Slovenija

Cestarji bodo delali tudi poleti

Ljubljana, 11. 06. 2010 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Turistična sezona se bliža, delom na cestah pa ni videti konca. Dars sicer obljublja, da bodo kljub delom poskrbeli za čim boljšo pretočnost prometa.

Pred nami je lep, sončen vikend. Dnevi so vedno toplejši, bliža se konec šole, morje je že prijetno toplo, zato bodo naše ceste spet nekoliko bolj obremenjene.

Kot so za 24ur.com povedali na prometno-informacijskem centru, bo na naših cestah med vikendom res nekaj več prometa, vendar za zdaj večjih zastojev ne pričakujejo. Nekaj gneče bo na cesti Koper–Izola–Portorož–Sečovlje in Koper–Šmarje–Dragonja. Nekaj čakanja se obeta tudi na mejnih prehodih Sečovlje in Dragonja, vendar ''na naših mejnih prehodih navadno ni daljših zastojev, problem je, ko se vozniki vračajo s Hrvaške, Istre v Slovenijo, ker na njihovi hitri cesti Y nastajajo daljši zastoji,'' so povedali na prometnem centru, kjer voznikom zato svetujejo, da se odpravijo na mejni prehod Sočerga, ki je manj obremenjen.

Se nam spet obetajo kolone?
Se nam spet obetajo kolone? FOTO: Promet.si

Promet bo bolj obremenjen v nedeljo, saj se obeta velika prireditev maraton Franja, zato bodo popoldne enourne premične zapore na relaciji Ljubljana–Vrhnika–Logatec–Godovič–Idrija–Cerkno–Kladje–Škofja Loka–Zbilje–Vodice–Tacen–Ljubljana.

Delovišča tudi med sezono

Lepo vreme bo torej številne voznike privabilo na ceste, ki pa bodo tudi v turistični sezoni močno obremenjene. Na posameznem kraku avtoceste ali hitre ceste bo praviloma eno delovišče z obnovitvenimi deli, ki lahko pomembno vpliva na pretočnost prometa, so na novinarski konferenci povedali prometno ministrstvo, Policija, Direkcija RS za ceste in Dars.

Dars je sporočil, da bo zapore na avtocestah in hitrih cestah zaradi obnovitvenih del organiziral tako, da bo omogočil čim večjo pretočnost prometa. Kjer bo le mogoče, bodo vzpostavili dva zožena pasova v vsako smer, kjer pa tehnične značilnosti posameznega odseka avtoceste ali hitre ceste tega ne bodo dopuščale, bodo vzpostavili tri zožene pasove, kjer bodo menjavali dva pasova v smeri povečanega prometa. ''Na posameznih odsekih avtocest pa so prometne obremenitve tako nizke, da vzpostavitev dvosmernega prometa na polovici avtoceste ne povzroča motenj v prometu,'' pravijo na Darsu.

Štiri delovišča

Dars upravlja skupno s približno 1.400 kilometrov smernih vozišč avtocest in hitrih cest (vključno z razcepi in priključki), katerih sestavni del je tudi približno 1.100 objektov, med njimi 39 predorov, 32 pokritih vkopov in 191 viaduktov. Z vedno večjimi prometnimi obremenitvami, staranjem zgrajenih avtocest in hitrih cest in razvojem omrežja avtocest in hitrih cest, raste tudi obseg potrebnih obnovitvenih del.

Trenutno potekajo obnovitvena dela na štirih deloviščih (na odsekih štajerske avtoceste Šentilj – Pesnica in Slovenske Konjice – Dramlje ter na primorski avtocesti na priključku Vrhnika), v okviru novogradenj pa je zapora še na odseku gorenjske avtoceste, kjer dokončujejo priključek Naklo. Dela na teh odsekih bodo dokončana predvidoma do konca tega meseca.

Med glavno turistično sezono, bodo na posameznem avtocestnem kraku hkrati potekala obnovitvena dela praviloma le na enem delovišču. Izjema je le štajerski krak, kjer bo predvidoma v prvi polovici avgusta v predoru Trojane, v smeri Ljubljane, opravljena trajna sanacija posledic letošnjega požarnega dogodka. Po prometnih podatkih je štajerski avtocestni krak v tem obdobju najmanj obremenjen s tovornim prometom.

Obnova primorske avtoceste

V naslednjem tednu je načrtovan začetek obnove vozišča na primorski avtocesti na približno šestkilometrskem odseku med Kozino in Divačo v smeri Kopra. Dela bodo potekala predvidoma od 14. junija do 27. julija. Zapora bo organizirana v dveh fazah po tri kilometre, sicer pa bosta vzpostavljena dva prometna pasova v smeri povečanega prometa in eden v nasprotni smeri. Dars zato voznikom ob morebitnem zastoju med prometnimi konicami svetuje, da uporabijo na tem odseku regionalno cesto med Divačo in Kozino, kar bo tudi ustrezno označeno s prometno signalizacijo.

Obnovitvena dela na avtocestah
Obnovitvena dela na avtocestah FOTO: DARS

V drugi polovici avgusta je predviden začetek del obnove voziščne konstrukcije na delu primorskega odseka Vrhnika – Logatec (predvidoma od 14.8. do 21.10.). Promet bo potekal po dveh zoženih prometnih pasovih v vsako smer, zato zastojev ni pričakovati. V sklopu teh del bo izvedena tudi razširitev izvoza Logatec iz smeri Ljubljane proti Kopru za en vozni pas. Zato bo v fazi izvedbe teh del izvoz zaprt za promet.

Ljubljanska južna obvoznica

Obnova vozišča na ljubljanski južni obvoznici med Dolenjsko cesto in Barjansko cesto je načrtovana v juliju in avgustu (predvidoma od 3.7. do 11.8.), ko so prometne obremenitve na ljubljanskem obroču najmanjše. Promet bo potekal po dveh zoženih pasovih v vsako smer, zato večjih zastojev ni pričakovati. V sklopu teh del bo obnovljen tudi priključek Rudnik, ki bo v tem obdobju predvidoma zaprt en teden za ves promet.

Štajerska avtocesta

Obnovitvena dela velikokrat namreč zahtevajo časovno daljše omejitve prometa posameznega dela vozišča avtocest in hitrih cest ali celo popolne zapore smernega vozišča avtoceste ali hitre ceste s preusmeritvijo prometa na drugo polovico avtoceste oziroma hitre ceste. Redna vzdrževalna dela pa se večinoma izvajajo pod delnimi zaporami prometnih pasov v dnevnem času.

V sredini julija in v avgustu (predvidoma od 11.7. do 15.8.) je načrtovana obnova in ojačitev vozišča na delu odseka Dramlje – Celje ter sanacija mostu Hudinja. Promet bo potekal po drugi polovici avtoceste po treh zoženih pasovih, z možnostjo menjave dveh pasov v smeri povečanega prometa. V tem obdobju bo zaprt priključek Celje center iz smeri Maribora. Obvoz bo primerno označen in bo potekal prek priključka Celje vzhod.

Avgusta še Dolenjka

Na dolenjskem odseku Višnja Gora – Bič, pred čelno cestninsko postajo Dob v smeri Novega mesta, bo v okviru druge faze obnovljeno vozišče na obeh polovicah avtoceste. Dela se bodo po planu začela predvidoma v prvi polovici avgusta.

Dela na cestah

Med 8. in 14. uro bo zaradi ureditve krožnega križišča v Postojni na Titovi cesti promet urejen izmenično enosmerno, pri kamnolomu Strahovica pa bo danes med 14.30 in 15.30 zaradi miniranja 10-minutna popolna zapora ceste Strahovica–Kamniška Bistrica. Danes od 15. ure pa do nedelje do 2. ure bo v središču Kobarida zaradi prireditve popolna zapora. Obvoz bo urejen.

Sicer pa je zaradi del na štajerski avtocesti v smeri Avstrije do predvidoma 17. junija zaprt uvoz Šentilj in vozni pas med priključkom Šentilj in prehodom Šentilj, na gorenjski avtocesti pa je predvidoma do 25. junija med priključkoma Podtabor in Kranj - zahod zaprta polovica avtoceste, zato promet poteka dvosmerno po drugi polovici.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

I_LOVE_FOOTBALL
11. 06. 2010 21.35
najbojše je naredil ŽERJAV: Nobenih del na avtocestah poleti ŽERJAV,CELO PREKMURJE SE STRINJA S TABO!!!!
protiarbitrazi
11. 06. 2010 17.39
sama vlada je poskrbela da dars ima delo ((( gdaj pa pri nas NI bilo zastojev jaz se ne spomnim
-un
11. 06. 2010 15.10
da ne omenjamo še zastojev na gorenjski avtocesti, ki je praktično narejena le do Kranja, saj je odcep Kranj - Radovljica praktično neprevozen
kavagre
11. 06. 2010 13.31
delali bodo do zime ali pa še dlje ali pa sploh ne, če jim ne bodo plačali za delo v teh vročih pogojih. ceste bi morali pošteno obnavljati ne pa da pri naslednji zimi že spet cveti. pa tudi tisti ko plužijo jim je vseeno kako plužijo pozimi in dosti tudi oni ceste poškodujejo..
Tony Del Fabro
11. 06. 2010 13.27
Malce čudno je, da se vsa obnovitvena dela izvajajo samo v poletnem trimesečju, na največji vročini in v najhujših delovnih pogojih. Največkrat se nam isti ljudje, ki protestirajo pri naših vodilnih gradbenih gigantih, kažejo tudi na avtocestnih odsekih, brez ustreznih plačil in z življenjem v bivalnikih, ki ne ustrezajo niti najmanjših sanitarnih standardov. Pomanjkanje nadzora in predvsem pravilnega izračuna koliko časa naj bi obnovitvena dela trajala, vodijo v kaos in posledično nezadovoljstvo uporabnikov cest. Predlagam, ob vsej razpoložljivi tehnologiji, da bi le ta dela izvajali v nočnem času saj je takrat frekvenca prometa najnižja.
Puppy
11. 06. 2010 13.19
pa pejte vi delat na 30°C vrel asfalt. Bogi reveži.
nightcrawler
11. 06. 2010 11.59
Čim več dela na cesti proti primorski, da se bodo Nemci ustavljali in zapravili denar pri nas, na poti v hambsterland. Kaj pa nam Nemci pustijo tukaj? Pijejo radensko in serjejo po grmovjih.
kwayzdey
11. 06. 2010 11.51
Franja odpade, ob pol dveh je fuzbal!
missyelliot
11. 06. 2010 11.33
vsak vikend teli kolesarji prejšnjo soboto je blo tudi...sm hodu 2 uri iz lj do godoviča:!!!!!!
G.R.E.E.N
11. 06. 2010 11.22
Eni pa bomo zuni delali na tej vročini. Joj joj joj
blabla33
11. 06. 2010 11.18
toj brezveze, hocmo novice o tabelih pa tardečih pa kako se kregajo med sabo
l007
11. 06. 2010 11.12
useen mi je, ker sm naredu anorgansko!!!!11 xD
am_staff
11. 06. 2010 10.47
DARS takoj začeti z obnovo in vzdrževanjem, sicer bo promet preveč tekoč.
mcvetka59
11. 06. 2010 10.38
madafaka64 huda
anonimus23
11. 06. 2010 10.36
jst sam vem ce bodo se enkrat zaprli dunajsko kot prejsnjic,pa sem 4 ure moral cakati da sem prsu dam,,jih povozim vse na cesti ;)
tinetone
11. 06. 2010 10.22
ja jest grem tudi na franjo, kot član družine vala 202
MEDIORAZ
11. 06. 2010 10.02
Luis Rezelj
11. 06. 2010 09.47
Proti Celju tudi bodo zastoji, ker je Evharistični Kongres!
Luis Rezelj
11. 06. 2010 09.45
Proti Celju pa bodo tudi zastoji ker je Evharistični Kongres!
payoid
11. 06. 2010 09.44
Vikend v znamenju nogometa.