Slovenija

Bodo prodali še 750.000 vinjet?

Ljubljana, 05. 08. 2008 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nadzorniki bi morali turiste brez vinjet najprej opozoriti, šele nato oglobiti, opozarjajo v Turistični zvezi. Zakon je enak za vse, odgovarjajo na Darsu, kjer so prodali 1,45 milijona vinjet.

Prva dokončna poročila o prodaji iz tujine bodo na voljo do 10. avgusta.

Družba za avtoceste (Dars) je do konca minulega tedna prodal približno 1,45 milijona šestmesečnih vinjet. Kot ocenjujejo v družbi, bi s prodajo dodatnih približno 750.000 vinjet za letos dosegli prihodke, načrtovane v letošnjem poslovnem načrtu.

Darsovi stroški so skladno s poslovnim načrtom za 2008 na lanski ravni oziroma za dva odstotka nižji. Ocenjeni prihodki od cestnin znašajo 199,9 milijona evrov, s tem povezana koncesijska dajatev, ki gre za odplačilo dolgov, najetih za graditev in obnovo avtocest, pa 140,5 milijona evrov. K vinjetam je treba prišteti še prihodke od cestnin tovornega prometa, ki se cestnini na klasični način; s tega naslova si Dars v drugi polovici tega leta obeta še 47 milijonov evrov. V drugem polletju pričakujejo nekaj sredstev tudi iz novoodprtih odsekov, ki izhodiščno niso bili predvideni za cestninjenje.

Vinjete škodijo turizmu?

Dars je večinoma plačilnih nalogov izdal tujcem.
Dars je večinoma plačilnih nalogov izdal tujcem. FOTO: POP TV

Turistična zveza Slovenije (TZS) je medtem Darsu in ministrstvu za promet poslala javni poziv, v katerem opozarja na kaznovanje tujcev zaradi vinjet. ''Zgolj ''vestno'' sankcioniranje skoraj 3000, večinoma tujih obiskovalcev, ki brez vinjet vstopijo v Slovenijo, Darsu ne bo bistveno pripomoglo k prodaji 900.000 še manjkajočih vinjet, bo pa brez dvoma zelo zmanjšalo ugled Slovenije kot prijazne in do turistov gostoljubne destinacije,'' so zapisali.

''Za zmanjšanje škode, ki jo počne Dars v zadnjih dveh mesecih'', predlagajo ''nekaj urgentnih ukrepov, z namenom, da bo že ta konec tedna prijaznejši do turistov''. Zavzemajo se za ''bolj domiseln, predvsem pa bistveno bolj gostoljuben način'', s katerim bi omogočili turistom nakup potrebnih vinjet. Dars pozivajo, naj na svojih elektronskih opozorilnih tablah nad avtocesto umaknejo napise ''kazen v višini od 300 do 800 evrov'' in naj namesto opozoril podaljšajo čas prikazovanja obvestila o uvedbi vinjet. ''Obenem lahko dodajo še besede ''prijazno vas obveščamo …'', da vsa zgodba na tablah ne bi bila prehuda ''dobrodošlica'' v Slovenijo,'' predlagajo v TZS. ''Represija še nikoli ni bila pozitivni motiv, v turizmu toliko manj!'' dodajajo.

Prav tako menijo, da bi bilo bolje, če bi nadzorniki v letošnji sezoni tujce najprej opozorili in jim ponudili možnost nakupa vinjete, ne pa takoj izterjali kazen. Obenem bi jim lahko izročili prospekt o lepotah Slovenije. V TZS so prepričani, da vozniki ob vstopu v Slovenijo in na avtocesto lahko spregledajo table, ki že stojijo, zato predlagajo, da jih Dars postavi več in v različnih jezikih. ''Table na nekdanjih mejnih prehodih so premalo. Dejstvo je, da je bilo do preteklega tedna 3000 oglobljenih voznikov in med njimi je večina tujcev.'' Dars bi moral na cestninskih postajah nameniti eno izmed prehodnih mest voznikom, ki so spregledali opozorilo o vinjetah in bi jo sicer imeli, če bi pravočasno izvedeli zanjo, so prepričani v TZS. Sama uvedba vinjet je po ocenah TZS v osnovi sicer pozitiven ukrep za uporabnike avtocest, tudi turiste, saj je povečala pretočnost prometa. Ker pa so ljudje občutljivi na malenkosti in je turizem sestavljen iz množice majhnih doživetij, lahko tudi cena vinjet pomeni beg turistov drugam, še menijo.

Dars: Opozarjali smo na meji

Dars je od uveljavitve vinjetnega sistema cestninjenja do nedelje zaradi neuporabe vinjet izdal 2686 plačilnih nalogov po vsem slovenskem avtocestnem sistemu.

Na poziv so se že odzvali na Darsu. Kot je zapisano na njihovih spletnih straneh, so cestninski nadzorniki Darsa voznike na meji opozarjali na uporabo vinjet in jim jo ponudili v nakup, oglobili pa so jih šele v nadaljevanju, če so v okviru nadzora ugotovili, da je nimajo nalepljene na vetrobranskem steklu. V okviru poostrenega nadzora je Dars na mejnih prehodih Fernetiči okrepil prodajna mesta Darsa in omogočil 24-urni nakup vinjete. Nakup vinjete bo 24 ur na dan vsaj na prodajnih mestih Darsa na mejnih prehodih Fernetiči in Šentilj omogočen še nekaj prihodnjih koncev tedna. Sicer pa nadzor nad plačevanjem cestnine opredeljuje novela Zakona o javnih cestah, poudarjajo na Darsu in dodajajo, da ne ločuje med tujimi in domačimi vozniki. "Cestninski nadzorniki Darsa ravnajo tako, kakor jim nalaga zakon," zatrjujejo.

Obvestilne table o uporabi vinjet (in sicer jih je več na posameznih na mejnih prehodih) so na vseh mejnih vstopih, ki v državo vodijo prek avtocestnih povezav. Dars sicer dopušča tudi možnost, da kateri od voznikov lahko spregleda več takih tabel zapored. Če se bo pokazalo, da je to na katerem od vstopov v državo problematično, bo Dars postavil še več tabel, trenutno pa ocenjuje, da to ni potrebno. Sicer pa so cestninski nadzorniki Darsa v okviru poostrenega nadzora v noči z minulega četrtka na petek (osem ur neprekinjenega nadzora na cestninskih postajah Dane, Videž in Kozina) oglobili približno 150 voznikov, kar ob razmeroma povečanem prometu (vsaj v primerjavi z drugimi nočmi) pomeni, da je ogromna večina tujcev imela vinjeto.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LazniviZares
08. 08. 2008 11.44
Srcno upam na 100% podrazitev naslednje leto,da se bomo enkrat naucili ziveti od svojega ne pa ukradenega tujcem.
jeznaslovenka
06. 08. 2008 20.48
g. Cernjak, popolnoma se strinjam z Vaso izjavo in z vasim mnenjem. Vsakdo od nas lahko pregleda odmeve na "prijaznost" slovencev na stevilnih tujih linkih, in med branjem le teh razbere negativno reklamo Slovenije. Trenutni problem je ker nihce ne razmislja na negativen odmev v naslenjih turisticnih obdobjih kot bo bozic in naslednja velika noc, ampak trenutno samo stejejo stevilko trenutno prodanih vinjet. koliko tujcev bo prilo naslenje leto? Koliko vinjet bo lahko prodal DARS nalednje leto? Prihodnost se gradi na sedanjosti!!!
Ro-Zy-YoZi
06. 08. 2008 13.28
fiasko! TAKO KOT POLICAJI DELAJO TI NADZORNIKI IZKLJUČNO POLNIJO PRORAČUN NISO PA TAKO FER DA BI UVEDLI NEKO PREHODNO OBDOBJE VSAJ ZA TUJCE KER VERJAMEM DA DARS NI ZAGOTOVIL VSEGA, DA BI INFORMIRANJE STEKLO 1.7 OB POL NOČI....ŠTIUDENTJE NA MEJI, DRUGI INFO PULTI IN PORTALI PREKO AC.....
Tonček Balonček
06. 08. 2008 10.36
Klasik, vinjeta velja pol leta od datuma nakupa, ne pa do izteka tega leta!!! Kao bodo napravili ob uvedbi satelitskega cestninjenja, ne vem, mogoče bo tako kot s tem ABC-jem, ko si vsi tiste mašince in dobroimetje lahko zataknejo za klobuk in letajo od šalterja do šalterja! So pa enkateri z "razvojem" ABC-ja obogateli, DARSW je bil širokogruden ne le do Zidarja!! S temi sateliti se dogaja seveda podobno, rezervoar denarja je ogromen!!
mc_burek@email.si
06. 08. 2008 10.29
mislm da ne, problem za tako majhen dohodek ej da imamo samo povletne vinjete trenutno, drugo leto bojo na voljo celoletne kar pomeni 50-60% več dohodka vsaj iz naslova domačih voznikov, torej bo dobiček večji kot pri klasičnem cestninjenju
Uporabnik113189
06. 08. 2008 10.23
Mogoče ena zanimiva misel. Za naslednje leto moramo vsi kupiti vinjete že pred koncem leta, sicer se lahko zgodi kakšna kazen prevga januarja..No, kaj to pomeni za DARS, prej so kasilrali preko celega leta, denar je prihajal po kapljicah, tolk kot so imeli prevoza, toliko so tudi zaslužili. Po novem, pa bo bomo državljani plačali AVANS za celo leto naprej. S prvim janurajem jim po padel res velik kupček denarja naenkrat. Upam da ga bodo pametno razporedili preko celega leta..
Tonček Balonček
06. 08. 2008 10.13
A nas bi odirali, tujce pa opozarjali? A smo se za to borili?
Uporabnik113189
06. 08. 2008 10.08
Imam občutek, da so večino vinjet že prodali. Ne vem, ,kje bodo našli teh 750.000 kupcev, mogoče če bodo sedaj v avgusti množično pridrveli italjani, sicer je precej verjetno da bo prodaja pod načrtovanim..Kar pomeni naslednje leto dražje vinjete.
Tonček Balonček
06. 08. 2008 08.15
palhi75, ti si vsak teeden na morju zaradi vinjet, nekateri pa pač niso tedensko na morju zaradi cen goriva! Zakaj tudi tega ne dajejo na vinjete? Kdor se pač ne misli veliko voziti, je to čisto njegov osebni problem! Podpiram idejo, da bi bilo na vinjete tudi pivo in druga osnovna živila, npr. vino!
Navihanko
06. 08. 2008 02.21
Ma so smešni te na turistični zvezi (oni bi dali nadzornikom še POTIČKO IN ŠUNKO, da bi poleg opozoril talali)
Prvo Borec
05. 08. 2008 23.32
Kje bodo dobili še 750000 turistov ?? Dobre misli in neumne imajo !!
jembah
05. 08. 2008 21.53
Ja seveda od Jesenic do Dragonje ali pa kje drugje naj opozarjajo ...... pa vi ste kreteni naj plačajo kazen.
undertaker
05. 08. 2008 21.50
Japajade, še zmasirajo jih naj in kakšno manikuro/pedikuro jim naredijo hkrati, ko jim bodo prijazno razlagali, da unih 5678 napisov, ki jih spremljajo že cez celo Slovenijo, nismo napisali zato, da imajo kaj brati po poti.
luciluk
05. 08. 2008 21.34
Zopet se oglaša hlapec TZS. Nikjer v EU ni nobenih tabel da potrebuješ vinjete za vožnje preko države. ko vstopiš v SLO je toliko tabel in opozoril da se ne more nihče zgovarjati na to da ni vedel za vinjete. Dolžnost vsakega voznika je da se preveri kašni so pogoji za vožnjo po AC, ker so skoraj povsod plačljive, tako da je to hlapčevanje TZS iz las privlečeno. Ministerstvo za promet, bi moralo tega hlapca za turizem odstaviti in imenovati nek bolj pragmatično in samozavstno osebo in ne neke partijske loleke.
Savin?an
05. 08. 2008 18.54
Turistični zvezi predlagam AKCIJO. VSEM TURISTOM, KI PRIDEJO DOPUSTOVAT V SLOVENIJO SE JIM POVRNE ZNESEK ZA VINJETO. Vsi tisti ki pa samo potujejo preko Slovenije, pa le naj plačajo vinjeto in tudi kazen, če le te nimajo.
.eu.
05. 08. 2008 18.51
Čim več denarja pobrat od tujcev nej mal naše ceste plačujejo.Drgač naj grejo pa čez Madžarsko al pa s podmornico na Hrvaško.
Uroš Palhartinger
05. 08. 2008 18.51
Vinjete so čisto OK, le za tranzitne potnike bi lahko uvedli 7-dnevne vinjete po ceni 20€... Sam se pa sedaj vozim po avtocesti precej več kot pa včasih, skoraj vsak vikend sem na primorskem, ravno zaradi vinjet...
.eu.
05. 08. 2008 18.48
Tujci ne se sprenevedat vsi veste pa tut vsi plačajte.Če pa komu kaj ni všeč pa naj gre čez Madžarsko.Al pa s podmornico do Hrvaške.
Fash
05. 08. 2008 18.44
BBoss, kjerkoli ti nardis prekrsek v EU ( Svica v to ni vsteta) se pike stejejo in sestevajo. Stevilo pik je pa odvisno od drzave v kateri naredis prekrsek, ker nimajo vs drzave isti kriterij. Mi se zdi nisem pa 100% preprican.
pre_mar@hotmail.com
05. 08. 2008 18.02
Se povsem strinjam tako s predlogi Turistične zveze kot z očitki naši lepi desni oblasti, ki je na vrat na nos izsilila uvedbo vinjet kakšno leto in pol pred planiranim satelitskim cestninjem.