Slovenija

Vinarji v bran Židanovi borbi za teran

Ljubljana, 30. 05. 2017 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Proizvajalci terana so se postavili v bran kmetijskemu ministru Dejanu Židanu in izpostavili, da bi morali politiki različne poglede postaviti na stran ter enotno nastopiti v bran teranu. Razočarani pa so nad delom slovenskih evropskih poslancev glede boja za teran.

Kmetijski minister Dejan Židan je na nadaljevanju seje odbora DZ za kmetijstvo poudaril, da bomo vztrajali v boju proti izjemi pri teranu, ki bo preko delegiranega akta dodeljena Hrvaški, saj bo potrošnik navkljub nekoliko drugačni označbi lahko še vedno zaveden. Pojasnil je, da je Evropska komisija dosegla dogovor, da Hrvaška iz pogajalskega procesa umakne zahtevo za teran in da bo kasneje to dogovorjeno prek tehnične izjeme.

"Trenutno ne vemo, ali je to, kar je objavljeno na hrvaški strani kot zahteva za izjemo, sploh istovetno, vemo pa, da so objavljena gradiva bistveno krajša od tistih, ki smo jih dobili prečrtana. Znotraj gradiv sicer ne najdemo podatka, da bi Hrvaška leta 2013 zahtevala izjemo, kot so trdili," je izpostavil Židan.

Ko bo delegiran akt objavljen v uradnem listu EU, bo mogoče vložiti tožbo. "Država jo bo vložila preko svojega pravobranilstva, ki je osnutek tožbe tudi pripravilo. Za pravno svetovanje in zastopanje Slovenije v pravnem postopku smo najeli priznanega odvetnika Rolanda Knaaka, gre pa za znesek znotraj naročila majhne vrednosti," je še zaključil Židan.

Dejan Židan
Dejan Židan FOTO: POP TV

Neenotnost v boju za teran

Predsednik civilne iniciative za zaščito terana Marjan Colja je predstavil številne sestanke, ki so potekali tudi na ravni komisije. Kraški vinarji so se srečali z evropskim komisarjem za kmetijstvo Philom Hoganom. "Bil je korekten, po resnosti tudi oster. A drugi dan se je izkazalo, da je bil sestanek popoln blef," je dejal in poudaril, da je negativno presenečen nad delovanjem slovenskega evropskega poslanca, ker jim stalno namiguje, zakaj se ne pogovarjajo.

"Na en sestanek je s seboj pripeljal tudi svojega dobrega prijatelja evropskega poslanca iz Hrvaške in tudi on je dejal, naj se pogovarjamo. Hogan nam je na sestanku ponudil finančno pomoč pri promociji terana, tudi evropski poslanec s Hrvaške je ponudil neko finančno pomoč, torej je vse nekako zbalansirano in usklajeno," je bil oster Colja in dodal, da Židanu popolnoma zaupajo pri borbi za teran.

''Danes smo tu, da bi diskreditirali Židana, kar je že stalnica,'' je poudaril župan Občine Komen Marko Bandelli. "A edino minister Židan je v teh letih poskušal obdržati zaščito terana, kar se je tudi zgodilo. Nikjer v kronologiji dogodkov pa ne vidim, da bi bil kje omenjen evropski poslanec iz Slovenije," je dejal. Sicer je izrazil še razočaranje nad evropsko poslanko Patricijo Šulin, ki je dan pred sestankom vinarjev pri Hoganu objavila, da je teran že izgubljena zgodba.

Bandelli je med drugim izpostavil tudi, ''da ne bomo prišli do enotnega rezultata, ker vedno dajemo politični interes pred drugimi. Zanesljivo trdim, da se je minister boril s kremplji in tudi tožba je tista, ki bo lahko resnično spremenila politično odločitev v strokovno, to pa bomo dosegli vsi Slovenci skupaj," je še dejal.

Borba za teran se nadaljuje.
Borba za teran se nadaljuje. FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenski teran bo postal generično ime

Nekdanji direktor urada za intelektualno lastnino Bojan Pretnar pa je opozoril, da je imela Hrvaška dve zakoniti možnosti za ugovarjanje teranu, a ni nobene izkoristila. "Ko je geografska označba določena, je večna, dokler ne pride do izjemnih okoliščin. Ta delegiran akt pa je, kot bi uradnik na zemljiški knjigi dovolil, da se nekdo tretji skozi stranski vhod vseli v hišo, ne da bi o tem vprašali lastnika. In potem bi zahtevali, naj lastnik s to tretjo osebo, ki se je vselila, sam sklene kompromis," je pojasnil.

Pretnar je izpostavil tudi, da v pravu geografskih označb ostajata dve vrsti zaščite – neposredne, ki so sestavljene iz generičnega imena (refošk, merlot) in iz pridevnika, ki označuje regijo (bordojski merlot). Obstajajo sicer še posredne geografske označbe, kjer ima vino posebno ime. Te označbe so enobesedne, saj nakazujejo, da gre za vino iz točno določene regije. Dodajanje regije pri teh označbah je lahko celo škodljivo, kakor se je izkazalo ravno v primeru terana.

"Če obstaja sorta teran, lahko kdorkoli pride na Hrvaško, kupi sadiko te sorte in začne pridelovati vino. To pomeni, da bo slovenski teran prej ko slej postal generično ime, zato se bo lahko pojavljal po vsem svetu, geografska označba pa bo razvrednotena," je dejal Pretnar. Tudi on je apeliral na enotno držo političnih opcij in evropskih poslancev, da se enotno zavzemajo za teran.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deloro
31. 05. 2017 04.41
+2
Za vzgled si vzemte olkarje kako so se dogovorili . Tako je treba delat pa bi bilo vse vredu.
pizzamargerita
31. 05. 2017 00.47
+1
se mal pa bo alko v evropi itak haram....:( pa vist vseen ktere pasme
dipe
30. 05. 2017 22.19
+2
Židan bi moral pod hitno zapčitit Slovensko vodo ki teče Slovenskom Savom na Rvatijo.Prepovedat istim uporabo Slovenske vode,oziroma naj jo plate.Al pa naj uporabljajo svojo ki je tko za nič da je tot Joras noče.
ginger 1
30. 05. 2017 21.24
+1
Zidan in naivni krasevci. Vsi skupaj ste blesavi luzerji ! Hrvati so vam iz rok ukradli 1 x ze zasciten teran.
omega _v6
30. 05. 2017 21.16
-5
Ni čudno,da smo tako zavozili,ko pa imamo tako zanič politike kot je Židan!! Vinarji ga naj kar zagovarjajo saj je prav njim naredil največjo škodo!! Sem pa proti bilo kaki tožbi saj bo ta sodni postopek zopet drago stal davkoplačevalce!! Na mednarodnih sodiščih smo do sedaj izgubili VSE spore in garantiram,da bomo tudi to v zvezi z Teranom!!
komarec
30. 05. 2017 21.46
+17
A evropski poslanci ala Patricija Šulin, Milan Zver, Lojze Peterle.... ti so pa vredu? Kaj so ti storili za zaščito Terana? Nič!!!!!!!!!!!!!
Ana Premuž
31. 05. 2017 12.23
ja to je res se je kateri javno izpostavo ne lepo cakajo potem pa hop po zidanu
ho?emVšolo
30. 05. 2017 20.54
+2
kako so naivni
scorpion777
30. 05. 2017 20.53
+3
Slovenci smo dvolicni: avstrijcem dovolimo uporabo imena kranjska klobasa hrvatim ne dovolimo. 2. Slovenija dobi pravico do uporabe imena za francosko vino in je to OK. Hrvati zelijo imenovati svoje vino Teran ki izhaja iz sorte trte Teran, slovenci ne dovolimo ker iz sorte trte Refosk pridelujemo vino ki smo ga poimenovali Teran. Seveda to istonime pa dovolimo uporabljati tudi italijanom. V obeh primerih spora med Slo in HR je posredovala EU in hrvatom dovolila izjeme katere je SLO dovolila drugim oz. je bila SLO isto delezna. Zdaj se pa vpraste zakaj vas mediji in politiki zavajajo?!
nivampomo?i
30. 05. 2017 21.09
+0
Mr.Somebody
30. 05. 2017 20.35
+0
primorska večna SD trdnjava
brezveze13
30. 05. 2017 20.32
+8
sl. e u poslanci so v bruslu zaradi dohodka in zabave na rač. davkoplačevalcev ne pa vsled državotvornih interesov
sodelujem
30. 05. 2017 20.30
+8
A zdaj je pa to njegova--"borba"???? To je samo dokaz da na ministrstvu ne delajo nič dokler ne poči.! Vse take zadeve bi morali že z rednim delom rešiti tekoče,pa še EU poslance takoj zamenjat.!
Uporabnik113089
30. 05. 2017 20.09
+1
Luzerska mentaliteta...
Neutrino
30. 05. 2017 20.02
+1
Sicer stari rek pravi da smo ob vincu židane volje, ampak pri Teranu pa pri kranjski klobasi pac ne moremo biti
dipe
30. 05. 2017 19.41
+5
Na koncu nam bodo ukradli Srbski pasulj Varaždinsko zelje, Bosanski lonec, gravče na tavče,fige z Krederice,kme, a spet bomo jedli samo žgance in kislo mleko.
Grremlin
30. 05. 2017 19.36
+0
Najbolj žalostno je, da je vse to samo odraz našega naroda.
FC Chelsea2
30. 05. 2017 19.28
+8
kako lahko branite tako nesposobnega ministra, ki ni sposoben zaščititi prav nobene stvari za to vino pa je začel nakladati, da ga bo zaščitil že pod vlado Pahorja in vse do danes mu še ni ratal. Na koncu nam bodo še potico ukradili, ker tako mencajo.
omega _v6
30. 05. 2017 21.20
+2
Pa še res je ne razmišlja drugega kako bo omogočil Polaniču velike zaslužke!! Je bil zanič kot direktor zakaj bi bil boljši kot minister??
Smrekar1
30. 05. 2017 19.24
+13
Slovenskega evroposlanca, ki vinarjem daje navodila naj popustijo naj prosim navedejo z imenom in priimkom. EU ima statut odpoklica evroposlanca, kajne?
sinhron
30. 05. 2017 19.19
+9
Najbolj žalostno je to , da desni evroposlanci delajo proti Sloveniji !
Uporabnik113089
30. 05. 2017 20.10
+1
Ja. Desni evroposlanci so krivi za vse kar je zasrala levica...Kaj ni Fajonova članica Zveze Komunistov Slovenije, pardon "Socialnih Demokratov"? Med tem ko je delala zdraho v Makedoniji so nas Hrvati nap....
sodelujem
30. 05. 2017 20.32
POIVRE
30. 05. 2017 19.15
+7
Hrvaška je nekaj let lobirala za teran v Bruslju pri vseh evropskih inštitucijah v katerih so zaposleni tudi Slovenci in zanimivo, da nihče od Erjavčevih in Židanovih tega v Bruslju ni opazil. Ne moremo verjeti, da dobro plačani uslužbenci niso opazili hrvaškega teranskega lobiranja in obvestili Židana ali Erjavca pa jim je vendar nekdo povedal naj počakajo in bodo tiho...V bistvu imamo problem, ker Židan in Erjavec nista opravila svojega dela, po pravici tudi Sova bi lahko bila bolj aktivna.