Slovenija

VIDEO: 'Zdravniki so končno priznali napake'

Ljubljana, 01. 07. 2009 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Razsodišče Zdravniške zbornice je v primeru Nekrep zdravnikoma izreklo strožje sankcijske ukrepe, Borova starša pa opozarjata, da se razmere v mariborski bolnišnici še vedno ne izboljšujejo.

Predsednik razsodišča druge stopnje Miro Denišlič
Predsednik razsodišča druge stopnje Miro Denišlič FOTO: Blaž Garbajs

Drugostopenjsko razsodišče zdravniške zbornice je v primeru smrti Bora Nekrepa spremenilo sklep prvostopenjskega razsodišča, ki je zdravnici Zlatki Kanič izreklo ukrep začasnega odvzema licence za obdobje dveh mesecev, asistentu Robertu Pogorevcu pa ukrep javnega opomina.

Sodišču v Mariboru je bil izdan sklep o preiskavi, na katerega sta se že pritožila oba obdolženca, tako Pogorevc kot tudi Kaničeva. Sedaj čakamo na odločitve pristojnega senata na okrožnem sodičšu v mariboru glede pritožb. odvetnik družine Nekrep Andrej Pitako

Po novem bo zdravnica ostala brez licence štiri mesece, udeležiti pa se bo morala tudi obveznega dopolnilnega trimesečnega strokovnega izobraževanja. Pogorevcu pa je razsodišče izreklo opomin in enomesečno dopolnilno izobraževanje.

"Zavedamo se, da je bil potek zdravljenja nepravilen, da je prišlo do napake, ki ni bila namerna," je dejal predsednik razsodišča druge stopnje Miro Denišlič.

Borova starša sta nad razmerami v mariborski bolnišnici še vedno razočarana.
Borova starša sta nad razmerami v mariborski bolnišnici še vedno razočarana. FOTO: Blaž Garbajs

'Končno so priznali napake'

"Zbornica je končno priznala napake in zagotovila, da bodo storili vse, da se takšni primeri ne bodo več ponavljali," je danes po srečanju z predstavniki zbornice dejal odvetnik družine Nekrep Andrej Pitako. Po njegovih besedah je žalostno dejstvo, da se od Borove smrti v mariborski bolnišnici še vedno ni nič spremenilo.

Borova starša sta dejala,da sta zbornici delček dogajanja očitno vendarle uspela prikazati. "Pogovor je bil človeški, zelo korekten in odkrit. Verjetno bi se zadeve drugače odvijale, če bi se pogovorili že pred enim letom," je dejala Nekrepova.

Kot sta dejala, bi s svojimi dejanji rada pokazala na nepravilnosti, ki se še vedno dogajajo. "Vse kaže, da Bor ni vplival na to, da bi ljudje v tistih prostorih pričeli drugače razmišljati in delati. Starši so tam s svojimi otroki prepuščeni sami sebi. Ponoči ob bolnih otrocih še vedno ni nobenega zdravnika. Ne zavedajo se, kako težko je staršem, ki bi radi otroku pomagali, a se nihče ne zgane," je s solzami v očeh dejala Borova mama.

12-letni Bor Nekrep je marca lani zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi umrl v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.
12-letni Bor Nekrep je marca lani zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi umrl v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. FOTO: POP TV

Nepravilne odločitve zdravnikov

Na zbornici so ugotovili, da je Kaničeva skrbno izpeljala vso diferencialno diagnostiko, ugotovila povišano vrednost amoniaka, nato pa nepravilno izbrala način zdravljenja. "Na podlagi izvedeniških mnenj razvidno, da je zapoznelo in neustrezno ukrepanje vplivalo na potek bolezni otroka, vendar ni mogoče trditi, da je bilo tudi vzrok smrti otroka," je še dodal.

Kot so navedli, Pogorevc kot zdravnik-specialist pediatrije, ki je sodeloval pri kasnejši obravnavi Bora Nekrepa na kliniki za pediatrijo UKC Maribor in premestitvi v UKC Ljubljana, kljub pravilni diagnozi ni začel z razpoložljivim zdravljenjem za znižanje plazemskega amoniaka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ines_70
02. 07. 2009 11.01
Dr. Zlatki Kanič bi bilo potrebno TRAJNO odvzeti licenco!!!!!Je brezsrčna, brezosebna, prepotentna, egocentrična ženska. V UKC Maribor pošteno SMRDI!!!! Le majhna peščica je RES ODLIČNIH ZDRAVNIC/ZDRAVNIKOV. V UKC Maribor ni nobenega reda, ker ga še vedno vodi Gregor PIVEC alias "Diktator mariborskega SDS-a".
ivo55
02. 07. 2009 08.06
O zdravstvu odloča zbornica, navadno cehovsko združenje organizirano po principih iz srednjega veka obogatenega z noto liberalnega pohlepa. Razkritja iz nedavne TV oddaje pa so obelodanila tudi vzvode takšnega delovanja, ki se a priori prične z aroganco odlučujočih kadrov - povzpetnikov generiranih z negativno selekcijo sebi enako sprevrženih predhodnikov, katerih Hipokratovo prisego je omračil Bog DENAR.
Darch Lp
01. 07. 2009 23.34
KAAAAAAAAJJJJJJJJJJJJJJJJJJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SRAMOTAAAAAAAAAAA UMRE NEDOLŽEN OTROK TELEDVA PA DOBITA TAKO MALO KAZNI SRAMOTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Buena Vita
01. 07. 2009 22.32
RDEČA MAFIJA SE BRANI IN ŠČITI SVOJE,IN SODNIKI SO PLOD RDEČE MAFIJE VSEH TEH SADOV IMAMO PRECEJ--ZATO TAKO SMRDI--KER JE VSE GNILO
Triglav2864
01. 07. 2009 22.14
Se pozna, da so se sodnikom zvišale plače in bodo sedaj bolj suvereni! Prav tega so se verjetno neglede na vsa dejstva vstrašili pristojni! Pa v Božička še tudi verjamem! Res zanimivi ukrepi so ti opomini in odvzemi licence za kak mesec več ali manj. Koliko je vredno čelovekovo in predvsem otrokovo življenje? NIČ!!! Te kazni so v posmeh vsem prizadetim. Mene je sram pred Borovimi starši, pa ubogemu dečku nisem storil nič žalega! Če že pristojni ne ukrepajo, kot bi se spodobilo, bi to lahko naredili ljudje sami tako, da bi odgovorna zdravnika bojkotirali. Vsaj jaz ju zagotovo bom, če se v življenju kdaj (upam, da nikoli!) srečam z njima.
chichina
01. 07. 2009 21.44
Pardon-popravljem: Vsaka čast ljudem v prihodnje, ki bodo pripravljeni svoje zdravje in življenje izročiti v roke Zlatki Kanič in Robertu Pogorevcu.
chichina
01. 07. 2009 21.43
Pardon-popravljem: Vsaka čast ljudem v prihodnje, ki bodo pripravljeni svoje zdravje in življenje izročiti v roke Zlatki Kanič in Robertu Pogorevcu.
chichina
01. 07. 2009 21.42
Pardon-popravljem: Vsaka čast ljudem v prihodnje, ki bodo pripravljeni svoje zdravje in življenje izročiti v roke Zlatki Kanič in Robertu Pogorevcu.
chichina
01. 07. 2009 21.41
Vsaka čast ljudem v prihodnje, ki bodo pripravljeni svoje zdravje in življenje iročiti v roke Zlatki Kanič izreklo ukrep začasnega odvzema licence za obdobje dveh mesecev, asistentu Robertu Pogorevcu Zlatki Kanič in Robertu Pogorevcu.
pikanet
01. 07. 2009 19.08
Brez komentarja.Se vprašate,koliko otrok ti zdravniki rešijo smrti.Hudo je ko izgubiš otroka in s tem se moraš spopasti in prebolevati na način,ki te ne potegne še globlje.Zadoščenje takšno in drugačno pa nič ne pomaga,morda le začasno.Zato, starši Bora živite naprej za svojo družino,vas pa občudujem,da imaste moč ,da se vztrajno pojavljate v medijih.Jaz tega ne bi zmogel.
jagijagi
01. 07. 2009 19.04
Škoda fanta! Je pa res da so Bogovi v belem nedotakljivi! Upam da ne bo več tako! Je pa res da kdor dela tudi greši!
tinka.tonka
01. 07. 2009 18.59
ja, deadea, se strinjam, vsi otročki so lepi in polni življenja...komentirala sem Bora, ker je članek o njem. Nja počiva v miru...
deadea
01. 07. 2009 18.16
klukica vsi itroci so lepi in polni zivljenja ne samo pokojni bor. dvomim da starsa bora zelita samo opravicilo.
deadea
01. 07. 2009 18.15
razumem zakaj nocejo zdravniki nikoli priznati napake, saj bi jih drugace pojedli s tozbami.
AK-47
01. 07. 2009 18.11
bogovi v belem !!!! ...s koso v rokah !!!!
tinka.tonka
01. 07. 2009 17.57
kako lep deček...sem ga gledala v eni oddaji na videposnetku, koliko življenja v njem..potem pa takole. smrt zaradi zdravniške napake... upam, da najdeta zadoščenje. bilo bi pa prav, da ta zdravnica, ki ni ukrepala, JAVNO PRIZNA napako. in to SAMA! ne pa da se skrivajo za zbornico... in se JAVNO tudi OPRAVIČI. to bi jaz zahtevala kot starš. zadoščena pa seveda ne bi bila... nikakor ne.
mirora
01. 07. 2009 17.56
Čutim globok prezir do teh pokvarjenih ljudi in upam, da takih zdravnikov res ni veliko.
remember
01. 07. 2009 17.30
Gledam članek in ne najdem umotvora 1.stopnje - zdravniki so imeli zmoteno presojo. Izgleda, da so v tem primeru izgubili tudi pacienti Studenca, Begunj ...kje je takšna institucija na Štajerskem ne vem...saj so med svoje člane želeli tudi cenjene bolnike z diagnozo razsodišča 1.stopnje Zdravniške zbornice Slovenije. Žalostno, sedaj pa le ugotovitev, da je bil potek zdravljenja nepravilen - še člani SAZU-ja, ki so hoteli to elegantno kombinacijo besed vpisati v Slovar slovenskega knjižnega jezika so razočarani in po tihem protestirajo. Res ne vemo, kako bodo unčili še besedno kombinacijo za zakol otroka, ki se strokovno zdravniško imenuje "premajhna skrbnost".
braindestroyer
01. 07. 2009 17.20
bogovi v belem!
a-dmin-je-gnoj
01. 07. 2009 17.08
občudujem starše pokojnega fanta, upam da jima bo priznanje gnilih zdravnikov prineslo vsaj kanček zadoščenja