Slovenija

Vinjete za en teden?

Bruselj, 01. 10. 2008 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenske vinjete so po mnenju Bruslja diskriminatorne. Grozi nam več sto milijonska kazen. Ali bo Evropska unija zahtevala uvedbo vinjet za krajše obdobje?

Postopek proti Sloveniji zaradi vinjet naj bi stekel predvidoma ta četrtek.
Postopek proti Sloveniji zaradi vinjet naj bi stekel predvidoma ta četrtek. FOTO: Reuters
Sedanja vlada o spremembah pri vinjetah ne razmišlja.

Evropska komisija bo zelo kmalu sprožila postopek proti Sloveniji zaradi uvedbe polletnih in enoletnih vinjet, je v Bruslju nakazal tiskovni predstavnik komisije Fabio Pirotta. Postopek zaradi kršenja pravnega reda EU bo sicer po navedbah neuradnih bruseljskih virov najverjetneje sprožen jutri, lahko pa se konča z več sto milijonsko kaznijo. "Takšnih odločitev ne sprejemamo ob sredah, temveč ob četrtkih in po pričakovanjih bo odločitev sprejeta kmalu," je pojasnil Pirotta.

Evropska komisija bo postopek predvidoma sprožila po natančni analizi odgovora, ki ga je dobila od Slovenije, potem ko je od države sredi junija zahtevala pojasnila glede uvedbe vinjet, ker je po njeni presoji obstajala možnost, da ukrep ni v skladu s pravnim redom EU. Slovenija bo tako predvidoma v četrtek dobila prvi pisni opomin zaradi kršenja pravnega reda EU, s čimer se začne vsak postopek komisije proti državi članici zaradi nespoštovanja evropskih pravil. "Nato imajo slovenske oblasti približno mesec dni časa, da na prvi opomin odgovorijo," je povedal Pirotta. Če se država na prvi opomin ne odzove ustrezno, sledi drugi opomin v obliki "obrazloženega mnenja". "Med prvim opominom in obrazloženim mnenjem je običajno časovni razpon šestih mesecev," je postopek pojasnil Pirotta. Če tudi drugi opomin ne zaleže, se postopek nadaljuje na sodišču evropskih skupnosti.

Slovenija je s 1. julijem uvedla vinjete za osebna vozila, medtem ko za tovorni promet še naprej velja dosedanje plačevanje cestnin glede na prevoženo razdaljo. Letos je mogoče kupiti le polletno vinjeto, ki stane 35 evrov, naslednje leto pa tudi enoletno vinjeto za 55 evrov.

Ustrezen odziv slovenskih oblasti na opomin komisije naj bi bila uvedba vinjet za krajše obdobje. Kritiki ukrepa se namreč pritožujejo predvsem zaradi tranzitnega prometa in zahtevajo vinjete tudi za krajše obdobje. Trdijo namreč, da gre za diskriminacijo tujcev, ki slovenske ceste uporabljajo manj kot slovenski državljani. Slovenija je v odgovoru komisiji uvedbo vinjet branila z argumenti, da ukrep nikakor ne diskriminira na podlagi državljanstva, da ne omejuje prostega pretoka oseb v okviru notranjega trga EU ter da ne vpliva na možnost dostopa tujih državljanov na trge drugih držav članic in ne more preprečiti niti omejiti dostopa na ozemlje Slovenije ali gibanja po ozemlju notranjega trga.

Darsovi dolgovi kmalu državni?

Sicer Sloveniji poleg kazni zaradi vinjet grozi tudi hud udarec za državne finance. Eurostat je namreč vlado že obvestil, da bo že prvega januarja Dars obravnaval kot proračunskega porabnika in njegovih 2,5 milijarde kreditov kot dolg države. Poleg inflacije bi tako padel še en kriterij za uvedbo evra. Tudi zato so ukrepi nujni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tilus@email.si
03. 10. 2008 23.06
Ne razumem zakaj naj nebi bila tedenska vinjeta, seveda za ceno 15 eur. Potem bomo pa videli na kaj se bodo pritoževali. Ali pa to sploh ni tako resna zadeva temveč novinarji samo potencirajo.
Frenkolino
02. 10. 2008 20.34
Mater so mim. Kaj bi pa Švicarjem rekli, ko imajo eno samo samcato letno vinjeti. A tam se pa ne upa nihce pritoževat?Naj ostanejo samo letne in polletne, ma kake 7 pa 10 dnevne,najboljš bi mende blo, da bi blo za strance đabe.
kleje
02. 10. 2008 08.22
k je bl zanimiv ;) informatizacija vosu
jelkom
02. 10. 2008 08.22
Ej Kleje, zakaj pišeš tle gor če pa sediš en meter stran od mene :))))
kleje
02. 10. 2008 08.21
Jelkom je še vedno car
vanili
01. 10. 2008 20.44
so že tako prepozni!
holzbrenner
01. 10. 2008 20.35
Ali ste tisti, ki podpirate zapiranje Slovenije, visoke cene vinjet za krajša obdobja itn. za članstvo Slovenije v EU ali ne? Ali ste morda celo glasovali na referendumu za vstop Slovenije v EU? Če izstopimo iz EU (kar je baje možno), lahko sami reguliramo kar hočemo, sicer pa smo podvrženi EU direktivam, ki - taka je kruta realnost - vzamejo nekaj suverenosti državam članicam. Saj je tudi Avstrija tranzitna država (tudi za na morje na Hrvaško), pa je morala uvesti 10 dnevne vinjete. Če izstopmo iz EU, lahko uvedemo samo letne vinjete, tako kot Švica (ki ni v EU), ali pa mogoče celo zapremo meje. Po drugi strani pa ne vem kaj bi naše gospodarstvo in ljudje rekli na ponovno uvedbo carin in šengenskega režima na italijanski, avstrijski in madžarski meji. Si tega želite? Kot državljan EU se lahko za ceno avstrijske vinjete (no, in tunela) zapeljem do Bruslja ali pa Amsterdama (nemške, belgijske in nizozemske avtoceste častijo pa lokalni davkoplačevalci, vsaj do uvedbe vseevropskega satelitskega cestinjenja). Se pravi:: jebeš \"tujce\" (evropske sodržavljanje?), te tranzitarje, samo škodo nam dela ta EU! Evropejci nas samo izkoriščajo, da lahko na Hrvaško pridejo, nas pa ne marajo, šmrc, o kako zavidamo hrvatom :( Izstop pa je, pa še visoke carine za vso robo iz EU, ne? Pa mejo s Hrvaško lahko povsem zapremo potem :) Mogoče se pa lahko Azijski Uniji pridružimo, zagotovo se ne bodo razburjali, da ima njihova oddaljena provinca samo letne vinjete ...
medeni1
01. 10. 2008 20.09
DarthRevan01.10.2008, 19:01Očitno so tudi v Bruslju komunajzarji ki želijo potunkati JJ... Ti si eden navaden jj fanatični bedak
Tonček Balonček
01. 10. 2008 19.44
Žerjav jim bo že pokazal, če ne on, pa novi minister za promet!
DarthRevan
01. 10. 2008 19.01
Očitno so tudi v Bruslju komunajzarji ki želijo potunkati JJ... Jao jao....
Tonček Balonček
01. 10. 2008 18.58
Bravo Žerjav, takega še nismo imeli, ha, ha!. Imam dva avta in sem kupil dve vinjeti, pa se praktično že več kot mesec dni vozim po avtocestah zastonj! Ampak to bomo plačali iz drugih virov, gotovo! Še tujci so profitirali, sploh tisti s prikolicami! Če pa kdo misli, da bomo avtocestne kredite in stroške vzdrževanja financirali od tržaških in koroških penzionistov, se hudo moti, jih je premalo! Pa saj ni bila opravljena nobena resna študija v zvezi s tem, to je bilo odločeno po partitazansko, na komitetu, kot ti prosluli \"topli obroki\" za dijake!
hecate
01. 10. 2008 18.54
jao pa nej uvedejo že te tednske al 10 dnevne al bilokaj vinjete pa bo mir. matr so glupi.
vinadap
01. 10. 2008 18.52
est - dobro napisano,samo jaz bi še dodal,da je v tej ceni vračunan tudi ekološki davek,za vsak slučaj,da ne bi jamrali,da je tudi tisti znesek previsok.
est
01. 10. 2008 18.36
Cena za 7-dnevano vinjeto naj bo 18 €. Turisti gredo na dopust za 10 dni. 2x18=36, pa bo DARS zaslužu še 1 € več.
kavboj1
01. 10. 2008 18.29
Mogoče pa devet dnevno tak ko sosedje Avstrijci,letno delam po Evropi 100 000 km.,in ma vinjet na vrh k............
veteran_91
01. 10. 2008 18.09
Stvar je jasna. Uvesti nazaj plačilo cestnin za tujce ki se pritožujejo in jih postaviti v vrsto skupaj z tovornim prometom. Cestnine dvigniti na takšen nivo kot so cestnine na hrvaškem (najmanj 30% višje )in pika. Tako bodo nergači med tujci lahko izbirali. Mi z vinjetami pa se bomo vozili dalje tako kot se vozimo po 1. Juliju po uvedbi vinjet.
mc_burek@email.si
01. 10. 2008 18.00
tko nj ostane kot je
nightangel
01. 10. 2008 17.55
@srpkladivo boš videl čez eno leto kak šele drek smrdi!
Die einemaister
01. 10. 2008 16.58
na ta beli odhajajo z vlade njihou drek pa še zmeri smrdi
mega351079
01. 10. 2008 16.40
v 10 € mislim celoletna uporaba tega odseka