Slovenija

Tragedija odmeva tudi po svetu

Ljubljana, 04. 07. 2008 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
D.Š./M.M/V.L./STA
Komentarji
7

Novica o tragični nesreči na Savi in smrti sevniškega župana Janca je pretresla občino Sevnica. Na sedežu stranke SLS in v DZ je odprta žalna knjiga. O tragediji poročajo tudi tuji mediji.

Spletna stran ameriške televizijske hiše CNN je tragično nesrečo na Savi uvrstila na prvo mesto svojega portala. Spletna stran BBC je nesrečo označila za najhujšo v zgodovini Slovenije. Poročajo, da je Slovenija v šoku.

V žalno knjigo se je vpisal tudi predsednik Danilo Türk.
V žalno knjigo se je vpisal tudi predsednik Danilo Türk. FOTO: Dare Čekeliš

O tragediji poročajo tudi hrvaški in srbski spletni portali. Komentatorji na srbski spletni stani B92 izražajo sožalja svojcem in vsej Sloveniji ob tragični izgubi. Hrvaški spletni portali poročajo, da je Slovenija ovita v žalost. Opozarjajo, da udeleženci spusta niso poskrbeli za varnost.

SLS: 'Z mislimi smo pri svojcih'

Predstavnica za stike z javnostjo pri stranki SLS Lejla Kogej je za 24ur.com dejala, da so "v stranki šokirani nad dogodki“. Danes je vrh stranke skupaj s predsednikom SLS Bojanom Šrotom, vodjo poslanske skupine Jakobom Presečnikom in drugimi obiskal tudi kraj nesreče.

"Slovenska ljudska stranka izraža globoko sožalje vsem svojcem preminulih v nesreči
“, so zapisali na svoji spletni strani. "Smo šokirani in žalostni. Z našimi mislimi smo pri svojcih. Kristjan ni bil samo poslanec, ampak tudi naš prijatelj, osebno sem se tudi družil z njim. /.../ Tu se je končala njihova življenjska pot, takšna je usoda,“ je za 24 ur.com dejal predsednik stranke SLS Šrot. "Velika tragedija, ne morem verjeti,“ je še dejal Šrot.

"Globoko sem pretresen ob strašni tragediji, ki je včeraj na reki Savi vzela toliko življenj. Sočustvujem z vsemi družinami, katerih svojci so včeraj izgubili življenja oz. so pogrešani in jim izražam globoko sožalje,“ je sporočil podpredsednik SLS in okoljski minister Janez Podobnik. "V našem spominu ostaja Kristijan Janc kot eden najbolj prepoznavnih slovenskih županov, odličen poslenec DZ, dober oče in mož. Pogrešali ga bomo,“ še dodaja Podobnik.

"S hvaležnostjo se bomo spominjali odličnega človeka, dobrega sodelavca in iskrenega prijatelja, ki je bil izjemno dober poznavalec problematike doline v spodnjem delu reke Save tako na lokalni kot tudi na državni ravni, in je skupaj s sodelavci doprinesel k njenemu razvoju,“ je ob smrti Kristijana Janca zapisal vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik.

"Državni zbor je izgubil poslanca, ki je bil umirjen, strpen, vedno pripravljen na dialog in je v delo državnega zbora vnašal pozitivno energijo in optimizem. Nismo izgubili le poslanskega kolega, pač pa tudi dobrega prijatelja," je zapisal vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik.

V poslanski skupini SDS pa se Janca spominjajo kot človeka, "ki je s svojih optimističnim pristopom in povezovalnostjo prispeval k višji demokratičnosti državnega zbora". Pretresenost ob tragični nesreči in sožalje so vsem družinskim članom, svojcem in prijateljem ponesrečenih izrekli tudi v NSi, Lipa in LDS. V slednji so zapisali, da so v nesreči tudi sami izgubili dva svoja ugledna člana.

Ob tragični nesreči je sožalje izrekel tudi ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran.

Sevnica pretresena

"Slovenska ljudska stranka izraža globoko sožalje vsem svojcem preminulih v nesreči,“ je dejal predsednik SLS Bojan Šrot.
"Slovenska ljudska stranka izraža globoko sožalje vsem svojcem preminulih v nesreči,“ je dejal predsednik SLS Bojan Šrot. FOTO: Damjan Žibert

V občini Sevnica jih je novica o tragični nesreči dveh čolnov na reki Savi pri Blanci izredno pretresla, je dejala podžupanja Breda Drenek Sotošek. Upanje, da bi še koga od petih še pogrešanih našli živega, je iz uro v uro manjše, je povedala, pretresena ob izgubi 13 ljudi, najožjih sodelavcev in sokrajanov. Ne glede na veliko izgubo, ki je prizadela občino, bodo poskušali v občini in občinski upravi še naprej delati s skupnimi močmi in napori, je še dejala podžupanja.

Edini poklicni podžupan občine Sevnica Srečko Ocvirk je dejal, da sta tragedija in izguba ogromni. Gre za ljudi, ki so bili vpeti v družbeno, gospodarsko in politično življenje v tem okolju ter vodili številne projekte. "Na tej človeški ravni so izgube nenadomestljive, tudi na poslovni in ostalih ravneh je izguba izredna," je svoje vtise strnil podžupan.

Odprta žalna knjiga

Na sedežu stranke na Beethovnovi 4 v Ljubljani se je mogoče v spomin na dolgoletnega člana SLS in poslanca v državnem zboru RS Kristijana Janca vpisati tudi v žalno knjigo.

Vpisovanje v žalno knjigo bo potekalo v prostorih SLS, Beethovnova 4:

- danes: od 12. do 17. ure,
- sobota: od 9. do 12. ure,
- nedelja: od od 9 do 12 ure.

V preddverju velike dvorane državnega zbora je danes od 13. ure dalje prav tako odprta žalna knjiga ob smrti poslanca Janca. Vpis v žalno knjigo bo do pogreba od 9. do 16. ure, danes pa do 17. ure.


DZ: Izgubili pomembnega člana

Predsednik državnega zbora France Cukjati je poudaril, da je DZ pretresen ob nesreči, ki se je v četrtek zgodila ob hidroelektrarni Blanca, "kjer smo izgubili toliko dragocenih življenj".

"Kristijan Janc je naš dragocen sodelavec v Slovenski ljudski stranki, v parlamentu, uspešen župan, naš prijatelj", so sporočili iz SLS.
"Kristijan Janc je naš dragocen sodelavec v Slovenski ljudski stranki, v parlamentu, uspešen župan, naš prijatelj", so sporočili iz SLS. FOTO: Dz-rs.si
Cukjati je dodal, da je DZ v nesreči izgubil poslanca SLS Kristijana Janca, ki se je kot poslanec odlikoval po svoji zelo optimistični in konstruktivni drži.

Dodal je, da je DZ v nesreči izgubil poslanca SLS Kristijana Janca, ki se je kot poslanec odlikoval po svoji zelo optimistični in konstruktivni drži. Cukjati je dejal, da je Janc v parlamentu deloval v smislu spravljivosti in zavzetosti za vse probleme, s katerimi se srečuje državni zbor. "Vsekakor menimo, da smo izgubili pomembnega člana," je zatrdil.

Predsednik DZ je pojasnil, da so se na današnjem posvetu v DZ dogovorili, da bodo imeli žalno sejo na dan pogreba, v preddverju velike dvorane državnega zbora pa bo do pogreba odprta žalna knjiga. Cukjati je poudaril, da bodo poslanci skušali pripomoči k reševanju težav, ki so nastale zaradi nesreče. "Kajti mnogo družin je ostalo brez svojih dragih in tudi občina Sevnica je utrpela veliko izgubo," je dejal.

Sožalja iz tujine

Stranka Slovenska skupnost v Gorici, ki si prizadeva za ohranitev in okrepitev slovenske identitete v Italiji, je ob smrti poslanca Kristijana Janca prav tako izrekla "iskreno in občuteno sožalje, ob pretresljivi nesreči, ki se je zgodila v Sevnici“.

Predsednik hrvaškega parlamenta Luka Bebić je danes predsedniku DZ Francetu Cukjatiju izrazil globoko sožalje zaradi nesreče na Savi pri hidroelektrarni Blanca. Predsednik sabora je prosil Cukjatija, naj izraze sožalja posreduje tudi vsem družinskim članom žrtev nesreče.

Pogled na HE Blanca
Pogled na HE Blanca FOTO: Občina Sevnica

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes izrazil sožalje slovenskim ljudem in oblastem po četrtkovi tragediji na Savi. "Predsednik Barroso sočustvuje z družinami prizadetih", je sporočil tiskovni predstavnik komisije Amadeu Altafaj Tardio.

Sožalje ob nesreči je premierju Janši izrazil tudi hrvaški premier Ivo Sanader. "Z iskrenim obžalovanjem sem prejel vest o tragediji na reki Savi, v kateri so življenja izgubili slovenski državljani, med katerimi je tudi predstavnik v slovenskem parlamentu, gospod Kristijan Janc. V imenu Vlade Republike Hrvaške in mene osebno Vam, družinam žrtev in celotnemu slovenskemu narodu izrekam iskreno in globoko sožalje," je v sožalju zapisal Sanader.


Na kraj dogodka ves državni vrh

Kraj dogodka si je že ogledal predsednik republike Danilo Türk, ki se je že srečal s svojci pogrešanih in jim izrekel sožalje. Türk se je sestal z reševalci, predstavniki policije, civilne zaščite in potapljači. V spremstvu notranjega ministra Dragutina Mateja pa si je prizorišče tragične nesreče ogledal tudi premier Janez Janša.

"Lahko rečemo, da je to največja nesreča v Sloveniji, ki se je zgodila na vodi. Svojcem vseh, za katere že vemo, da ni rešitve, izrekam globoko sožalje. Hkrati izražam pohvalo reševalnim službam, policiji, civilni zaščiti, reševalcem in vsem tistim, ki so bili prvi tukaj in so pomagali,“ je ob tragični nesreči dejal premier Janša.

Odpoved večjih prireditev

Zaradi včerajšnjega tragičnega dogodka so odpovedali slovesnost ob zaključku nalog Slovenske vojske v okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v vojašnici Kranj ter sprejem za zaposlene v državni upravi, ki so aktivno sodelovali pri pripravi in izvedbi slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije na Brdu pri Kranju, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Premier Janez Janša je nesrečo označil za najhujšo tragedijo na vodi v Sloveniji.

Odpovedane so prav tako vse današnje aktivnosti državnega zbora, pred poslopjem so prav tako spustili zastave na pol droga. V uradu predsednika vlade so za 24ur. com potrdili, da bodo v prihodnjih dneh, ko bodo znane natančnejše okoliščine nesreče in število žrtev, razglasili dan žalovanja.

Predsednik republike Danilo Türk je zaradi tragičnih dogodkov prav tako odpovedal svojo udeležbo na prireditvah v prihodnjih dneh, so sporočili iz urada predsednika.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja