Slovenija

VIDEO in FOTO: Po zabavnem prvem šolskem dnevu šolarje zdaj čaka učenje

Ljubljana/Maribor, 01. 09. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
119

Skoraj 240.000 učencev je spet sedlo v šolske klopi. Nasmeške so na obraze najmlajših naslikala prav posebna presenečenja, šolarje pa je že nagovoril predsednik Danilo Türk, ki pravi, da je šola "zakon".

1. september je velik dan za prvošolčke.
1. september je velik dan za prvošolčke. FOTO: Blaž Garbajs
Tudi sami boste gotovo spoznali, da je šola zakon, ker vam bo vse, kar boste v njej spoznali, zelo koristilo. dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije

Dobrih 160.000 učencev osnovnih šol in 79.000 dijakov se je danes po dveh mesecih počitnic vrnilo v šolske klopi. Med njimi si je rumene rutke letos nadelo nekaj več kot 18.300 prvošolčkov, kar je znova več kot prejšnje leto. 450 osnovnih šol ter 333 njihovih podružnic skupno premore 17.776 devetošolcev, med dijaki pa je letos 19.755 tako imenovanih fazanov.

Prvošolčki danes jedo torte in se vozijo s turističnim vlakcem

Prvi šolski dan je še posebej pomemben za naše najmlajše. Da bi v novo šolsko okolje vstopili brez strahu, so jim na šolah po vsej Sloveniji pripravili kar se da tople sprejeme. Kot je za 24ur.com dejala ravnateljica Osnovne šole Sostro Mojca Pajnič Kirn, bodo prvošolčke zjutraj z razposajeno pesmijo sprejeli učenci drugega razreda, jih povabili v šolsko avlo, kjer bo sledila predstava. "Potem učiteljice malčke odpeljejo v razrede, kjer ti prejmejo kapice in rutke, vsak izmed njih pa dobi tudi svoj košček torte s svojim imenom," je pojasnila. S podobnim programom bodo najmlajše razveselili tudi na OŠ Livada v Ljubljani, na OŠ Toneta Čufarja v Mariboru pa so se odločili še za dodatno presenečenje. "Malčke bomo s posebnim turističnim vlakcem popeljali po obrežju reke Drave in po šolski okolici in jih poučili ter jim pokazali varno pot v šolo," je pojasnila ravnateljica Špela Drstvenšek.

Šolarji - 9
Šolarji - 9 FOTO: Blaž Garbajs

V pomoč šolarjem številni policisti in prostovoljci

Prav varnost je v prvih šolskih dneh izjemnega pomena, saj majhni otroci še ne poznajo nevarnosti, ki prežijo nanje v vsakdanjem prometu, starejši učenci pa so pogosto razigrani, zaradi česar lahko prometne predpise hitro spregledajo. Ker so šibkejši, jih moramo zaščititi in tega se dobro zavedajo policisti, ki bodo v sklopu vsakoletne akcije Varna pot v šolo ob pomoči redarjev ter mnogih prostovoljcev umirjali promet predvsem ob šolah in na šolskih poteh.

Goršek si želi, da bi se na cestah tako obnašali vse leto

Generalni direktor policije Janko Goršek, ki je danes k pouku pospremil učence II. Osnovne šole Celje, je dejal, da je treba otrokom podati osnovne informacije o tem, kako varno priti v šolo in oditi iz nje. "Po drugi strani skušamo vzbuditi pozornost tudi pri vseh udeležencih v cestnem prometu, naj se spomnijo, da so na današnji dan na cestah znova pojavljajo otroci. Moja želja je, da bi se udeleženci v prometu tako, kot bodo verjetno danes skrbeli za prometno varnost, obnašali vse dni v letu," je zaključil.

V prestolnici bodo tako danes prostovoljci na cestnih prehodih ter nevarnih odsekih prisotni vse do 13. ure. Preverjali bodo varno hojo otrok in prečkanje ceste, opremljenost prvošolčkov z rumenimi rutkami in odsevnimi telesi, brezhibnost koles ter pravilno uporabo čelade. Možje v modrem ne bodo popustljivi do staršev, ki svojih otrok v vozilih ne bodo privezali.

V Ljubljani nameščenih 25 radarjev

Starši! Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo. Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom! Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih sedežih. Tudi sami se vedno pripnite! Policija

Predstavniki mestne občine sporočajo, da bodo na 25 lokacijah v Ljubljani postavljeni preventivni radarji, ki bodo opozarjali na hitrost vožnje in merili hitrost ter ugotavljali število avtomobilov na najbolj izpostavljenih nevarnih mestih pred šolami.

Varnost je okrepljena tudi na vlakih in železniških postajah. V sklopu akcije Varna pot v šolo so namreč na Slovenskih železnicah povečali število sprevodnikov na najbolj obremenjenih vlakih in železniških postajah mest, kamor dijaki in dijakinje potujejo. Pričakujejo, da bo v novo šolsko leto "z vlakom vstopilo" okrog 10.000 dijakov in dijakinj.

Danilo Türk: Tudi sami boste spoznali, da je šola zakon ...

Dr. Danilo Türk
Dr. Danilo Türk FOTO: POP TV

Šolarje je že nagovoril predsednik republike Danilo Türk. "Prvošolci, ki boste prvič prestopili prag šole in sedli v šolske klopi, boste začeli dolgo in zanimivo pot, pot šolanja. Vem, da ste radovedni in polni pričakovanj. Na tej poti vam bodo stali ob strani starši, učitelji, pa tudi starejši učenci," je dejal. Ob tem je izrazil upanje, da so se učenci med počitnicami dobro odpočili. "Mnogi med vami ste razmišljali tudi o šoli in o tem, kako bo v naslednjem razredu. Nekateri ste si zastavili tudi nove in zahtevnejše cilje, kot so boljše ocene in več znanja. Te cilje boste lažje dosegli skupaj z učitelji, starši, tudi starimi starši, brati, sestrami in predvsem sošolci, kajti medsebojno sodelovanje in pomoč sta v življenju vedno zelo pomembna," je izpostavil predsednik.

Šolarji - 2
Šolarji - 2 FOTO: Blaž Garbajs
Vozniki! Bodite pozorni na otroke in njihovo nepredvidljivost! Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo. Vozite strpno in previdno! Policija

"Šola ima skupaj z vami, učitelji in starši pomembno nalogo in odgovornost. Prinaša vam znanje in sposobnosti, s pomočjo katerih boste v življenju dosegli varnost in srečo. Tudi sami boste gotovo spoznali, da je šola zakon, ker vam bo vse, kar boste v njej spoznali, zelo koristilo," je prepričan Türk. Ob koncu je še vsem zaželel, da bi bili tako prvi šolski dan kot tudi vsi naslednji šolski dnevi lepi, veseli in da bi se jim izpolnile vse želje in vsa pričakovanja.

Lukšič pozval starše, naj podpirajo učitelje

Minister Igor Lukšič je obiskal OŠ Ledina v Ljubljani.
Minister Igor Lukšič je obiskal OŠ Ledina v Ljubljani. FOTO: Blaž Garbajs

Šolski minister Igor Lukšič je učencem, dijakom, učiteljem in staršem v poslanici zaželel uspešno novo šolsko leto. "Želim vam prijateljske odnose, da bi se v šoli dobro počutili, predvsem pa da se veliko naučite," je zaželel učencem, učiteljem pa izrazil svoje zaupanje v njih. "Verjamem, da ste opremljeni s potrebnimi znanji, da boste šolarje dobro vodili skozi šolsko leto," je dejal. Kot je še dodal, od staršev želi, da podpirajo šole, učitelje, predvsem pa svoje učence in dijake oziroma svoje otroke, da bodo v šoli čim bolj uspešni.

Kdaj bodo spet počitnice?

Mladi bodo morali sedaj svoje možgane napenjati vse do prvih tako imenovanih krompirjevih počitnic med 29. oktobrom ter 6. novembrom. Prosti bodo tudi med novoletnimi počitnicami vse od božiča pa do 2. januarja, v šolskem koledarju pa ostaja tudi lanskoletna novost – enoten termin zimskih počitnic v tretjem tednu februarja. Prvomajske počitnice bodo trajale le šest dni, učenci pa bodo z izjemo devetošolcev pouk zaključili s podelitvijo spričeval 22. junija.

Slovenci radi hodimo v šolo

Kot smo že poročali, Slovenci šolo radi obiskujemo, saj je po rezultatih raziskav všeč kar dvema tretjinama slovenskih mladostnikov, dekletom bolj kot fantom. Pokazalo se je še, da se otroci o šoli lažje pogovarjajo z mamo kot očetom. Več o tem ...

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tmedn11
02. 09. 2011 15.31
-1
kok smo bli mi dons popisani. Frrrrrrrrrrr
PowRider
02. 09. 2011 14.41
+1
Triera heh a veš da sem bil tudi jaz včasih mnenja da so bili za moj neuspeh v srednji in osnovni šoli krivi učitelji. Ampak glej ga zlomka, ko greš na fakulteto, po možnosti na kako zelo težko pa spoznaš da je čisto vse odvisno od tebe. Učitelj/profesor te ni dolžan naučiti, njegovo delo je le da posreduje znanje, učenje je pa potem na učencih. Od učencev samih je pa odvisno ali je uspešen ali ne, seveda na podlagi koliko znaš. Tako da krivit učitelje za svoj neuspeh je res brez veze. Kar se pa odnosa učitelja do učencev tiče je pa ta večinoma tak kot je odnos učencev do učitelja. Se pravi vse je odvisno od učencev. Drugače pa znanje je najbolj sigurno upanje v današnjem svetu da se človek osvobodi, ampak ne več katerokoli znanje. Določena področja so že prenapolnjena, zato mora vsak ki se odloča kako oz. kam naprej v šolo/faks najprej premisliti na katerem področju bo imel največ možnosti za uspeh ter tudi na katerih področjih je dober. Pa še to, po končanem izobraževanju ni pomemben papir ki ga dobiš, najpomembneje je kaj znaš...
svazix666
01. 09. 2011 18.55
Šola da nam je všeč hehe............. Dobra ;D Frrrrrrrr Frrrrrrrrrrrrrr Frrrrrrrrrrrrr :D
Buena Vita
01. 09. 2011 18.50
Buena Vita
01. 09. 2011 18.49
TRIERA NE SKRBI,PODOBNE IN ŠE HUJE IZKUŠNJE IMAJO DESETTISOČI ,,,SEVEDA ČE NE STOTINETISOČ MLADCEV IN MLADENK
Buena Vita
01. 09. 2011 18.47
Buena Vita
01. 09. 2011 16.44
Buena Vita
01. 09. 2011 16.43
bilo bi zanimivo poslušati petje ,seveda ulično,,,,, šolarji veselo pojejo,;,druže pahor ,mi ti se kunemo, da za tebe imamo norišnico zgrajeno
pro.slo17
01. 09. 2011 16.41
v šolo se hodi zarad šošolcov in prijalov :)
jezektekateka12
01. 09. 2011 16.23
Tata, tata kako se kaže na ovom stranom jeziku "popaliti", ... ne znam sine kako bih znao, tek sam tu 30 godina ...
Svitek00
01. 09. 2011 16.01
chelsi
01. 09. 2011 15.59
FRRRRRRRRRRRRRRRRR :D
Triera
01. 09. 2011 15.48
Gospod predsednik Turek spet prodaja burek. "spoštovanje do učiteljev..." Ali res? Težko je spoštovati učitelja, ki ne spoštuje učenca oz. dijaka, ga ponižuje, zaničuje. Sama sem imela na šolsko leto najmanj dva učitelja, ki sta mi dala zelo jasno vedeti, da za njun predmet pač nisem sposobna. To se je kazalo v ocenah, pa tudi učitelji so mi vztrajno preprečevali vsakršno napredovanje tako v osnovni kot v srednji šoli. Ocene sem imela povprečne (dober uspeh), pa če sem se veliko trudila ali pa nič. Ne vem, kako so lahko takšne osebe učitelji, pa verjemite mi, da jih ni malo in ga se ravno zaradi učiteljev marsikomu šola zagabi..... Šola je zakon, znanje je vrednota..... Hahahahahaha.... Res? Če bi bilo znanje vrednota, bi diplomant dobil službo, tako pa pristane na borzi. Vrednote delodajalcev so izkušnje, veze, po možnosti še status študenta in idealen delavec brez napak, ki prinaša ogromen dobiček. Otročički bodo pridno hodili v šolo po možnosti 15 let, si ustvarili jasne cilje o svojem poklicu, imeli malo morje novih idej, veselili se bodo svojega poklica (če jih seveda ne bodo prej učitelji dotolkli). Ob zaključku šolanja (torej po diplomi) pa bo sledil udarec - namesto službe Zavod za zaposlovanje. Moj komentar se verjetno marsikomu zdi pesimističen, vendar je realističen - govorim iz lastnih izkušenj.
arsenal1886
01. 09. 2011 15.17
Za bralce bi bilo bolj zanimivo, če bi objavili kašne slike s Čopove...vsepovsod moka in jajca :D
FcInter1908
01. 09. 2011 14.56
Dobr smo ga zalil za novo šolsko leto :D
linj
01. 09. 2011 14.21
martin_riggs 01.09.2011, 08:28 59 osnovna šola je eno veliko zapravljanje časa in filanje možganov z traparijami... predmeti ki bi jih jaz uvedel: 1.etika in morala(vseh 8 razredov) KDO jo BO učil a SLOVENSKI DUHOVNIKI ??????? 2.družbeno koristna delo(pomaganje obolelim,invalidom,delo z živalmi itd) Hmmm ???? 3.preživetje v naravi in v naravnih katastrofah NARAVNE KATASTROFE SO ŽE TU SE NI KAJ UČITI 4.vrtnarjenje,gojenje zelenjave,sadja itd.. MISLIŠ PREBIRANJE V TRGOVINI KATERO SADJE KUPITI ???? 5.tehnika mehanika(upravljanje z manjšimi pa tud večjimi stroji) :) PRvoŠOLČEK V 10T BAGERJU ????? 6.tuj jezik verjetno predlagaš RUŠČINO 7.telovadba,vsak dan 8.2 predmeta po izbiri učenca LIKOVNI IN GLASBA to kaj pa zdaj učijo pa je samo izogibanje realnemu življenju,nobene priprave na to kaj je v resnici veni.. po končani gimnaziji in nekaj faksa lahko trdim da je šola samo PRANJE MOZGA- nekaj faksa pove vse :)
Platon23
01. 09. 2011 14.14
joj bogi otročički tortice jim dajte že tko so vsi v vatko zaviti! Prihodnost Slovenije bo lepa!
sasopitbull
01. 09. 2011 14.01
lool zkaj minus c.c.c
Leopardi
01. 09. 2011 13.53
Joj osnovna sola je bla fajn, se posebi prva polovica (: pa ta prijetn filing novga zacetka, novi zvezki pa svincniki, nove obljube, joj joj ...
sasopitbull
01. 09. 2011 13.47
ko sem bil še v ta letaa hhhh