Slovenija

VIDEO: Študentje Pahorja pričakali z glasnimi žvižgi

Ljubljana, 05. 05. 2010 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
194

Premier Borut Pahor je študente na Škisovi tržnici v Ljubljani pozval k dialogu in ne zgolj postavljanju ultimatov. Ti so ga pričakali z glasnimi žvižgi ter odgovorili, da demonstracij ne bodo odpovedali.

Verjamem, da si premier želi socialne države, a problem je v tem, da ministrstvo ne popušča. Marko Funkl, Škis
Potem ko je premier Borut Pahor včeraj še enkrat glasno dejal, da vlada od malega dela ne bo odstopila, je danes v družbi ministra Ivana Svetlika z enakim sporočilom stopil pred množico študentov na tradicionalni študentski prireditvi Škisova tržnica. Mladi, ki opozarjajo, da bodo po novem zakonu lahko študirali le otroci premožnih staršev, so tako ministra kot tudi premierja pričakali z glasnimi žvižgi. "Vaši problemi so tudi moji problemi,“ je Pahor miril študente, ki napovedanih demonstracij 19. maja ne bodo odpovedali.

Borut Pahor ob glasnih žvižgih ni ostal ravnodušen.
Borut Pahor ob glasnih žvižgih ni ostal ravnodušen. FOTO: Blaž Garbajs
'Demonstracije so nujne!'

"Najprej štipendije, ostale socialne pravice in potem malo delo za vse ostale. Če ne bomo dobili štipendij in politike zaposlovanja mladih, na takšen zakon ne bomo pristali,“ je dejal predsednik Zveze Škis Marko Funkl.

"Verjamemo, da so študentske in dijaške demonstracije nujne. Moramo opozoriti ljudi, da se začnejo spraševati, zakaj mladi sploh protestirajo. Želimo poudariti, da so potrebne socialne spremembe, a te morajo biti načrtne,“ je še dodal Funkl.

Še 50 dni časa za dogovore

"Kadar koli ste se želeli sestati z nami, sem vam bil vedno na voljo. Danes imamo možnost, da se tukaj dogovorimo, ali se bomo pogovarjali in dogovorili ali pa bomo živeli z ultimati. Z ultimati ne boste zmagali ne vi, ne mi,“ je dejal premier in dodal, da zaskrbljene študente razume in jim zato daje še 50 dni časa, da se skupaj dogovorijo, kako bodo reševali težave glede študentskega dela, štipendiranja, prehrane, prevoza in vseh ostalih tegob, ki tarejo študente.

Transparentov, ki jasno odražajo mnenje študentov glede zakona o malem delu, ni manjkalo.
Transparentov, ki jasno odražajo mnenje študentov glede zakona o malem delu, ni manjkalo. FOTO: Blaž Garbajs

Svetlik: Že ves čas smo na istem bregu!

"Mislim, da smo v objektivnih interesih na istem bregu, gre le za načelna vprašanja. Prepričan sem, da tukaj prisotni niso niti od blizu pogledali zakona o malem delu in izboljšave, ki jih prinaša. Če ga bodo, bodo spremenili današnje mišljenje,“ je prepričan minister Svetlik, ki je v svojem nagovoru študentom, pri katerih znaša čisti dohodek na družinskega člana 570 evrov ali manj, obljubil štipendije. "Zagotovili vam bomo študentsko delo, ki bo omogočalo štetje let za pokojnino. Imeli boste zagotovljeno plačilo, tudi če delodajalec ne bo plačal, priznane pa vam bodo tudi delovne izkušnje,“ je minister izpostavil nekatere izboljšave, ki jih prinaša novi zakon.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jedi_mind_trick
13. 05. 2010 21.06
Seveda pa je namen tudi ta, da bi država malo napolnila pokojninsko blagajno.
jedi_mind_trick
13. 05. 2010 21.04
Jest osebno bi še uvedel starostno omejitev, do kdaj moraš najkasneje opravit neko stopnjo študija npr. 3-letno 1. bolonjsko stopnjo do 24 leta ( 3 leta študija 1 leto rezerve, če se prepišeš 1 leto lahko ponavljaš), itd,... Poleg tega bi bilo potrebno spodbujati kadrovske štipendije, da imaš po koncu študija vsaj kolikor toliko zagotovljeno službo (čeprav vem, da v današnjih kriznih časih ni nič ziher, morda pa bi se tako več ljudi odločilo za deficitarne poklice, saj bi bilo za njih več štipendij). Sicer je pa namen tega zakona po mojem mnenju ta, da se preprečijo zlorabe, delo prek študentca do 30. leta in diplome pri tridesetih.
alanshore
07. 05. 2010 18.38
+1
Glavni argument študentov je, da študentsko delo omogoča študij manj premožnim študentom. Koliko je v resnici študentov, ki se z delom med študijem preživljajo?A obstaja mogoče o tem kaka raziskava? Osebno menim, da je v ozadju močan lobij študentskih organizacij, ki se okorišča na račun ohlapne zakonodaje. Nato so tu kvazi študentje, ki v večini nikoli ne doštudirajo. V principu res, delat pojdite, preveč nesposobnih bi bilo bilo rado "znanstvenikov".
kimg
07. 05. 2010 14.59
-1
BRAVO PAHOR!!! Starejši, bolani, skoraj onemogli naj delajo, mladi, izobraženi, polni energije, ki bi radi delali pa naj ležijo doma in živijo od socialne podpore, nadomestil ipd. Ja, pravilno, naj delajo starejši, ti so vajeni dela...
dark2000
07. 05. 2010 00.33
bmw12345 06.05.2010, 13:20 PA SEJ TO TI GOVORIM!!!! NE GRE SAMO ZA MLAJŠO GENERACIJO!!!! STARŠI NIMAJO SLUŽB TUDI ZARAD ŠTUDENTOV!!!!! PA SPLOH BREZVEZE DA TI KEJ GOVORIM, KER TI NI JASN KEJ DOST!! ----------------- predstavljaj si našo državo čez 10-15 let če večina študentov nebo imela dela oz. bo delo omejeno na 14 ur tedensko. večina nebo imela dokončanega študija in s tem ne pogojev za redno delo... bogati starši nesmejo biti pogoj za študij!!!
sefe
06. 05. 2010 15.06
ma dj te glavni od študentske organizacije stari vsi na 24 let pa u prvm letniku faksa. pa sam dnar vlečejo!
ina
06. 05. 2010 13.51
@ piki_jakob Res je plače so v primerjavi z našimi večje, vseeno pa se tudi v Avstriji najdejo primeri, kjer starši ne morejo zadosti finančno podpret svojih otrok. V bistvu sem želel s svojim komentarjem prikazati nekaj drugega. Država podpira študente s precej visokimi otroškimi dokladi in brezplačnim šolanjem do roka rednega študija – oni podpirajo delovne študente! Ko presezeš rok oz. so študentje starejši od 27 let, jim ukinejo doklade in plačati morajo šolnino. In velika večina tudi gor dela – predvsem zaradi izkušenj, s tem da so enakopravni z vsemi ostalimi delovcami!!! Status študenta pri nas s saboj prinaša ogromne prednosti in bonitete! Edini pogoj da ga dobiš je vpis na fakulteto ali visoko šolo. No prosim, zdaj si pa poglejmo našo mladino pri 18,19 letih – koliko % jih ve, kaj bi želeli v življenju delat in če že vedo kaj, v kakšni meri delo poznajo. Se pač vpišejo, poskusijo in če ni to to se prepišejo,... Veliko jih par let bluzi sem in tja!Imaš občutek, da določeni sami sebe iščejo! S takšnim sistemom kot ga imamo pa jih podpiramo enoka, kot marljive.Sistem naših severnih sosedov mi je dosti boljši, ker podpirajo pridne študente; tistim, ki pa bluzijo sicer omogočajo študij, vender si ga morajo tudi plačati – prislužit! Pošteno delo je pa še vsakega streznilo! Dokler bomo pri nas študentom dajali prednosti, ugodnosti bo ogromno zlorab, saj se vsakemu izplača študirat a je sposoben ali ni! Dokler gre bo pač izkoriščal! Nihče pa ne pomisli, da s tem zažira denar sposobnim!
bili83
06. 05. 2010 13.40
naj bo tole odgovor vsem... tudi jaz sem bila študentka nepedagoške matematike. delala sem samo poleti in še to kakšen mesec. pa ne mislite, da smo neki bogataši. mami je samohranilka s cca. 500 eur plače in še enim šoloobveznim otrokom (takrat, ko sem jaz študirala). tudi štipendije nisem imela...v glavnem, doštudirala in diplomirala sem pri 23ih, še pred diplomo začela pisati prošnje in dobila službo, kljub temu da pri tem kar zdaj delam nisem imela nobenih izkušenj. poanta vsega tega je, da nehajte jamrat, kak morate delat. a denar za vse študentske zabave pa absolventske izlete itd. pa imate ali kaj??? plus tega ste najbolj glasni ravno tisti, ki ste že davno presegli pet let študija (pa dobro, če prištejemo še eno ponavljanje, šest). dosti vas poznam in vem, da ste vsi starejši od 24ih... pa še kar bi neobdavčeno delali, kaj...
bmw12345
06. 05. 2010 13.20
sonckasta06.05.2010, 11:40 Veliko študentov je, ki imajo starše brezposelne (med 100.000 brezposelnimi je cel kup takih) in ti preživljajo sebe, nekateri celo starše. PA SEJ TO TI GOVORIM!!!! NE GRE SAMO ZA MLAJŠO GENERACIJO!!!! STARŠI NIMAJO SLUŽB TUDI ZARAD ŠTUDENTOV!!!!! PA SPLOH BREZVEZE DA TI KEJ GOVORIM, KER TI NI JASN KEJ DOST!!
JakeBabe
06. 05. 2010 12.11
A je bil g. Pahor malce vinjen? :)
Bleekii
06. 05. 2010 12.06
z vsako vlado večje sranje ;)
nejembureka
06. 05. 2010 12.05
Študentsko delo s eje žezdavnajizrodilo, Študentski servis Maribor je ena bogatejših firmv Mariboru,je to normalno, ko da bi bil.Zavod za zaposlovanje profitna organizacija. Naslednja stvar, razni ŠOU ŠOUM, ŠOUL..pobirajo en kup denarja, nad katerim bdijo samo razni študentski kvazi-funkcionarji, nad njimi pa ni kontrole...
MarkoKnez
06. 05. 2010 11.42
@sonckasta 06.05.2010, 11:29 0 Hvala za odgovor! In le ostani v to prepričana, boš imela lažje življenje... Vse dobro in leep pozdrav
nelika123
06. 05. 2010 11.40
Mi je pa zelo čudno, da si med študijem delala 2 leti v 2 podjetjih - (tam si še vedno), ter hodila na obvezne vaje. Tako zelo te pa moti, da bi delala generacija za tabo SEBIČNICA! jp Veliko študentov je, ki imajo starše brezposelne (med 100.000 brezposelnimi je cel kup takih) in ti preživljajo sebe, nekateri celo starše. SRAMOTA za državo.
nelika123
06. 05. 2010 11.29
No, prebrala sem tvoj komentar, da študentje zasedajo delavna mesta. No če pa te ne skrbi kako dobiti zaposlitve, potem pa BRAVO to u. Ker danes pač moraš z nečim izstopat iz množice, če ne imaš lahko resne probleme. In na koncu pristaneš ti kot kelnarca v baru, da preživiš in ne študent. MarkoKnez - 100% prepričana sem.
bmw12345
06. 05. 2010 10.37
sonckasta06.05.2010, 10:30 od kje pa ti zdej sklepaš, da nimam zaposlitve? mislm, iz katerih mojih komentarjev to sklepaš? pa da mam samo osnovno šolo narjeno? al si delala kšn faks za jasnovidko? k nisi lih dobra. ne zame skrbet, delala sem 2 leti v dveh podjetjih in se na faks vozila na obvezne vaje in nazaj v službo, ki jo mam še zdej. mene študenti ne motjo, vem pa da motjo druge, ki se niso znajdl tako kot jaz in ne dobijo službe zarad njih.
MarkoKnez
06. 05. 2010 10.36
@sonckasta06.05.2010, 10:300 Delodajaca ne zanima tvoja diploma, ampak praksa. Kaj si do sedaj delala? Kako se znajdeš v poslovnih krogih? ................. No ja, v to pa nisem ravno prepričan! Si ti??
nelika123
06. 05. 2010 10.30
Delodajaca ne zanima tvoja diploma, ampak praksa. Kaj si do sedaj delala? Kako se znajdeš v poslovnih krogih?
nelika123
06. 05. 2010 10.27
Pa ne krivit svojo nezaposlenost na študente, pač pa na študij, ki si si ga izbrala. To je realnost. Nisi razmišljala o zaposlitvi - niti ko si se odločila za študij, niti ko si še imela status.
piki_jakob
06. 05. 2010 10.26
@xx162 - kakšne majo pa starši študentov v Avstriji plače ?