Slovenija

VIDEO: Sodomija, kanibalizem in Luna – skupen je družinski zakonik

Ljubljana, 17. 06. 2011 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci so med razpravo o družinskem zakoniku postregli tudi z izjavami, ki morda niti niso bile več "na meji". Omenjeni so bili sodomija, kanibalizem, sovraštvo do otrok, pot na Luno in še kaj. Napoveduje se tudi referendum.

Miran Györek
Miran Györek FOTO: POP TV
Kako pa na očitke o sovražnem govoru v parlamentu ob sprejemanju družinskega zakonika gleda predsednik državnega zbora Pavle Gantar? Ta pojasnjuje, da navedene seje ni vodil on, ampak eden od treh podpredsednikov državnega zbora. "Očitno v navedenih primerih tisti podpredsednik državnega zbora, ki je vodil sejo, ni ocenil, da bi pri razpravah posameznih poslancev šlo za neposreden sovražni govor. Mnenja sem sicer, da si vsak poslanec s svojimi izjavami piše svoj osebni politični profil v javnosti in za to tudi odgovarja. Opažam pa, da prekinjanje razprav ali jemanje besede posameznim poslancem tem da še večjo odmevnost in popularnost."

Nekateri poslanci, nasprotniki družinskega zakonika, ki so ga poslanci včeraj sprejeli, menijo, da ta ogroža otroke, družino in vrednote. Še več, poslanca SNS Mirana Györka ne bi čudilo, če bi kdo predlagal, da bi "legalizirali sodomijo, kanibalizem ali ljudožerstvo".

Ivan Gril iz SDS pa pravi, da se s tem zakonom pod krinko otrokovih pravic sprejema pravice za istospolne skupnosti. "Bi mi bilo pa zelo, zelo neprijetno, če bi pač ugotovil, ali pa, da bi se moral soočiti ... imel sem dva očeta ali dve mami," je povedal v nadaljevanju, ko je pojasnjeval, da je ponosen na to, da je živel v družini skupaj z materjo in očetom.

Njegov strankarski kolega Marijan Pojbič je nadaljeval. "Kako lahko izenačiš dva geja s heteroseksualno družino, ki skozi reprodukcijo skrbi za obstoj človeštva. Kako lahko to naredita dva geja? ... Če pa misli kdo, da dva geja lahko zagotavljata reprodukcijo in obstoj človeštva, potem pa lepo prosim, morda se lahko pridruži tistim in odpotuje na Luno," je zgroženo dejal.

Zagovornik zakonika poslanec Zares Vito Rožej je dejal, da zakon preprečuje, da bi bila družina videti, kot da "oče otroku v pomoč ne ponuja nobene roke". "V tej družini marsikaj ne štima. Vsebina v tej družini je hudo pokvarjena," je nadaljeval.

Vito Rožej
Vito Rožej FOTO: POP TV
 Franci Kek, prav tako iz Zares, je poudaril, da zakon ne predvideva, da bi lahko otroka posvojil vsak istospolni par. "Tega zakon ne predvideva. V neki družini imata mater in oče otroka. Par se razide, mati pa čez čas ugotovi, da ji bolj paše živeti z žensko. In v tem primeru je mogoče posvojiti tega otroka," je pojasnil Kek.

Obeta se tudi referendum

Robert Horvat, prav tako iz SDS, pa je posvaril, da bo v primeru sprejetja zakona ta zopet pristal na referendumu, ki ga bodo po njegovem mnenju volivci zavrnili. 

"Govoriti o referendumu, ki bo pravice teh 100 otrok, ki živijo v istospolnih družinah, povozil, je lepo človeško. Vsaka čast. Kdo lahko to reče in ima obenem še vedno občutek, da je človek. Da se mu žvižga za teh sto otrok, zato ker misli, da ima prav," pa je o morebitnem referendumu dejal Rožej.

Pred desetimi leti smo državljani Republike Slovenije na referendumu zavrnili možnost oploditve samskih žensk.

In res je vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc že dan po sprejetju zakona v parlamentu danes sporočil, da že zbirajo podpise za razpis referenduma o tem zakoniku, če njegovega sprejetja z vetom ne bo preprečil državni svet. "Danes mineva natanko 10 let od referenduma, na katerem smo državljanke in državljani z veliko večino 72,36 % odločili, da otrok potrebuje mamo in očeta. Za 'darilo' ob tej obletnici je včeraj večina v državnem zboru spet izglasovala zakon, iz katerega izhaja, da otrok ne potrebuje mame in očeta. Celo več, država je z zakonom odvzela otroku temeljno naravno in človekovo pravico, da ima mamo in očeta," je Primc med drugim zapisal v izjavi za javnost.

Shod nasprotnikov družinskega zakonika
Shod nasprotnikov družinskega zakonika FOTO: POP TV

Po njegovem mnenju vlada s tistim, kar sama pojmuje kot kompromisni predlog, ni stopila nobenega koraka nazaj. "Gre samo za prevaro, s katero želi zamegliti to temeljno dejstvo, da izenačuje pomen mame in očeta s pomenom dveh mam oz. dveh očetov v družinskem zakoniku," je dejal vodja iniciative za družino in pravice otrok.

Danes je na tiskovni konferenci tudi predsednica zunajparlamentarne stranke NSi Ljudmila Novak napovedala, da bodo s civilno iniciativo združili moči in skupaj zbirali podpise za referendum o družinski zakonodaji. Novakova namreč obžaluje, da je DZ potrdil zakonik v takšni obliki, ki bo po njenem mnenju škodljiv za odnos državljanov do pojmovanja družine. "Otroci so bitja, osebe, ki potrebujejo posebno zaščito in niso pravica nobenega, tudi ne pravica manjšin," je dejala predsednica NSi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni