Slovenija

FOTO in VIDEO: Ministrstvo: Izbira podjetja za radarje netransparentna

Maribor, 13. 11. 2012 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S./M.R./STA
Komentarji
1204

Med protesti v Mariboru je bilo na zgradbi mestne občine poškodovano steklo na vratih in oknih, protestniki pa so zažgali tudi že 10. radar. Kangler ne namerava odstopiti. Protest pa je bil po njegovem mnenju politično motiviran s strani SD. Slednja to zavrača, finančno ministrstvo pa meni, da je izbira sodelujočega podjetja netransparentna.

Včerajšnji protest pred mestno občino Maribor se je končal z umazano fasado, razbitimi okni, zažganim radarjem in z besedami, da se bodo vrnili. Po napovedih naj bi se nekaj protestnikov pred stavbo zbralo tudi danes in v prihodnjih dneh.

Protestniki so pred občino zahtevali odstop mariborskega župana Franca Kanglerja, saj je, kot je zapisano na spletni strani na Facebooku ''Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora'', ''s svojim delovanjem pokazal, da deluje v nasprotju z interesi Mariborčank in Mariborčanov''. Radarji naj bi bili le pika na i pri nezadovoljstvu Mariborčanov, saj ''so ljudje njegove barabije najbolj neposredno občutili s postavitvijo teh radarjev,'' so za 24ur.com povedali v skupini.

Cena gradnje skokovito narasla

Sistem so postavili v javno-zasebnem partnerstvu z družbo Iskra Sistemi, ki naj bi za 30 milijonov evrov v obdobju štirih let posodobila dotrajan semaforski sistem v mestu, v zameno pa se bo del plačanih kazni stekal na njihov račun.

V oddaji 24UR so poročali, da je cena investicije tako rekoč čez noč poskočila za skoraj šestkrat, na zgoraj omenjeni znesek. Stroški gradbenih del so se zaradi "nepredvidenih stroškov" in "splošnih del" s prvotnih 1,4 milijona evrov povzpeli na 7,1 milijona evrov. Samo cena splošnih del naj bi znašala 4,9 milijona evrov.

Obseg nabavljene opreme je narasel za osem milijonov evrov, kot poroča časopis Dnevnik, pa naj bi le videostena stala kar 3,5 milijona evrov. Na Pošti Slovenije pa so za podobno napravo, ki združuje sliko iz 1200 kamer odšteli 44.000 evrov.

Finančno ministrstvo je o tem poslu izdalo mnenje, ki je sicer zgolj informativno. Zapisalo je, da je izbira podjetja Nigrad, ki ni v absolutni lasti občine, netransparentno. Ministrstvo ob tem ni prejelo koncesijske pogodbe. Sicer pa naj bi izvajalec pobral kar 92 odstotkov prihodkov od izdanih glob.

Na potezi sta protikorupcijska komisija in računsko sodišče. Na komisiji na podlagi treh prijav primer že preiskujejo, na računskem sodišču pa so sporočili, da se predrevizija lahko začne zelo zelo hitro, reviziijo pa bodo morali uvrstiti v program dela.

Kangler ne namerava odstopiti

Kangler ne namerava odstopiti in o tem niti ne razmišlja. Kot je dejal, ima 4-letni mandat in bo vztrajal. Mariborski župan meni, da je bil včerajšnji protest politično motivirani, saj so "mestni svetniki SD aktivno sodelovali na tem protestu". Vandalizem obžaluje in poziva k strpnost.

Kot je dejal, je od meščanov dobil tudi veliko izrazov podpore. Za skupino na družabnem omrežju Facebook, ki je sklicala protest, pa je dejal, da ne odraža splošnega mnenja v mestu, saj med njenimi člani niso le Mariborčani. "Tisti, ki to organizirajo, bodo morali prevzeti odgovornost. Sam pa pozivam k strpnosti in dialogu," je dejal.

Kangler vztraja, da je pogodba o radarjih zakonita, protikorupcijsko komisijo je pozval, naj čim prej pregleda dokumentacijo, takšen poziv je namenil tudi računskemu sodišču. "Pozval sem jih, da čim prej pridejo v Maribor ali pa jim mi dostavimo vse pogodbe in potrebno gradivo," je povedal Kangler. "Da zadevo čim prej pregledajo in sprejmejo odločitev, da bomo lahko na ta način ovrgli vsakršno razmišljanje mariborske opozicije, torej SD, ki so v svojih nastopih govorili, da so pogodbe nezakonite in podobne stvari," je dodal.

Frangež: SD se ne skriva za drugimi in ne podpira vandalizma ter nasilja

Na njegove trditve se je odzvala stranka SD, ki pravi, da svoja stališča izraža jasno in glasno in se ne skriva za nikomer. Predsednik strankine mariborske mestne organizacije Matevž Frangež je zapisal, da stranka ni v ozadju skupin na družbenih omrežjih in da ne podpirajo požigalcev oz. da ne spodbujajo nasilja in vandalizma.

Frangež je pozval vse, naj se vzdržijo nasilja in razbijaštva. "Svoj protest izražajmo na miren, demokratičen in kulturen način. Mi smo sprožili ustrezne postopke, zato trdim, da bomo radarje premagali po pravni poti," je še dodal.

"Gnev in nezadovoljstvo zaradi arogantne oblasti, ki je s svojim delovanjem, klientelizmom in korupcijo požrla javni interes, že dolgo občutimo tudi sami," je še zapisal in pri tem pojasnil, da so se včerajšnjih protestov udeležili tudi nekateri člani stranke. Opozoril je, da je mestna politika z onemogočanjem razprave v mestnem svetu sama podžgala revolt.

Na protestu posredovala tudi policija

Ker so protestniki ovirali promet na ulici pred mestno hišo, so posredovali tudi policisti. Ti so se, ko je množica postala še bolj razjarjena, umaknili in ulico začasno zaprli za promet. Protest, ki ni bil uradno prijavljen, je sklicala skupina, ki se je organizirala prek Facebooka.

Z mariborske policijske uprave so sporočili, da so za zagotovitev varnosti cestnega prometa policisti za določen čas zaprli del Ulice heroja Staneta. ''Posamezni protestniki so v zgradbo metali predmete, na prazen parkirni prostor pa je iz množice priletela goreča bakla. Pred vhodom v stavbo Mestne občine Maribor je moški zažgal plakat, policisti so mu izdali plačilni nalog,'' so zapisali.

V nadaljevanju so posamezniki v stavbo Mestne občine Maribor vrgli nekaj kamnov in poškodovali steklo na vratih in oknih. Policisti so zato protestnikom ukazali, naj nehajo izvajati kršitve, in jih opozorili, da bodo uporabili prisilna sredstva, če bodo še naprej kršili red in mir. Po ukazu se je množica umirila, protestniki so v manjših skupinah začeli zapuščati protestni shod, so še pojasnili na PU Maribor.

Poškodovanih po podatkih policije ni bilo. Direktor Policijske uprave Maribor je zaradi zavarovanja življenja ljudi in premoženja aktiviral posebno policijsko enoto, policisti so poostreno nadzirali javni red in mir v Mariboru, so še dodali. Zbrani so se med protestom sprehodili tudi po Mariboru, kjer so zažgali že 10. radar od 30 postavljenih. Goreči radar na Krekovi ulici so policisti takoj pogasili.

"Gotof je"

Na Facebook strani ''Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora'' so danes zapisali, da ''je policija delovala zelo korektno in je ukrepala le takrat, ko je bilo potrebno''. Skupina na Facebooku je vse tiste, ki bodo protestirali danes in v prihodnjih dneh, pozvala, ''da se ne zatekajo k nasilju. Mi pa vas bomo kmalu obvestili o podrobnostih glede novega še večjega protesta''.

V skupini so za 24ur.com poudarili, da vandalizma ne podpirajo in da nikakor ne želijo spodbujati nasilja, ''morate pa razumeti, da radarji trenutno simbolizirajo oblast, ki se je postavila nad ljudstvo, zato gorijo.''

V SLS in Županovi listi protest obsojajo

V stranki SLS in Županovi listi (ŽL) so obsodili včerajšnje proteste. Kot so zapisali, zagovarjajo pravico do mirnega izražanja stališč, a včerajšnji protesti so se ''kljub argumentativni razpravi na seji Mestnega sveta in razumevanju kritik in določenega nezadovoljstva mariborske javnosti žal sprevrgli v namerno povzročanje škode z razbijanjem okenskih stekel in uničevanjem fasade na občinski stavbi ter s sežigom še ene merilne naprave hitrosti prometa, vse ob nerazumljivi pasivnosti policije. Člani SLS in ŽL razumemo nezadovoljstvo javnosti zaradi radarjev, razumemo kritiko ljudi, ki so jasno izrečena in argumentirana, vendar pa obsojamo tovrstna dejanja vandalizma in se od njih distanciramo''.

''Odgovornost dialoga za spremembe nekaterih rešitev, ki ljudem niso všeč, nikakor ne more in ne sme zamenjati spodbujanje protestnega vandalizma s strani kritične opozicije. Opozicija v mestnem svetu ima na voljo demokratične, uradne postopkovne vzvode za drugačne odločitve mestnega sveta, ne pa nasilniške vzvode ulice,'' je še zapisal predsednik mariborske SLS Srečko Zorko.

Radarji so začeli delovati 16. oktobra. Številni so prepričani, da je sistem namenjen le pobiranju denarja, na občini pa vztrajajo, da je bil sistem uveden izključno za varovanje varnosti v cestnem prometu, saj je bila hitrost na mariborskih cestah velikokrat prekoračena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1204)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

finec
14. 11. 2012 17.59
+2
vlada nam dupleška horda. Kangler in Ribiči ali po domače mistri 15%
mamica55***
14. 11. 2012 17.42
-6
štajerci ste sami pešaki-pešadija, ki ne pozna cpp !
Br.1
14. 11. 2012 15.26
+12
tejcaaax3
14. 11. 2012 14.07
+4
Zakaj si gospod župan na svoji poti od Dupleka do Maribora ni postavo enega radarja?
Davkopla?evalec
14. 11. 2012 18.13
FRATER +
14. 11. 2012 13.47
-14
To ni nacin dialoga v tem mestu! Kdo pa je javnost?! Ste vi? Zakone je treba spostovati. Voziti je treba po cestnoprometnih predpisih. Novi radarji bodo imeli vodne topove in neprebojna stekla. Prekrskarje je potrebno primerno kaznovati in oglobiti.
Buena Vita
14. 11. 2012 19.12
-6
se podpišem in soglašam,divjaštvo vsake vrste pa kaznovati z zaporom in prisilnim delom do povrnitve vseh stroškov in škode ki je bila povzročena
teotan
14. 11. 2012 12.00
+9
Zimska radarijada 2013......mi smo vredi
Raubšic
14. 11. 2012 11.02
-18
Pa dajte nehajte noreti. Po prvi SV vas je moral reševati general Maister (Gorenjc), v drugi pa IV. divizija (slovenske partizanske brigade izven Reicha). Kaj vas res ne more nič izučiti? Boste vse zaštihali ali kaj? Pojdite na servis v Stožice. Ni žaljivo, ni spodbujanje ! Sama zgodovinska dejstva. Pa to...
?enka
14. 11. 2012 11.13
+10
bila je XIV divizija ... da ti ne bo kaj pregorelo zgoraj ...
teotan
14. 11. 2012 12.07
+0
Kaka tipkarska....tarok se spravi špilat...
teotan
14. 11. 2012 12.10
mobius
14. 11. 2012 13.24
+13
Raubšic Za časa 1. sv. vojne se je v Mb dejansko rešila Slo ne pa Štajerska, vprašaj se zakaj je Hitler hotel Štajersko v Reichu, Lj pa prepustil makaronarjem, tudi za časa osamosvojitve se je najprej začelo pri nas, še veš za Pekre, o Maistru pa to če ga ne bi narodni svet v Lj ustavil bi vsa Koroška bila v SLO, pravi izdajalci Slovenije so vedno bili in bodo v LJ, seveda pa vem, da so se tja pritepli tudi iz vseh drugih delov Slovenije, to je pač posebna vrsta ljudi, ki služi vsakemu sistemu ne glede na ideologijo
eFranjo
14. 11. 2012 10.46
+15
radarje dol, pa kanglerja gor( na kantelaber)
mufic
14. 11. 2012 11.27
+4
I G N O R A N T
14. 11. 2012 10.40
+5
Raubšic
14. 11. 2012 10.49
-5
I G N O R A N T
14. 11. 2012 11.18
+3
mufic
14. 11. 2012 11.28
-2
mamica55***
14. 11. 2012 10.27
-12
štajerci, če bi vozili po pravilih cpp vam ne bi z radarji okrancljali maribora !
?enka
14. 11. 2012 10.41
+6
bravo mami, je bila dolga noč ? Po dolgem času servisirana, menjava olja pa to ?
mamica55***
14. 11. 2012 10.45
-5
?enka
14. 11. 2012 10.48
+2
slab servis ? Vedno obstaja možnost pritožbe ...
?enka
14. 11. 2012 10.52
+3
mogoče nisi opazila, da so ga menjali, kaj češ, se zgodi ... Bo drugič boljše, hehe
mamica55***
14. 11. 2012 11.21
-4
očitno imaš izkušnje, vaja dela mojstra za nasvete !
Ataaufbix
14. 11. 2012 11.33
+11
Mami! Naj sprejmejo predpis, da se morajo zabite babe obesiti, jaz pa ti kupim 3 metre štrika. Potem pa se drži predpisa, ovca!
tej?i30
14. 11. 2012 09.44
+13
kaj nam je blo treba izvoliti tega šerifa ki skrbi samo za svojo rit???? upam da nas je mariborčane ta draga šola kaj izučila in naučila da nebomo na naslednjih volitvah ponovili te velike napake!!!
martin_riggs
14. 11. 2012 09.43
+23
MARIBORČANI,SLOVENCI,v Mariboru in Slovenji je ogromno družin,ljudi z minimalno plačo,ogromno ljudi brezposelnih,upokojencev z minimalnim dohodkom,govorimo o zelo,zelo težki življenski situaciji,ko ljudje enostavno več ne morejo plačevati poločniz,hrane,gretja, AMPAK SO MORALNO NESKORUMPIRANI,PRIDNI,VESTNI,DELOVNI LJUDJE,kaj se dogaja?? 1.VAS pošiljajo na rdeči križ,karitas,pošiljajo vam izterjevalce na dom,ponižujejo na zavodu za zaposlovanje,medtem pa si župani,svetinikii(politiki) delijo BAJNE vsote VAŠEGA denarja,radarji so PIKA NA I,direkten poseg v VAŠE DENARNICE,HUDA zloraba zakonodaje, kršitev človekovih pravic,meščanov in njihovih družin. TOLKO DA NE HODIJO KANGLER IN SVETNIKI OD DOMA DO DOMA IN ZAHTEVAJO NAŠIH PRIHRANKOV,PREDRZNOST BREZ PIRMERE V ZGODOVINI MARIBORA. PO ŽUPANU PA SE JE TREBA LOTIT PROBLEMATIKE ENEREGETSKIH DRUŽB V MARIBORU,KI JIH MNOGO PREVEČ PREPLAČUJEMO,ŠE ENI PRISKLEDNIKI NA NAŠ RAČUN.
El Koronito
14. 11. 2012 09.28
+20
Vse bolj verjamem v kolektivno hipnozo, ki je pomemben element, pri vzgoji državljanov. Državljana nastaviš pred TV, mu iz dneva v dan predvajaš, predvidene vsebine in kaj kmalu sledi rezultat. Rafiniran produkt, ki je sposoben sprejeti še tako veliko neumnost in laž, kot sveto resnico. Če mu dodatno groziš z zakoni in sankcijami, obdelaš tudi tiste, ki se jim tu in tam, le porodi kakšen dvom. Po obdelavi se je državljan pripravljen skloniti in od zadaj sprejeti sveto resnico. Prej je to počela cerkev, sistem pa so prevzeli tudi bankirji, ki so kaj kmalu uvideli prednosti kontinuiranega pranja možganov. Ste se kdaj vprašali, zakaj v Gospodarju prstanov, svet pred neizmernim zlom, rešijo mali, naivni, srčni ljudje, ki so na videz popolnoma brez moči in bogastva? Ste se kdaj vprašali, zakaj vir zla, prestavljata dva stolpa in oko? Ne? Kmalu vam bo jasno. Zato pozivam vse tiste, ki ste kljub vsemu, uspeli ohraniti čist um in pošteno srce, da se pridružite. Zadnjemu in odločilnemu spopadu z NAJVEČJIM ZLOM VSEH ČASOV. Masa je hipnotizirana, zadrogirana, bolna in prestrašena, mogoče pa se tu in tam le kakšen prebudi.
El Koronito
14. 11. 2012 09.18
+33
Dragi prijatelji iz MB Ne dovolite, da vas zmoti bevskanje plačancev. Nadaljujte po začrtani poti in vedite, da vas podpira veliko ljudi. To kar počnete, presega radarje in lokalno politiko. V SLO je veliko Kanglerjev, veliko lokalnih oblastnikov, ki mislijo, da lahko počnejo kar hočejo , mimo volje ljudstva. Manipulirajo, kradejo, grozijo... DOVOLJ JE. Enkrat si moramo priznati - dovolj je. Tako ne gre več. Takrat bomo končno pripravljeni zapustiti svoje fotelje. Mogoče boste ravno vi tisti, ki boste zanetili požar. Kralj Matjaž še vedno spi... Organizirajte v velikem stilu. Prišli bomo in prinesli darila...
iChi
14. 11. 2012 09.17
+9
Raubšic
14. 11. 2012 10.51
-6
meta37
14. 11. 2012 09.06
+27
MI SMO HLAPCI LASTNI DRŽAVI.... DRŽAVA PA EVROPI! PA KAJ MORA FOLK ŠE VSE IZGUBIT, DA SE BO ZAČEL BORIT ZA PRAVICE, KI SO ZA VSE ENAKE!!!!!??????????????
gruber74
14. 11. 2012 08.56
-25
Tale Kangler pa bo vam dal vetra in naučil vzgoje.Maribor je res poln divjakov.
SLOVENIJA-2.000.000
14. 11. 2012 09.05
+14
smiliš se mi... pa brez zamere.. le kdaj si prodal ubogo dušo
enoh
14. 11. 2012 09.06
+13
SLOVENIJA-2.000.000
14. 11. 2012 09.10
+8
mah tut če je avstric, nima veze.. takšni ljudje se mi smilijo.. pa brez zamere gruber74.. sedaj pa je to res zadnji odgovor ker se mi ne da odgovarjat vedno na ista vprašanja
iChi
14. 11. 2012 09.18
+4
"Avstrijci sploh narod niso." (citat Škrata Bolfenka)
El Koronito
14. 11. 2012 09.21
+11
Ne zmenite se za besede strahopetcev in izdajalcev. Provokacija je temelj njihove doktrine - NE NASEDAJTE in ne zapletajte se v jalove debate...
teotan
14. 11. 2012 10.43
+1
Pridi na obisk Gruber in se prepričaj....
mufic
14. 11. 2012 11.24
-4
Zdaj vsaj nobeden ne vozi 120 po Ptujski.KOnčno enkrat.
najjana
14. 11. 2012 08.50
+19
Žal ta župan ne razume da ga Maribor noče in se vseeno kot klop drži dobro plačanega stolčka.
tej?i30
14. 11. 2012 09.41
+10
saj v dupleku ga tud nočejo!!! pa v ljubljani(državni svet ,državni zbor) tudi ne!!!
meta37
14. 11. 2012 08.49
+8
Svobode govora več ni! Sanjamo lahko še samo o svobodi nasploh, vseskup je adijo... Sram in strah naj bo vse kradljivce, navidezne poštenjake, manipulante ki kao javno obljubljajo svega i svašta.... Res ste pomilovanja vredni no! Sej se ne gre samo za kanglera in njegove podvige... Gre se za podvige celotne oblast!
Geronemo
14. 11. 2012 08.39
+10
Nekoč je bil en Franc župan občine Maribor. Zelo je oboževal hitrost in še raje jo je meril.. Ugotovil je da je hitrost nekaj lepega saj mu je prinašala dobiček in udobje. Ker je hitrost tako močno ljubil ji je namestil varnostnike da so jo varovali, saj je bila zaradi HUDOBNEGA človeka vedno ogrožena, zlorabljena, posiljena, prekoračena. Hitrost se mu je tako zasmilila da je vsakemu hudobnežu zagrozil: če jo zlorabiš, boš plačal, kajti hitrost je samo moja in skrbi ter odgovarja samo meni. Ampak hitrost je imela tudi sorodnico ki so jo klicali varnost, sta bili sicer odvisni druga od druge pa vseeno hitrosti ni bilo mar do varnosti, saj je bila v objemu Franca povsem varna.