Slovenija

VIDEO: 'Ugotavljanje krivde v primeru Nekrep je slaba pot'

Ljubljana, 09. 12. 2009 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Predolgo smo molčali o napakah," je dogajanje v primeru Nekrep komentiral Jože Trontelj, ki mu je predsednik republike Danilo Türk podelil priznanje za življenjsko delo na področju zdravniške etike.

Predsednik Türk je danes zopet delil priznanja.
Predsednik Türk je danes zopet delil priznanja. FOTO: Blaž Garbajs

Predsednik republike Danilo Türk je akademiku Jožetu Trontlju podelil priznanje za življenjsko delo na področju zdravniške etike in uveljavljanje mednarodnega strokovnega ugleda slovenskega zdravstva.

Bor Nekrep
Bor Nekrep FOTO: POP TV

Trontelj, ki je v primeru smrti Bora Nekrepa etično ravnanje vpletenega zdravnika Roberta Pogorevca označil kot pozitivno, je v zahvali med drugim poudaril, da se etiki večkrat zgodi, da je napadena in obdolžena po krivem. "Pri nas se to ne dogaja tako pogosto, zgodilo pa se je včeraj,“ je odgovoril na medijsko zgražanje nad včerajšnjo odločitvijo Zdravniške zbornice Slovenije v zvezi s primerom tragične napake pri zdravljenju. "Del nedobrohotne toče je zadel tudi nič krivo komisijo za medicinsko etiko,“ je dodal.

"Z družino smo iskreno sočustvovali in se zavzeli za pravično in korektno ugotovitev odgovornosti in ustrezno zadoščenje. A kot se je sedaj izkazalo, tega v Sloveniji še ne znamo storiti. Pri tem z družino Nekrep nikakor nismo v sporu.“ Po njegovih besedah živimo v času, ki ga je zaznamovala kriza zaupanja, ki pa je še posebno boleča na področju zdravstva. "Predolgo smo molčali o napakah, ki se dogajajo. Pošteno odkrivanje in raziskava vzrokov sta edina načina, da se prepreči ponavljanje istih napak,“ meni. Kot pravi, je prva velika ovira pri tem prav prepričanje, da bi odkritost škodila zaupanju bolnikov, druga pa je omišljena strokovna nedotakljivost nekaterih zdravnikov. Prav slednji so razmeroma nedostopni za kritično oceno kakovosti dela.

Trontelj meni, da je ugotavljanje krivde in kaznovanje napačna rešitev.
Trontelj meni, da je ugotavljanje krivde in kaznovanje napačna rešitev. FOTO: Blaž Garbajs

"Sedaj imamo na razpolago tako preizkušeno pot do varne medicine kot tudi drugo, slabšo pot s težiščem na ugotavljanju krivde in kaznovanju, je poudaril Trontelj in dodal, da nas zadnja možnost utegne pripeljati v defenzivno samoobrambno ravnanje zdravnikov.

Türk odlikoval tudi Pedra Opeko

Iz rok predsednika Türka je danes posebno priznanje dobil tudi misijonar Pedro Opeka, ki velja za enega najbolj karizmatičnih humanitarnih delavcev. Od leta 1976 živi na Madagaskarju, kjer je pomagal revnim prebivalcem, ustanavljal šole in odpiral bolnišnice. "Proti revščini se je mogoče boriti le, če si sredi revežev, ne pa daleč od njih," je prepričan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
10. 12. 2009 00.27
oranza bi vložil ja.. Najprej bi te policisti nagovarjali, da tega ne storiš. Ko bi vseeno vložil, bi se kazenska preiskava zavlačevala v neskončnost (kot pri zbornici). Ko nikakor ne bi hotel odnehati bi spacali nekaj in vložili na tožilstvo. To bi pacalo še nadaljnih nekaj let preden bi prišlo do sojenja. Največji slovenski biseri - sodniki in njihovi partnerji odvetniki bi zaščitili interese svojih komitentov in zdravnico oprostili.. V sloveniji se sodi samo tistim, ki grozijo političnimi ritim....
Buena Vita
09. 12. 2009 19.18
etika je vse bolj pomembna teptajo jo pa ravno tisti ki bi morali biti njeni nosilci
Buena Vita
09. 12. 2009 19.17
če slovenska javnost neha obsojati kaničevo,če se ji to spregleda ,potem smo total v riti naša življenja bodo manj vredna kot pesek
oranza
09. 12. 2009 18.38
Jaz tega res ne razumem. Če bi šlo za mojega otroka, bi na policiji že davno bila kazenska ovadba zoper dotično zdravnico (če se ji sploh lahko še tako reče). Ovadba bi jo bremenila uboja iz malomarnosti. Na kazenskem sodišču bi se srečevali, ne na k*..... zbornici belega snobizma.
Ales Kucej
09. 12. 2009 18.26
vrana vrani ne izkluje oči če redno plačuješ obvezno članarino v zbornici ti krijejo hrbet
kocincamedzobmi
09. 12. 2009 18.25
No, sebba, potem pa moli, da ne zboliš. Ker zdravil te bo potem verjetno kakšen padar.
J.K. & Gang
09. 12. 2009 18.02
G. Türk, koliko vam komunajzarji plačujejo za vsako podeljeno priznanje?
gemini62
09. 12. 2009 15.47
+1
Tako je Mujo ustrelu svojega vojnega tovariša Suljo u čelo, kjer se mu je usedel komar. Ko se je zagovarjal pred komandirjem, da je ustrelil svojega tovariša, je rekel: U ratu svi ginemo u borbi sa neprijateljem. U ovom primjeru rezultat je 1:1. Jedan naš, jedan njihov! Žalost je v tem, da je dohtarjev v SLO cca. 7000. V primerjavi s številom napak, ki se dogajajo in so v bistvu vgrajene v tveganost tega posla, se da natančno izračunati, koliko tednov bi imeli še kakšnega zdravnika na voljo. Tko, čez palec, bi rekel, da bi v cirka letu dni vso dohtarijo pobili ali predelali v ocvirke! Torej pojdite vsi, ki mislite tako kot povprečen slovenski vseved namesto k zdravniku raje k homeopatu. Tam boste umrli naravne smrti, pač od bolezni, kar se tu in tam lahko zgodi tudi pri zdravniku, ampak ker je zdravnik menda bog, je vsaka smrt kar njegova napaka....
Sebastjan Butala
09. 12. 2009 15.01
Tej naši dohtarji se majo za nedotakljive bogove,je že cajt,da jih nekdo po prstih!!