Slovenija

VIDEO: 'Poskusite tudi sami, ni težko!'

Ljubljana, 20. 04. 2010 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
62

To sporoča Vrhničan, ki je v boju zoper onesnaževanje ozračja zavihal rokave in sam izdelal električno vozilo. Okoljevarstveniki si želijo, da bi od besed k dejanjem prešli tudi vsi ostali.

Ker so električni avtomobili povprečnemu Zemljanu še vedno cenovno nedostopni, zavest o odgovornosti do okolja pa vse večja, se vse več posameznikov odloči za predelavo vozila na lastno pest. Eden izmed takšnih je tudi Vrhničan Peter Pikl, ki je v domači garaži uspešno predelal starega Citroena. Da bi se prepričali o prednostih električnega vozila, za predelavo katerega je naš sogovorec skupno odštel slabih 8 tisoč evrov, smo se z njim podali na testno vožnjo. Več v video prispevku.

Peter Pikl je svoj star avto predelal v pravo električno vozilo.
Peter Pikl je svoj star avto predelal v pravo električno vozilo. FOTO:
Greenpeace: Večina Slovencev od besed k dejanjem še ni prešla!

Vsi vemo, da bi bilo bolj ekološko in vse bolj nujno potrebno uporabljati javni prevoz in namesto v avto sesti na kolo, a kot je za 24ur.com povedala slovenska predstavnica organizacije Greenpeace Nina Štros Slovenci od besed k dejanjem še nismo prešli. "Na nek način smo ljudje sužnji te mobilnosti, ker brez osebnega avtomobila ne moremo praktično nič narediti," pravi. To dokazujejo tudi podatki okoljevarstvenikov, po katerih v povprečni slovenski družini stroški, povezani z dnevnimi migracijami, predstavljajo kar 15,9 odstotkov družinskih prihodkov, kar nas uvršča na tretje mesto v Evropski uniji.

Stanje prometa v Sloveniji

V zadnjih dvajsetih letih se je količina prometa povečala za pripližno 140 odstotkov, število pa se vsako leto poveča za dodatnih šest odstotkov. Trenutno je v Sloveniji vsako leto registriranih že več kot milijon osebnih vozil, posledica tega povečanja prometa pa je tudi tožba Evropske komisije, katero smo prejeli, ker ne dosegamo mejnih kriterijev, ki jih določa direktiva. "To je dovolj velik opomin in dokazilo, da na tem področju pri nas nismo bili uspešni oziroma nismo izvajali nobene politike,“ poudarja Štrosova.

V Sloveniji je vsako leto registriranih več kot milijon osebnih vozil.
V Sloveniji je vsako leto registriranih več kot milijon osebnih vozil. FOTO: Dare Čekeliš
Razlogi za takšno stanje

Kot nam je pojasnila sogovornica, je država po osamosvojitvi ljudi najprej navajala na to, da moramo biti mobilni in da je avto osnovno prevozno sredstvo. "Sedaj želijo, da se vrnemo v čas, ko je glavnino prometa predstavljal javni promet. Vse to bi bilo seveda veliko lažje, če bi imeli učinkovit javni promet, ki bi vsem prebivalcem dovoljeval, da ga uporabljajo,“ pravi Štrovsova in dodaja, da je problem v tem, da večina prebivalstva živi na podeželju, kjer so povezave še vedno slabe.

Nina Štros, predstavnica organizacije Greenpeace
Nina Štros, predstavnica organizacije Greenpeace FOTO: Blaž Garbajs
Kaj je prava kvaliteta potovanja?

Ob tem predstavnica okoljevarstvene organizacije opozarja na nujnost preusmeritve javnih sredstev na železnico. "Zaradi majhnosti Slovenije je skoraj utopično pričakovati, da bomo imeli na voljo dovolj javnih sredstev tako za izgradnjo cestnega omrežja kot tudi železniškega. Morali se bomo odločiti, kaj je prava kvaliteta potovanja – vsakodnevni zastoji na cesti, ali morebiti bolj kvalitetno uporabljen čas, ki ga na vlaku preživimo morebiti za počitek, za delo na prenosniku in drugo,“ pravi in poudarja, da se mora najprej spremeniti mentaliteta ljudi, šele nato se bodo spremenile politike.

Do manjšega onesnaževanja z uporabo električnih vozil?

Razvoj električnih vozil v zadnjih letih skokovito napreduje, tako bo po najbolj optimističnih napovedih do leta 2020 na naših cestah že deset odstotkov električnih vozil, do leta 2050 pa verjetno preko 90 odstotkov. Z okoljskega vidika so sicer električna vozila mnogo bolj učinkovita, a strokovnjaki opozarjajo, da se moramo hkrati vprašati od kod ta elektrika izhaja. "Če nadomestimo elektriko iz termoelektrarne, ki uporablja premog, za okolje nismo naredili nič,“ pravi Štrovsova. Poleg razvoja ter povečanja proizvodnje električnih avtomobilov se mora torej temu primerno razvijati tudi celoten energetski sistem.

Električno vozilo - da ali ne?

Ker naša družba deluje tako, da za preobrate na političnem nivoju vedno potrebujemo maso ljudi, je absolutno potrebno, da se ljudje odločimo za to opcijo, meni Štrovsova, ki poziva državo, da naredi ta vozila cenovno dostopnejša vsem skupinam prebivalstva. "Če bo povpraševanje, bo tudi ponudba ter razvoj in stvari bodo šle naprej,“ je prepričana.

Po vsej Sloveniji je lastnikom in uporabnikom električnih vozil trenutno na voljo okoli šest javnih polnilnih mest, število pa naj bi se že v tem letu znatno povečalo.
Po vsej Sloveniji je lastnikom in uporabnikom električnih vozil trenutno na voljo okoli šest javnih polnilnih mest, število pa naj bi se že v tem letu znatno povečalo. FOTO:

Kje bomo 'tankali' električna vozila?

Vzporedno z razvojem električnih vozil se, tudi v Sloveniji, razvija omrežje za polnjenje električnih avtomobilov. Danes je tako pri nas na voljo okoli deset električnih polnilnic. Elektro Gorenjska v letošnjem letu načrtuje postavitev nadaljnjih petih polnilnic v krajih Jezersko, Preddvor, Bled, Bohinj in Kranjska Gora. V okviru velikega evropskega projekta Electric Vehicles for Advanced Cities, v katerega je poleg Ljubljane vključenih še 18 mest, 14 proizvajalcev vozil, 11 elektrodistribucijskih podjetij in raziskovalne inštitucije, pa naj bi ob odobritvi projekta Mestna občina Ljubljana namestila 150 polnilnih mest.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Emobil
21. 04. 2010 10.44
+1
Pozdravljeni Naj se v startu zahvalim svem dobrim željam in pohvalam. Vsekakor se strinajm s dvomljivci zato bi rad povdaril par stvari: 1. Zadeva je še v razvoju in zato je cena sedaj še sorazmerno visoka. Odločil sem se za AX-a predvsem zato ker je že starejši model in nima veliko elektronike katero bi moral pretvoriti za delovanje s elektromotorjem... (to so razni airbagi in druga avtomatika ... Cena predelave je cca fiksna ne glede na tip vozila saj je pri cca 8000€ upoštevana tudi obnova vozila ki je bila cca 2000 za kar bi lahko uporabil drugo vozilo. 2. vsekakor je proizvodnje električne energije ekološko tudi sporna, vendar je izkoristek kakršnekoli elektrarne mnogo višji kot je sam izkoristek bencinskega motorja. Dokaz za to so električni semi-hibrid avtomobili kjer se električna energija za napajanje elektromotorjev naredi iz fosilnih goriv. Seveda je poraba goriv bistveno nižja... 3. polnjenje akumulatorjev traja vsaj 6 ur pri polnilnem toku 6A (avto preprosto priklopim čez noč) (seveda bi lahko hitrost polnjenja občutno skrajšal samo potem hišna napeljava ne zdrži polninega toka 20A) LP Peter
Mikrostruktura
21. 04. 2010 08.12
Živimo v demokraciji torej lahko podjetje ali pa posameznik če je dovolj sposoben razvije tak avtomobil in ga pošlje na trg. Če bo ekonomsko upravičen mu bo sigurno uspelo ampak žal za enkrat še ni računice glede dobička. Premalo je mest kjer bi se lahko avto polnil poleg tega traja polnenje par ur in pa tudi kilowatna ura elektrike ni zastonj kaj ne.... Poleg tega so zelo velik problem baterije saj so svinčene lahko zelo velik onesnaževalec problem pa je tudi njihova teža. Bolj zmogljive baterije pa so veliko dražje ampak še vseeno je njihova življenska doba razmeroma kratka. Verjetno bi morali cel komplet baterij menjati na 3 do 4 leta kar je pa sigurno veliko večji strošek kot servisiranje avtomobila z bencinskim agregatom...
lepdanzelim
21. 04. 2010 07.57
+1
Včeraj sem se peljal po avtocesti kakih 20 km in sem prehitel 9 šleperjev z novimi kiami in suzukiji. Težko si je predstavljati, da potrebujemo toliko novih avtov. Pa rečejo, da imajo manj škodljivih izpustov. Kaj pa vsa ta poraba goriva, ko se ljudje kar vozijo in vozimo, veliko po nepotrebnem. Ne vidimo gozda zaradi dreves
Pohorc03
21. 04. 2010 07.09
Dejte no, en avto uniči okolje na leto ravno tako kot en avionski plet iz Brnika v London.......
KLIPAN71
21. 04. 2010 04.32
+2
Orgonsi, največja neumnost je avto na bencin, saj smo zaradi njih uničili svet. A obstaja še kaka večja neumnost? Človek pa itak nič ni kriv, narava uničuje kar sama sebe a ne? Američani pa so v Iraku in Afganistanu zaradi čokolade.
Azgard
21. 04. 2010 00.16
+2
kr-tak čez noč se trenutno v sloveniji meče stran energijo, tako da če bi polnili avtomobile ob urah poceni elektrike, bi dejansko povečali porabo elektrike v sloveniji za 0%, pa bi komot 10% ljudem napolnili avte. Kar se tiče pa problema z polnjenjem, pa obstaja že rešitev, ne samo v teoriju, tudi praksi, recimo Chervole Volt. Elektrčni avto, ki NI hibrid, samo električni motor, vendar ima v havbi nekje nek majhne agregator na bencin, za kake 30 litrov z zelo dobrim izkoristkom, ker lahko pri stalnih obratih dela. In maš lepo tak generator za dalša potovanja, ali pa če kdaj avto ne polneš. V kombinaciji z takim agregatom se komot da v avtomobile za samo 50-100km baterij, torej minimalno, za vsakodnevne vožnja, za kaj več pa je agregat. Rešitev že obstaja, sam draga cena(30kEUR v primeru Chervole Volt) zna odgnati kupce, lahko pa recimo pade do 2020 cena na 15k EUR, potem se pa že cenovno izplača.
kr-tak
20. 04. 2010 22.40
Elektrarna ima cirka 55% izkoristek, koliko je še potem izgub pri prenosu po daljnovodih, transformatorjih preden pride do našega štekarja. Elektro motor pa ima 85% izkoristek. Motor z notranjim izgorevanjem pa ima izkoristek okrog 35%. Ne vidim nekega dobrega argumenta v elektro izkoristkih. In glavno, kaj ti koristi v mestu, med ulicami ni izpustov, če pa mora par kilometrov proč laufat par elektrarn, da potem čez noč hranijo vse te avtomobile?
kr-tak
20. 04. 2010 22.27
-2
Eh električni avti ne bojo rešitev! 1. Ne vem od kod mislijo potem dobit vso to elektriko? Pravijo o neki ekologiji, ljudje božji, elektrika mora od nekod pridet po kablih. A tam se pa od samega lufta elektrika dela. 2. Zdaj prideš na bencinsko in imaš v 2-3 minute poln tank s katerim narediš vsaj 600km. Elektro boš filal 6 ur in potem prevozil max. 300km. Kaj pa potem? Boš filal pa čakal par ur? 3. Zmoglivosti sploh niso primerljive s sedajšnimi motorji. Sem gledal katalog, kjer so predstvljeni električni avti. Pa piše: moč el. motorja 200 kW, največja hitrost pa piše - lahko doseže 190 km/h. Lepo prosim no. To je dobrih 270 konjev. Bencinar ali pa dizel s tako močjo gre 250 km/h. 4. Problem z akumulatorji, težo, zagotavljanjem zaloge energije. Recimo, kake akumulatorje bi moral imet šleper, ki je cel dan na cesti??
sony25
20. 04. 2010 21.50
Pogon na elektriko in nevem kakšni hibridi so navadn NATEG! Dokler se bodo delale baterije (s trenutno tehnologilo),....itd, dokler se bo elektrika pridelovala s premogom, nafto...se nardi okolju se večja škoda kot kurjenje nafte. Dokler človeštvo ne pogrunta fuzijskega reaktorja, je tut bedarija proizvajat elektriko za avtomobilski pogon... Tehnologija vetrnic je tut bolj kot ne v povojih , da ne govorim o sončnih celicah katere tehnologija se skorajda vsakomesečno spreminja. Tist kar se po štacunah prodaja je že zdavnaj zastarel....
Luk_C
20. 04. 2010 18.51
+1
Bravo 24ur. Bravo! Aj blo teško narest zanimiv člank
square
20. 04. 2010 18.45
Nevem kako je ta stric računal kaj se splača in kaj ne ampak EV se cenovno ne izplača, pa če se na glavo postaviš. V vsakem primeru prideš z bencinom ceneje skozi tudi če je še tako drag. EV se izplača samo če gledaš na okolje, čistejši zrak itd. V primeru da bi v avtomobil vgradil boljše akomulatorje pa cena le tega krepko poskoči, vsaj za 3x. Po mojem mnenju bi se sedaj najceneje vozil na lesni plin, po domače na drva.
perlhelp
20. 04. 2010 17.13
+1
Nina Štros trosi prazno slamo. Elektrarna namreč že je, in če v prvi vrsti samouki lahko omenjeno naredijo doma potem naj tako tudi bo in s tem naredimo ne nič kot pravi temveč ogromno. Cene fotovoltaike ni največji problem. Problem so lokalni elektro šerifi kateri izdajajo tehnično dokumentacijo za postavitev le teh s takšnimi pogoji da te prime na stran. Očitno so po izobrazbi trgovci in ne elektrotehniki...?
vetlan
20. 04. 2010 14.26
Že zdavnaj bi lahko masovno izdelovali električna vozila, samo nafti lobi tega ne bo nikoli dovolil.
Misija1
20. 04. 2010 14.20
Ce bi tisti na vrhu zeleli (ti so namrec vecinski vir denarja ki gre za raziskave itd.), torej drzava, potem bi se danes ze vsi vozili z elektricnimi avtomobili. Ze zdavnaj je na voljo tehnologija kjer se akomulatorji napolnijo v casu par minut oziroma kjer so akomulatorji taksnih kapacitet, da bi se dalo z njimi prevozit veliko vec kot pa teh 100 km kot se lahko zdaj. Samo ni interesa, logicno je da drzava ne bo sponzorirala razvoja v nekaj, kar bi za njo pomenil minus. Kot je ze nekdo povedal, drzava bi bankrotirala v enem letu ce bi vsi ljudje presaltali na elektricna vozila in solarne celice na hisah in blokih. Dokler ni interesa, se bo vse skupaj premikalo zeeeelo pocasi. Ko bo pa zacelo zmanjkovati nafte, pa bodo v 1 letu naredili elktricni avtomobil ki bo 10 x boljsi v vseh pogledih, v primerjavi s sedanjimi.
MERDE-AVE-MERDE
20. 04. 2010 12.26
Bravo!!, tip je legenda !
johnnie
20. 04. 2010 12.18
8k € da se bom potem vozil v citroen ax-u, pa ja seveda
DeBill
20. 04. 2010 12.17
Cena CLio Revoz, 7200EUR, cena z polnimi okoljskimi dajatvami: 45.000EUR, raje več! 10 let delovanja, prevoženih 150.000km, 45.000EUR. Po domače, v življenski dobi 90.000EUR ali 0.6EUR na km. To ob današnjih cenah okolja. Čez 10 let bo to 6EUR ob današnjem razmerju vrednosti denarja.
Denis Denko 1
20. 04. 2010 12.17
pri nas pa že vozimo lepo na elektriko in ja ves tisti denar kaj sem ga prej porabo za nafto semi zdaj vrača..
DeBill
20. 04. 2010 12.13
1l vodika, 500l vode!!! Čista neumnost. Tank za vodik, 1500l vode, trajnost 3 leta max.
DeBill
20. 04. 2010 12.12
za izdelavo motorja na notranje izgorevanje gre 250.000l vode. Kdo pa to plača? V bistvi so vse obstoječe tehnologije, če bi se plačalo vse okoljske dajatve katastrofalno drage. (1l bencina, 22l vode, 1l olja 700l vode, 1l antifriza 30l vode, ...