Slovenija

VIDEO: Rajanje na železniški postaji v Ljubljani; med potnike razdelili 4500 slovenskih zajtrkov

Ljubljana, 20. 11. 2014 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs/STA
Komentarji
55

V podhodu ljubljanske železniške postaje je bilo zjutraj precej veselo. Odmevala je glasba, ljudje so plesali, zadišalo pa je po domačih dobrotah. Pred dnevom slovenske hrane so mimoidočim delili zajtrke in tako marsikomu polepšali dan.

Na železniški postaji v Ljubljani so danes zjutraj potnike razveselili s paketi slovenskih proizvodov. Gre za uvod v dan slovenske hrane, ki mu bomo priča jutri. V vrtcih in šolah se bodo znova sladkali z domačimi dobrotami, k uživanju doma pridelane hrane pa ste vabljeni tudi vsi ostali, pravijo na ministrstvu.
Na železniški postaji v Ljubljani so danes zjutraj potnike razveselili s paketi slovenskih proizvodov. Gre za uvod v dan slovenske hrane, ki mu bomo priča jutri. V vrtcih in šolah se bodo znova sladkali z domačimi dobrotami, k uživanju doma pridelane hrane pa ste vabljeni tudi vsi ostali, pravijo na ministrstvu. FOTO: Blaž Garbajs

Ljudje že dolgo niso več vajeni, da jim je kakšna stvar podarjena, zato so danes mimoidoči na ljubljanski železniški postaji s precejšnjim zadržkom prevzemali pakete slovenske hrane, zaradi katere je veselo dogajanje pravzaprav potekalo. Ob jutrišnjem Dnevu slovenske hrane se namreč že danes vrstijo nekatere aktivnosti in dogodki. V Ljubljani so tako na primer Mercatorjevi zaposleni na železniški postaji razdelili 4500 vrečk s slovenskim zajtrkom.

Kot nam je zaupal Tadej, eden od zaposlenih, so bili v vsaki vrečki izdelki slovenskega porekla, in sicer dve rezini kruha ali pekovskega peciva, dva decilitra mleka, jabolko, zavitek masla in topljenega sira. "Nekateri so bili precej presenečeni, niso upali takoj vzeti paketa," je dejal in pojasnil, da očitno ljudje nismo več vajeni, da bi nam bilo lahko kaj podarjeno. Začudenju je v največ primerih sledilo veselje in zadovoljstvo. "Seveda sem vesela. Rada imam slovenske proizvode. Manj kot hrana potuje, boljša je," je dejala Urša, ena od mimoidočih, ki se je razveselila paketa slovenskih izdelkov. Ravno slednja njena trditev pa je tudi eno od glavnih sporočil pristojnega ministrstva, ki si že od uvedbe projekta Tradicionalni slovenski zajtrk prizadeva, da bi na slovenskih mizah ohranili domačo hrano.

Dan slovenske hrane - 6
Dan slovenske hrane - 6 FOTO: Blaž Garbajs

Janja Kokolj Prošek z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je za 24ur.com dejala, da se potrošniki vedno bolj zavedajo, da hrana, ki je pridelana na slovenskih tleh, ni prepotovala na stotine kilometrov in je zaradi tega bolj sveža in bolj zdrava, ter da s kupovanjem te hrane pomagamo lokalnim, domačim pridelovalcem in s tem ohranjamo delovna mesta. "Veseli nas, če tudi trgovci na takšne načine obeležujejo dan slovenske hrane in da povečujejo ponudbo lokalne hrane. Pridelava in predelava hrane daje namreč delo 90.700 ljudem v Sloveniji in tovrstne pobude pomagajo ohranjati ta delovna mesta,« pravi.

Kot pravi, je ministrstvo ob koncu lanske kampanje izvedlo anketo, ki je pokazala, da 68 odstotkov potrošnikov vedno pogosteje kupuje živila slovenskega porekla. Tretjina potrošnikov ob nakupovanju hrane izbere več kot polovico slovenskih izdelkov. 31 odstotkov vprašanih po njej posega zaradi kakovosti, 26 zaradi večjega zaupanja v slovenske proizvajalce, 24 zaradi svežine izdelkov, 18 odstotkov vprašanih pa slovensko hrano kupuje v podporo slovenskemu gospodarstvu. »Dejstvo je, da ima Slovenija enega najboljših sistemov nadzora hrane v Evropi,« pravi in dodaja, da je lokalno pridelana hrana bolj okusna, ker je pobrana v času dozorelosti.

Tradicionalni slovenski zajtrk - 17
Tradicionalni slovenski zajtrk - 17 FOTO: Blaž Garbajs

Jutri se bodo slovenski otroci spet sladkali

Kot je nadaljevala, se bodo sicer glavne aktivnosti odvijale jutri, ko bodo v slovenskih šolah, vrtcih in še marsikod drugod že četrto leto zapored zajtrkovali izključno slovenske domače proizvode. "Praktično so v projekt vključeni vsi vrtci in šole. Na jedilniku bo tudi letos mleko, kruh, maslo, med in jabolko," nam je zaupala. Predvidena sredstva, ki so s strani ministrstva namenjena za jutrišnje zajtrke, naj bi znašala okoli 200.000 evrov, a pravi znesek bo znan šele po tem, ko bodo šole in vrtci za dejanski nakup predložile vse račune.

Čeprav raziskave kažejo, da se zajtrkovanje med otroci in mladostniki v zadnjih letih nekoliko izboljšuje, pa med tednom še vedno nikoli ne zajtrkuje skoraj tretjina slovenskih mladostnikov, opozarjajo. Rednost zajtrkovanja med mladostniki s starostjo upada, slabše je tudi v skupinah mladostnikov z nižjim socialno-ekonomskim položajem. Prav nepravilne prehranske navade pa lahko vodijo do prekomerne prehranjenosti oziroma debelosti, ki predstavlja resen javnozdravstveni problem, še pojasnjujejo razloge za izvajanje omenjenega projekta.

V srednjih šolah se stanje poslabšuje

V osnovnih šolah in vrtcih dnevno pripravijo okrog 630.000 obrokov. Otroci v vrtcih imajo na voljo povprečno tri obroke (zajtrk, malico in kosilo). Podatki kažejo, da je lani prejemalo po tri obroke več kot 98 odstotkov vrtčevskih otrok, v letu 2006 je bilo takih otrok 91 odstotkov. Iz zadnjih statističnih podatkov o osnovnih šolah je razbrati, da v šoli malica več kot 95 odstotkov osnovnošolcev, nekaj več kot 63 odstotkov jih v šoli tudi kosi, sedem odstotkov osnovnošolcev pa jih tudi zajtrkuje. Delež otrok, ki v šoli tudi kosijo, se je od leta 2006 z 49 odstotkov povečal na več kot 63 odstotkov.

Stanje v vrtcih in osnovnih šolah se, kar zadeva število obrokov, izboljšuje, za srednje šole pa velja ravno nasprotno. Več kot 27 odstotkov dijakov ne uporablja organiziranih načinov prehrane, ki jih nudijo srednje šole (pred štirim leti je bilo takih le štiri odstotke). Največ dijakov si od treh obrokov privošči malico. V letu 2012 je v šolah malicalo 71 odstotkov dijakov (pred štirimi leti še 89 odstotkov).

Za današnje dobrote je poskrbel Mercator.
Za današnje dobrote je poskrbel Mercator. FOTO: Blaž Garbajs

Statistika ne laže: Pšenice ne pridelamo dovolj, pojemo pa več jabolk kot povprečni Evropejec

Statistični urad je pred dnevom slovenske hrane pripravil tudi več statističnih podatkov glede živil, ki bodo na mizi ob tradicionalnem zajtrku.

Pšenice v Sloveniji ne pridelamo dovolj niti za prehrano ljudi. Lani smo je uvozili več kot 216.000 ton, kar je 26 odstotkov več kot leto prej. Povprečno je Slovenec lani porabil 96 kilogramov (kg) moke, medtem ko jo povprečni prebivalec EU porabi okrog 110 kg.

Prebivalec Slovenije je lani po oceni porabil povprečno okoli 32 kg namiznih jabolk ali malo več kot pol jabolka na dan. To je več od povprečja v EU, kjer prebivalec porabi okrog 20 kg jabolk letno.

Po podatkih Kmetijskega inštituta Slovenije se stopnja samooskrbe z mlekom in mlečnimi izdelki v Sloveniji v zadnjih 13 letih giblje med 113 in 120 odstotki. Prebivalec Slovenije popije na leto povprečno malo več kot 53 litrov konzumnega mleka, v obliki sira, masla, jogurtov in drugih mlečnih izdelkov pa ga porabi še dodatnih 161 litrov, skupaj torej 214 litrov, kar je manj od povprečja v EU.

Samooskrba z maslom je lani padla na 63 odstotkov, kar je najmanj v zadnjih 13 letih. Poraba masla se je na prebivalca na leto v zadnjih 13 letih podvojila z 0,9 kg na 1,8 kg. Kljub temu porabimo v Sloveniji v povprečju še vedno precej manj masla, kot ga porabijo v EU, kjer se povprečje giblje okrog štirih kg na prebivalca. Najmanj masla sicer pojejo Bolgari, Romuni in Španci, manj kot kilogram, Nemci, Belgijci, Francozi in Danci pa ga pojejo povprečno šest ali več kg na prebivalca.

Samooskrba z medom je približno 81-odstotna. Povprečna poraba medu na prebivalca na leto znašal 1,4 kg, s tem spadamo med najbolj sladkosnede, saj ga več v EU porabijo le Grki.

Slovenska gospodinjstva porabijo v zadnjih letih za nakup hrane in brezalkoholnih pijač okrog 14 odstotkov svojih denarnih sredstev. V letu 2012 so četrtino sredstev, porabljenih za hrano in brezalkoholno pijačo, porabila za nakup mesa in rib, 17 odstotkov za nakup kruha in žit, 15 odstotkov za nakup mleka, sira in jajc. Tudi izdatki za brezalkoholne pijače (10 odstotkov) ter sladkor, marmelado, med, sirup, čokolado in sladkarije (devet odstotkov) so se uvrstili pred izdatke za sadje (osem odstotkov) in zelenjavo (sedem odstotkov).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lutra Lutra 1
21. 11. 2014 00.25
+4
Maslo, med, marmelado in kruh dobim v hotelih po celem svetu! Pravi slovenski zajtrk so ajdovi, koruzni in krompirjevi žganci, mleko, psenicna kava. Kislo zelje ali repa s kuhanim celim krompirjem. Vsaj pri mojem dedeku smo to jedli pred petdesetimi leti. Tako da, organizatorji akcije, ki jo sicer podpiram, ne glede na jedilnik, bi se vseeno morali malo bolj pozanimat, kaj je pravi slovenski zajtrk.
pridnaov?ka
21. 11. 2014 05.24
-2
bossanoga
20. 11. 2014 19.53
-2
Merkatorju je padla prodaja, pa jo s takšnimi akcijami poskuša dvigniti - to je vsa resnica, vsi ostali jo pa za plačilo podpirajo.
+3
Niti ne... Odkar je Agrokor kupil Mercator opažam da se je promet povečal... Tudi cene so v Mercatorju zadnje čase nižje kot pri konkurenci... Nikoli nisem kupoval v M ker je bil predrag, zdaj pa ga kar redno obiskujem...
še en ubogi slovencelj
20. 11. 2014 17.48
-1
sploh pa je Zdenka sir slovenski...!!!!!!
še en ubogi slovencelj
20. 11. 2014 17.50
-1
za ta sir so povedali da je n otri, čigavo mleko je bilo in kaj je še bilo pa niso povedali. Verjetno vse od Konzuma, in ne slovensko
skorumpiranpolitik
20. 11. 2014 17.42
+5
Merkatorja zapuščajo slovenski kupci, in so morali eno reklamno akcijo nardit! A todorovič hoče še vedno od vsakega dobavitelja 10 procentov! a bo policija to kaj preganjala kot korupcijo?
volek
20. 11. 2014 15.58
+8
Pa veste zakaj ta propaganda za slovenski zajtrk. Rusija ima embargo na živila iz EU in naenkrat je na trgu obilica hrane, ki bo še izgubljala ceno. Ni Židan tak samaritan da bi brez vzroka delil hrano.
yaks
20. 11. 2014 16.19
+4
Slovenski zajtrk je bila stvar že pred Ruskim embargom...
volek
20. 11. 2014 16.35
+0
Samo takrat ne bi zastonj delil hrane. Zdaj je cena padla.Yaks, bodi malo bolj pameten, seveda, če si zmožen tega.
yaks
20. 11. 2014 18.35
+0
O ful velik so je razdelil. Bodi enmal pameten no.
sejbobols
20. 11. 2014 15.55
+4
HRVAŠKI Agrokor delil SLOVENSKI zajtrk :)
pridnaov?ka
20. 11. 2014 15.22
-15
..kakšne smešne drese imajo muzikanti...prav prisrčni so...
LaFemme
20. 11. 2014 15.32
+18
Drese? Temu se reče slovenska narodna noša. Smo pa res nizko padli, da otroc še slovenskih običajev ne poznajo.
NejcPircMusar
20. 11. 2014 15.40
+9
Po imenu sodeč ne more vedit kaj je slovenska narodna noša!
LaFemme
20. 11. 2014 15.19
+10
Super ideja, lepa gesta!
volek
20. 11. 2014 15.10
+7
Ko bodo pa Francozi odkril kako dobra vina imamo bomo pa samo še pivo pili. Upam, da Nemci ne bodo izvedeli kako doba piva varimo. Kaj dobra, najboljša na planetu. Mi imamo vse najboljše.
wild.spirit
20. 11. 2014 14.53
+19
Hvala Merkator! :) Podpiram spodbujanje slovenskih kmetov in to, da kupujemo slovensko. Ampak ne razumem kako je lahko naša hrana toliko dražja, če pa ima tako kratko pot...dajte mal zmanjšat tole birokracijo, da si bomo lahko tudi navadni smrtniki privošli domače.
dr.dare
20. 11. 2014 15.04
+10
domače hahahahahha... ja meso je bolj domače če ti ga slovenski kmet šopa z mađarskimi krmili kot pa če jih mađar hahahahha
angry.granpa
20. 11. 2014 14.53
-3
Pateticna oslarija
korintos22
20. 11. 2014 14.47
+0
dr.dare je spodaj napisal da je najboljši domači zajtrk pica ali hamburger, in dedec ima prav al ne?
dr.dare
20. 11. 2014 14.54
+5
ne dr dare je napisal da otroci kaj drugega kot to ne želijo jesti... korintos22 pa se še ni naučil brati in razumeti prebranega!!
DonMiltonFriedman
20. 11. 2014 14.47
-4
Delili zajtrke??? Zastonj??? Zastonj se ne da obdavčiti, upam da so plačali pavšal za vsak podarjen zajtrk.
London?an
20. 11. 2014 14.46
+17
Raje grem na tak zajtrk v podhod, kot pa h McDonaldsu ob peronih ...
korintos22
20. 11. 2014 14.45
+3
Samo toti železničarji so še edini kateri dobro vozijo, za odpravnino pred odhodom na borzo 12 plač!
mejdn
20. 11. 2014 15.11
+6
In to samo zato ker gre istocasno v penzijo polovica pisarniske navlake. Za navadnega delavca bi drugace zelo tezko dali odpravnino
franceljtancelj
20. 11. 2014 14.41
+1
Danes je drugi dan kar nisem okusil ničesar. Sram je lahko šefa drževe.
korintos22
20. 11. 2014 14.44
+3
A si ga v soboto preveč žlempal in ti ne paše?
wild.spirit
20. 11. 2014 14.45
+3
Dokler imaš za internet, se ne buni da nimaš za hrane.
DonMiltonFriedman
20. 11. 2014 14.48
+5
Internet je 30€ na mesec, za 30€ kupiš 30 kil kruha in 20g salame. Salame ne rabiš pojest, lahko jo samo položiš na kruh, da se kruh napije njenega soka. Ko pa pride zadnji v mesecu, pa si privoščiš še salamo na sendviču.
franceljtancelj
20. 11. 2014 14.53
-6
Ne norčujge se prosim, če ne boste izvedeli da sem strovovnjak pa tudi kaj je moja specialnost.
yaks
20. 11. 2014 14.54
+5
Strokovnjak v ležanju na kavču, specializacija pa smrčanje.
volek
20. 11. 2014 14.36
+9
Jest še vedno trdim da bomo ostali brez zdrave domače hrane takoj ko bodo Avstrijci iin Nemci ugotovili našo kvaliteto. Upam, da se to ne bo zgodilo. Al bomo morali jesti zanič in strupeno hrano iz Italiuje in Španije?
korintos22
20. 11. 2014 14.39
+7
Zaostajaš, a ne veš kaka je naša samooskrba?
volek
20. 11. 2014 14.40
+1
volek
20. 11. 2014 14.41
+12
nimamo domačih banan, ker bi bile najboljše na svetu. Še v Kostariko bi jih izvažali.
korintos22
20. 11. 2014 14.42
+1
In še vedno manjša bo ker se pri nas nič ne izplača! Stari več ne morejo-mo, mladi pa nočejo! In 1 ha. zelenjave je dosti dela in kar lep zaslužek.
Jimi1
20. 11. 2014 14.46
+8
Najboljši zaslužek imaš, ko ti delaš Romi pa ob protekciji države pokradejo na njivi in vrtu vse kar pridelaš, kot se zna zgoditi v Beli krajini....
korintos22
20. 11. 2014 14.49
+5
Tudi jaz sem v bližini romekov pa smo jih odvadili! Hahahaha
ajevc
20. 11. 2014 14.30
+7
Dan slovenske hrane in slovenski zajtrk, lepo, mi je všeč. Težava je le v tem, da Zdenka sir ni slovenski izdelek. Delajo ga v tujini, se pravi, da ga uvažamo.
dr.dare
20. 11. 2014 14.55
+4
yaks
20. 11. 2014 14.56
+4
Sej tudi ostalo v vrečkah verjetno ni bilo slovensko temveč hrvaško. Agrokor ponosno iz Merkatorja meče vse kar je slovenskega.
ibasumik
20. 11. 2014 14.23
+6
povprečni zajtrk Slovencev: dva jajca v hlače, pa gremo na šiht
dr.dare
20. 11. 2014 14.13
-1
Kok so embalaže in nepotrebne plastike potrošili?