Slovenija

VIDEO: Ostareli, a še vedno aktivni!

Ljubljana, 20. 10. 2009 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za lažje premagovanje osamljenosti ter medgeneracijskih preprek je zveza upokojencev odprla nov center, v katerem lahko ostareli pojejo, plešejo, se učijo tujih jezikov in celo brskanja po spletu.

Ljubljanski župan je danes slovesno odprl že tretji center, namenjen starejšim.
Ljubljanski župan je danes slovesno odprl že tretji center, namenjen starejšim. FOTO: Blaž Garbajs

V prostorih nekdanje lekarne na Gosposvetski 4 sta župan Zoran Janković in Marjan Sedmak, predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana, slovesno odprla že tretji Dnevni center za starejše.

Kdo pravi, da dedki in babice ne znajo uporabljati računalnikov?
Kdo pravi, da dedki in babice ne znajo uporabljati računalnikov? FOTO: Blaž Garbajs

'Nikoli nam ni dolgčas'

Dnevni center je odprt vsak delavnik od 7.30 do 18. ure (le ob petkih do 15.30), namenjen pa je predvsem starejšim, ki ne želijo biti osamljeni ter si želijo dodatnih aktivnosti. Obiskovalci se v dnevnem centru lahko udeležijo telovadbe, ustvarjalnih dejavnosti, joge, petja in plesa. V posebnem računalniškem kotičku se lahko po besedah članov obiskovalci naučijo uporabe interneta in elektronske pošte, na voljo pa jim je tudi učenje tujih jezikov.

Že tretji center za starejše

Storitev dnevnega varstva se je do pred nekaj leti pretežno izvajala v okviru domov za starejše občane. Strokovnjaki pa so izpostavili, da je treba storitev dnevnega varstva ponuditi tudi izven okvira institucionalne storitve in jo s tem narediti bolj zanimivo.

8. novembra 2005 je začel delovati prvi dnevni center aktivnosti za starejše v okviru Mestne zveze upokojencev Ljubljana na Povšetovi ulici, oktobra 2006 pa je svoja vrata odprl center na Puhovi za Bežigradom. V Mestni zvezi upokojencev Ljubljana pri programih za starejše na območju Šiške sodelujejo z domom za starejše, in sicer v prostorih doma skupaj zagotavljajo pester program za starejše Ljubljančane.

Obiskovalci so v dnevnem centru prejeli tedenski spored aktivnosti, katerih se lahko udeležijo.
Obiskovalci so v dnevnem centru prejeli tedenski spored aktivnosti, katerih se lahko udeležijo. FOTO: Blaž Garbajs

Stroške prenove okoli 110 m2 prostorov v vrednosti dobrih 42.000 evrov je v celoti financirala Mestna občina Ljubljana, z novo odprtim Dnevnim centrom za starejše (DCA) pa bo upravljala Mestna zveza društev upokojencev Ljubljana. Prek Oddelka za zdravje in socialno varstvo je center že prejel 35.000 evrov za zagon in letošnje delovanje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klizma
20. 10. 2009 21.11
vsaj nekaj pozitivnega po dolgem času!
Cobra007
20. 10. 2009 18.09
Ja je treba bit skoz aktiveven, tudi v starosti, kolikor zdravje komu dopušča..in takšni centri so zelo dobrodošli..
googca
20. 10. 2009 17.59
kul, da jim ne bo preveč dolgčas..