Slovenija

VIDEO: Se še spomnite kavice za 160 SIT?

Ljubljana, 03. 03. 2011 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
514

Minila so dobra štiri leta od trenutka, ko smo iz naših denarnic stresli še zadnje slovenske tolarje ter jih nadomestili z evrskimi kovanci in bankovci. Spomini na takratne cene so boleči, evri pa nam vse hitreje polzijo z rok.

Se še spomnite slovenskih tolarjev?
Se še spomnite slovenskih tolarjev? FOTO: POP TV
Dobra štiri leta nazaj so bili vsi časopisi ter vsa radijska in televizijska poročila polna obvestil, opozoril in napotkov glede uporabe nove valute. Strokovnjaki so nas opozarjali, da so lahko evrski kovanci zaradi svoje velike vrednosti zavajajoči, na naše domove pa smo prejeli celo brezplačne evrokalkulatorje, s katerimi smo stali pred nakupovalnimi policami in skrbno preračunavali zneske prodajnih izdelkov. Dobili smo občutek za evro. No, vsaj tako smo mislili.

"Nimate drobiža?“ nas danes v mestnem lokalu povpraša natakar, mi pa mu nato za plačilo bele kave v roke podamo dvoevrski kovanec, ki je vreden skoraj nekdanjega petstotaka, ter po možnosti brez vračila odhitimo svojo pot.

Skozi navidez majhne zneske nam skozi prste spolzi veliko denarja, pravijo na ZPS.
Skozi navidez majhne zneske nam skozi prste spolzi veliko denarja, pravijo na ZPS. FOTO: Blaž Garbajs

'Če bi začeli preračunavati nazaj v tolarje, bi nas marsikdaj zabolela glava!'

"Na žalost potrošniki niso več tako pozorni na drobiž, kot so bili prvih nekaj tednov ob uvedbi evra,“ je za 24ur.com potrdila predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin. Geslo 'Evrokovanci niso drobiž!' je bilo zelo koristno v prehodnem obdobju, a kot pravi je v teh štirih letih ta pozornost popustila. Po njenih besedah smo namreč ljudje dandanes v trgovinah ter gostinskih obratih vse bolj površni ter prepogosto ostajamo "preveč odprtih rok“. Kot pravi, marsikdaj po tem, ko smo za izdelek ali storitev že tako mastno plačali, tam pustimo še veliko napitnino. "Če bi začeli preračunavati nazaj v tolarje, bi nas marsikdaj zabolela glava!“ pravi.

2000 SIT za kilogram drugače oblikovanega kruha

Ne zavedamo se več, da se nam skozi majhne zneske iz žepa izmuzne veliko denarja! Prav na to računajo trgovci. Breda Kutin, ZPS

"Pozabili smo, da majhni zneski še ne pomenijo malo denarja,“ meni. In res je tako. Ko se podamo v trgovino, na policah s pekovskimi izdelki za 49 centov hitro najdemo privlačne žemljice. Če upoštevamo, da te tehtajo 55 gramov, bomo za kilogram odšteli konkretnih 8 evrov. Pa nas drugače oblikovan kruh kaj bolj nasiti? Verjetno ne. "Po naših raziskavah lahko samo z obliko kruha na letni ravni prihranimo več kot tisoč evrov razlike,“ pravi Kutinova.

Košarica resnično dražja le za 12 odstotkov?

Bi v prejšnjih časih dali 1581,62 SIT za malo tubico zobne paste?
Bi v prejšnjih časih dali 1581,62 SIT za malo tubico zobne paste? FOTO: I.A.

Državna statistika sicer poroča, da se je življenjska košarica v teh štirih letih podražila za dobrih 12 odstotkov, a zdi se nam, da so naše denarnice mnogo bolj prazne. "Vsi vemo, da se nam je življenje z evrom zelo, zelo podražilo. Skodelica kave je na primer ob prehodu na evro stala nekje do 90 centov, danes pa se cene gibljejo od 1,2 evra navzgor. Pred kratkim sem za kavico z nekaj kapljicami mleka na letališču plačala 1,9 evra. Tu gre za velike mnogokratnike inflacije,“ je še dodala Kutinova.

Ko smo nato skupaj primerjali ostale cene, smo ugotovili, da so številke resnično visoke. Za primer smo najprej pogledali cene pic. Te so se v tem relativno kratkem obdobju v povprečju podražile za dvojno vsoto inflacije. Mnogo dražje so na primer tudi frizerske storitve in zdravila. Za škatlico priljubljenega aspirina, moramo odšteti kar 40 odstotkov več, kot smo odšteli pred štirimi leti.

'Za kavo sem včasih odštel 110 tolarjev!'

Breda Kutin, predsednica ZPS
Breda Kutin, predsednica ZPS FOTO: POP TV

Ko smo o spominih na slovenske tolarje povprašali mimoidoče, so se marsikomu zasvetile oči. "Mislim, da sem za kavo takrat odštel okoli 110 tolarjev. Če se danes na kavo odpravim v center mesta, bom zanjo odštel 1,6 evra, če pa se pridružim delavski populaciji pa okoli 90 centov,“ nam je zaupal Ljubljančan. "Tolarji so bili boljši. Vse je bilo ceneje,“ se je oglasila gospa, ki si je prav tako najbolj zapomnila dejstvo, da je bila takrat jutranja kavica cenejša za polovico sedanje cene. Ko smo o napitninah povprašali bližnjega gostinca, nam je ta dejal, da stranke v glavnem ne razmišljajo več o tolarjih in da se pogosto zgodi, da na mizi pustijo kovanec za 50 centov. "Pozabit tolarje, zdaj so evri,“ je zaključil.

Podražitvam ni konca

Obujanje spominov na čase, ko smo plačevali še z edinstveno slovensko valuto, pa nam ne bo prav nič pomagalo. S prvim marcem je namreč naše življenje zopet še dražje, kot je bilo prejšnji mesec. Po podražitvah mlečnih izdelkov in mesa se je namreč za šest odstotkov podražil še prevoz z železniškim prometom, dražja so zavarovanja in oskrba v domovih za ostarele, v povprečju za deset odstotkov pa so se zvišale tudi cene poštnih storitev.

Povprečne letne drobnoprodajne cene izdelkov

(Vir: Statistični urad Republike Slovenije.)

 

2006 (preračunano iz SIT v EUR)

2010
kava ekspres0,81 eur1,13 eur
kokakola 2 dl1,28 eur1,85 eur
steklenica piva 0,5 l1,39 eur1,75 eur
riž1,77 eur2,18 eur
trajno mleko 1,60,68 eur0,85 eur
jajca 10 kom.1,30 eur1,50 eur
paradižnik 1 kg1,64 eur1,93 eur
bela žemlja0,36 eur0,40 eur
liter bencina 951,002 eur

1,201 eur (sedaj 1,279)

cigarete Marlboro2,32 eur3,03 eur

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (514)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

V3PI7D3
04. 03. 2011 06.50
manj po kafetih hodit, pa več delat, magar dva šihta na dan pa bo 800 eur v žepu, samo v naši državi mislimo, da je vsako delo enako plačano, za je bite, pojdite v razvite države, samo Avstrijo, Nemčijo, Ameriko,Švedsko... Najbolje pa je da sindikati kar odpokajo, ker bremzajo vse po vrsti.
Comster
04. 03. 2011 06.10
Pri nas je bila kava s smetano 120SIT, takoj po uvedbi evra pa 0,65€. Sedaj je kava s smetano od 1€ do 1,2€ ! LP
sixfeetunder
04. 03. 2011 05.26
smarcus sicer je res, da se je povprečna plača dvignila, ampak največji problem je ta, da je povprečje tako zaradi 5% ljudi v Sloveniji, ki služijo lepe denarja, 30%, ki se jim plača vrti ravno okoli povprečja in ostalih 65% živi pa na minimalcu ali pa še to ne, minimalec pa je borih 500€, kar pa mislim, da glede na naše cene je bistveno premalo ali pa so cene bistveno previsoke
Marko Hudak
04. 03. 2011 05.22
spoštovani g. smarcus! kako lahko govoriš o plači 800 evrov, ko 3/4 delavcev lahko samo sanja o taki plači!
smarcus
04. 03. 2011 02.31
Se popravljam, rast plač od decembra 2006 (pred uvedbo evra) do decembra 2010 (zadnji dostopen podatek) je znašala dobrih 20%, kar je približno toliko, kot so se podražili izbrani izpostavljeni izdelki v tabeli, brez cigaret, kave in kokakole. Ki skupaj (naključje???) s pivom tvorijo zdravju najmanj prijazne izdelke na seznamu.
smarcus
04. 03. 2011 02.11
Že od uvedbe evra se vsake toliko časa pojavi članek takega tipa. Tale pa je celo eden izmed bolj zavajajočih do sedaj. Avtor gre celo tako daleč, da se sprašuje o verodostojnosti vrednosti indikatorjev, ki jih mesečno objavlja Statistični urad RS, katerega metodologija temelji na mednarodni metodologiji. Morda je problem v brezposelnosti, definitivno pa ni v dvigu cen in prevzemu evra. Edino če večina Slovencev polovico plače pusti v barih in nočnih klubih. Če samo bežno pogledamo statistiko zadnjih 4 let, lahko hitro ugotovimo, da so argumenti pisca tega članka (kot tudi argumenti Brede Kutin) na trhlih temeljih. Košarica je dražja za dobrih 12 odstotkov. V vrednost košarice spada 32 izdelkov, in sicer kruh, meso, krompir, električna energija, kanalščine, moška srajca, mleko, kava, RTV-naročnina, žarnica, toaletni papir, vstopnica za kino, pralni prašek. In ne samo kava, pivo ali coca-cola v gostinskih obratih (ki so edini, ki si res pretirano povišali cene). Inflacija od decembra 2006 do februarja 2011 je znašala 11,4 odstotkov. V indeks inflacije je mesečno zajetih približno 15.000 cen. Povprečna slovenska neto plača je zrasla s približno 750 evrov na začetku leta 2006 na skoraj 1000 evrov na koncu leta 2010. To pomeni približno 33 odstotno povišanje plače. Povprečna plača se je relativno povišala skoraj 3krat več kot cena košarice in indeks cen življenjskih potrebščin (inflacija). Če podrobneje pogledamo tabelo povprečnih letnih drobnoprodajnih cen izdelkov (kot novinarjevo izredno pristransko orodje za izpostavljanje "kriminalnih" povišanj cen), lahko ugotovimo, da sta se le ceni kave in kokakole povišali za več kot 33 odstotkov, kolikor se je dvignila povprečna plača v istem obdobju. Na splošno novinarji veljajo za statistično izredno slabo pismene, SURS pa jim zato podatke v sporočilih za javnost posreduje v kar se da enostavni obliki. Očitno tudi to ni dovolj. Še posebno me je nasmejal argument o napitninah. Čigav problem je, če ljudje ne znajo 240 deliti z 2 in zaradi lastne neumnosti puščajo 120 bivših tolarjev napitnine? Je to problem evra? Zanima me tudi, če je intervjuvanec tisto kavo za 110 tolarjev kupil na istem letališču, kjer je Kutinova pila kavo za 1,9 evra. Ali jo je pravzaprav spil v zakontnem lokalnem pajzlu v Sponjem Dupleku pri Zgornji Kungoti? Pa še to. Poglejmo še z drugega vidika. Zaposleni v sedanjosti (posebej mladi pri prvi zaposlitvi) nekako niso preveč zadovoljni z 850 evri mesečnega dohodka, saj se jim nekako zdi malo. Se jih spomnite veliko, ki so se v času tolarja pritoževali, da imajo samo dobrih 200 jurjev plače?
Ama_MX
04. 03. 2011 01.24
Pa še to če bi biu € pou tulk vredn ko prej SIT bi marsigdo mislu da je bogat...Zj se pa marsigdo k ma dnar ni vec neki bogatas!!!
Ama_MX
04. 03. 2011 01.22
joda_bi....ja tole je res popolno nategovanje!!! 1€ je 239,64SIT...Tule pa pise da si leta 2006 dobiu pivo za 1,39 pa kje mate pamet pir je biu 180,170 SIT ka majo to zj s kakega hotela s 5 zvezdam ta seznam daj noo ne serite!!!!
rupsi31
04. 03. 2011 00.59
Britvice... Danes te mirno lopnejo za 6 evrov brez problema... Vredne so pa 3 evre... Za po britju, te lopnejo z 6 evri ali 7 evri... Zobne ščetke so po 4 ali 5 evrov... VSe je to normalno... Britvice 3€, za po britju 2€ , zobna ščetka 2-3€ bi bilo normalno... NO, saj je bilo, dokler smo imeli tolarje.
rupsi31
04. 03. 2011 00.55
Bi bilo dobro, da bi imeli dvojno označevanje cen... Marsikdo ne bi kupil marsičesar... Zelo varljivo je ja. Greš v gostilno pa daš za 2 pivi bivših 840 tolarjev... Marsikdo ne bi, ko bi videl koliko je v tolarjih. PA kruh po 600 tolarjev... Evri so varljivi... Karta za kino 1200 sit in to ena... Namesto, da bi bilo 600 sit, kar bi bilo normalno... ZA pico odšteješ bp 1677 sit..... 7€ se pač ne sliši veliko.. V denarnici pa luknja... Včasih je bila pica pa ne klasična med 900 in 1000 tolarji... Žalostno...
rageinblack
03. 03. 2011 23.14
Srednji razred je na robu, nižji razred je v revščini, bogati se mastijo, in posmehujejo poštenim ljudem, perejo mastne denarce itd itd... in z novimi prihajajočimi davki, pokojninsko reformo in podobnimi izmišljotinami stresenimi iz rokava spet samo zato da bodo revni revnejši in bogati bogatejši... Res se nam obeta svetla prihodnost... Vedno dražja živila, medicina razni osnovni izdelki, bencin, ... Človek, ki je na taki stopnji razvitosti kot smo mi, če ne bi bilo korupcije, bi že zdavnaj odpravil te osnovne življenske svetovne probleme. Zakja ne naredimo alternativne avtomobile, in se jih uvede kot standard?? Zato ker je treba PRAV zdaj ko nafte zmanjkuje, čimveč iztržit ker postaja vsebolj cenjeno blago, vse bolj redko... Ah kaj bi našteval saj veste, vse hodi u maloro... Smo v dobi ko denar iz nič nastane pušča za sabo dolg in povzroča inflacijo, denar je samo še kos papirja in vse kar mu daje moč je kolektivno verovanje ljudstva v njegovo moč. Noben denar ne jamči premoženja, oz. kot je bilo enkrat za denar značilno, da je bil denar samo prenosna virtualna alternativa lastnega premoženja. Premoženja ni, ostal je le papir. Denar printat pa ni nek blazen strošek... in kar mu daje moč je vera, naša vera v vrednost denarja. Denar je neke vrste religija bi lahko rekli pod tem pogledom, Wall street, banke in bankirji pa najvišji v hierarhiji le te religije, oz bom rekel kar sekte. :) Vsi smo člani te skete, le tega vsi ne vemo. Pravzaprav, večina nas ne ve. Ampak vsi verujemo v moč denarja, načeloma. --- Pa še nekaj Kakšno možnost ima mali človek, da ka jspremeni v sistemu? Pomislite malo, edina uradna možnost da nam vlada prisluhne je referendum. A je referendum res rešitev in kako lahko dopuščamo da nam vlada daje samo to možnost. Kako naj še zaupamo vladi po vseh teh aferah in izjavah, ki jih beremo dnevno, človek ki ima malo zdrave pameti že z daleč vidi kako vse skupaj smrdi po korupciji... Referendum, v teoriji enostaven način za prilagajanje izida. Stavim da pokojninska reforma bo padla, pa če bomo vsi proti... preveč si vlada prizadeva to vpeljat v naš sistem. IMO.
Triera
03. 03. 2011 22.46
"Bi v prejšnjih časih dali 1581,62 SIT za malo tubico zobne paste?" Ja ste pa glih mogli dat sliko od najdražje zobne paste. Saj običajna zobna pasta ne stane 6,60 €, samo toti Sensodyne drek, ki bi naj pomagal proti občutljivim zobem. Jaz imam občutljive zobe že tri leta, pa mi čisto nič ne pomaga. Ta zobna pasta je samo zato na trgu, da mastno služijo, vredna pa ni niti 1 centa.
Tina Vanovšek
03. 03. 2011 22.36
osvald plača je bla takrat ista kot danes!!!!!!
Tina Vanovšek
03. 03. 2011 22.35
no comment na tale članek....ful sm razočarana....:(((( še penzije poberejo pa so zmagali...not...
Osvald
03. 03. 2011 22.22
Koliko je pa bila plača takrat ?
Draža
03. 03. 2011 22.08
Še zmeraj je Slovenija najcenejša v Eu in Yu,kar se tiče trgovine.Primerjava mesečne plače in kupne moči.
Bor Staneši?
03. 03. 2011 21.48
Sam še libija al pa Egibt bi to je edina vrjanta za našo vlado.
Bor Staneši?
03. 03. 2011 21.42
Sam še libija al pa Egipt to je varianta za našo džavo
jagoda_bi
03. 03. 2011 21.19
Ja statistični urad te pa res nateguje...vedno vsak dan!!!! Halo, če ima kdo prave podatke jih imajo sigurno oni... Na živce mi gre ta naš narod k hoče bit en bl pameten k drug. Pa vsi se vse vejo...bljah!
BBB LJ
03. 03. 2011 21.14
+1
učasih si meu 500 tolrajev pa si kupu pou trgovine...dons maš 2 € pa maš komi za burek.... -_-