Slovenija

VIDEO: Posnetek 'apokalipse' v gozdovih iz zraka

Ljubljana, 07. 02. 2014 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V gozdovih je ledena ujma povzročila katastrofalno škodo. Številni, ki so si jo ogledali na lastne oči, govorijo o apokalipsi. Kmetijsko ministrstvo pa ocenjuje, da je v nekaj dneh padlo toliko dreves, kot jih gozdarji posekajo v celem letu. Oglejte si zračni posnetek razsežnosti razdejanja.

Žled je v gozdovih povzročil pravo razdejanje. Po prvih ocenah Zavoda za gozdove Slovenije je poškodovanih približno 500.000 hektarov oz. 40 odstotkov gozdov. Po zelo grobi oceni je padlo približno štiri milijone kubičnih metrov drevja, morda tudi bistveno več, stanje pa se še poslabšuje, pravijo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Količina je enaka letnemu poseku v zadnjih nekaj letih, proces pa še ni končan, kajti z nadaljevanjem padavin in zlasti vetrom se stanje še poslabšuje. Natančnejše ocene bodo pripravljene, ko bo omogočen dostop v gozdove.

Prizadeta je večina države z izjemo ožje Primorske, vzhoda Slovenije in območja Brežic. Najhuje je na Notranjskem, na jugozahodnem robu Ljubljanske kotline in na cerkljansko-idrijskem območju.  Oglejte si zgornji videoposnetek razsežnosti škode v slovenskih gozdovih.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

obiskovalecsmetisca
09. 02. 2014 01.14
vodilni 06.02.2014 13:40:05 8 9 1 Ljudje dan preden se je vse slupaj začelo sem na nebu okoli 22 ure videl čudno svetlobo zelenkaste do bele barve in to tako močno, da sem lahko v temi videl cel Kozjak. Če je še kdo videl podobno oziroma ima kakšno sliko bi vas prosil, da mi jo pošljete. Svetloba pa je trajala nekje 10 do 15 sekund. In, ko sem sedaj malce gledal po spletu sem naletel na čudne prizore, ki se dogajajo povsot po svetu in to je orožje HARP. Samo za nameček so to videli tudi na japonskem preden jih je zadel cunami. Upam, da se motim ampak vseeno pa bi bilo to bolje preverit.
Armani85
07. 02. 2014 22.22
+0
Mene nekaj zanima, prebral sem da je 40% gozdov unicenih, kot smo se ucili v soli to prakticno pomeni, da je skoraj vsako drugo drevo v sloveniji uniceno! Se mi zdi da je nekdo sprical matematiko, da izjavi taksno beumnost! Zalostno.
Glavavtorbi
07. 02. 2014 21.34
+3
Sredi naših pragozdov, so v zadnjih nekaj letih nastale zelo čudne, izolirane in zahojene skupnosti, ki se ogrevajo in kurijo na plin in elektriko, a ni to čudno? Verjemite mi, nihče ni tako butast in nor, da bi brez veze investiral v take banalne neumnosti, te vaške skupnosti so valilnice nečesa drugega in imajo točno določen namen, ki nioma nobene veze z blaginjo in načinom življenja tistih eksperimentalnih prebivalcev ampak imajo fassisti z njimi drugačne načrte. Ko se bosta vojska in družbena samozaščita spokali, bodo vaovanje spet prevzeli veliki, podivjani domači psi, otroci pa bodo morali ostati v varnem zavetju svojih betonskih bivakov, brskati po internetu ter spremljati državno propagando po televiziji, da jih psi ne ratrgajo, ker pač ne ločijo domačinov od tujcev oziroma upornikov. Saj vem, najprej se boste posmehovali, kmalu se boste razjezili, nato pa boste lagali, da ste vse to že itak prej vedeli, zato si kar dajte duška in me skušajte čim bolj diskreditirati. Te dni so me že parkrat skušali prestrašiti z represijo in povoziti z avtomobilom, zgleda še vedno nočem razumeti opozorila, kar najbrž pomeni, da vojaška propaganda prime in fassiste par komentarjev nikakor ne ogroža, celo korist imajo, če kdo tu in tam zapiše kakšen fragment grozljive resnice.
Glavavtorbi
07. 02. 2014 21.18
-1
Temu bodo rekli izkoriščanje lesa, čeprav je jasno, da v sloveniji že dve desetletji sekamo les za tuje gospodarje, na območjih ki niso primerna za pogozdovanje in na tistih golosekih tudi čez sto let, kolikor traja da zraste ta "material", ne bo raslo nioč drugega kot neprehodno grmovje in trnje. Da je gozd postal neprehoden, je pa sploh kompletna oslarija in še en dokaz, da gre zxa naivno vojaško propagando, seveda se lahko pol gozdovih že ta trenuek sprehajamo enako kot prej in vedno, niti sslučajno niso postali zaradi nekaj dračja kaj težje prehodni kot običajno. Lesa se ne da izkoriščati, gozdarski narodi sekajo le določene, lahko dostpne površine, kjer drevesa ruvajo s koreninami vred, da lahko za njimi takoj posadijo nova. Takšnih industrijskih, umetno ustvarjenih gozdnih površin imajo veliko in sekajo sistemsko, da pridejo posamezna področja znova na vrsto šele čez sto let ali več, ko na njih zraste nova runda, sodobno gozdarstvo nima nobene veze s fassistično slovenijo.
Glavavtorbi
07. 02. 2014 21.07
-1
Kmetijski minister bo najprej le nemočno tarnal in domnevno trpel, dokler ga ne bo vojaška propaganda pozvala k ukrepanju in ga navidez cedlo prosila, naj uniči naše pragozdove, za vedno in ob tem seveda še odlično zasluži.
JE-BI-GA
07. 02. 2014 21.04
+2
Kmetijski minister je do nedavnega pravil da se Slovenija zarašča, no in tako je vsaj narava poskrbela zato da se ne bo. Me zanima kdo bo celil rane, ki so jih bančniki zadali državljanom, tu bi bilo potrebnih več besed. To kar je pa naredila narava bi pa toko že davno morali gospodi ki so za gozdove.
Glavavtorbi
07. 02. 2014 20.58
+1
Tako je, enako sovražno vojaško popagando smo prenašali že kmalu po osamosvojitvi, ko je fassistična oligarhija začela pleniti naše naravne zaklade in so si izmišljevali podobne izgovore ter zrežirali par spektaklov za opranoglave mase.
Glavavtorbi
07. 02. 2014 20.55
-2
zarukanci in fanatiki vidijo na teh zamegljenih in skrbo režiranih posnetkih seveda kataklizmo, ki jo hoče inducirati vojaška propaganda, pozorni opazovalci vidimo normalne naravne pojave in očitne sledove zločinov totalitarnega aparata, kot so geometrično zloženi hlodi na območjih, kjer je sečnja zakponsko prepovedana, odrezanih z motorko. V resnici je žled polomil predvsem suhe veje, ki se jih je nabralo zaradi dolgega in bujnega poletja, tu in tam se je res zrušilo kakšno posušeno drevo in pod seboj pokopalo še par zdravih, vendar jih večina leži še od lanskih in predlanskih neviht, od nacionalnih zločinov jih lahko hitro ločimo po izruvanih koreninah, saj narava tako naredi prostor novim, ker na štorih pač nič ne zraste. Te gozdove bodo zdaj fassisti posekali in skušali tako zabrisati zločine, ustvarili bodo čim večjo paniko in držali prebivalstvo nekaj časa v izrednih razmerah, da bi čim bolj trpeli in bodo tolerirali fassistično nasilje, pod izgoorom benevolentnega razumevanja in pomoči. Osali bomo lahko pred noso že čez nekaj mesecev opazovali bujne zelene krošnje, tam kjer jih bo vojska in družbena samozaščita pustila živeti.
tiinaaa
07. 02. 2014 21.24
+4
Dej ne bluzi...nam je pred hiso zlomilo cist zdrava drevesa,pa okrog po gozdu tudi.stari pa ni,ker tukaj domacini redno cistijo...mislim,da bi mogu it mal ven pa v kraje kjer jih je zled prizadel,da bi videl v kaksni zmoti si.
_pika poka_
07. 02. 2014 23.01
+3
Ja sevedaaa, če živiš v bloku med 4 stenami ne vidiš podrtega drevja, ker ti je edini stik z naravo internet in ti je res vseeno za tiste, ki jih he v minulih dneh zadela naravna katastrofa...
tali?ni tom
08. 02. 2014 00.03
+3
sam lej , kot tzanimivost , v ZOO ljubljana so kazali trhel hrast ki je padu! sicer , verjemi v nedeljo je tudi pri nas fajn pokalo v gozdu in moje cepljene leske je konkretno povilo vendar nismo bili mi v "centru" dogajanja kar sem bežno videl včeraj po gorenjski ! nin zanimivo pa vendar je model odpru zanimivo iztočnico! nekateri bojo tole konkretno izkoristili o tem ni dvoma , smo vendar v sloveniji!heh!
tali?ni tom
07. 02. 2014 20.11
+7
po drugi strani je prišlo do take apokalipse v gozdovih tudi leta 92-3 ali nekje ko je država vračala državne gozdove nazaj negdanji grajski gospodi in cerkvenim magnatom! ki so jih tako ali drugače nelegalno pobrali navadni raji! in kaj je bil problem?' te gozdove so izsekalči v nulo in les izvozili v avstrijo in italijo ter ljudem za drva seveda vse ali veliko večino brez računov in država ni dobila nič! sedaj se bojo taisti spet znašli in dobili še odškodnino od države za tak "žledolom"!! saj je narobe kar se je zgodilo poštenim lastnikom o tem ni dvoma vendar vsaj recimo na gorjancih je firma grča al kako ime ima in katere lastnice so nekje v italiji in niti videle niso verkjetno nkol hriba konkretno izsekala hrib na golosek in glavna upravljalca imata jahto ali dve na hrvaškem in celo letalo ki je seveda kaor bojda od letalskega centra! kamioni drvv pa so veselo krožili brez računov! hrib je pa gol! in tako je mnogokje
nicor
07. 02. 2014 21.07
+2
Tudi to drži, so pa velelastniki denacionaliziranih gozdov s pomočjo svojega združenja (in Eda Pirkmajerja) na veliko pametovali, da bo lastnik pa vendar znal odgovorno ravnati s svojim gozdom in dosegli svoj lovopust, ki se je marsikje pokazal v golih zaplatah.
aghr
07. 02. 2014 19.33
+2
Do še kakšne gozdne apokalipse lahko pride poleti, če bo spet vročina pa suša, da bo še do požarov prišlo. Narava zna še kako močno pokazati zobe, ne je podcenjevati.
Mario71
07. 02. 2014 19.21
+4
to je za kazen ker ne znamo delati z lesom
aghr
07. 02. 2014 19.38
+11
Gozdovi se zaraščajo. Les vozimo v tujino, v Avstrijo za izdelavo pohištva, namesto da bi pri nas izdelovali mize, stole. Lesna industrija in gozdarstvo v Sloveniji propadata. Če ne bodo odstranili podrtih dreves, vej, se bo čez čas lahko v gozdu pojavil lubadar, pa se bo več dreves posušilo.
RavnateljSole
07. 02. 2014 16.20
+15
Sedaj je skrajni cas za obdavcitev rimokatoliske cerkve v Sloveniji in buden nadzor nad poslovanjem, saj bo imela sicer ogromne, neobdavcene dobicke od prodaje lesa, cesar pa vlada ne sme dopustiti, saj je v drzavi dovolj tistih, ki jim je cerkev speljala te iste gozdove na nacin prevare po zdajsnjih zakonih in tudi takih ki bi potrebovali denar iz proracuna.
Lolik
07. 02. 2014 16.16
+0
ajoooj kok bojo spet profitiral na kr neki :)
Lolik
07. 02. 2014 16.16
+2
lahko smo veseli da bo gozdove brezplačno snemal :D hahahaahh
xxx1982xxx
07. 02. 2014 15.47
+25
Les, leta in leta zatiran s strani države...a zaj bojo pa oni prvi jokali po televizijah! Pika na i lesni industriji...tako, kot sedaj padajo drevesa , so zadnja leta padali delavci v lesni industriji. Morda pa bo to le nek nov začetek, ki bo pomenil vzpodbudo tej panogi, ki samo čaka da zaposli na 1000 obubožanih slovencev !
+4
Škode v gozdovih v bistvu ni ... je ne more biti ... škodo si delate ljudje sami ker si lastite gozdove ... kolk je blo škode 1000 let nazaj ko je bil žled, pa to ... nič ... problem je sam v tem ker te poškodovane smreke, hrasta al pa bukve ne boste moral razrezat in prodat ... 1+1 je zmer 2 ... ni druge, pa to ...
robekk
07. 02. 2014 15.48
+5
Se absolutno strinjam s tabo ježek, ki tekaš...
xxx1982xxx
07. 02. 2014 16.01
+4
Morda res lahko tako gledaš na to, če od lesa nimaš nič...pozabljaš pa, da je za veliko kmetov to eden pomembnih virov dohodka, ki pa ga bo sedaj bistveno majn..kapiš ? Škoda je karkšna pač je...zavedaj pa se , kaj to sedaj pomeni..kako do poletja odstranit 4mil. m3 lesa, da se prepeči napad lubadarjev , ki se bodo lotili podrtih dreves ? In ko se 1x zgodi to, bo pa škoda 100x večja..kapiš ?
srebrnibreg
07. 02. 2014 17.30
-2
robekk
07. 02. 2014 15.41
+3
Apokalipsa...kakšna apokalipsa...neko normalno stanje gozda je to, ki ga je pač narava malo razredčila in dala možnost mladim drevesom, da se bodo sedaj, ko je več svetlobe zaradi pdrtih starudij, ki so pač bila preslaba, da bi preživela kao neko apokalipso, pognala z vso silo in polno življensko energijo proti nebu. V naravi pač vlada zakon močnejšega in šibki tam nimajo kaj iskati...tako je tudi z rastlinami. APOKALIPSA BO, KO BO V SEVERNI AMERIKI V LUFT VRGLO YELLOWSTONE.
nicor
07. 02. 2014 21.10
+2
Hudič je v tem, da pošteno drevo raste 100 in več let. Ni tako preprosto, kot ti vidiš.
Vrnil sem se ?iw ?iw ...
07. 02. 2014 15.15
+2
DARS lastnike gozdnih parcel ob AC poziva, da na svojih parcelah izven žične varovalne ograje odstranijo podrto drevje. ... čiw čiw ...
Wolfera
07. 02. 2014 15.13
-2
imamo tok žleda, da bi lahko začel izdelovat ž(led) televizorje in žele(d) bonbone NJE!
Verbena
07. 02. 2014 15.06
+8
Vse tole zgleda pa res žalostno, no sicer opazim v manjši meri podobno, tudi okrog nas! Veliko dela bo potrebno za spravilo vsega lesa, ki leži na tleh, ostalega, ki je zaenkrat še pokonci, vendar poškodovano....pa še sam teren tako neprijeten, da ti velikokrat ne pomaga kaj dosti mehanizacija, vsaj ponekod!!.......vsaka stvar se nekak vrne v ravnovesje po neki naravni nesreči....gozd je pa le nekaj več, ne moreš čez noč nadomestit vsega drevja, ki je razvijalo korenine več deset let...
Marko1973
07. 02. 2014 14.47
+48
Teče osmi dan naravne katastrofe, ljudje nekje nimajo osnovnih dobrin za življenje, pa spremljam odzive, tvite, konference in izjave nekaterih naših politikov in strank in na današnji dan smo še vedno pri: UDBI, partizanih, domobrancih, ustaših, arhivih, interpelaciji, resoluciji, komunistih, pobojih, zombijih in podobno. Pa kje jaz živim.....
Ajmomali
07. 02. 2014 14.56
+15
V Ledolomandiji, kajti našim vladajočim in mediijskim ljudem je srce že zdavnaj zaledenelo. Čutijo samo še svojo požrešnost, nenasitnost..... za sočloveka skoraj jim ni mar...... kot v filmu, ampak življenje ni film.
Transformerji
07. 02. 2014 14.57
+11
Pa nadaljuj - pri bančnikih, ki niso nič krivi za nastalo luknjo, ki jo bomo plačevali davkoplačevalci - pomisli, kaj vse bi lahko naredili s tem pokradenim denarjem - saj vreme je čisto odvisno od zemeljskega ciklusa, ki nas ne bi smel presenetiti. Ja, višina pokradenega nas pa je res presenetila!
Tadej Bu?ar
07. 02. 2014 14.57
-8