Slovenija

Vinjete uničujejo hrvaški turizem?

Zagreb, 05. 07. 2008 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je hrvaški minister za turizem Bajs predstavil alternativne poti za vožnjo po Sloveniji brez vinjete, znova opozarja, da to vpliva na turizem.

Hrvaška ob uvedbi vinjet v Sloveniji alternativnih poti za turiste, ki prihajajo na Hrvaško, ni priporočila, ampak zgolj pokazala, da obstajajo, "in v tem je velika razlika", je v dejal hrvaški minister za turizem Damir Bajs.

Slovenska uvedba vinjet po mnenju ministra Bajsa vpliva na konkurenčnost hrvaškega turizma.
Slovenska uvedba vinjet po mnenju ministra Bajsa vpliva na konkurenčnost hrvaškega turizma. FOTO: POP TV

Ministrove izjave s konca junija so v Sloveniji naletele na ostre kritike; slovenski minister za promet Radovan Žerjav je ocenil, da se Bajs vmešava v slovenske notranje zadeve. "Glede na dejstvo, da Slovenija ni uvedla vinjet za krajše obdobje od pol leta, smo na ministrstvu prepričani, da imamo tudi mi pravico našim turistom predstaviti zemljevid, ki ga je pripravil Hrvaški avto klub. Oni so to storili tako zaradi svojih članov kot zaradi drugih avto klubov v Nemčiji in Avstriji, ki imajo prav tako pripombe glede sedanjih slovenskih vinjet," je povedal minister iz vrst Hrvaške kmečke stranke (HSS) Bajs.

Na vprašanje, kako bi se odzval, če bi slovenski avto klub ponudil slovenskim voznikom alternativne smeri na Hrvaškem, da bi se izognili plačilu cestnine na hrvaških avtocestah, Bajs odgovarja, da najbolj izpostavljeni hrvaški mediji in najbolj brani hrvaški časopisi ter nekateri časopisi v tujini ponujajo voznikom prav alternativne smeri na poti skozi Hrvaško.

"Na ministrstvu se ne odzivamo na takšne poteze, ker menimo, da imajo naši turisti pravico do izbire. Torej, imamo isti pristop tako v primeru Hrvaške kot v primeru Slovenije," pravi minister in dodaja, da so se odzvali samo zaradi tega, ker so ocenili, da slovenska uvedba vinjet vpliva na konkurenčnost hrvaškega turizma.

Bajs: Uvedba dvotedenskih vinjet

Minister Bajs predlaga uvedbo dvotedenskih vinjet.
Minister Bajs predlaga uvedbo dvotedenskih vinjet. FOTO:

Pravi, da kot minister za turizem nikoli ni oporekal pravici Slovenije, da sprejme odločitev o vinjetah in uvede šestmesečne in letne vinjete. "Sicer pa na ministrstvu menimo, da je treba uvesti dvotedenske vinjete, kar je tudi praksa v večini držav EU, ki imajo vinjete."

Alternativne poti brez vinjet

Kot je znano, je Hrvaški avtoklub v sodelovanju z ministrstvom za turizem predstavil zemljevid cest, kjer vinjete niso obvezne. Pred tem pa je že v sredini junija hrvaški časopis Večernji list objavil zemljevid, kako se prebiti iz Hrvaške preko Maribora do Avstrije, ne da bi plačali 35 evrov za polletno vinjeto. Na ministrstvu so tako ugotovili, da obstaja šest poti, na katerih turisti ne potrebujejo vinjete: Zagreb—Celje—Dravograd, Zagreb—Macelj—Ptuj—Šentilj, Čakovec—Ljutomer/Murska Sobota—Gornja Radgona, Zagreb—Macelj—Maribor—Šentilj, Reka—Trst in Pulj—Trst.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragica
03. 10. 2008 12.54
hrvati si ne zaslužijo niti vstopa v slovenijo,kaj šele vinjete naj jim malo voda teče vgrlo.
pesjan
21. 07. 2008 19.46
Očitno ne gre za turiste ki prihajajo iz Evrope na Hrvaško, temveč za poplavo turistov iz Hrvaške, ki želijo na počitnice v Švico, Nemčijo, Italijo, itd. saj se zgoraj navedene poti vse začno v Zagrebu. Zgleda da je na hrvaški obali vse res tako drago.
zakretene
07. 07. 2008 22.13
Bajs bo ob pašteto in klobase, ki jih je hotel zaplenit Čehom in Slovakom s prepovedjo vnosa, zdaj je pa cel neki razdražen od lakote.
mikis@mail386.com
07. 07. 2008 21.26
Bajs je pač bajs in razmišlja kot bajs
zakretene
07. 07. 2008 18.01
Super če bodo sendvič-pašteta turisti iz Češke in Slovaške uporabljali alternativne poti, bo vsaj manj teh ekskluzivnih gostov :-) na avtocestah.
FUKONJA
07. 07. 2008 17.24
Če naše vinjete uničujejo hrvaški turizem, potem je ta turizem totalno v kur*u, kar je neizpodbitno dejstvo. Že leta ne letujem na hrvaškem, ker za svoj denar ne dobim tistega kar pričakujem in so boljše ponudbe drugod. Potem, ko so nam pokradli kar dobršen slovenskega ozemlja, bi sedaj ti hrvaški jugoviči tudi določali višino in način cestninjenja SLO - avtocest. To je tipična ohola balkanska mentaliteta, ko ne spoštuješ svojega soseda, ampak bi mu vsiljeval svoj prav. Da so njihove turistične usluge oderuške in totalno nekonkurenčne, o temu niso rekli nobene. Sedaj, ko smo Slovenci krivi za vse težave naših južnih čefurjev, bomo zagotovo tudi za slabo turistično sezono. Važno, da se CRO - ovcam pokaže krivca in da potem blejejo nanj. Predlagam, da se v čimvečji meri preusmerimo na letovanje ali doma ali pa v druge države, ker je očitno dejstvo, da jih Slovenija zelo moti, slovenski evri, ki jih nosimo tja, pa prav nič.
comment
07. 07. 2008 15.41
zakaj pa na hrvaškem ni možno kupiti dovolilnice za čoln za obdobje 10 dni ali 14 dni, pač toliko kolikor si na morju?Kupi se lahko le mesečna ! To pa je možnost izbire ? Pa naredimo jim uslugo in naredimo 10 dnevne vinjete po ceni 30 EUR. Tako bo povprečen nemec moral kupiti dve ! pa še na hrvaškem bo manj zapravil :)
mymind
07. 07. 2008 14.47
Strinjam se tudi z "vinadap" in nekaterimi. Žal jim turizem upada zaradi lastne lenobe in opiranja na preteklost. Danes po svetu za enak denar ponujano veliko več. Zakaj pa so Čehi množično odpovedali dopust? Zaradi vinjet ali prepovedi vnosa hrane?
AmonGoeth
07. 07. 2008 13.13
Oboji ste bedaki, in eni in drugi...noben med in mleko ne tečeta ne tu ne tam...prekleta politika pa demokracija...
redoljub
07. 07. 2008 11.29
Čigav minister je tale Bajs??? Mimogrede, za kakovost in konkurenčnost svoje ponudbe se bojo pa morali na žalost kar sami potruditi, glede na stoletno tradicijo jim izkušenj očitno ne bi smelo primanjkovati.
vinadap
07. 07. 2008 11.18
Sramota je,da Hrvatje računajo AC - ZG - ST - 43,00 €,naj se tukaj Bajs vpraša,kakšna je to cena. V Sloveniji se za ta denar vozimo skoraj celo leto,in to neomejeno. Saj,kdo pa bo zdrahe delal,če ne hrvat.
e-bulldog
07. 07. 2008 10.57
# pajtlerblanka 07.07.2008, 06:28 no,no,tudi Klasiku vsako toliko časa bliskne,in pove kaj v bran slovencem in Sloveniji,samo malo bi bili prav da gre okoli,in vidi kako živijo drgot ,pa se bo vživel v slovenski prostor,obenem ga bo malček več cenil PREPROSTO,IMAMO MNOGO VEČ KOT MNOGI SANJAJO DA JE MOŽNO IMET,MALO DRŽAV IMA TAK RAJ ,KOT IMA SLOVENIJA,SAMO GNOJA KI GA ZLIVAJO NEKATERI SE MORAMO NAUČIT UPORABLJAT,KER TUD GNOJ PRIDE PRAV spet neki filozofiraš
trout80
07. 07. 2008 10.48
Pa sej to je bilo pričakovat, da tujci pač ne bodo kupili vinjete, zakaj bi jo, če pa je nadzor pomanjkljiv.
vinko47
07. 07. 2008 10.36
Uglavnem o vinjetah: danes zjutraj sem se peljal proti ljubljani, in gledal kdo nima vinjete - več kot 80% turistov NIMA vinjete! KJE JE NADZOR NAD VINJETAMI????? Namesto tako dragih kazni za prehitro vožnjo in prekrške, bi morali obirati tuje državljane - ne nas poštene Slovence!
Buena Vita
07. 07. 2008 06.28
no,no,tudi Klasiku vsako toliko časa bliskne,in pove kaj v bran slovencem in Sloveniji,samo malo bi bili prav da gre okoli,in vidi kako živijo drgot ,pa se bo vživel v slovenski prostor,obenem ga bo malček več cenil PREPROSTO,IMAMO MNOGO VEČ KOT MNOGI SANJAJO DA JE MOŽNO IMET,MALO DRŽAV IMA TAK RAJ ,KOT IMA SLOVENIJA,SAMO GNOJA KI GA ZLIVAJO NEKATERI SE MORAMO NAUČIT UPORABLJAT,KER TUD GNOJ PRIDE PRAV
mac4_m
07. 07. 2008 00.45
res se lahko začnejo brigat zase, pezdeti naduti. To imamo zato, ker se ne postavimo za lastne ljudi, ki jim podirajo pasje ute po istri, potem si pa šrot misli, da se lahko vtika prav v vse. Obstajajo tudi alternativne poti čez madžarsko, če jim kaj ni prav. Od njihovega turizma imamo slovenci samo uničene avtoceste. Kar se tiče uporabe alternativnih poti je pa to samo dobro za naš turizem. Potniki bojo lahko zašli v kake pristne gostilne, spoznali lepo podeželje in morda jim niti ne bo več za hrvaško morje...Ko smo pa že pri cenah - nikjer vas ne bojo tako odrli, kakor ravno na hrvaškem morju..35 eur vam tam ne zdrži preveč dolgo...
Triera
06. 07. 2008 22.38
HRVATI, POJDITE SPAT, BRIGAJTE SE ZA SEBE IN NEHAJTE ŽE ENKRAT PLJUVAT PO NAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jonson
06. 07. 2008 19.58
@prosper Murska Sobota - Koper .......244 km Brežice - Bled........................160 km Brežice - Koper...................212 km Skuaj.................................. 616 km In vse to samo 35 € za pol leta neomejeno kadar hočeš.
carpe.diem@masicom.net
06. 07. 2008 15.36
Just4fun, ne toleriram nobenega podpihovanja nestrpnosti in celo vojnih napovedi z NOBENE STRANI. Dejstvo pa je, da si Hrvati preveč dovolijo s tem vmešavanjem v notranje zadeve naše države. Ne živimo več v eni državi, na kar tako nekateri Slovenci, kot tudi Hrvati močno pozabljajo.
nemejugat
06. 07. 2008 12.58
....da bi tujci ne bili obveščeni o vinjetah v sloveniji enostavno ne drži. Potrditev je v tem ker se na tujih forumih bunijo kako to ni vredu že več kot mesec, torej če se pritožujejo potem so seznanjeni. Drugo pa kot vprašanje, a je kdo kje na svetu koga videl da skače od radosti če nekaj mora plačati? Morda bi res lahko uvedli še vinjete s krajšim terminom za tranzitne tujce in naše voznike ki gredo samo 2x letno na romanje .... ...nekaj se že sliši, po novem letu tridnevna za 19.90€ in letna za 99.90€