res. "Ne moremo ustaviti plačila za projekt, če ta sploh še ni potrjen. Projekt ni bil niti potrjen niti zavrnjen," je pojasnila tiskovna predstavnica komisarke za regionalno politiko Eva Kaluzynska.

Bruselj: Denar za avtoceste ne more biti ustavljen, če projekt niti ni potrjen.
Bruselj: Denar za avtoceste ne more biti ustavljen, če projekt niti ni potrjen. FOTO: POP TV
Časnik Dnevnik je, sklicujoč se na neimenovane vire, poročal, da je Evropska komisija Darsu začasno ustavila izplačila za avtocestni program in sicer "zaradi spremenjenih vhodnih parametrov", saj se bodo avtoceste po novem financirale z vinjetami. Bruselj naj bi po pisanju Dnevnika zmotilo tudi načrtovano rušenje cestninskih postaj, ki so bile zgrajene z evropskimi sredstvi.

Slovenija se po njenih besedah trenutno s komisijo pogaja o tako imenovanem velikem projektu. Velike projekte namreč evropska kohezijska zakonodaja posebej obravnava, gre pa za projekte, katerih skupni stroški presegajo 25 milijonov evrov v primeru okolja in 50 milijonov evrov v primeru drugih področij. Kohezijska zakonodaja sicer v primeru velikih projektov predvideva, da država članica ali organ upravljanja komisiji predloži naslednje podatke: podatke o organu, ki je odgovoren za izvajanje, podatke o naravi naložbe ter njen opis, finančni obseg in lokacijo, rezultate študij izvedljivosti, časovni razpored za izvedbo projekta in, če je pričakovano obdobje izvajanja zadevne operacije daljše od programskega obdobja, faze, za katere je zaprošeno sofinanciranje EU v programskem obdobju od 2007 do 2013.

Gre sicer za sofinanciranje celotne prometne infrastrukture, tudi železnic, v okviru kohezijskega sklada, je za 24ur.com pojasnil predstavnik za stike z javnostjo na ministrstvu za promet Damijan Križnik. Slovenija bi tako dobila denar od Evropske unije, vendar je projekt še v fazi usklajevanja.

Nadalje mora predložiti analizo stroškov in koristi, vključno z oceno tveganja in predvidenega učinka na sektor in socialno-gospodarske razmere v državi članici oziroma regiji ter analizo učinka na okolje. Podati mora tudi finančni načrt, ki prikazuje celotne načrtovane finančne vire in načrtovan prispevek iz vseh virov financiranja EU. Ob tem pa so v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko povedali, da bo Slovenija v prihodnjih dneh v Bruselj posredovala dokumentacijo o projektu, v kateri pa bo podala dodatno obrazložitev zaradi uvedbe vinjet v Sloveniji.

Sicer nam Bruselj načeloma ne more prepovedati uvedbe vinjet v Sloveniji, saj se o načinu cestninjenja odloča vsaka članica posebej, je za 24ur.com potrdil Križnik s prometnega ministrstva. Dnevnik pa poroča, da je ''odobritev financiranja iz skladov Evropske unije za avtocestne projekte lahko odloženo, če Slovenija ne bi spoštovala temeljnih načel evropske pogodbe''. Med njimi pa je tudi načelo nediskriminatornosti. Uvedba letnih in polletnih vinjet bi bila namreč lahko diskriminatorna do tujcev, ki bi Slovenijo samo prečkali. Zato lahko verjetno Unija tudi prepove uvedbo vinjet ali pa se vsaj obregne v njihovo ceno, vendar pa nam na vprašanje na prometnem ministrstvu niso mogli odgovoriti, ker je ''črpanje sredstev še v fazi usklajevanja''.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mumbley
11. 06. 2008 09.22
Naj tujci plačajo politično promocijo vlade.
pijanec22
20. 04. 2008 05.21
civitasstain: ne morejo uvesti 10 dnevne vinjete, ker potem se jim račun finančno ne izide. Ta vlada se je odločila, da se bo priliznila našim državljanom s tako nizko ceno vinjete zato, ker so mislili financiranje naših cest preložiti na tujce (predvsem na tiste, ki se 1x peljejo skozi Slovenijo po 10 km avtocete). Sem pa prepričan, da EU takšne diskriminacije ne bo dovolila.
civitasstain@gmail.com
19. 04. 2008 18.55
Zakaj pa Slovenija ne uvede še 10 dnevno vinjeto, kot Avstrijci? Pa bi Bruselj bil tih in tujci zadovoljni. Radi vinjete bojo tujci napravl velik ovinek ob Slovenijiin in bo tu več škode kot profita.
Tonček Balonček
19. 04. 2008 11.05
Pa še nekaj mrhe03! V tjini niso avtoceste nič dražje kot ri nsa, ponekod seveda še cenejše. Še v ZDA so cene primerljive, kjer so plačljive seveda, večina jih je zastonj, v Kanadi je plačljuva le ena, kratka severno od Toronta, ampak imaš zraven ne dosti slabšo zastonj! Sem se precej vozi tam! S to olletno vinjeto bo Slovenija v EU najdražja! Že zdaj ni poceni.Zakaj omenjaš Francijo! Pozimi sem se peljal po qavtocesti iz Pariza v Shamonix in za cestnino odštel 32,5 EUR, pot je dolga čez šesto km, toiko avtocest sploh nimamo. Pelji se 3x Šentilja do Sežane in nazaj, kar je podobna razdalja in izračunaj razliko v ceni in videla boš, zakaj se tujcem zdi pri nas drago! Ne širi dezinformacij! Ni vse, kar sprejme vlada, suho zlato in modro in morajo vojščaki revolucije vse kar od tam, takoj zagrizeno zagovarjati! Zakaj! A je tako težko obdržati kritično distanco?
Tonček Balonček
19. 04. 2008 09.31
mrhe2003, za vnjete se nismo odločili Slovenci, apak vada. V Italiji plačaš prbižno toliko kot zdaj pri nas, če pa cene avtocest primerjaš s plačami, so v Avstriji vinete zelo poceni, pa še avtocest imajo petkrat toliko kot mi!!. A ni to fio, da se bo zdaj spet izjemno povečal promet skozi vasi in kraje po Sloveniji! Spet bo življenje, gostilne bodo ožvee, pa nesreče....Lep prispevek! Da ne govorimo Mariboru in Ljubljani! Ves problem je ta,da n vinjet za krajša razdobja od pol leta!!!! Zakaj ta nateg??!!
299nauro
19. 04. 2008 09.07
Vinjete bodo! Če se bodo obnesle, si jih bodo omislili še na občinskih ravneh za uporabo kakšne nekoliko širše ali pa na novo asfaltirane ceste. Pa recimo za vožnjo skozi Portorož, mimo Blejskega jezera, čez kakšen gorski prelaz itd. Na koncu bodo morali imeti vinjete prav vsi vozniki, ki zapeljejo na javno prometnico s svojega dvorišča ali iz garaže. Zakaj bi se šli diskriminacijo?
Fancy.alien
19. 04. 2008 00.51
Matr ste eni nemogoči. Sam uporabljam avtocesto mogoče 5x na leto in imam ABC....vendar sem absolutno ZA vinjete..pa kaj je tistih 50€?? Nič v primerjavi s kolonami ki se ustvarjajo s onesnazevanjem ko čakaš v vrsti itd.... Prepričan sem da bo vsaj 50% folka kupilo vinjete v prvem mesecu ostali pa v naslednjih dveh mesecih. Ali ste lahko vsaj optimisti....s tem se bodo razbremenile stranske ceste in boste ostali "nedeljski vozniki" lahko mirno in počasi vozili po stranskih poteh in si ogledovali naravo...kar je zdravo za živce. Večji problem kot vinjete vidim v tem da so projektanti avtocest že v štartu zaje.....vse. Namesto da so delali 2 pasovno bi lahko naredili vsaj tri ali štiri pasovnico. Velikokrat vidim kako se vlačilci prehitevajo med sabo samo zato ker grem tip iz madzarske 5 km hitreje od čeha in tako ustvari za sabo kolono nestrpnih ljudi..(iskusnje ispred 2 dni na štajerki)
mrhe2003
19. 04. 2008 00.44
Cene vinjet so primerne in strinjam se z uvedbo letnih in polletnih vinjet. Roko na srce, ko se peljete čez Italijo ali Francijo plačate dosti več kot pa le 36€ oz. koliko pač stane 6-mesečna vinjeta. Če me spomin ne vara, sem pred časom nekje v Franciji za nekaj kilometrov AC (povedati moram, da so cestninske postaja zelo zelo pogoste v Franciji) plačal samo na eni cestninski postaji skoraj toliko, kot znaša 6-mesečna vinjeta v Sloveniji. Za tujce vinjeta ni nič predraga, njihov standard je višji in prav je, da ima naša država nekaj od tega. Tu moramo Slovenke in Slovenci jasno stati za svojo odločitvijo in tako omogočiti Sloveniji še hitrejši razvoj - več denarja, več invsticij, hitrejši razvoj ... Tako je to.
Zvone Kokalj
19. 04. 2008 00.26
Vinjete so diskriminatorne predvsem za SLOVENCE, ki se redko vozijo po avtocestah. Za večino TUJCEV najbrž niso. Večina od njih ima navigacijsko napravo. Vanjo samo programirajo: "izogibaj se cestninam". In problema ni več. Sicer pa: nemški avtomobilski klub ADAC ima včasih več vpliva kot kakšna srednja stranka. Protest pri slovenski vladi so že napovedali. Stavim, da tudi tokrat ne bodo ostali brez uspeha. www.zdomci.2hp.eu
Tonček Balonček
18. 04. 2008 21.56
Ideja, da ne bo vinjet za krajšeobdobje kot ol leta, je sporna med drugim zaradi: Občasi vozniki, tudi Tržačani npr. bodo pritisnili na lokalne ceste, spet bodo vozili skozi Sežano, Šentilj, Gorico itd. Spet se bodo vile kolone skozi Slovensko Bistrico, M. Soboro in podobno, res prispevek k varnosti! Voznike, ki se malo vozijo, bodo vinjete, če jih bodo kupili, vzpodbudile k več prevoženim kilometrom, da jo izkoristijo, kar je v nasprotju z evropskimi ekološkimi smernicami v prizadevanjih za manj uporabe avtomobila! Ren-a car vozniki ne bodo imeli več stroškov s cestninami, komunalci v Ljubljani npr. pač. Vsi lokalni vozniki, ki avto rabijo el npr. v Ljubljani in okolici, se iz Šiške v Moste ali Viča za Bežigrad ne bodo več vozili po obvoznici ampak bodo na cilj prodirali skozi mesto. Res napredek in vizija, bravo!!!
odnekje@yahoo.com
18. 04. 2008 21.24
s 1.7.08 je zmaga naša. Za vinjeto številka 00000000001 sem pripravljen dat tudi 36€
gogo27
18. 04. 2008 20.42
Glede na poteze ki jih vleče vlada zadnje čase se mi zdi da država prekleto rabi denar kar je malo ironično saj kadar pa gre za denar iz bruslja ga pa neznamo vzeti? ali ga pač znamo samo da davkoplačevalci nevemo za to.
Tonček Balonček
18. 04. 2008 20.41
Naj naši pomladnik đe enkrat priznajo, da nikoli ni bilo jasno, še najmanj pa 25. junija 91, kje je tam doli meja med Slovenijo in Hrvaško! Vsak pprebivalec tam ve, do akm seže njegova posest in kje se zače sosedova, državi pač tega ne vesta in ne moreta dokazovati svojega prav! Če bi obstajala nesporna meja na dan 26,6.91, ne bi bilo potrebno angažirati teh ekspertov, kartografov in ne vem še koga, ki v enem dopoldnevu pokasijajo toliko, kot en zdarvnik v vsem mesecu, ampak bi vse rešil en Čeferin ali Senica ali Zdolšek
Tonček Balonček
18. 04. 2008 20.35
Vijete niso drage, probem je, ker jih ni za krajše obdobje, kot da bi an železnici ali Krvavcu prodajali le tedenske in mesčen ter sezonske karte. Naj akj reče Kutinova, ali je to sploh zakonizo? To se ureja s cenami, ne pa na tak način! Saj bi bia mesečna na Krvavcu tudi lahko poceni, ampak kaj naj z njo? Bi rekli naj štamfam,tako kot na DARSU pravijo, naj s epeljemo po stari cesti! Kao, če jih poekod sploh ni več, saj so jih "ponucali! za avtocesto, npr. na Gorenjskem in Dolenjskem,se bomo zdaj vili čez Begunje in Breznico, kot v Prešernovih časih? A kdo sploh razmišlja o tem? Nihlče! Kr neki! mi ne moremo nič, pritisne lahko bruselj in zahteva deset ali širinajstdnevne nalepke!
massa86
18. 04. 2008 20.26
pa se studente bomo nastavili na mitnice da pobirajo dobrovoljne prispevke za nase vladne telebajske
gogo27
18. 04. 2008 20.00
Nekaj me bega pri naši politiki za kaj pa so naredili samo letne in poletne vinjete???? a je zmanjkalo papirja se je masina pokvarila a je spet bajuku zmanjkalo denarja ali so nam spet nesramni finci podkurili erjavcu???? za turiste tujce in ostale ki samo potujejo cez dezelo se pa naredi dnevna ali 3dnevna ali tedenska ali pa celo mesecna vinjeta???? mislim saj ideja ni tako neumna ali pa toliko pametna se celo nasi politiki bi jo hitro ukapirali.
pijanec22
18. 04. 2008 19.17
Cena vinjete je čisto primerna. Kvečjemu bi lahko bila še 2x višja, pa bi še jo ljudje vedno kupili. Problem je v tem, ker večina tujcev potuje iz smeri Maribora in Kopra, kjer imamo za 10 km avtocest, in to smer prevozijo samo gor in dol, in bi mi radi od njih 35 evrov. To ni normalna cena! Predstavljajte si, da bi kdo vam zaračunal 35 evrov za 5 minut vožnje.
boycek20
18. 04. 2008 18.57
aja pa za tiste ko menijo, da mi je žal dat 55 eur za vinjeto. sem eden tistih, ki bo imel od vinjet samo koristi, saj se vozim na vsake 14 dni na relaciji kp-mb. samo za razliko od nekaterih ne gledam zelo ozko oz. samo iz vidika lastnih interesov.
boycek20
18. 04. 2008 18.34
mojca brezar: švica ni v EU. pa tudi če bi bila je samo 1 izmed mnogih držav v Evropi. Si predstavljaš da bi imele tak sistem cestninjenja vse države EU, pa bi se en dan odločla, da greš z avtom mal po Evropi. kakšen strošek bi to bil??? samo v SLO si lahko kaj takega izmislimo. glede na našo majhnost in neprepoznavnost si tega ne bi smeli privoščiti. kateri tujec pa si bo pod takimi pogoji sploh še želel čez našo deželico? samo tisti ko bojo morali to nujno storiti.
LazniviZares
18. 04. 2008 18.26
Evropa nas je ze nekoliko naucila pameti in upam da bo tudi z krajo denarja tujcem z vinjetami naredila red.