Slovenija

VIDEO: Slovenija nekje med Slovaško in Romunijo

Ljubljana, 08. 06. 2009 02.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
223

Nekateri so bili po nedeljskih volitvah odkrito razočarani, spet drugi niso mogli skriti navdušenja. Nihče pa ni mogel biti navdušen nad volilno udeležbo. V videu si poglejte, kakšne volje so bili politiki po volitvah.

''Slovenija je na samem repu,'' je glede volilne udeležbe na evropskih volitvah, ki je bila po zadnjih znanih podatkih 28,02-odstotna, za 24ur.com dejala vodja pisarne Evropskega parlamenta (EP) v Sloveniji Nataša Goršek Mencin. Po njenih besedah smo se s tako udeležbo uvrstili nekam ob Slovaško in Romunijo, kar bo v Bruslju povzročilo nekaj zmede.

Slovenija ima nove evroposlance.
Slovenija ima nove evroposlance. FOTO: Miro Majcen

O tem, kako bodo svojim kolegom v EP pojasnili tolikšno nezanimanje Slovencev za evropske volitve, smo povprašali tudi v nedeljo izvoljene slovenske evroposlance. Te naloge se nihče preveč ne veseli, k sreči pa imajo še nekaj časa za premislek in po analizah volitev, ki jih bodo v prihodnjih dneh opravljale tako politične stranke kot politični analitiki, jim bo morda lažje.

Predvsem pa je bil nedeljski večer v znamenju veselja zmagovalcev, stranke SDS, ki je dobila največ glasov volivcev in bo imela v EP v prihodnje najmanj enega poslanca in poslanko, Milana Zvera in Romano Jordan Cizelj. Zver je poln pričakovanj pred novim delovnim izzivom, Jordan Cizljeva pa si želi, da bi Slovenci o EP v prihodnje vedeli še več.

Dobre volje pa kar ni mogel skriti predsednik SDS Janez Janša, ki meni, da se obetajo politični premiki. O rezultatih lokalnih volitev še ne upa špekulirati, bodo pa v SDS po njegovih besedah najprej opravili analizo nedeljskih volitev.

Kljub približno osem odstotkov slabšemu rezultatu bo tudi SD v EP najverjetneje poslala poslanca in poslanko, Zorana Thalerja in Tanjo Fajon. Thaler je po prvih rezultatih izrazil zadovoljstvo tako z rezultatom stranke kot tudi s preferenčnimi glasovi, ki jih je dobil. Kot pravi, to pomeni, da ima zaupanje volivcev. Fajonovi pa je žal predvsem zaradi drugih kandidatk, ki ji ne bodo delale družbe v bruseljskih poslanskih klopeh.

SDS je na tokratnih volitvah slavila, Janša ob tem ni skrival dobre volje.
SDS je na tokratnih volitvah slavila, Janša ob tem ni skrival dobre volje. FOTO: Damjan Žibert

Zagotovo je med velikimi zmagovalci tokratnih volitev Nova Slovenija, ki v Bruselj pošilja enega poslanca, to bo ponovno Lojze Peterle, saj ji je kot izvenparlamentarni stranki z več kot 16 odstotki glasov uspelo zasesti tretje mesto. Tako Peterle kot predsednica NSi Ljudmila Novak sta se seveda veselila, Novakova pa je napovedala, da je to znak vrnitve NSi na politični oder.

Poleg NSi sta po neuradnih podatkih po en mandat v EP dobili še LDS (z 11,5 odstotka glasov) in Zares (z 9,8 odstotka glasov). Tako bosta slovenske barve v hramu evropske demokracije zastopala še Jelko Kacin in Ivo Vajgl.

Razočaranja nad slabim rezultatom svoje stranke pa ni skrival predsednik Slovenske ljudske stranke (SLS) Radovan Žerjav. Kaj je bil glavni razlog za po njegovih besedah ''katastrofalen rezultat'' SLS, ki je zbrala pičlih 3,6 odstotka glasov, pa še ne želi ugibati.

Podrobnejše odzive novih evroposlancev in vidnejših slovenskih politikov pa si oglejte v videih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1920x1080
10. 06. 2009 09.04
Mislim, da je bila udeležba tako nizka zato, ker si Slovenci ne upamo več na volišča. Nazadnje se je zaradi naših glasov zamenjala vlada. Seveda smo bili najprej prepričani, da je to v redu, zdaj pa morda ne upamo biti več tako zelo prepričani.
esmi
09. 06. 2009 17.43
se vidi koliko Slovencev je zadovoljnih, da so v evropi. Evropa nam je vzela več kot bivša Jugoslavija. Ves denar se izteka v Bruselj.
cekson
09. 06. 2009 16.46
Ce gledamo po ljudeh, ki so volili ta zares, smo se slabsi, kot Romunci !!!!! Vidi se kaksne vrednote imajo ljudje, ki podpirajo LAZ in NEPOSTENOST !!!!!!!!! SRAMOTA !!!!!!!!!!!!!
Buena Vita
09. 06. 2009 16.06
FranzRozman a,misliš da razumejo kaj si napisal''' VERJETNO SI MISLIJO DA JIM PODARJAŠ LETALO,KAK AIRBUS
billnebill
09. 06. 2009 15.56
glede na to da mnenje posameznika ne šteje prav nič in da se nič več ne odloča na demokratičen način, sploh nevem čemu so volitve predpisane. Ce zeli kdo uveljavit svojo voljo in želje lahko to doseže le z agresijo. Sepravi kdor ima večjo militarno moč.
JanezNovakJohn
09. 06. 2009 14.43
Zmešani politiki, novinarji in slabi gospodarstveniki z nabildanim egom nimajo kaj drugega za delati kot ustvarjati opij za ovce in afere. Novinarji so zrušili udeležbo na evropskih volitvah, saj evropskih tem niso dovolili ne objavljati, ne komentirati. Osrednja tema EU tematike je bil Golobič. V prvem hipu bi pomislil da je glavni sovražnik Golobiča Janša. Pozabili pa smo na našega Berluskonija, to je Šrot. Tu je problem problemov. Vsaj jaz tako mislim. Vse skupaj pa je Jaz in denar. Pozna se, da smo stoletje bili v Balkanski skupnosti. Pa naj se ob tem nekdo veseli uspeha. Kakšnega uspeha? Je taku, taku, taku, ovce iz Butalsko Balkanske deželice
Neurath
09. 06. 2009 14.35
No tole pa je realen komentar: P.D " Predčasne volitve zato pomenijo predčasno vrnitev Janeza Janše. Tega pa si nihče na levici ne želi. Sedanjo vladno koalicijo drži skupaj samo strah pred Janšo. Ni nobenih pozitivnih projektov, je le zelo racionalen, ozaveščen strah pred izgubo oblasti. In zaradi tega strahu Golobiča koalicijske partnerke moledujejo, naj ostane. Golobič je njihov preživetveni ključ. Brez njega bodo brez služb in brez privilegijev, predvsem pa brez občutka moči. Golobiču je tako njegova laž ali neumnost samo še dvignila pogajalsko moč v koaliciji. Zdaj lahko izsili še več kot odstop Draška Veselinoviča iz NLB ali prepoved reprogramiranja menedžerskih posojil. Zdaj je koalicija njegov talec. Če ne, bo prišel hudobni volk ... "..
JanezNovakJohn
09. 06. 2009 06.50
Človk neb verjel, vendar so vse stvari v današnji politiki takole povezane. Novinarji so zrušili udeležbo na evropskih volitvah, saj evropskih tem niso dovolili ne objavljati, ne komentirati. Osprednja tema EU tematike je bil Golobič. V prvem hipu bi pomislil da je glavni sovražnik Golobiča Janša. Pozabili pa smo na našega Berluskonija, to je Šrot. Tu je problem problemov. Vsaj jaz tako mislim. Vse skupaj pa je Jaz in denar. Pozna se, da smo stoletje bili v Balkanski skupnosti. Je taku taku taku ovce iz Butalsko Balkanske deželice.
Xspot
09. 06. 2009 03.20
Dobro jutro! Našo politiko sestavlja tisočglava množica, vsak posamezen politik pa je lahko le pošten ali pokvarjen. Dejstva so sledeča: 1. Vsaj en politik je pošten. 2. Če vzamemo skupaj poljubna dva politika, je vsaj eden od dveh pokvarjen. Iz teh dveh dejstev se da ugotoviti, koliko politikov je pri nas poštenih in pokvarjenih, temu primerno tudi živimo.
miha040
08. 06. 2009 22.37
ne vem od kje ima lds in zares toliko priljubljencev svoje stranke,, sploh zares.. mislim da je vse zrežirano da vsak nekaj dobi itak pa komunajzarjem nikoli ni za verjet..
bučar
08. 06. 2009 22.31
golobic je imel majcken vložek v podjetje..... kandidiral bo za poslovneža desetletja (tajkuni se lahko skrijejo)
CezDrnInStrn
08. 06. 2009 21.31
Emmmmm........Jankovič je žalosten a?
FrancRozman
08. 06. 2009 21.28
K: B, si videl? B: Kaj? K: Kaj - kaj? Rezultate! B: Katere rezultate? K: Rezultate v o l i t e v. Za Evropo. B: S-s-em. K: In kaj praviš? B: Ne vem. Solidno. Solidno glede na Nemč.... K: B! Mi nismo v Nemčiji. Mi smo v Sloveniji. ... Koliko si imel ti matematiko v osnovni šoli? B: Štiri, pet, štiri do pet. K: Potem boš znal izračunati, da si v manj kot dveh letih izgubil več kot 10% glasov... B: No, ja, čakaj, osemnajst plus koliko je enaintrideset? O, hudo! Dvakrat prehod čez desetico, naj pomislim. Hm, samo malo... K: B, ne trudi se, mi smo že izračunali. Rezultat je PREVEČ. B: Ne razumem. Kako preveč? Tako se mi nismo učili. K: Mi smo se pa. Pri Dzeržinskemu. B: Tega profesorja se pa ne spomnim. Na naši gimnaziji ni učil. K: Ni. Res ni. Je učil v Rusiji, pa ne na gimnaziji... Pa saj ni važno. Borut p r i p r a v i se, kmalu boš letel. B: Kam bom letel? Nobenih potovanj ne načrtujem... K: Ne boj se, polet bo kratek. Dve ulici. B: Pa zakaj? Saj nisem nič naredil! K: Saj ravno zato. Nič nisi naredil. Mi pa potrebujemo a k c i j o. Prakso. Revolucionarno prakso. B: Pa saj revolucije ni več. Mi smo v kapitalizmu. V demokraciji, volja ljudstva.... K: Ej, ej B. Kaj bo s tabo? Ej, ej.... Najbolje bo, da rečeš, da imaš zdravstvene težave... B: Pa saj jih nimam. No - ja: včasih sem utrujen, ne rečem, samo... K: Ja, reci, da si utrujen, izčrpan. To je bilo vedno najbolj prepričljivo. B: Kako - vedno? K: B, ne sprašuj! Saj menda ne dvomiš, da MI tvoje stanje najbolje poznamo? B: Ne, seveda ne... Ja, res sem utrujen. Zelo utrujen. Samo, kdo pa danes ni? K: To boš pa kmalu videl. Ne bo mu treba vkorakati v Ljubljano, ker jo je že zavzel. Ulico je tudi že poimenoval. Zdaj mora samo še poskrbeti za to gol.... Kako je že rekel naš bivši diktator: Lepi so naši gozdovi, a ne kateri jih ne bodo več dolgo gledali....
rahlo_nepristranski
08. 06. 2009 21.03
zelo veloko krade, da sem dopolnil
otob
08. 06. 2009 19.26
Pahorjeva politika ni dobra,Slovenija bo polek Pahora v propasti,in so nastali problemi z Hrvaškom,Italijom,Avstrijom in EU
bučar
08. 06. 2009 15.36
kdor laže tud krade....... golobic pa zelo velik laže
deadea
08. 06. 2009 15.29
ce je bila udelezba tako slaba potem ti politiki nimajo pravice zastopati slovenije ker nimajo podpore niti 10% ljudi. upam da bo enaka udelezba na parlamentarnih volitvah.
-gorenjka-
08. 06. 2009 14.59
sonček je......,ko bo konec službe pojdite na sprehod......jaz grem pa še malo delat :)) lepo pozdravljeni .
gozdar1
08. 06. 2009 14.45
O demokraciji v EU dovolj pove podatek ,da v Bruslju trenutno operira 15000 lobistov oz. prek 2500 interesnih skupin...
Neurath
08. 06. 2009 14.41
Zakaj so komunajzerji omejeni, poglejte 43% proti 38% in kričijo "zmaga 4:3"? -Kdo je tu nor- bi se vpršali normalni, a te normalni tudi vemo, da tem kričečim ni pomoči!