Slovenija

VIDEO: Začenja se velikonočno tridnevje

Ljubljana, 21. 04. 2011 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ljubljanski nadškof Stres verujočim želi, da jih ''svetloba velikonočnega jutra utrdi v vedrem zaupanju in pogumnem prizadevanju za vse dobro med nami'', evangeličanski škof Erniša pa pravi: "Ljubite življenje in sočloveka."

Začenja se velikonočno tridnevje, ko se kristjani spominjajo Jezusove zadnje večerje, njegovega trpljenja, smrti in vstajenja.

Ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres za veliko noč za Jezusom ponavlja njegovo sporočilo ''Mir vam bodi!''.
Ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres za veliko noč za Jezusom ponavlja njegovo sporočilo ''Mir vam bodi!''. FOTO: Miro Majcen

Ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres v velikonočnem voščilu pravi, da ''Jezusova velikonočna zmaga nad zlom je in ostaja središče'', ki kristjanom ''zagotavlja premoč dobrega nad zlom, zmago ljubezni nad sovraštvom in življenja nad smrtjo''.

''Na veliki petek je svet zajela tema in tudi nam se marsikateri dan v življenju zdi podoben velikemu petku. Toda svetloba velikonočnega jutra, kot pojemo pri velikonočnem bogoslužju, preganja zlobo in temo,'' pravi nadškof Stres.

Vsem verujočim ljubljanski nadškof želi, da svetloba ob letošnjih velikonočnih praznikih ''obsije tudi vašo življenjsko pot, posebej tiste med nami, ki jih tarejo preizkušnje, izgube in strah''. Po njegovih besedah naj ''svetloba velikonočnega jutra'' verujoče ''utrdi v vedrem zaupanju in pogumnem prizadevanju za vse dobro med nami''.

Nadškof Turnšek: Vsi potrebujemo velikonočno pomlad

Mariborski nadškof Marjan Turnšek je v velikonočni poslanici zapisal, da je človek v sebi ena sama "žeja" po smislu, končno po ljubezni, ki edina more osmisliti življenje. Če te žeje ni mogoče "odžejati" z ničemer, vodi v obup, je dodal. "Tudi letošnje praznovanje krščanske velike noči spet prinaša odgovor: s Kristusovim vstajenjem vse, prav vse, dobi dokončni smisel! Že z obuditvijo Lazarja, ki se je zgodila kakšen teden prej, je Kristus razodel, da je zmagan tudi 'zadnji sovražnik človeka' – to je smrt, ki zdaj ni več zadnji gospodar življenja. Jezusovo vstajenje gre še korak naprej, saj Jezus več ne umrje, kot je Lazar, ampak vstopi v dokončno skupnost večnega življenja z Očetom življenja."

Nadškof Marjan Turnšek
Nadškof Marjan Turnšek FOTO: Slovenska škofovska konferenca
Kot pomladansko prebujanje narave osmisli njeno zimsko mirovanje, tako tudi v človeku vse hrepeni po smiselnosti vsakega trenutka njegovega življenja. Tudi tistih trenutkov, ki s trpljenjem in bolečino razodevajo bolj smrt kot življenje. Mariborski nadškof Marjan Turnšek

"Kako močno človek res hrepeni po takšnem življenju, razberemo tudi iz tega, kaj vse je danes pripravljen storiti, da bi mejo smrti pomaknili vsaj malo naprej. S pomočjo medicine, alternativnih načinov in celo magičnih sredstev bi ji radi ubežali. A je vse zaman. Res nas tudi Kristus ne reši telesne smrti, nas pa odreši v njej. Omogoči nam smrt živeti na nov način in zato tudi vse ostalo življenje na bolj kakovosten način. Sami, brez Kristusovega vstajenja, poznamo le življenje, zaprto v egoizem, ki se vedno konča s smrtjo. Velika noč pa oznanja, da je tu Nekdo, ki pozna smrt, ki je za življenje. To je smrt, ki je darovanje življenja iz ljubezni. Kristus je edini zmogel smrt na križu, ki predstavlja vrhunec zla v človeku, preobraziti v vrhunec dobrega, ki ga Bog želi podariti človeku," je sporočil.

"Takšne velikonočne pomladi smo tudi letos potrebni vsi: cerkvena občestva, naša domovina in država, ujeta v referendumski krč needinosti, naše družine in podjetja, delavci, ki imajo delo, in oni, ki so ga izgubili; sprejeti in nesprejeti … izkoriščani in ubogi, razočarani in bolni enako kot srečni in zdravi. Morda je težko povezati veliko noč s trenutnim doživljanjem najrazličnejših kriz; osebnih, zakonskih, družinskih in družbenih katastrof, novih vojnih žarišč in vnovičnega teptanja človeškega dostojanstva … A sporočilo je preprosto: samo človek, ki pozablja nase zato, da bi v ljubezni prednostno poskrbel za bolj potrebne, kot je sam, lahko prinese prave rešitve na vseh področjih." Vsem kristjanom, ki letos istočasno praznujejo veliko noč, in vsem ljudem dobre volje želi blagoslovljene velikonočne praznike, "ki naj nas iz zime samoljubne naravnanosti prebudijo v dar drug drugemu iz ljubezni. Kajti le ljubezen preživi smrt! In Bog je ljubezen!"

Živeti pomeni ljubiti življenje in sočloveka

Živeti ne pomeni čakati, da nas bo "življenje ljubilo", ampak pomeni ljubiti življenje in z njim sočloveka – bolnega, zapuščenega, osamljenega, brezdomca, lačnega kruha in lepe besede, v velikonočnem voščilu poudarja evangeličanski škof Geza Erniša. To je ključno sporočilo praznika velike noči.

Velika noč nam po njegovih besedah ne jemlje ne našega veselja in ne trpljenja, jemlje pa nam strah pred hudim in nas oborožuje z upanjem. Kot poudarja, moramo narediti vse, da v naših življenjih dobita priložnost tudi upanje in veselje.

"Praznovanje letošnje velike noči naj nam da moči, da naše hladno srce postane toplo, da naša vera postane živa, da se naše oči odprejo za potrebne stvari in da nas naše hrome noge popeljejo tja, kjer moramo uresničevati našo človečnost. Verjamem, da nam bo zaradi take odločitve praznovanje še prijetnejše," je pred nedeljskim praznikom dejal Erniša.

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik.
Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. FOTO: Reuters

Največji krščanski praznik

Na veliki četrtek se kristjani spominjajo Jezusove zadnje večerje, praznujejo pa tudi začetek evharistije (posvetitev kruha, vina in občestva) in začetek novozaveznega duhovništva. Po nekaterih cerkvah se na ta dan izvaja obred umivanja nog izbranim moškim, ki predstavljajo Jezusovih 12 apostolov. Po maši se Najsvetejše (hostija oziroma tanek okrogel kruh iz nekvašenega testa) prenese na stranski oltar oziroma v ječo, razkrije pa se tudi oltar, ki ostane razkrit vse do velikonočne vigilije.

Po velikem četrtku v cerkvah do velikonočne vigilije utihnejo orgle in zvonovi, prav tako pa se do tedaj ne opravlja mašna daritev. Velikonočno tridnevje se sklene z velikonočno vigilijo, s katero se konča 40-dnevni post. Katoliško bogoslužje tega dne je najdaljše in najbolj slovesno v letu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lunape
22. 04. 2011 11.43
Lepe praznike vsem, predvem tistim, ki zlivat svoje primitivne komentarje tukaj. Imate preveč časa? Prev ivite ga z najbližjimi, zunaj... ne pa zapravljajte časa za glupe komentarje. Še enkrat, lepe praznike!
Tonček Balonček
21. 04. 2011 23.30
Jutri je post, za meni bom pripravil brancina na žaru, solato iz hobotnic ter izbor morskih sadežev na posteljici iz rukole! Spoštujem ta dan in ne jemo mesa kot razni antikristi!
Audy
21. 04. 2011 22.37
"Kot pomladansko prebujanje narave osmisli njeno zimsko mirovanje, tako tudi v človeku vse hrepeni po smiselnosti vsakega trenutka njegovega življenja." Bravo, TO je pravi pomen velike noči!
cistipodn
21. 04. 2011 14.00
kukizaver21.04.2011, 10:243 Mi pa vam, spoštovani g. Stres želimo, da bi škrlatni princi in njim podobni končno spoznali Jezusov nauk. Pod to se podpišem. Vsem verujočim pa Lepe praznike....
zlobniCO2
21. 04. 2011 11.49
mmm spet bo šunka za jest mmm
mamakura
21. 04. 2011 11.38
vesele praznike želim
santamaura
21. 04. 2011 11.11
ziva3521.04.2011, 10:55 Kakorkoli že...vsem želim lepe dni, ki so pred nami, pa če jih bodo preživeli v cerkvi ali pa v gostilni Razlika je v tem, da če v gostilni nekaj plačaš za ta denar tudi nekaj dobiš
ziva35
21. 04. 2011 10.55
Tonček...mene ne zanima nogomet in ga ne komentiram.....očitno pa nekatere zanima cerkev, politika, zdravstvo in še marsikaj...ampak le toliko, da lahko pljuvajo po vsem..... Kakorkoli že...vsem želim lepe dni, ki so pred nami, pa če jih bodo preživeli v cerkvi ali pa v gostilni;)
santamaura
21. 04. 2011 10.52
Zvon ena je že dolgo tiho
Komentiranje prepovedano
21. 04. 2011 10.24
Mi pa vam, spoštovani g. Stres želimo, da bi škrlatni princi in njim podobni končno spoznali Jezusov nauk.
HLAPCI.HLAPCI
21. 04. 2011 10.12
Tonček Balonček21.04.2011, 09:58 0 ziva35, vsi pač nismo katoliki in se en zbiramo po RKC cerkvah, jehovove priče se bodo zbrale recimo jutri zvečer na Celoški 260, drugi pa kje drugje, niso katoliki edini, ki praznujejo vstajenje, nekateri imajo celo koledarje drugačne, tretji Jezusda pojmujejo le kot preroka (islam) ali pa imajo druge vere, četrti pa so celo brezverci (komunajzarji recimo). še dobro da nismo vsi pod stresom
coccolinetta
21. 04. 2011 10.06
Ups, se opravičujem za večkratni klik :)
coccolinetta
21. 04. 2011 10.04
Se povsem strinjam z Živo35 - primitivni komentarji pač prihajajoiz ust primitivcev! Vsem (vernim in nevernim) želim lepo Veliko noč, veliko sprehodov na svežem zraku v naravi, veliko sproščenih trenutkov, pa naj bodo v cerkvi ali kje drugje in predvsem veliko razmisleka o tem, kako smo lahko Slovenci bolj strpni eden do drugega, kljub temu, da smo različnih prepričanj... Lepe praznike:)
Tonček Balonček
21. 04. 2011 09.59
Še največ bo od praznikov pokasiral ANTON MESO KAMNIK!
Tonček Balonček
21. 04. 2011 09.58
ziva35, vsi pač nismo katoliki in se en zbiramo po RKC cerkvah, jehovove priče se bodo zbrale recimo jutri zvečer na Celoški 260, drugi pa kje drugje, niso katoliki edini, ki praznujejo vstajenje, nekateri imajo celo koledarje drugačne, tretji Jezusda pojmujejo le kot preroka (islam) ali pa imajo druge vere, četrti pa so celo brezverci (komunajzarji recimo).
KD_FT
21. 04. 2011 08.52
Dragi uredniki ... tole so fotke Srdjana Živuloviča, objavljene pa so bile lansko leto na SIOLu! Na sliki so roke Nade Cvitkovič.
KD_FT
21. 04. 2011 08.40
velika noč je pa najbolj jajčen praznik :)))))
ziva35
21. 04. 2011 08.00
Vsem želim lepe velikonočne praznike! Komur ni do obiska cerkve, naj ne hodi, lahko se pa vzdržite primitivnih komentarjev!
lolipoly
21. 04. 2011 07.57
Pase vam pa lepo 3dni praznikov...Ce nic ne verjamete, si prostega casa ne zasluzite, pojdite v sluzbe in bo vec vredno!
Tonček Balonček
21. 04. 2011 07.46
Danes bo imel zadnjo večerjo tudi levi trojček!