Slovenija

Razsodba za 'rop stoletja': Vidmarju enotnih 15, Nosetu pa 14 let zaporne kazni

Ljubljana, 07. 07. 2014 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./V.B./STA
Komentarji
217

Sodišče je Dejana Vidmarja in Saša Noseta spoznalo za kriva ropa banke SKB v Ljubljani, ki se je zgodil novembra 2005. Vidmarju je prisodilo enotno kazen 15 let zapora, Nosetu pa 14 let. Poleg tega bosta morala plačati še vsak po več kot milijon evrov denarne kazni. Sodba še ni pravnomočna, obramba že napoveduje pritožbo.

Sodišče je Dejana Vidmarja in Saša Noseta spoznalo za kriva ropa SKB, ki se je zgodil v noči na 1. november 2005. Ugotovilo je, da je Vidmar sodeloval pri ropu, Nose pa je bil takrat varnostnik v SKB in je pridobil vse potrebne informacije za izvedbo ropa ter seznam imetnikov sefov.

Vidmarju je sodišče prisodilo enotno kazen 15 let zapora, Nosetu pa 14 let. Poleg tega bosta morala plačati še vsak več kot 1,3 milijona evrov kazni. Tožilstvo je sicer za oba zahtevalo po 15 let zapora, njuna zagovornika pa sta predlagala oprostilni sodbi. Sodba še ni pravnomočna.

Vidmar in Nose na sodišču.
Vidmar in Nose na sodišču. FOTO: POP TV

Po mnenju sodišča ni nobenega dvoma, da sta obtožena storila kaznivo dejanje, kar izhaja iz dokazov in listin v spisu. Vidmarjevo prisotnost na kraju kaznivega dejanja po besedah sodnice Polone Herman dokazujejo materialni dokazi, in sicer DNK sledi ter prstni odtis na PVC vrečki, najdeni na kraju dejanja. Ta po ugotovitvah izvedenca pripada kazalcu Vidmarjeve leve roke.

Vidmar je za rop SKB sicer dobil 14 let zapora, ker pa je bil junija pravnomočno obsojen na pogojno kazen leta in pol zaradi prikrivanja – skrival je namreč ukradene slike Ivana Groharja – mu je sodišče zdaj izreklo enotno kazen 15 let zapora.

Nosetovo krivdo pa dokazujejo trije indici, je dodala. Prvi indic je ta, da je imel Nose dostop do vseh informacij okoli sefov, hkrati pa ni nobenih dokazov, da bi lahko kdo drug, ki je prav tako imel dostop do informacij, te tudi posredoval. Storilcem je za pobeg dal na voljo svoje vozilo, je nadaljevala. Ključe je spravil na polico sobe za varnostnike, roparji pa so jih le vzeli in pri tem ga niso vprašali, kje ima avtomobil, hkrati pa so vozilo na parkirišču takoj našli, kljub temu da ni imeli sistema za daljinsko zaklepanje. Prav tako sta bila za Noseta obremenilna dva telefonska kontakta s soobtoženim Radomirjem Cvijanovićem. Ta je zdaj izločen iz postopka, saj ni dostopen organom pregona.

Prijeli so ju šest let in pol po ropu

Rop SKB banke se je zgodil v noči na 1. november 2005. Roparji so v banko prišli nekaj pred 23. uro, onesposobili varnostnika, prinesli orodje za vlamljanje in vlomili v 428 sefov. Z ropom je bil SKB oškodovan za najmanj 16 milijonov evrov. Noseta in Vidmarja so policisti prijeli po skoraj šestih letih in pol od ropa, 16. marca 2012. Novembra lani pa sta tudi sedla na zatožno klop.

Poleg njiju je ropa obtožen še Cvijanović ter dva neznanca. Na noč ropa sta bila v prostorih sefov banke SKB dva varnostnika, eden od njiju je bil Nose. Okoli pol enajstih zvečer sta prejela klic moškega, ki se je predstavil za enega od najemnikov, in napovedal svoj obisk. Deset minut zatem sta se dva neznanca pojavila pred prostori sefa in pozvonila, eden od njiju naj bi bil Cvijanović, identiteta drugega pa ni znana. Varnostnik mu je odprl, eden od roparjev pa je vtipkal pravo uporabniško ime in geslo prej omenjenega imetnika sefa. Nato sta moška prišla v sobo za varnostnike, kjer sta oba varnostnika zbila na tla, ter jima z lepilnim trakom močno oblepila oči in roke.

Nato sta v prostore spustila še dva moška, eden od njiju naj bi bil Vidmar. Z dovoza so v bližino sefa pripeljali še kombinirano vozilo, v katerem so imeli orodje za vlamljanje, tudi varilne aparate, ter plastične zabojnike, v katere so pometali pokradene predmete, večinoma gotovino in žlahtne kovine. Po ugotovitvah sodišča so vlamljali Vidmar, Cvijanović in še en neznanec. Cvijanović je tudi onesposobil varnostne kamere. Okoli šestih zjutraj so se s kombiniranim vozilom in Nosetovim osebnim vozilom odpeljali. Tožilstvo ocenjuje, da je Nose roparjem priskrbel vse potrebne podatke, od seznama imetnikov sefov do potrebnih gesel in ostalih koristnih informacij za uspešno izvedbo ropa.

Prizorišče ropa.
Prizorišče ropa. FOTO: Policija

Nose je med sojenjem trdil, da je nedolžen in poudarjal, da je bil tudi sam žrtev. Med ropom je bil poškodovan, zaradi duševnih bolečin pa je tožil delodajalca, varnostno družbo PCA, in se nato z njim poravnal ter dobil 9300 evrov odškodnine. Tudi Vidmar je očitke ostro zanikal.

Preiskovalci so sicer do Vidmarja prišli prek njegovega znanca Zlatana Velića. Policija je pri Veliću zasegla dobrih 16 kilogramov snovi, za katero so sumili, da gre za mamila, snov pa naj bi Veliću dostavil Vidmar. Na podlagi zasežene snovi so policisti od sodišča tudi dobili odredbo za hišno preiskavo pri Vidmarju, ki so mu potem odvzeli biološke sledi. V analizi bioloških sledi so ugotovili, da so te identične tistim, ki so jih našli v sefih SKB.

Sodnica je med obravnavo prebrala poročilo enega od pravosodnih policistov, ki je razkrilo, da so pravosodni policisti v petek, preden si je sodnica v njihovem spremstvu, prisotna pa sta bila tudi oba obdolženca, ogledala kraj ropa, med varnostnim pregledom pri Vidmarju v čevlju našli sponko za papir, ki je bila ukrivljena tako, da bi si z njo lahko odklenil lisice. Vidmar ni znal pojasniti, kje jo je dobil.

Sodnica je spomnila, da je Vidmar v preiskavi zatrjeval, da je nedolžen, šele pozneje, na predobravnavnem naroku je predložil odpustno pismo iz neke klinike v Beogradu. S pismom je zatrjeval, da je bil v času ropa na operaciji nosu. Zagovor je po oceni sodišča neprepričljiv, prisotnost na kraju pa dokazuje njegov DNK.

Sodišče je denarno kazen določilo tako, da je od ocenjene škode 16,8 milijona odštelo slabih deset milijonov premoženjsko-pravnih zahtevkov, ki sta ju prijavili dve zavarovalnici, zahtevka ostajata odprta. Teh nekaj več kot šest milijonov razlike pa je razdelilo na pet delov, kolikor je bilo storilcev.

Nosetov odvetnik že napovedal pritožbo

Nosetov zagovornik Gorazd Fišer je napovedal pritožbo. Kot je dejal, obstajajo trije indici, ki to pravzaprav niso. "Ob takšni indični sodbi, so prebivalci Slovenije lahko zelo zaskrbljeni," je dodal.

Tožilka Blanka Žgajnar pa je s kaznima zadovoljna, višina se ji zdi primerna in se najbrž ne bo pritožila. "Indične sodbe so in bodo obstajale. Vsako je treba obravnavati glede na okoliščine in glede na dejanje, predvsem pa glede na indice, ki se jih zatrjuje v konkretni kazenski zadevi," je dejala Žgajnerjeva, ki meni, da so bili v konkretnem primeru indici tako močni, da se je sodišče pravilno odločilo.

Pooblaščenec SKB Stojan Zdolšek je pojasnil, da je sodišče, kar se tiče premoženjsko pravnih zahtevkov, priznavalo glede na to, kar so prijavile posamezne zavarovalnice in pa kar je prijavila SKB, ki je imela materialno škodo zaradi uničenja sefov. "Kot pooblaščenec oškodovanca, ki je takrat doživel hud šok ob ropu, kot ga še ni bilo v zgodovini Slovenje, ocenjujem sodbo kot olajšanje za banko," je sodbo pospremil Zdolšek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
08. 07. 2014 13.30
+8
Spremeniti bi morali zakone - da ne bo pomote, ne odobravam nobenega kriminala! Oropali so banko in dobili po 14-15 let zapora, nikogar niso ubili, so pa menda pokradli 16 milijonov, ali pa menda 30 milijonov - tega nihče v resnici ne ve. Pa poglejmo tajkune in bančnike - pokradeni milijoni in milijarde, uničeno gospodarstvo, uničena država, samomori na vrhui EU lestvice, čemur jaz rečem UMORI - glej, pa dobijo samo nekaj let, nihče pa ne vrne pokradenega. Drek, pa taka država in njen pravni sistem!
scar_face
08. 07. 2014 12.07
+4
Tudi tukaj je šlo za indično sodbo, ker ni neposrednih dokazov. Verjetno gre za nov politični konstrukt pa to...SDS-ovci, kaj ne boste protestirali?
aligator14
08. 07. 2014 13.02
+3
ne bojo, ker se ne sme zvedet, kdo je bil naročnik...
flojdi
08. 07. 2014 18.24
.to mene najbolj zanima..kdo je bil naročnik.(ker že vem..polovi se tamale ..( ribc raje ne omenjam, ker bi , lahko ,bile uŽaljene
rzui
08. 07. 2014 19.39
Col. Danning
08. 07. 2014 12.03
+1
zdej ste dva mali ribi na planke pribili in se boste tolkli po prsih. Že vrabci na vejah čivkajo, da je šlo za politični rop. Blanka Žganjar, koliko pa si pokasirala za tole tožbo. A se vam ne zdi tole malo previsoka kazen. 15 let?!?! A za umor pa dajete manj ali enako let. Že samo tole je dokaz da je vse skupaj farsa in da vse skupaj smrdi. Kakšen je epilog zgodbe ugrabljene in umorjene Vidmarjeve punce? SMRDI!!!!! Od Prul do Grosuplja, pa še proti Dobu se širi.
KisloZelje333
08. 07. 2014 11.51
+0
Za vsem tem stoji šef Slovenskega narkokartela Bor Smrekar iz Horjula. Ker sem vam podal to zaupno informacijo, sem sedaj v skrbeh, da me njegovi pajdaši ne najdejo po IP naslovu. Morda naredim najbolje in že danes odpotujem iz države. 24ur od vas pa pričakujem, da boste moj prispevek vzeli skrajno resno in o tem obvestili policijo
KisloZelje333
08. 07. 2014 11.51
smem vprašat čemu izbris, lepo prosim za odgovor gospod administrator. Hvala
denden
08. 07. 2014 11.43
+5
Rop stoletja že, kraja pa zagotovo ne, saj 16 milijonov ni nič proti temu, kar so pokradli iz NLB, NKBM, Probanke itd. Ko bodo tisti sedeli, bo mogoče še kaj upanja za našo državo.
big_foot
08. 07. 2014 13.14
+3
tisto še ni nič... Zvon 1 in 2 poglej :-)
25letluzerjev
08. 07. 2014 11.21
+4
Obsodba je premila za tak izlet v banko. Bi pa glede na situacijo v Sloveniji morali zapreti ogromno kravatarjev , kateri so na milijone in verjetno tudi milijarde oropali ne samo eno banko ampak- vse slovenske banke in vse državljane. Ti pa so prosti in uživajo v izobilju. To je večji kriminal kot rop SKB banke.
indal@
08. 07. 2014 10.09
+5
Montiran proces...rop je bil izveden zelo profesijonalno!
zvit kot presta
08. 07. 2014 10.13
+1
profesionalno oziroma po slovensko strokovno
zvit kot presta
08. 07. 2014 09.50
+9
9 let je že od ropa. Pa sodba še vedno ni pravnomočna. Toliko o ažurnosti naših pravosodnih organov. Ko bom star 75 let bom oropal Banko Slovenijo in užival v zadnjih letih življenja. Sodbo mi bodo pa prinesli na grob namesto cvetja in sveč.
PorednaSliva
08. 07. 2014 11.14
+4
mislm da so naši sposobni razpisati tiralico za teboj tudi po kakih 10ih letih od tvoje smrti...
Die einemaister
08. 07. 2014 09.33
+11
mene zanima če je to rop stoletja kaj je šele rop samostojne slovenije v 23 letih kjer so šle miljarde ne miljoni
Beton mikser
08. 07. 2014 08.47
+29
Zelo visoka kazen,če jo lahko primerjamo z kaznimi tajkunov,kateri so uničili slo gospodarstvo in na cesti pustili nekaj tisoč ljudi!
POŠTENO JEBENO
08. 07. 2014 08.44
+4
Ce povzrocis nesreco na cesti in si spoznan za krivega,potem moras poravnat VSO nastalo skodo. Spoznana za kriva,32mio eur naj bi bilo diode....pa samo million kazni????! Tuki neki nestima! Te sefe se je ropalo zaradi dokumentacije, ki jo sedaj uporabljajo politiki za medstrankarsko vojskovanje in izsiljevanje!!! Denar, zlato in vse ostalo pa je bilo samo smetana za izvajalce tega veleropa.
PorednaSliva
08. 07. 2014 11.15
NiVec
08. 07. 2014 08.42
+1
2 Facebookaša.
mikitr
08. 07. 2014 08.32
+6
Tisti ki so v SLO izvedli rop tisočletja .ne bodo nikoli točno znani ,nagrajeni pa so ali bodo z dobrimi penzijami.
kameltrajbar
08. 07. 2014 08.19
+8
..ma kje...po janši in sds-u je tudi to politični konstrukt....:))).....nedolžna sta....:)))))
devlon
08. 07. 2014 08.17
+15
Slabovidna sta. Ful na blizu bereta.
PeoplePower
08. 07. 2014 08.13
+5
ZA VSAKEGA MORA BITI SOJENJE PRAVICNO.. TOLE NI PRAVICA..ROPALI SO S PLASTICNIMI PISTOLAMI,PRVIC OBSOJENI..ITD.. SPOMNIMO 8 LET JE DOBILA TISTI REDAR ZA UMOR 20 LETNIKA(70KG TEZKEGA GOSTA),REDARJA OBA PO 100KG...SICER SE JE PA REDNO OBNASAL KOT HULIGAN NE KOT BI MORAL EN VARNOSTNIK,SAJ SEM REDNO HODIL TJA VEN..
trolololol
08. 07. 2014 07.58
+8
Pa kako samo miljon kazni vsak, če sta pa odnesla 16 miljonov?!?
Sentis
08. 07. 2014 08.13
+18
A ti res misliš da sta taledva siromaka tok nakradla zase? Kdo pa misliš da je naročil umor Vidmarjeve ženske? Naročnik ropa ne bo nikoli sedel ker je prevelika riba.
devlon
08. 07. 2014 08.17
zato, da jima še kaj ostane, ko prideta ven
indal@
08. 07. 2014 10.07
+3
Tadva sta žrtveno jagnje...za tem dvema stojijo mnogo bolj vplivni ljudje!
pe?navodo
08. 07. 2014 07.36
+7
Predvčerajšnjim perič, včeraj Janša, danes Nose ........... in nekateri pravijo da se kar tako lahko znajdeš med tako elito po preavni kvalifikaciji suma in sodbe.
flum
08. 07. 2014 08.20
+2
To samo janezove ovce govorijo. Barabe, ne glede na barvo, morajo za zapahe
tao3
08. 07. 2014 07.28
+29
Ali bosta SDS in Odbor 2014 spodbijala tudi to sodbo? Eden izmed roparjev je bil obsojen na podlagi materialnih dokazov, drugi pa na podlagi sklenjenga INDIČNEGA kroga? Zakaj pa SDS ne brani vseh kriminalcev enako? Tudi Perića bi na takšen način lahko rešili ... Ali je Janša kaj več ali manj od ostalih kriminalcev?
gripson
08. 07. 2014 08.20
+2
pika poka ježek
08. 07. 2014 07.27
-10
Z indičnim pravom lahko komunisti zaprejo čisto vsakega, ki seveda ni njihov. Za njihove tovariše pa velja materialno pravo, seveda pa ti dokazi niso nikoli dovolj močni, da bi lahko prišlo do obsodilne sodbe. Zato pa govorimo o krivosodju, pa to, HEH
pika poka ježek
08. 07. 2014 07.28
-10
POZOR... Včeraj Janša, danes ti, pa to, HEH
tao3
08. 07. 2014 07.29
+19
Seveda, Tudi Perića in ostale kriminalce ... sicer pa: V tujini z indičnimi sodbami obsodijo najhujše kriminalce, ki ponavadi zgolj dajejo navodila, sami si pa ne umažejo rok. V USA se to imenuje RICO Act (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act). Uporabljajo ga od leta 1970 in na podlagi tega so obsodili VSE mafijske šefe. To so indične sodbe. To je povsem normalno, razen v SDS-u.
9201950313
08. 07. 2014 07.29
+13
se ti rola od teh komunistov.....hitro po bonbončke bele...
pe?navodo
08. 07. 2014 07.30
+12
Utemeljen sum je pravna dokazni standard v ameriškem pravu. teachin fellow iz harvarda to seveda zelo dobro pozna, ampak zanimivo slovenski javnosti pa to zamolči in še več , trdi da indični dokazi in sodbe NISO PRAVNO UTEMELJENE.
pika poka ježek
08. 07. 2014 07.37
-7
Itak da niso, treba je upoštevati dokaze, indici pa se lahko uporabljajo le v preiskovalnih postopkih, ki pripeljejo do dokaza. Indicev ki ne pripeljejo do dokaza, pa je treba izločiti. Indična sodba pa ne spada pod pravosodje, temveč krivosodje, pa to, HEH
pe?navodo
08. 07. 2014 07.40
+5
HEH, potem je itak v USA največ krivosodja HEH pa od tam pripeljejo razlagalca prava sdsovci
gripson
08. 07. 2014 08.24
+8
Ja, ježek, se bo treba navadit, da nismo več v socializmu....sam zagovarjaš kapitalizem in njega pritikline, daj pa še zahodno sodstvo upoštevat...in indične sodbe. ali je to pa že preveč za mekice?
maq1966
08. 07. 2014 08.34
-2
Zahodno sodstvo z bivsimi socialisticnimi sodniki?
NiVec
08. 07. 2014 08.43
+2
JJ misli da bi ga morali dobiti zraven ko je sprejemal gotovino in se rokoval, pri sebi bi moral imeti tudi notarsko overjeno pogodbo o podkupnini. Pa še potem bi našli nekaj, da njihov Veliki Vodja ni kriv.
maq1966
08. 07. 2014 09.04
+3
Fino bi bilo imeti kaksen tak posnetek kot pri Thalerju. Samo on se je itak samo hecal...