Slovenija

VIDEO: Veste, koliko odštejete za zvezke, svinčnike in drugo?

Ljubljana, 30. 08. 2011 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Otroci že pridno polnijo svoje torbe, njihovi starši pa pridno praznijo denarnice. Zanimalo nas je, koliko je treba odšteti za potrebščine, brez katerih šolar enostavno ne more v šolsko klop.

Dzs - 4
Dzs - 4 FOTO: B.G.
Novo šolsko leto je pred vrati. Otroci že pridno polnijo svoje torbe, njihovi starši pa pridno praznijo denarnice. Potem ko smo pred dnevi ugotavljali cene delovnih zvezkov ter ugotovili, da se te gibljejo vse do 160 evrov, smo se sedaj posvetili še ceni drugih potrebščin, brez katerih šolar enostavno ne more v šolsko klop.

Kupci raje izberejo modne motive in kakovost

Da bi ugotovili, koliko starše v povprečju stane košarica s tovrstnimi potrebščinami, smo se podali v eno od trgovin. "Kupci še vedno izbirajo kakovost, ergonomijo, vidnost v prometu, modne motive in temu pogosto dajejo prednost pred ceno,“ so nam sprva pojasnili predstavniki DZS. Od tega pa je seveda odvisna tudi končna cena.

Cene košarice potrebščin se lahko gibljejo vse od 40 ali 50 evrov do 150 evrov ali več.
Cene košarice potrebščin se lahko gibljejo vse od 40 ali 50 evrov do 150 evrov ali več. FOTO: B.G.
Primerjava košaric šolskih potrebščin

Odločili smo se, da pripravimo dve košarici, eno s cenejšimi in drugo z dražjimi izdelki. Začeli smo pri šolskih torbah. Njihove cene se po besedah vodje trgovine Meri Debevec gibljejo nekje od 20 evrov, za to ceno pa smo našli ergonomsko oblikovan nahrbtnik, z več zadrgami, različnimi predali ter s peresnico v isti liniji. Sledile so potrebščine, kot so šestilo, radirka, šilček, škarje, mape, nekaj navadnih svinčnikov, nalivno pero, brisalec črnila, lepilo ter kompletna garnitura izdelkov, ki jih petošolec potrebuje za likovni pouk. Med zbiranjem smo morali pozabiti na sam izgled ter kakovost pripomočkov, v košarico pa smo dodali tudi zvezke z mehkimi platnicami in enostavnega izgleda. Končna vsota izdelkov v naši košarici je znašala 80 evrov. Po besedah predstavnice podjetja Nataše Ješe bi lahko z še bolj vestnim upoštevanjem in iskanjem izdelkov, ki so v akciji, ceno zmanjšali še za kakšnih dvajset evrov, morda še bolj.

Odločili smo se, da bomo pri izboru druge košarice bolj izbirčni. "Glede na kupno moč potrošnikov, lahko ti izbirajo tudi med dražjimi stvarmi,“ je dejala Debevčeva ter za nas izbrala ergonomsko oblikovan nahrbtnik ter peresnico višjega cenovnega razreda. Ko smo v košaro naložili še izbrane dražje šolske pripomočke, je naš račun dosegel 145 evrov. Enako primerjavo smo naredili tudi v eni od spletnih trgovin in naše ugotovitve so bile pravzaprav enake: s skrbnim izborom šolskih potrebščin za enega otroka lahko privarčujemo skoraj sto evrov družinskega proračuna.

Starši otrokom hitro popustijo

Ko smo o tem povprašali tamkajšnje kupce, so nam ti priznali, da otrokom le s težavo odrečejo bodisi šolsko torbo z otroku ljubimi motivi bodisi lepše, a tudi dražje zvezke. "Brez šolske torbe za druge potrebščine skupno odštejemo približno 200 evrov,“ nam je s posebnim spiskom v rokah pojasnil naš sogovorec Dražen. Z enako številko nas je presenetila sogovornica Vida. "Ko prištejemo šolsko torbo, copate in ostale stvari se številka povzpne na kakšnih 200 ali 300 evrov. Bolj gledamo na to, da so ji stvari všeč,“ je sogovornica pokazala na svojo hčerko, ki obiskuje peti razred osnovne šole. Sogovornica Manca nam je zaupala, da izgledu zvezkov ne pripisuje velike vrednosti, je pa zato bolj pozorna pri izbiri beležke.

Dzs - 2
Dzs - 2 FOTO: B.G.

Koliko prihranimo z učbeniškim skladom?

Učbeniški sklad v osnovni in srednji šoli je v skladu z zakonom o financiranju vzgoje in izobraževanja ter pravilnikom o upravljanju učbeniških skladov ustanovljen zato, da se učencem oziroma dijakom zagotovi učbenike, ki jih potrebujejo pri pouku, brezplačno oziroma ceneje. Na osnovnih šolah je učbeniški sklad obvezen in brezplačen, po podatkih ministrstva pa ga uporablja 98 odstotkov učencev. Na srednjih šolah učbeniški sklad sicer ni obvezen, vendar ga ima 90 odstotkov šol. Dijaki za izposojo učbenikov v šoli plačajo eno tretjino cene učbenika. Izračuni tako kažejo, da lahko z izposojo učbenikov prihranijo okoli 150 evrov.

Ministrstvo je v šolskem letu 2010/11 za učbeniške sklade namenilo 2,7 milijona evrov. V novem šolskem letu pa naj bi za učbeniške sklade namenili dobra dva milijona evrov, vendar številka zaradi napovedanega rebalansa državnega proračuna še ni dokončna.

Kot je znano, dijaki plačajo za izposojene učbenike izposojevalnino, ki v skladu s pravilnikom lahko dosega največ eno tretjino nabavne cene učbenika. Znesek izposojevalnine je enak za vse dijake, razen za tiste, ki jih ravnatelj določi s pisnim sklepom, ker so zaradi socialnega položaja lahko delno ali v celoti oproščeni plačila izposojevalnine, piše v navodilih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fržoll
30. 08. 2011 19.40
@alex66 slovensko šolstvo je bresplačno samo na papirju.
alex66
30. 08. 2011 17.55
še to če je šolstvo brezplačno zakaj potem rabijo otroci plačevat učbeniški sklad in kupovat delovne zvezke?
alex66
30. 08. 2011 17.54
+1
nevem zakaj ne naredijo delovni učbenik pa naj se uvede en založnik pa bodo prihranili starši in država. starši nebi rabili plačvati še učbeniškega sklada, država pa nebi rabila namenjat 2mio evrov za sklade. poleg tega, če bi bila ena založba za vse bi bilo dosti cenej, ne da od rokusa delovni zvezek za slovenščino stane 15 evrov od mladinjske knjige pa 8 evrov. pa je napisana not ista snov, ki je predvidena za tisti razred. totalna bedarija, šolski sistem v sloveniji je zgrešen. aja pa starši bi prihranili okoli 20-30 evrov še dodatno, če nebi popuščali otrokom, ki jih izsiljujejo z vsemi stvarmi, da vsako leto rabijo nove barvice, pa nalivnike? me zanima v katerem razredu pa tolk barvajo, da porabijo cele barvice. vem kako se odvija situacija pri šolskih potrebščinah, delam v papirnici in knjigarni
zek
30. 08. 2011 17.48
+1
O JA JAZ TOČNO VEM KOLIKO STANE NAŠE BREZPLAČNO ŠOLSTVO. Imam 3 šolo obvezne otroke in da lahko grejo v BREZPLAČNO ŠOLO me je do danes stalo okoli 600 eur samo za vtobusne vozovnice bom mesečno odštel 240 eur ---- ŠE SREČA DA IMAMO BREZPLAČNO ŠOLSTVO
cyklon
30. 08. 2011 17.33
-1
Moj komentar odraža moje mnenje ,do katerega imam po ustavi pravico. Gospo/da loknarca sprašujem,če morda otrok nima. Takim menda v resnici rečejo suhe veje slovenske natalitete. Mimogrede je pa njen/njegov komentar ravno tako žaljiv,kot po mnenju brisalčka moj,pa je ostal na portalu. Malo poštene objektivnosti prosim! Hvala!
cyklon
30. 08. 2011 17.28
-1
loknarca30.08.2011, 17:25 So tvoji otroci vsi načrtovani? Kot počitnice? Sestanki? *
cyklon
30. 08. 2011 17.26
*za * za zadnjim stavkom =?
loknarca
30. 08. 2011 17.25
-1
pa ka tulk jamrate da so otroci dragi??? prej bi bolje preštudiral finančno stanje, preden ste se jih spravl delat!!! vsak pa ve da ko ga narediš morš še preskrbet min. 18 let. joj, pol pa tarnate kulk vas 1 otrok veliko košta na leto. sebičneži!!!. sami ste si krivi. ste ja vedeli v kaj se spušate. vsak neumnež lahk otroka naredi, samo vzdrževat in mu nudit to kar si pa zasluži in potrebuje, pa ne... mislim ej, neodgovorneži...
cyklon
30. 08. 2011 17.25
FerdoPerdec30.08.2011, 14:13 Sicer ne poznam ljudi,ki jih omenjaš,sem pa videl gospo z otroci na TV-ju.Menda imajo več otrok in jim najbrž zato to pripada. Če je res kar trdiš,potem lahko iz tega primera vidimo,da se taki,ki imajo (po tvojih besedah) vsega v izobilju,ničemur,ki jim pripada ne odpovedo,čeprav bi se lahko. Morda celo v korist nekoga,ki te potrebščine rabi veliko bolj kot oni.Tudi to gre iz žepov davkoplačevalcev kot denar ta socialne transferje,ki so kar naprej tema pogovorov le teh,pa tudi politikov,ki bi jih najraje ukinili.Zavoljo česa ,koga.Zavoljo bogatih,ki vzamejo vsak cent,ki jim po zakonu pripada. P.S. Humorja pa ne štekate ravno najbolje,a ne !' :-)
Catherine
30. 08. 2011 17.12
res je, stvari so predrage. zato pa js v srednji šoli nisem kupila nobenih delovnih zvezko in ničesar, ker sem že vnaprej vedela, da jih sploh nebomo uporabljali. nevem zakaj se vsi pritožujete da je drago, da potem tega otroci ne rabijo, kupujete pa še kar .
tantadruj1
30. 08. 2011 16.49
Jest bom dal za en letnik študija 14000€ minimalno. Samo za vpisnino in šolnino. Iz svojega žepa. Je pa res da bom tudi veliko več zaslužil, kot bi v Sloveniji, skozi celo leto. .. fanj je dat za študij, če se ti ta denar, ko nastopiš službo hitro vrne, če pa potem pečeš hamburgerje v mc donaldsu.. pa....
Odpri.oci
30. 08. 2011 16.05
+1
Založniki prav "fino" služijo.... na "brezplačni" šoli !!!!! . Primer : Rokus-Klett (računovodski izkazi 2009 - podjetje je v 100% tuji lasti) . Promet: 7,7 mio dobiček : 350.000 EUR ( 5% ????? ... ja seveda!!!) Stroški : Material (papir, črnilo, lepila.....) : 490.000 EUR Delo : 1,6 mio EUR "Storitve - prikriti dobiček" (beri - nakazila v tujino preko transfernih cen) : 4,9 mio EUR !!!!! Z drugimi besedami.... z "fiktivnimi" računi nemške firme prenesejo cca 4 mio EUR v nemčijo ... In v Sloveniji praktično utajijo cca 1 mio EUR davka na dobiček !!!!! . Direktorica se vozi v novem "službenem" avtomobilu na leasing v vrednosti 91.460 EUR... .
Entropy
30. 08. 2011 16.05
Pranje možganov in indoktrinacija otroka v sistem,v katerem ni dobrodošlo kritično razmišljanje,pol nas pa še takole odžirajo s temi delovnimi zvezki,ki so nič druga kot eno PONAVLJANJE od naših,doktorjev in znanstevinikov,z diplomami,ki se bojijo izgube lastne službe in potrdila o uspehu-karire in še sami si ne upajo kritično razmišljati.Drug za drugim ponavljajo ene in iste stvari,že desetletja nobena dogma še ni padla.Eno prekleto zatiranje znanja.Toliko je novih dejstev o zgodovini,TTI pa še kr isto ponavljajo.Ali je delovni zvezek iz leta 1950 ali pa 2011,isti KAKEC.Sistem PONAVLJALCEV.Pa da se ne najde en izobražen človek z zavestjo v tej politiki,da bi se otroke učilo,ne pa PROGRAMIRALO!!!
Gorazst
30. 08. 2011 16.04
Jest bom dal za en letnik študija 14000€ minimalno. Samo za vpisnino in šolnino. Iz svojega žepa. Je pa res da bom tudi veliko več zaslužil, kot bi v Sloveniji, skozi celo leto.
Janja Sk
30. 08. 2011 15.50
ZA potrebščine za drug razred smo dali okoli 200€, pa vsak mesec še položnica za kosilo 60€, to je okoli 1000€ na leto za šolo. Imamo pa še enga otroka v vrtcu, kateri me stane VSAK mesec 200€ in še polno stvari rabi, od plenic takih in onakih robčkov, copatov dežnikov, dežnih škornjev bla, bla bla - to pa nas stane 2400€/letno, brez vseh dodatkov ki jih je potrebno nositi tja. Torej draga država naredite prosim nekaj na predšolskih otrocih, ker šolski še niso tako zelo dargi kot nekateri tarnate !
byteME
30. 08. 2011 15.46
pol te še pa obremenjujejo z NUJNIMI brezpomenskimi izleti z dunajskim in pomfrijem ki so pravtako dragi... ZAKAJ?
Macyy
30. 08. 2011 15.42
Slovenka šola je Brezplačna to pa ne pomeni, da je zastonj...
altzz
30. 08. 2011 15.12
za šolo nocm dt tut centa
lucika24
30. 08. 2011 15.07
Mislm... kolk jambranja in stokanja okrog tega... Ok sj je drago... sam ta strošek pride 1x na let... A se kdo vpraša kolk mormo pa starši predšolskih otrok dajat vsak mesc za vrtec??? Js pa ne dam 1x na let 300 eur za učbenike, ampak vsak mesc 500 eur za varstvo in sicer zato, ker morm plačvat za starejšga otroka javni vrtec, za mlajšga pa zasebnega!! Ker seveda javnega nismo dobil. In naša ljuba država poskrbi da ima drugi otrok če je v vrtcu zastonj... ja pa ja de. To je sam metanje peska v oči. Džabe men če ste to sprejel, če pa ne zagotovite vrtca. Skratka 500 eur na mesec.
b_blueberry
30. 08. 2011 14.50
ni potrebno vsako leto vseh stvari novih šolsko torbo se kupi za par let škarje, šestilo, peresnica, ravnila (če se ne zlomijo), mape, nalivna peresa, paleta to so take stvari ki zdržijo nakaj časa če se jih le malo čuva kar se pa tiče delovnih zvezkov, ni problem da so predragi, ja priznam za 3 letnik srednje šole je šlo 250€ za delovne zvezke, problem je to da se ti zvezki kupijo in ostanejo nedotaknjeni, zakaj je potrebno kupit cel delovni zvezek če se potem reši par strani torbe so pretežke, kolikokrat je bilo že rečeno da bodo kaj naredili iz tega, pa nič se pa da težo zmanjšat z uporobo mape in listov ki se jih v mapo vlaga vendar si je pri tem zelo težko predstavljati osnovnošolca ki bo skrben in nebo zgubil ali pomešal listov