Slovenija

VIDEO: 'Zimske službe in policija v akciji'

Ljubljana, 13. 11. 2008 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Bliža se čas, ko nas spremenjene vremenske razmere, kot so mraz in dež ali sneg, v prometu lahko presenetijo. Zimske službe so pripravljene, policija pa voznike prosi strpnosti, saj je v zadnjih treh zimskih sezonah umrlo 69 ljudi.

Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila od 15. novembra do 15. marca in v zimskih razmerah v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. Zimske razmere nastopijo, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča, ko je vozišče zasneženo ali poledenelo. Zimsko opremo za vozila s skupno maso do 3,5 t sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino 3 mm in snežne verige.

Vozniki naj pred nastopom zimskih razmer poleg pnevmatik, zavor, krimilnega mehanizma in luči pregledajo in preverijo tudi druge naprave ter opremo na vozilu.
Vozniki naj pred nastopom zimskih razmer poleg pnevmatik, zavor, krimilnega mehanizma in luči pregledajo in preverijo tudi druge naprave ter opremo na vozilu. FOTO: Tomaž Ungar

Vozniki morajo pred vožnjo zagotoviti, da na vozilih ni snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila. Očiščena morajo biti stekla in vzvratna ogledala. V primeru, da se vozilo brez predpisane opreme ustavi na cesti in ovira promet, ga mora voznik takoj odstraniti.

Kazni za kršitelje pravil

Policisti bodo kršiteljem, ki ne bodo ravnali v skladu zakonom izrekli globo v višini 120 evrov, če pa bo zaradi prekrška oviran ali onemogočen promet, pa je predpisana globa 400 evrov. Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik se kaznuje za tak prekršek z globo najmanj 1.200 evrov. (odgovorna oseba najmanj 120 evrov), če je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo najmanj 4.000 evrov (odgovorna oseba najmanj 400 evrov).

Zakon o varnosti cestnega prometa v 115. členu določa, da se zaradi kršitve določb odredbe o omejitvi prometa voznik kaznuje z globo 200 evrov, pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik pa z globo najmanj 4.000 evrov, odgovorna oseba 400 evrov. Policist pa lahko prepove nadaljevanje vožnje in motorno ali priklopno vozilo izloči iz prometa, če v zimskih razmerah nima predpisane zimske opreme ali če so na njem sneg, led, voda ali druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila, ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega, ali če stekla vozila ali vzvratna ogledala niso čista.

Nasveti policije voznikom

Vozniki naj pred nastopom zimskih razmer poleg pnevmatik, zavor, krmilnega mehanizma in luči pregledajo in preverijo tudi druge naprave ter opremo na vozilu. V zimskih razmerah pa je tudi pomembno, da poskušamo predvideti nevarnosti, hitrost in način vožnje prilagoditi razmeram na cesti. Pomembno je, da vozniki spremljajo vremensko napoved, na pot pa se ob sneženju odpravimo le, če je res nujno. Priporočljivo je tudi povečati varnostno razdaljo med našim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami; zavirati je treba previdno in postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko; smeri vožnje pe ne smemo spreminjati sunkovito, saj tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila.

Zimsko opremo za vozila s skupno maso do 3,5 t sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino 3 mm in snežne verige.
Zimsko opremo za vozila s skupno maso do 3,5 t sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino 3 mm in snežne verige. FOTO: Tomaž Ungar

Dobro je, da vozimo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti;
vozniki pa naj bodo tudi pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se lahko pogosto pojavi poledica (viadukti, useki cest …). V takih razmerah je še posebno pomembna vozniška kultura in strpnost. Prevelika hitrost skupaj z napačno reakcijo je lahko pozimi usodna. Pozimi se veliko prometnih nesreč zgodi ob relativno dobrih voznih pogojih in v takih pogojih nastanejo tudi najhujše posledice. Večina voznikov se sicer zaveda nevarnosti vožnje v zimskih razmerah, ob izboljšanih pogojih pa pozabijo na nevarnost in posledice neprevidnosti so lahko usodne.

Policisti Dolenjske in Bele krajine bodo tudi letos dosledno nadzirali opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo. Le primerno opremljeno vozilo bo namreč v nepredvidljivih zimskih razmerah lahko kos vsem nevarnostim, ki jih ta prinaša. Policija bo okrepila prisotnost na tistih mestih, kjer zaradi zimskih razmer lahko pričakujemo zastoje.

Zimske družbe pripravljene

Izkušnje preteklih let kažejo, da je število prometnih nesreč v tem obdobju nekoliko večje, posledice pa k sreči malo blažje, kar lahko povežemo z manjšimi povprečnimi hitrostmi. "Naj navedem podatek, da se je v zadnjih treh zimskih sezonah na cestah zgodilo v povprečju 9867 prometnih nesreč, v katerih je umrlo v povprečju 69 oseb. To predstavlja slabo četrtino vseh mrtvih in slabo tretjino vseh prometnih nesreč na letnem nivoju. Največ prometnih nesreč se zgodi na suhem in mokrem vozišču, predvsem zaradi neprilagojene hitrosti, neupoštevanja pravil o prednosti in nepravilnih premikov z vozili,“ je poudaril Zvonko Zavasnik iz Direktorata za ceste na Ministrstvu za promet.

DARS pripravljen na zimo

V zimsko službo oziroma zimsko vzdrževanje avtocestnega sistema bo v sezoni 2008/2009 vključenih približno 430 delavcev Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) "To zahtevno delo bo v letošnji zimi opravljalo 80 delavcev več kot v prejšnji, saj smo letos predali prometu dodatnih 95 kilometrov novih avtocestnih odsekov, delovati pa je začela tudi avtocestna vzdrževalna baza Murska Sobota,“ so poudarili na družbi DARS. Delavci bodo v letošnji zimi vzdrževali približno 550 kilometrov avtocest in hitrih cest, poleg tega pa še skoraj 170 kilometrov razcepov, priključkov in servisnih poti. Za prevoznost avtocest in hitrih cest bodo skrbeli z 249 vozili (lani 225), na voljo pa bodo imeli nekaj več kot 18.000 ton posipnih materialov (lani nekaj prek 15.000).

Preverjanje globine pnevmatike
Preverjanje globine pnevmatike FOTO: Tomaž Ungar

V zimi 2007/2008, ki je bila po snežnih padavinah razmeroma mila, so vzdrževalci DARS opravili dve obsežni akciji, prvo v začetku marca letos, ko so v treh dneh porabili približno 1400 ton posipnih materialov, drugo pa sredi marca, nekaj dni po koncu zimske službe, ko so posuli dodatnih skoraj 500 ton soli. Sicer pa je celotna poraba posipnih materialov lani znašala okrog 8000 ton, v zimski sezoni 2006/2007 pa približno 30.000 ton. V letošnjem letu je za posipanje predvidenih 33.500 ton soli, 510 tisoč litrov magnezijeve raztopine

Različne kategorije cest

V obdobju zimske službe, od 15. novembra tekočega leta do 15. marca naslednjega leta, vzdrževalci ceste vzdržujejo skladno z izvedbenim programom zimske službe. Ker so vse ceste v upravljanju in vzdrževanju DARS uvrščene v prvi prednostni razred, mora biti na teh cestah zagotovljena prevoznost 24 ur na dan, vse dni v letu, v času močnega sneženja pa mora biti zagotovljen en vozni pas. Avtoceste in hitre ceste spadajo v prvi prednostni razred, kjer mora biti prevoznost zagotovljena 24 ur na dan. Prevoznost je zagotovljena, če višina snega na teh cestah ne presega 10 centimetrov, promet pa je mogoč z uporabo zimske opreme vozil. V obdobju izredno močnega sneženja, ob močnih zametih in snežnih plazovih prevoznosti ni nujno potrebno zagotavljati.

Za tovorna vozila s priklopniki in vozila, ki prevažajo nevarne snovi, velja ob sneženju skladno z določili Odredbe o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji na vseh slovenskih cestah prepoved vožnje oziroma obvezno izločanje iz prometa. Poudariti je treba, da se morajo vozila samoizločiti iz prometa takoj, ko se sneg začne oprijemati vozišča. Praksa je pokazala, da se vozila začno izločati šele, ko so navzoči policisti.

Mehanizacija in oprema za odstranjevanje snega

Prevoznost avtocest in nekaterih hitrih cest bo tudi med letošnjo zimsko službo zagotovljena z ustrezno mehanizacijo in opremo, posipnimi materiali in ustrezno organiziranim in usposobljenim osebjem. Na osnovi izvedbenih programov zimske službe bo za zimsko sezono 2008/2009 za izvajanje zimske službe razpoložljivih 108 tovornih vozil in posipalcev, 36 specialnih vozil, 79 poltovorniških pregledniških vozil, eno terensko vozilo, 25 posebnih posipalcev, 107 plugov, tovorna vozila) in drugo.

Plužne skupine bodo v primeru snežnih padavin dela izvajale neprekinjeno, obhodni čas plužne skupine pa je do dve uri.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zavedenSLO
13. 11. 2008 23.42
Gledal sem vreme na internetu in kaže, da bo nasljednji vikend sneg torej od 22. 11 dalje vedar do takrat je še, kar daleč
ranger1
13. 11. 2008 17.37
Tile kvazi strokovnjaki iz prometne policije se naj rajši ne vtikujejo v pripravo zakonov, to je njhiova fora 15.11.15.03, strokovnjaki ni kaj, snega edino v hladilniku dovolj.
Abbath
13. 11. 2008 17.00
ni pene, dž sneg samo da avto drifta :D zajebavam se. jah upam d nebojo kej kompliciral preveč.
BiggB
13. 11. 2008 16.37
je že res da rabimo zimske gume in obvezno opremo in je tudi res da zadnji dve leti ni bilo ne sluha ne duha o kakšni debeli ali dolgotrajni snežni odeji .
stuki
13. 11. 2008 16.29
policaji naj pošlihtajo svoja kola
enjoyer
13. 11. 2008 15.44
Res, če bo taka zima kot lani (vsaj pri nas), ko sem videl sneg na cesti samo dvakrat, pa še to za nekaj minut, se bolj splača dat samo verige v prtljažnik. Je pa res da ne bom mogel it k stricu v bohinj na obisk :)
in-bolek
13. 11. 2008 14.30
Spet nas bojo lupl
jezni_jezek
13. 11. 2008 14.24
jaz bom samo ketne mela v avti sej se ne vozim velik pa če bo sneg bom pa doma pa bom klicala naj me pridejo iskat ali kam peljejo