Slovenija

VIDEO: Ste ljubitelj planin, dobro kuhate in ste kos hišnim opravilom? Potem je to služba za vas

Ljubljana, 03. 02. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
80

Več planinskih postojank po Sloveniji išče novega oskrbnika ali oskrbnico. Misel na gorsko idilo in poležavanje ob toplem ognjišču nas je gnala na Valvasorjev dom pod Stolom, da preverimo, kakšno je delo oskrbnika.

Planinska zveza Slovenije je 19. januarja objavila nov razpis za delo v planinskih kočah. V njem različna planinska društva iščejo oskrbnike in drugo pomoč za devet različnih koč. Kot so zapisali v razpisu, iščejo zanesljive, skrbne in predvsem prijazne ljudi, ki bi bili pripravljeni opraviti raznovrstna dela v planinskih kočah in njihovi okolici.

Če ste ob razpisu zastrigli z ušesi in takoj pomislili na gorsko idilo - neokrnjeno naravo, pogled na zasnežene vrhove, toplo ognjišče in prijeten vonj, ki se širi iz kuhinje – potem, boste zagotovo preverili, katere vse planinske koče potrebujejo oskrbnika. Več o razpisu si lahko preberete na strani PZS Slovenije ali na našem interaktivnem zemljevidu, kjer so označene koče, ki razpisujejo prosta delovna mesta.

Da bo vaša (in morda tudi naša) odločitev lažja, smo se odpravili na Valvasorjev dom pod Stolom, na planinsko kočo, ki je bila septembra lani razglašena za najboljšo planinsko kočo v Sloveniji. Tja smo se odpravili, ker je tamkajšnji oskrbnik Aleš Štefe prav s svojim delom, prijaznostjo in iznajdljivostjo poskrbel, da si je ta priljubljena planinska postojanka prislužila ta laskavi naslov.

Valvasorjev dom pod Stolom si je prislužil naziv najbolj priljubljena koča, saj je primer dobrega dela in upravljanja PD Radovljica ter vseh zaposlenih na koči.

Od doline Završnice do koče je sicer prijetna pot, nezahtevna, zaradi dela, kjer je bil na poti led, pa so dereze prišle zelo prav. Dan je bil čudovito sončen. S sodelavcem snemalcem sva uživala v razgledih na zasnežen vrh Stola in na v soncu obsijano dolino reke Save. Pogled seže vse tja do Ljubljane, pa tja do čudovitih Julijskih Alp. Če tudi nisi velik ljubitelj gora, ti ta pogled vzame sapo in vso pot do vrha v glavi premlevaš, zakaj se večkrat ne odpraviš na kakšen tak izlet in kaj bi dal, da bi ti služba to omogočala.

Zadetek! Zakaj pa se ne bi prijavila za oskrbnico? Čudovita pokrajina, mir, romantična koča, prijetno ognjišče, kaj bi si človek, ki ima mestnega vrveža polno glavo, boljšega sploh še lahko zaželel? Pa ni vse tako romantično, kot se sliši.

Po napornem vzponu je pogled na kočo največja nagrada

Ko sva končno prilezla pred mogočno kočo, naju je prijazno sprejel oskrbnik Valvasorjevega doma. Zame, ki nisem navajena takšnih vzponov, je bil pogled na kočo največja nagrada, zadovoljstvo, da sem prišla na cilj, na kraj, kjer planinec najde toplo zavetje, prijazno besedo in dobro hrano, da se okrepča in nadaljuje svojo pot ali se vrne na svoje izhodišče.

Leta 2014 je bil Valvasorjev dom pod Stolom razglašen za najbolj priljubljeno kočo.
Leta 2014 je bil Valvasorjev dom pod Stolom razglašen za najbolj priljubljeno kočo. FOTO: 24ur.com

Valvasorjev dom je mnogim planincem izhodišče za vzpon na najvišji vrh Karavank 2236 metrov visoki Stol. Dom nudi nadstandardno namestitev, saj boste v njem našli prijetno prenočišče, prav tako imajo opremljeno konferenčno učilnico, ki je zelo primerna za organizacijo različnih izobraževanj. Prav tako ima dom certifikata okolju prijazna koča ter družini prijazna koča. Vse to je rezultat dela dobrega oskrbnika, ki ima podporo planinskega društva, v lasti katerega je planinska postojanka. Dobro kočo namreč lahko naredi le dober oskrbnik.

Že na poti do koče smo se lahko prepričali, kako zelo priljubljena je koča in seveda njen oskrbnik. Nismo srečali planinke ali planinca, ki bi imela kakšno pripombo čez delo oskrbnika. Aleš prihaja iz gostilniške družine. Zaradi ljubezni do gora se je leta 2012 odločil, da se preizkusi kot oskrbnik. Pravi, da z veseljem sprejme slehernega gosta in mu poskuša ugoditi in si vzeti čas zanj. Delovno okolje je čudovito, delo nagrajujoče. Je pa tudi zelo zahtevno.

Ni dovolj, če si ljubitelj gora

"Samo to, da si ljubitelj hribov, je premalo. Tu gre predvsem za delo. Takrat, ko ljudje najbolj uživajo, mi najbolj delamo," pravi Aleš in dodaja, da se je za oskrbnika odločil, ker je prej delal v panogi gradbeništva, ki je stagnirala, želja po hribih, pa ga je gnala, da sprejme ta izziv. Na vprašanje, če je delo oskrbnika primerno za družinskega človeka, odgovarja, da je, a pod pogojem, da pri tem sodeluje celotna družina, saj je drugače odsotnost zaradi dela od družine prevelika. Na začetku je bilo težko, pravi, saj si je delo predstavljal bolj umirjeno. "Na začetku me je včasih presenetila gneča, saj ob lepih dneh pride ogromno ljudi, ob slabih pa tudi nisi prost, saj te čaka ogromno dela v koči. Prostega časa v hribih ni," pripoveduje Aleš.

Hišna specialiteta - Babudrovo presenečenje.
Hišna specialiteta - Babudrovo presenečenje. FOTO: 24ur.com

Priznanja za najbolj priljubljeno kočo se je razveselil. Je dokaz, da dela dobro in da so se vse ure napornega dela obrestovale. Pravi, da ima že od vsega začetka ob sebi dobro ekipo. Tudi to je ključ do uspeha. S svojo preprostostjo in odličnimi idejami, je poskrbel, da se planinci z veseljem vračajo v postojanko pod Stolom. Ponuja odlično hrano, med planinci pa je zelo priljubljen Babudrovo presenečenje, ki sva ga poskusila tudi midva s snemalcem. "Jed je podobna bograču, recept zanjo pa mi je zaupal prijatelj, zato ima po njem tudi ime. Jed se pripravlja praktično celo dopoldne, poleg mesa pa vsebuje še čečeriko in maroško začimbo ter več zelenjave." Zraven ponuja odličen domač kruh, tokrat je bil to čebulni, za predjed pa nama je pripravil Valvasorjev kruhek. Za prste polizat!

Delo je tu čez celo leto, od zgodnjega jutra do pozne noči

Opravil je veliko, saj je za kočo potrebno skrbeti kot za lasten dom. Dober skrbnik je dober gospodar, pravi, a najpomembnejše je, da imaš rad planine. Ljubezen do gora je tisto, kar te napaja, kar ti daje moč, da zmoreš tudi hude obremenitve. Valvasorjev dom pod Stolom je odprt vse dni v letu, zato je skrbeti za tak dom še toliko bolj naporno. Delo oskrbnika namreč ne poteka pet dni v tednu po osem ur, ne prinaša prostih koncev tedna, pa poletnih počitnic nekje na obali. "Smo ena redkih koč, ki je stalno odprta. Planinci se navadijo in radi zahajajo tam, kjer se lahko pogrejejo, nekaj popijejo in pojejo. Za nas pa to pomeni celoletno angažiranje. Praktično ni dneva, da bi lahko rekel, danes sem pa prost. Delo je tu čez celo leto," pravi Aleš.

Za kočo je potrebno skrbeti kot za lasten dom, pravi oskrbnik Aleš Štefe.
Za kočo je potrebno skrbeti kot za lasten dom, pravi oskrbnik Aleš Štefe. FOTO: 24ur.com

Je pa prednost v ambientu in seveda prijetnih ljudeh, ki se ustavijo v koči. Aleš pravi, da so konec tedna tako zelo obremenjeni, zato si je takrat nemogoče vzeti čas za vsakega posameznika. Večina to začuti in razume, žal ne vsi. Delovni dan ekipa začenja okoli 6. ure zjutraj s pripravo, saj kočo odpirajo ob 8. uri, traja pa dokler so gostje v hiši. "Če je lep dan, se med tednom nabere od 200 do 300 planincev, ki se ustavijo v koči. Za vikende pa je koča dobesedno premajhna in poka po šivih," pravi. Takrat jim na pomoč priskočijo tudi študentje.

V koči gostijo tako domače kot tuje goste. Lansko leto jih je čisto po naključju obiskala družina z Nizozemske, ki je prišla z vlakom v Slovenijo na dopust. V slabem vremenu so se izgubili v bližini koče, v koči poiskali zavetje, nato pa tam ostali kar teden dni. "Bili so zelo navdušeni nad kočo in okolico, obiskali soBled, Bohinj, vse okoliške hribe, prav tako so poizskusili vse jedi, ki smo jih imeli v ponudbi," pripoveduje Aleš.

Pomembna je tudi podpora planinskega društva

Na kočo in seveda na njenega oskrbnika pa so ponosni tudi v PD Radovljica, ki je lastnik koče. Vse, kar so v preteklih letih vložili v kočo (od denarja do truda), se je obrestovalo, zadovoljni pa so tudi z delom oskrbnika in njegovo ekipo. Aleš je namreč pokazal, da ima vse lastnosti, ki jih potrebuje dober oskrbnik, s svojimi dobrimi idejami pa je uspel lansko leto, ko je bil obisk v večini koč slabši zaradi mokrega in muhastega vremena, privabiti številne obiskovalce. Valentin Rezar, predsednik PD Radovljica, ki naju je pospremil do koče, pravi, da je priznanje velika čast in hkrati velika odgovornost do planincev.

"To je kar velika obveznost do planincev. Da obdržiš ta primat, ki si ga pridobil, je potrebno vložiti skorajda več energije, kot pred samo nagrado," pravi Rezar, ki upa, da bodo v prihodnje še razširili ponudbo. Upa, da bodo uspeli v svoje postojanke privabiti hotelske goste, ki se zadržujejo v bližnjih turističnih krajih, kot so Bled, Bohinj in Kranjska gora.

Predsednik PD Radovljica Valentin Rezar.
Predsednik PD Radovljica Valentin Rezar. FOTO: 24ur.com

Društvo poleg Valvasorjevega doma upravlja tudi Roblekov dom na Begunjščici in Pogačnikov dom na Kriških podih. Prav za slednjo postojanko iščejo oskrbnika, a zaenkrat zanimanja ni veliko. Kot pravi Rezar, gre za kočo v visokogorju, za te koče pa tako velikega zanimanja ni, saj so razmere tam nekoliko zahtevnejše. "Od kandidata pričakujemo, da je sam velik ljubitelj planin, saj le tak človek razume gosta, ki pride na postojanko. Da je prijazen in pozna okolje, kjer postojanka stoji, s čimer zna gostom pomagati in jim svetovati. Prav tako je dobro, da zna opraviti kakšna manjša opravila na domu," pravi Rezar, saj je gospodar koče več ur oddaljen.

Aleš svetuje bodočim oskrbnikom

"Tisti, ki niso ljubitelji planin, naj ostanejo v dolini. To ni delo za njih. Na razpise naj se prijavljajo ljudje, ki so radi v hribih, radi komunicirajo z ljudmi, so radi v družbi planincev, ki je specifičen sloj ljudi, in so hkrati pripravljeni na celodnevno delo," pravi Aleš in dodaja, da je potrebno z domom živeti in z njim delati, kot da je to tvoj dom. "Samo na ta način bo imel dom obliko, kamor se bodo ljudje radi vračali, kamor bodo radi prihajali. Samo tak dom bo živel kot priljubljen dom, saj se bo o njem med planinci slišal dober glas."

Upam, da vas nismo odvrnili od namere, da se preizkusite kot oskrbnik. Delo je res zahtevno, a sta ambient in zadovoljstvo planincev lahko velika nagrada. Če ste ljubitelj planin in dober gospodar v svojem domu, potem se prijavite ne enega od razpisov. Morda boste izbrani prav vi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kufer
05. 02. 2015 13.18
zavetišče pod špičko je bilo svoje čase (za časa vladavine Ciuhe) ena boljših gorskih postojank v slo.
plan9
05. 02. 2015 13.10
+1
...najbolj priljubljena koča je bila Dobrča, dokler niso oskrbnika uničili, kajne Rezar...
Boš?ek
05. 02. 2015 12.19
+3
Grem stavit, da tukaj pametujejo v večini tisti, ki gore gledajo samo od daleč
dostvasmam
04. 02. 2015 21.05
+1
en zreeeeeeezek, pa krompir, pojem zvečer, da dobro spim. enga purana, pa še fazana, trebušček moj bo sit nocoj!
plan9
04. 02. 2015 14.38
+7
...vprašajte rezar valentina, kako je lahko nekdo šel invalidsko v pokoj in je sedaj oskrbnik, se pravi delati ne more v hribe pa lahko nosi potrebno za kočo, koča roblek...
ssbobo
04. 02. 2015 21.31
+2
Kwa je pol un invalidski oskrbnik ....al kwa
plan9
04. 02. 2015 14.33
+8
...tiste koče, ki dobro poslujejo, nebo nihče pustil iz rok, sploh pa ne pl.društva, tiste koče, ki so pa v zatonu, pa iščejo lastnika, da jih spravi v kondicijo, da vam bodo potem pl.društva nabijala najemnino in postavljala nespremenljive pogoje ozoroma jih potem vzela nazaj in dala na VIP...
Transformerji
04. 02. 2015 12.18
+11
Koga dobiti za oskrbnika koče?? Ta je pa težka: mladi po končanem šolanju nimajo kaj veliko pojma o kuhanju, pospravljanju, vzdrževanju. Tisti v srednjih letih, ki so po zaslugi politike izgubili službe, imajo družine, torej odpadejo. Tisti, ki so šli v penzij, so pa še pri zdravju , pa znaju dobro kuhati, pa pospravljati, pa vzdrževati - ja, tem bi pa potem država še penzijo vzela !
mkmorfius
05. 02. 2015 12.28
fjozef
04. 02. 2015 08.40
+6
Ta koča je imela vedno dobre in prijazna oskrbnike.
galgaldz
03. 02. 2015 21.59
+17
Še en sužnjelastniški posel. Zgarati ljudi od jutra do večera za minimalca!!!!!!!!!!!!
glava2
03. 02. 2015 22.20
+4
pol pa bodi na kavču in čakaj, da ti kaj z neba pade....
galgaldz
04. 02. 2015 11.54
+2
Očitno ti nimaš življenja. Nekateri ljudje imamo poleg službe tudi družine s katerimi radi preživljajo prosti čas, aktivnosti, skratka kakšno je življenje če živiš samo za službo.
aviktora
03. 02. 2015 21.49
+29
Veliko stvari mora obvladat še pijance v teniskah.
Principat
03. 02. 2015 18.05
+7
zanimivo ,, koliko ste našteli stvari da mora obvladat ---- a missica , ki pa opravlja administratorska posla pa ima v tem primeru večjo plačo in vam povem veliko manjšo odgovornost / ko ti pride nabrit z afnami betonajzar in ti pametuje ostaneš v dilemi ali ga vržem v dolino ali bo jutri boljše
JosipBrozDrugi
03. 02. 2015 17.09
-64
nekaj je treba naredit za popularizacijo planin. ustrezna izbira jedi v kočah bi pritegnila mladino, ki ima svoje prehrambene navade. danes ne preživiš s pasuljem, vampi, ..., ker jedi na žlico niso več "IN", ampak moraš ponudit tisto kar mladi jejo. to pa so hamburgerji, pice, pomfree, morske specialitete, ... (ne smemo pozabiti na primerno pijačo, ki jo uživajo mladi) tega mnenja je tudi dobitnik letošnjega bob-a, gostinec na areški koči na kopah, maks klančnik. skratka del turizma je tudi kulinarika.
upor123
03. 02. 2015 18.01
+55
skoraj vsak mladec. ki prileze na planino, mu še kako zapaše pojest tist golaž oziroma vampe, tudi sama jih v dolini ne maram, v hribih so pa najboljša specialiteta, kdor pa želi hamburgerjev, naj jih pa je v mestih in seveda gnije ob njih.
konstruktor
03. 02. 2015 19.38
+33
Moj sine študent je z največjim veseljem na Kredarici pospravu krožnik jote......
ssbobo
03. 02. 2015 20.44
+25
Sam planine mi ne popularizirat preveč......... a zato da bom nad previsno steno stal na ozki stezici in čakal da bo un al pa una afna naredu selfija............ Hamburger pa une reči pa si lahk nese sam gor oz jh ne more ker tud sam ne prleze več kot do burekarne al pa kebabarne.
Boš?ek
05. 02. 2015 12.15
+2
Ne seri. Hamburgeri, pizze, in ostalo sranje ne sodita v gore. V gore sodijo domače jedi in jedi na žlico. Kdor pa tega ne mara naj si prinese sabo oz. naj ne hodi potem v kočo in naj ne teži ''A tega pa nimate?'' in ''Kakšna gostilna pa ste?''. Sicer pa mislim da tisti pravi gorniki bodo čist veseli če bo takih afnastih bebcev v naših gorah čim manj. Pa SREČNO!
ssbobo
05. 02. 2015 14.53
+1
tatanka44
03. 02. 2015 13.28
+50
Večina ki tukaj jamra da ni zaslužka in podobne oslarije o zajamčeni plači itd....nikoli ne boste razumeli da je vse kar je povezano z planinstvom in hribi globoko zakoreninjeno v Slovenskega človeka in Slovenstvo,zato, če nimate občutka, kako je s tem ,raje ob nedeljah doma pred blokom glancajte svoj pleh,pa trenerke mejte lepo zložene v omari.
Darko32
03. 02. 2015 16.05
+25
Ne mešati plač in brezposelnosti z delom oskrbnika. Iz članka se lepo vidi, dda je ta človek rojen za to delo in ima veselje. NAuk te zgodbe bi lahko bil: PUSTI VSAKEMU DA SI NAJDE TISTO DELO, KI GA VESELI. Tukaj je glavni problem produktivnosti v Slvoeniji, kjer se po politični plati kadruje in se ljudi zafrkava, če politično v isti rog ne pihajo. Sočasno pa se pozablja na izboljšanje delovnih pogojev in posledično za dvig produktivnosti. Glede planinskega duha pa je to tema za vse nas, kot hobi dejavnost.
tunar
03. 02. 2015 13.05
+26
kdor se v teh časih ukvarja z gostinstvom je nor ,ali pa bo nor postal...........vsi ti zakoni, inšpektorji ,delavci in razvajeni gosti...........golaž ,hrana pijača bi morala bit enkrat dražji -samo kdo bo potem to kupil.........za gosta predrago za gostinca mizerno
uharica74
03. 02. 2015 11.13
+72
Ob takem delu moraš na sebe in svoje potrebe kar pozabit,če hočeš zadovoljit goste,lastnika koče,vse vrste inšpekcije,pa "hasape",pa davkarijo,pa sosede.Veliko je tega,a če si človek za to ,ti uspe.Kot oskrbnik planinske koče moraš biti v eni osebi : Kuhar,pomivalec posode,čistilka vremenar,vrtnar,mizar,šuštar,policaj,advokat,veterinar,poštar skratka Medhen fir ales (deklica za vse)Če to nisi,ne boš uspel.Pa niti na misel naj ti ne pride,da boš kar v eni sezoni obogatel.Niti na dolgi rok ne.Dostojno pa lahko živiš .In kar lepo pozabi na lepe izlete na mikavne vrhove.Takrat ko je vreme so gostje in ni časa za pohode.Ko pa je slabo vreme,pa tudi ne moreš nikamor ,pa tudi v koči je takrat veliko dela,da pospraviš za gosti in pripraviš za druge.pa pripraviti kurjavo,pa smeti v dolino,pa nabava hrane.Dela nikoli ne zmanjka.Petnajst let sva bila z ženo v tem poslu,pa do potankosti poznava pluse in minuse.Biti dober oskrbnik planinske koče ni lahko,a nekaterim kar uspeva,ker imajo radi hribe in ljudi,ki se po teh poteh vračajo.
CandySkull
03. 02. 2015 11.17
-2
uharica74
03. 02. 2015 11.30
+7
uharica74
03. 02. 2015 11.31
+4
CandySkull
03. 02. 2015 11.59
-1
CandySkull
03. 02. 2015 10.49
+15
To delo ni za vsakogar! Težko je dobit, dobrega krčmarja. Moraš bit zaljubljen v gore, poznat vse poti na goro, mal moraš bit tud alpinista in avanturista, delo obsega od kuhinje do hišnika, vsega po malo, če je treba okna pomit jih pomiješ. V nekaterih kočah je štrom na agregat, tako, da ga ponavadi po 22h ni. Kaj šele internet, pa mobilni signal. Lahko si srečen, če maš signal za mobitel. Sem delal na Kofcah, sicer sem bolj delal za spanje, da sem kakšen dan pomagal, ostale dni hribolazil. Bi pa šu tole delat. Že sam zaradi gušta in lepote dela. Ja plačan je isto k za trakom, samo ko se zjutraj zbudiš in pogledaš skozi okno vidiš gorovje okoli sebe in že zaradi tega se splača it. Na Kredarco bi šu za 6 mescev, sploh pozim bi mi bilo všeč.
ZaZaZuu
03. 02. 2015 10.55
+2
pa je možno it na Kredarco pozimi? mogoče neumno vprašanje, pa res ne vem. kakšni so pogoji da dobiš tam službo? kam se lahko obrnem za informacije?
CandySkull
03. 02. 2015 11.08
+8
Kredarica ima ljudi skozi vse leto. Pozimi meteologe, poleti oz. med sezono še oskrbnike. Najbolše, da se obrneš na PD Ljubljana - matica oni so oskrbiki gor. Kolegica je zaposlena gor, in uživa na polno. Pogoji so pa skoraj enaki, kot za ostale koče. Poglej še na Planinsko zvezo Slovenije za informacije.
CandySkull
03. 02. 2015 11.09
+10
p.s: Ni neumnih vprašanj, so samo neumni odgovori :-)
Mythra
03. 02. 2015 10.32
+27
Jah... to delo za tiste, ki cel delovni čas pogledujejo na uro, srfajo po netu in sam komej čakajo, da jim naložijo plačico na račun, zagotovo ni. To delo je stil življenja, ne pa suženjstvo, kot ga nekateri (dejansko zasužnjeni) izza svojih ekranov v pisarnah obsojajo. Kako pa mislite, da zgleda delavnik samozaposlenih na primer?? Urnik samozaposlenega je lahko tudi 24h/dan. Osebno čutim iskreno spoštovanje do oskrbnikov planinskih koč in jim po svoje tudi zavidam. Kakšna je plača ne vem, si pa predstavljam, da lahko kar precej prihranijo.
uharica74
03. 02. 2015 11.21
+4
mogerad
03. 02. 2015 10.28
+0
me prav zanima kaj je in kdo se je zmislil to babudrovo presenečenje
uharica74
03. 02. 2015 11.52
+11
Bo treba obuti gojzarje,pa gamaše,pa dereze pa ene dve uri gristi kolena v hrib,pa gospodu oskrbniku lepo naročiti "babudrovo presenečenje",pa v miru pojesti,pa oskrbnika poprositi,da vam zaupa recept.Potem vas pa ne bo več skrbelo
jani75
03. 02. 2015 09.58
+10
Bedaki......za tak tempo dela je verjetno zajamčena plača ali kaj!!???? Nikjer nobene besede od zaslužka???
uharica74
03. 02. 2015 11.36
+1
tatanka44
03. 02. 2015 11.41
+19
Dokler te bo sam za dnar skrbel tvoja uboga duša nima kaj v hribih iskat.
jani75
03. 02. 2015 15.57
+12
Saj ne da bi jaz službo iskal, jo imam sem zelo zadovoljen, moti me le članek ki na dolgo in široko opisuje opravila in tako naprej...seveda pa je pomemben zaslužek glede na to, da je pri tej službi potrebno praktično delat od jutra do večera...in še enkrat tatanka44 prekleto pomemben je podatek koliko zasluži človek na tem delovnem mestu!!!!!!
srecnii
03. 02. 2015 09.58
+16
Eni ne dojamete, delo je primerno samo za planince, ki imajo radi hribe in gore že taki po duši in ljubezni, ki razumejo druge ljudi, da jim narava, hribi pomenijo veliko v življenju.
upornik22
03. 02. 2015 10.07
+7
sam težko boš dobil človeka k bi veseljem to delal zastonj a razumeš,,,,,,,zakva pol jih iščejo,,,,,,,,,,,,
srecnii
03. 02. 2015 10.41
+6
plača je sigurno samo minimalna, ker tud ni dovolj obiska po kočah
tunar
03. 02. 2015 13.07
+4
poznam planince ,ki so rajši šli v dolino ,kakšen oskrbnik ,da mi dajo zastonj ne bi delal