Slovenija

Vinjete bodo, Slovenije čutili ne bomo

Ljubljana, 25. 04. 2008 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanci so potrdili, da se bomo od 1. julija po avtocestah, hitrih cestah in obvoznicah lahko vozili le z vinjetami.

Državni zbor je danes z 49 glasovi za in devetimi proti potrdil novelo zakona o javnih cestah, ki do uvedbe satelitskega sistema cestninjenja za osebna vozila uvaja vinjete kot način za plačevanje cestnine za uporabo vseh cestninskih cest.

Vinjete za osebna vozila začnejo veljati s 1. julijem.
Vinjete za osebna vozila začnejo veljati s 1. julijem. FOTO: POP TV

Vinjete bodo uvedene za plačevanje cestnine na vseh cestninskih cestah. Predlog poslanske skupine SD, da vinjete ne bi veljale za obvoznice, hitre ceste in navezovalne ceste, ni bil deležen podpore DZ. Prav tako z dopolnilom ni uspela poslanska skupina Zares, ki se je zavzela za večjo cestninsko obremenitev težkih tovornih vozil, ki najbolj načenjajo cestno infrastrukturo in onesnažujejo okolje. V Zares so predlagali, da bi tovorna vozila plačala 32 centov cestnine na prevožen kilometer, s čimer bi se iz naslova pobiranja cestnin na letni ravni nabralo bistveno več sredstev kot zdaj. Koalicijski poslanci so namreč prepričani, da bi se v primeru zvišanja cestnine za tovorna vozila, vozniki le-teh odločila uporabljati druge ceste. Prav tako s svojim predlogom, da se na vinjete vnese promocijski slogan Slovenije (I feel Slovenia), ni uspela poslanska skupina SNS.

Uvedba vinjet naj bi po pričakovanjih prometnega ministrstva zmanjšala zastoje na avtocestah.
Uvedba vinjet naj bi po pričakovanjih prometnega ministrstva zmanjšala zastoje na avtocestah. FOTO: Dare Čekeliš

Vinjete bodo zaživele s 1. julijem in veljale za osebne avtomobile, medtem ko bodo tovorna vozila do uvedbe satelitskega sistema cestninjenja ostala na obstoječem sistemu. Cena letne vinjete bo 55 evrov, polletne pa 35 evrov. Uvedena bo tudi dodatna letna vinjeta za motorna kolesa, katere cena bo 27,50 evra. Kazen za vožnjo brez vinjete bo med 300 in 800 evri. Sredstva iz naslova glob zaradi vožnje brez vinjet pa bodo šla neposredno v državni proračun.

Predlog novele zakona o javnih cestah uvaja tudi nadzor in pooblastila upravljalca Družbe za avtoceste (Dars). Uvaja tudi izvajanje nadzora, in sicer ga bodo izvajali policija, prometni inšpektorat, carinska uprava in cestninski nadzorniki. Dars bo tako dobil pristojnosti prekrškovnega organa. Novela uvaja tudi pooblastila cestninskega nadzornika in ukrepe ob ugotovitvi kršitve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mumbley
19. 05. 2008 12.31
Ne vem zakaj se noben ni spomnil da bi postavil po celi avtocesti sekcijske radarje, ki bi hkrati tudi zaračunavali cestnino. Investicija bi se povrnila tako hitro, da bi z viškom denarja lahko gradili avtoceste ter odplačevali kredite. Da ne govorimo koliko bi privarčevali še zato ker: DARS ne bi potreboval kombijev ter šolanja ljudi, ne bi potrebovali tiskati vinjete, policija bi se bolj posvetila svojemu delu...
nemejugat
03. 05. 2008 00.15
MEGLA.... ....bojo ostali več časa v Sloveniji.....
megla007
02. 05. 2008 01.27
Dnevno vinjeto za 10 € pika amen. Aja, predrag tisk. Pa no, saj lahko tiskajo z bolj švoh barvam, itak bojo dnevne :) Drugače pa čista bedarija, za 2 leti uveljavljat vinjete. En bo spet lepo zaslužil, potem mu boste pa fouš. Kolone se bojo pa prestavile na Scengensko mejo, to je pa vse. Zdaj so vsaj mal cestninske postaje umirjale naval na mejne prehode, zdaj pa pač ne bo več. Bojo pa na meji čakal 5 ur, kar pa spet večini folka ne bo všeč.
1_Brusli
28. 04. 2008 09.21
IMO je bil ABC še vedno najbolj ugodna rešitev za ljudi, ki ne uporabljajo pretirano AC-ja, in sam sem med njimi. Iz tega razloga sem bil in sem močno proti vinjetam. Popolnoma pa razumem ljudi, ki non-stop visijo na AC. Tem bodo vinjete pohitrile 'transport'. Me pa moti, da ne bodo povišali cestninske obremenitve za kamione/šleparje recimo. Že tako jih je na cesti polno, sedaj jih bo še več. V končni fazi gre za komercialni transport, tako da ne vidim nekih razlogov da nimajo višjih cestnin. To, da pa se bo vinjeta potrebovala tudi za obvoznice ipd. ... razumljivo. Čimveč državljanov je treba opilit, ker nekateri gredo samo 1x letno na morje in tak ne bo kupoval vinjete. Oziroma bolje rečeno je ne bi imel namena kupit. Sedaj jo bo moral. Edino za motoriste bi izvedel recimo tako, da se tovrsni prispevek, ki bi bil nižji od trenutne vinjete, plačal že pri plačilu cestnine ob registraciji motorja. Obvoznica pri motoristih je bolj povezovalna vez, do lokalne ceste, dočim je AC uporabljena še manj. Pri nas v glavnem kar ratuje, da iste stvari večkrat plačamo. In sumasumarum so mi vinjete mimo! Lep dan :-)
pahor?ek
28. 04. 2008 08.36
Kakor koli, vinjete so dobra rešitev. In tukaj imam v mislih predvsem voznike, saj bodo poenostavile marsikatero stvar.
Replica
27. 04. 2008 11.12
Srečna lepo si to napisala in jaz te popolnoma razumem dodam ti lahko edino to, da se našim tam gori j...be za tebe in mene samo da kasirajo denar to je to. Vidijo samo denar in poanta tega je, da pa Hrvati niso taki in na svoje državljane gledajo s srčno kulturo zato pa bomo imeli večne konflikte z njimi.
srecna
26. 04. 2008 23.40
Prebrala vase komentarje -nadaljne od mojega. Hmm razumem, da tistim , ki se "vsakodnevno ali pogosto" vozite po AC,vam je tole z vinjeto- bolj na "roko", vsekakor pa ne morem mimo tega - vinjete in hitra cesta.. Tukaj lahko razpravljamo in delimo nasa misljenja, a nasi "visji organi ali kakorkoli se ze sami imenujejo" bodo naredili po svoje, vendar sem 1000% , da jim tole ne bo ravno uspelo...dobesedno - nemogoce je! Npr. zamislite si, da grete iz Teznega na glavni kolodvor v MB. Ptujska je dobesedno "nabasana" saj se po njej vozijo kot "glavni cesti" od Hrvatov, Avstrijcev pa vse do Francozov in seveda nas domacinov.(Zraven si se zamislite , da to cesto neprestano nekaj popravljajo in "zafrknejo" in zopet popravljajo pa se po moznosti v sezoni!!) V glavnem vsi tukaj skozi v MB. ali vsaj skozi MB. od tovornjakov , osebnih avtomobilov, avtobusov, motorov. Zdaj pa to..seveda se bomo odpeljali na hitro cesto, da se izognemu neprestanemu zamasku . Ma upam, da veste kaj sem zelela povedati, ker drugace bi bilo prevec vsega za pisat spremenila pa tako ne bi nic :(( V glavnem sramotno je za naso drzavo, da ne zna poskrbet za svoje drzavljane kot to znajo druge eu drzave, ki jih nasa jemlje za vzgled. Me zanima kdaj bodo tile nasi "visji" znali mislit s svojimi mozgani v dobro vseh nas in ne samo za njihove visoke zadnjice?!
Tonček Balonček
26. 04. 2008 22.26
Če bi se po Ljubjani in obvoznicah ter vpadnicah vozili samo ljubljančani, ne bi bio nobenega prometa! Menda ja ne stojijo po Celovški, Tržaški, Litijski, Nemški in še kje Ljubljančani. Pa kaj imate proti Ljubljan, menda ima vsak adržava eno glavno mesto! A če bi bil Arhar župan, bi bilo pa vse drugače ali kaj? Ljubljanske obvoznce so se financirale drugače kot ostale, sploh severna, ki ni avtocesta ampak "modra", teh se niker na svetu ne plačuje! Pa ka nekaterim tres ni ajsno, da je DARS kar zaplenil pol dolenjske magistrale in pol gorenjske magistrale, meni nič tebi nič je napravil el ol savtoceste, polovica je že obstajala, kasiral bo pa za vso! Kaj takega je možno le na balkanu, končno e vse avtocest pri na, vključno z obvoznicami manj kot 500 km!! Zdaj na horuk vinjete, potem pa satelitsko zaračunavanje vsakega metra posebej! Noro! Ne bi s ečudil, če bi tem tipom v glavo padla ideja, da bi prodajali le štiletne vinjete, zakaj pa ne, saj tudi polletna nima nobene logike!
Replica
26. 04. 2008 12.40
Vinjete bi bilo treba uvest samo za Hrvate ti se trumoma vozijo po nakupih v Avstrijo pa stare gare vozijo iz EU.
xes
26. 04. 2008 12.24
SCOOP: yess, princip... zakaj neki bi ljubljancani izgubili kak privilegij na racun PRAVICNOSTI in ENAKOPRAVNOSTI z ostalimi.... to ja.... za iste dolzine relacij drugje po sloveniji pridno placujejo cestnine, ljubljancani pa se zastonj vozijo... moj komentar pa je sicer bil namenjen zgolj kot odgovor na tisti post na katerega se nanasa ces "zdaj bo pa center ljubljane poln" ... res ste sami revezi po ljubljani... ubozci... pejte jankovicu jokat naj vam da za vinjeto...
Replica
26. 04. 2008 12.05
Prodajam dobre ponaredke, če kdo kupi! Biznis je biznis.Vse info.na voljo na brezplačni št. 090 639090
Prvo Borec
26. 04. 2008 11.08
Camera5 cestninski dinar gre v skupno blagajno, kar pomeni NIČ za ceste. Avtocestni dinar bi moral iti za avtoceste, toda ta denar gre samo za mesečne anuitete za kredite. Ker pa v Sloveniji pada standard, se manj avtomobilov vozi po AC. Zato naša poštena vlada - kurc jih gleda - postavila vinjete s takšnimi pogoji. VSI Slovenski vozniki morajo kupiti vinjeto in jo PRILEPITI na okno, tako da jo ni možno prenašati na drug avto. Pozabili so na tovornjaki, ki pa dejansko uničujejo naše ceste, ker njim pa niso nič povečali cestnine, ker oni se vozijo po naših cestah, ker je ceneje, kot pa po avstrijskih. Pri tem pa ne smete pozabiti na turiste, ki letujejo na Hrvaškem. Njim pa se bo poznalo, edino če nimajo jahto na Hrvaškem. Za njih bi morali prodajati vinjete po celi Evropi, ampak potem pa tudi mi dobimo manj denarja, ker je tukaj marža. Če pa ne bodo prodajali po Evropi, bo pa taka gužva na bencinskih servisih, da bo joj, ker je zagrožena kazen, da kar glava boli.
Replica
26. 04. 2008 10.50
Vaši komentarji so malo čudaški glede voženj in cene vinjet.Malo se vprašajte zakaj pa plačujemo cestnino, ko avto registriramo??
scoop
26. 04. 2008 10.45
Prvo Borec, ce mislis da nasi kupujejo vozniske... Se pa to zmeni z slovenskimi avtosolami, ki jih prodajejo taksnim ki bi jih radi kupili ? :) Kaj to tle meni sitnaris ? :) A jih iimam mogoce jst naprodaj ? :) Kaj ne razmes ? :) In k si govoril o nekomu iz Podujevega al iz kje ze... Sploh nevem kje je to... SIcer pa, jst osebno sem iz Crnomlja, rodil sem se pa v NM... ;) Tko da, kadar bosnaslednjic omenil kaksno vasico, ali pa manjse mestece, napisi se v keri drzavi je to, in zraven kerega vecjega mesta... ;)
Replica
26. 04. 2008 10.43
Vaši komentarji so malo čudaški glede pogostosti voženj in cen vinjet. Malo se vprašajte zakaj pa pri registraciji plačujemo cestnino?? naj to ukinejo pa uvedejo samo vinjete in to za tiste, ki se vozijo in dirkajo z BMW,AUDIJI in ostalimi garami ter ogrožajo nas, ki vozimo po predpisih.
Prvo Borec
26. 04. 2008 10.42
SCOOP JE FACA komentar je bil samo na tebe in na vaše. Kaj nisi razumel ??
baltbaltazar@email.si
26. 04. 2008 10.34
Ja vem, da je brez avta težko. Sploh, če ima ena familija po tri avte, vsak študent in tko naprej... Poglej malo v avte po koliko ljudi se vozi v njih. Da sta dva noter je že prava redkost.
scoop
26. 04. 2008 10.30
Prvo Borec, brez zamere... Ampak... A samo jst to vidim, al tudi ostali... A si ti mal neumen ? ... Kaksno povezavo ima tvoj komentar s clankom ? Ce ze ne s clankom.. Kaksno povezavo ima z mojim komentarjem ? Samo informativno... Pa lep dan ti zelim
Prvo Borec
26. 04. 2008 10.24
SCOOP JE FACA saj Ti si pa itak kupil vozniško, ali ne ?? Vaše sorte noben ne zna voziti, ker ste samouki in to je katastrofa za nas. Sedaj bo šele katastrofa, ker se tako množično priseljujete v Slovenijo in potem samo kupujete vozniška. Gospa sodnica , On je kriv, ker je stal na cesti !!! Gospod on je stal v križišču pred rdečo lučjo. To je bil zagovor nekoga iz Podujeva pred sodnico v Domžalah.
scoop
26. 04. 2008 10.24
baltbaltazar ? Avto je nepotreben luksuz ?!?! Oh otrok moj neveden... :) A mislis da so vsa delovna mesta samo v centrih vseh vecjih mest ? :) In da imajo v vseh mestih mestni promet in tko naprej... ? :) Avto je prej NUJA kot LUKSUZ... Brez avta je tezko dandanes... :)