Slovenija

VIDEO: Število čebel v Ljubljani narašča, panje postavili tudi v ljubljanskem BTC

Ljubljana, 10. 04. 2014 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med, ki ga čebele naberejo v mestih, ni siv in neokusen, zagotavljajo čebelarji, ki so na travniku ljubljanskega trgovskega središča postavili panje. Večje nevarnosti pred piki čebel ni, dodajajo. Gre za urbano čebelarstvo, ki tudi pri nas dobiva vedno večjo veljavo.

V slovenskih mestih je vedno več avtohtonih kranjskih čebel, sporočajo predstavniki Čebelarske zveze Slovenije. Prav danes so jim na travniku ob ljubljanskem Atlantisu uredili novo domovanje in javnosti pojasnili, da število panjev po slovenskih mestih že nekaj časa narašča. Gre za tako imenovano urbano čebelarstvo, ki ga sicer v tujini poznajo že nekaj časa, pri nas pa dobiva vse večjo veljavo v zadnjih nekaj letih.

Čebelnjak na travniku ob Vodnem mestu Atlantis
Čebelnjak na travniku ob Vodnem mestu Atlantis FOTO:

Eden od začetnikov tovrstnega čebelarstva Franc Petrovčič, znan po tem, da je pred štirimi leti postavil panje na strehi Cankarjevega doma, je dejal, da v štirih nakladnih čebeljih panjih domujejo štiri čebelje družine, ki lahko na vrhuncu svojega razvoja štejejo tudi več kot 50.000 čebel, vsaka družina pa lahko na leto v povprečju proizvede okoli 18 kilogramov medu.

Prepričan je, da bo med, ki bo nabran v bližnji okolici priljubljenega ljubljanskega trgovskega središča enako dober in kvaliteten, kot med, ki je nabran na podeželju. Kot pravi, so namreč ljudje že pred štirimi leti govorili, da bo med siv in neokusen. "Zato smo med poslali v Bremen na raziskave, kjer se je pokazalo, da med nima težkih kovin, kar bi bila posledica izpušnih plinov, zaradi mestnega okolja pa ne vsebuje fitofarmacevtskih sredstev," je pojasnil.

Urbano čebelarstvo torej nikakor ni nekaj novega. Na strehah svetovnih prestolnic čebelnjaki niso redkost že več desetletji, v Sloveniji pa je mestno čebelarstvo prisotno šele zadnji čas. Po pomoru številnih čebeljih družin pred nekaj leti je postala skrb za avtohtono raso kranjske čebele še toliko večja.

Ali urbano čebelarjenje pomeni tudi večjo nevarnost pred piki čebel?

Pri besedni zvezi "urbano čebelarjenje" ima marsikdo pomisleke; češ da čebelarjenje v mestih ni mogoče, da čebele nimajo zadosti virov hrane in da bodo čebele ogrožale ljudi. Vendar so pomisleki odveč, pravi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. V mestu je veliko rastlin, ki se nahajajo v mestnih parkih, zelenicah, drevoredih, zasejanih gredicah, kjer lahko čebele najdejo medičino in cvetni prah. Po navadi te rastline tudi niso škropljene proti škodljivcem in kot takšne zagotavljajo čebelam kakovostno hrano. Čebele pa tudi ne letajo po mestu in ogrožajo ljudi, ampak si v bližnji okolici poiščejo kakšen pašni vir in se posvetijo nabiranju medičine, mane ali cvetnega prahu. "Pašna čebela redkokdaj piči, to se zgodi le, če jo po nesreči pohodimo ali stisnemo, pik je samo njen obrambni mehanizem," pravi.

Čebelarji pravijo, da je kakovost medu, ki ga čebelice naberejo v mestu, dobra. Cvetovi na drevesih in rožah v mestih niso škropljeni pravijo, analize pa so pokazale, da v medu ni prisotnosti trdih kovin.
Čebelarji pravijo, da je kakovost medu, ki ga čebelice naberejo v mestu, dobra. Cvetovi na drevesih in rožah v mestih niso škropljeni pravijo, analize pa so pokazale, da v medu ni prisotnosti trdih kovin. FOTO:

Poseben del projekta "Pomagajmo čebelici v mestu" pa je namenjen tudi mladim. Ker je povprečna starost čebelarja okoli 50 let, bodo skušali zanimanje pri mladih vzbuditi tudi z natečajem. V spomladanskem delu natečaja bodo osnovne šole povabili k sajenju medovitih rastlin, postavitvi rož na okenske police in ureditvi okolice v čebelicam prijazno okolje. Osnovni šoli, ki bo zmagala, bodo postavili učni čebelnjak. "Učni čebelnjak v urbanem okolju bo pomembno prispeval k razvoju čebelarstva pri mladih, ki jim takšno znanje zagotovo ne bo odveč. S projektom Ohranimo čebele, ki se je po zaslugi BTC City Ljubljana preselil v mesto, želimo spodbuditi zanimanje mladih v mestu za čebele, povečati število krožkov v urbanih osnovnih šolah, spodbuditi prebivalce mesta, da posadijo več medovitih rastlin, osveščati splošno javnost o pomenu čebel in odpreti širši dialog o skrbi za čebelam prijazno okolje," je še poudaril Noč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aghr
11. 04. 2014 00.04
Lepo, še pred nekaj leti jih je bilo vse manj, leta 2010 jih nekaj mesecev sploh ni bilo opaziti, potem pa jih je vse več naprej, čebele morajo biti, samo sršenov pa os NE, pa komarjev tudi ne.
luckyss..
10. 04. 2014 18.18
+3
Ljubljančani ne ločite čebel od trotov......dokaz je to, da jih volite...
anzzzze
10. 04. 2014 19.27
+4
hmmm... kje smo volili kaj boljše? v Mariboru kanglo? v Celju Štota, v Kopru Poproviča?? mislim da Lj. nič kaj ne izstopa
LordKEK
10. 04. 2014 17.36
+4
Men so pa vsec ljubljanske cebelice. Sploh tiste na dveh nogah:-)
retropil
10. 04. 2014 17.06
-2
glavn da frošdorferje zanima, če je kaka nevarnost pika čebele hahaha :D
matija888
10. 04. 2014 16.51
+7
Dvomim, da bo kdo iz regrata, ki raste poleg panjev, naredil solato. Vsekakor se mestni med ne more primerjati z medom, ki ga čebele pridobivajo v neokrnjeni naravi. Da ne govorim o cvetnem prahu.
Mamuth
10. 04. 2014 16.50
-3
Ja med ki ga čebele naberejo v središču Ljubljane je sigurno bolj okusen in zdrav od istega ki ga naberejo sredi dišečih travnikov. Upam da bo čimveč čebel pobegnilo na podeželje preden umrejo.
Explainator
10. 04. 2014 16.49
+4
verjemte da je nekaj čebel v ljubljani moj zadnji problem...najprej je treba zokija odstrant, potem priležne ovce sds-a z vodjo, potem prevarante erjavca in viranta, ter tabelo nsi....potem se pa vsedemo in poizkusimo ta med